Veza izgleda i psihe

Veza izgleda i psihe..... Da li postoji.....Postoji.....Ali pravo pitanje je kada, kako i uz pomoc kojih uzrocno-posledicnih veza?

Ono sto si mahom pisao su gluposti iz dnevnih zutih novina za razbibrigu nesto na nivou dnevnog horoskopa, mada i nisam citao sve detaljno.

Postoje po meni 2 tipa povezanosti izgleda coveka i psihickog stanja - U jednom imamo fizicku/psihicku bolest, poremecaj, mutaciju, pa je posledica toga karakteristican izgled, a u drugom imamo neki karakteristican izgled koji kao takav u socijalnom bitisanju dovodi do odredjenih ponasanja, razmisljanja i emocija, tj do menjanja psihickog zivota coveka, pa iz toga i mozemo izvoditi neke korelacije.

Npr pogledajte izgled ljudi sa Daunovim sindromom. Pogledajte izgled muskaraca sa Klinefelterovim sindromom. Tacno se moze videti izgled domalog prsta tj velicina, izbacena mandibula, i obicno smanjeni prostor izmedju nosa i gornje usnice.

Pogledajte kako izgleda neka vrsta katatone shizofrenije. Naravno da nema svako katatonu shizofreniju ko se na drustvenim prezama slika u fazonu "dukface-a" ali ovaj izgled govori nesto ako je nenameran.

To je bio prvi tip - Kada neki genetski ili steceni faktor utice na izgled ljudi, pa po tom izgledu mozemo opravdati "odr. psihu". Ljudi laici koji se ne razumeju cak ni amaterski u to nesto, ne znaju to da objasne sta je to, ali osecaju da sa osobom "nije nesto u redu". Javlja se i podsvesna diskriminacija i izbegavanje tih ljudi, jer je to evolutivno utkano u nas, to je evolucija uredila, kako bi ljudi podsvesno znali da izbegnu "los DNK materijal za dalju reprodukciju".

Drugi tip povezanosti je da sam izgled kao uzrok daje odr posledicu u vidu psihicke promene zivota. Na primer, covek koji je sasvim dobro psihicki i socijalno funkcionisao, usled androgene alopecije postane celav, a ima ruzna oblik glave, i ne izgleda kao onaj glumac Statam na koga se loze zene, nego kao vanzemaljac.
U nemogucnosti da se adaptira na takvu promenu i izgradi kvalitetne mehanizme odbrane, osoba brzo razvija socijalnu fobiju, panicne napade, depresiju, usled nemogucnosti izbora sa hronicnom brigom, nezadovoljstvom i anksioznoscu.

A svi znamo kakav je izgled takvih osoba....Ne znamo sta im je tacno, ali vidimo da tu nesto "ne stima", pa onda imamo pitanja poznanika tipa - sta ti je, nesto si bled, ne izgledas dobro, je l sve u redu, izgledas neispavano i namrgodjeno itd.

Naravno nije svaki celav covek takvog psihickog stanja, ne moze se doneti egzaktna konstatacija ali postoje neki primeri i korelacije za dobijanje necega. E sad kod nekog se to primi kod nekog ne.

Tema je zanimljiva, i ako se uozbiljite i pokusate ozbiljno i precizno da je sirite, mozda nesto i bude od nje sto ce biti zanimljivo za citanje.

A one stvarcice - Ljudi sa visokim celom i izboranim su mnogo inteligentniji, ljudi koji nose kosulju sa kockicama i cvikere su streberi i obrazovani a socijalno zatupljeni su skolski primeri stereotipa.

Ima i tu 1000 forica iz novina tipa - Ako vam je palac ovoliki a nos onoliki, pomnozite to sa bojom ociju i dobicete velicinu polnog uda muskarca haha.

sve su to gluposti, ali neke stvari jesu dijagnostiki alat, kao kod npr Klinefelterovog sindroma u hipogonadizmu gde kod muskaraca treba da bude domali prst veci od kaziprsta, jer testosteron deluje na njegov rast, a ako je manji, najverovatnije je jer je izostalo pravilno lucenje tog hormona i jos puno toga, pa kao krajnji rezultat imamo K. sindrom.

Onda isto ocne jabucice koje su izbacene....Ljudi se rugaju ljudima tipa - Vidi ga kakav je buljav. To moze biti prirodno i fiziolosko stanje stvari gde je covek zdrav, a moze biti i simptom svega i svacega.

Bitno je samo da se ove stvari citaju iz naucnih izvora, a ne iz nekih novina, odeljak razbibriga i zanimljivosti uz kafu ;)
Ovo sto je reko da psihicka bolijest mijenja izgled - ovi u ludnicama stvarno izgledaju drugacije, ali ne zbog bolesti, nego zbog ljekova tipa Klozapin, Olanzapin, Risperidon, Flufenazin - izdeformisu i lice, a Risperidon cak dovodi da se povecaju grudi (MUSKE) JER OTICU. A sto se tice prica kako sam ovo uzeo iz zutih casopisa je*em ja majku svakome ko to kaze, i ko je to rekao i pomislio, pogotovo ovome malom decku bru zliu - malom u smislu normalnosti i ucenosti i nacitanosti i inteligencije, premalom.

Da da da, kako da ne, znaci po tebi lekarima je cilj nekog prelepog coveka napraviti u coveka odvratne face.....Jeste kako da nije.

A kakvi su bili pre nego sto su uzimali lek? Doterani, smireni i nasmejani? Mnogi su npr zapusteni i rasturene kose, zapustenost i nebriga za telo i izgled je isto jedan od simptoma raznih poremecaja/bolesti.
Pa onda covek koji je sav u ranama od cesanja a nema sugu ali ima sumanutu ideju da mu ispod koze zive nanobotovi ili vanzemaljske bube, pa ga grickaju a on se cese?

Neki ljudi ne mogu da pokazu ni 1 osecanje na licu jer im je facijalna expresija nikakva.

I sta se ljutis i vredjas, ljudi su u pravu sto ti kazu za neozbiljnost. Nema tu sta da se veruje i ne veruje tebi i prica, navedi izvore iz kojih si stavio to.

Da da da, kako da ne, znaci po tebi lekarima je cilj nekog prelepog coveka napraviti u coveka odvratne face.....Jeste kako da nije.

A kakvi su bili pre nego sto su uzimali lek? Doterani, smireni i nasmejani? Mnogi su npr zapusteni i rasturene kose, zapustenost i nebriga za telo i izgled je isto jedan od simptoma raznih poremecaja/bolesti.
Pa onda covek koji je sav u ranama od cesanja a nema sugu ali ima sumanutu ideju da mu ispod koze zive nanobotovi ili vanzemaljske bube, pa ga grickaju a on se cese?

Neki ljudi ne mogu da pokazu ni 1 osecanje na licu jer im je facijalna expresija nikakva.

I sta se ljutis i vredjas, ljudi su u pravu sto ti kazu za neozbiljnost. Nema tu sta da se veruje i ne veruje tebi i prica, navedi izvore iz kojih si stavio to.
pre nego sto je uzimao lekove te i bio u bolnici moj drug je bio prelijep muskarac sto se tice face, a i kasnije kada je otpusten i prestao da pije ljekove. A risperidon sam uzimao u narko svrhe, i znam sto mi pravi od sisa - muskih sisa - povecaju se. I od face. Kasnije se smanje bogu hvala. Ja pricam o deformacijama i nataklinama obraza usana i drugog i o tome kakvi dolaze ocni kapci i kakvi izrazi cela od tih ljekova i kad se sve to sklopi... sa obaranjem glave, klimanjem od sedacije... - oni stvarno tada izgledaju kao da su tesko bolesni (pricam za akutno odjeljenje, a ne ono za ozbiljno bolesne)

Poslednja izmena:
pre nego sto je uzimao lekove te i bio u bolnici moj drug je bio prelijep muskarac sto se tice face, a i kasnije kada je otpusten i prestao da pije ljekove. A risperidon sam uzimao u narko svrhe, i znam sto mi pravi od sisa - muskih sisa - povecaju se. I od face. Kasnije se smanje bogu hvala.

A da nije uzimao lekove, mislis da bi ostao "isto lep" kada tako moram da kazem? Ko zna sta i kako bi bilo...... Samo stanje coveka menja njegov izgled malo - pa cak i kada ga boli jako zub.

To stanje koje si ti pominjao se strucno zove ginekomastija, i muskarcu preko grudnog misica poraste vezivno i masno tkivo kao kod zene. To se desava kao kontraindikacija nekih lekova zbog kojih se inhibise lucenje testosterona - muskog polnog hormona, a kod nekih i aromatizuje taj testosteron u npr estrogen, prolaktin, poveca se folikulo-stimulisuci hormon, luteinisuci hormon itd.
jednom recju desi se disbalans hormona, a taj disbalans stvara nove neke posledice.

Uzimao si u narko svrhe? Ccccc. Neko mora jadan da to uzima jer je bolestan, a nego uzima to jer je besan i bezobrazan. E ljudi, ljudi.....Da znate nesto ne bi to uzimali pa da vas neko bije motkom po glavi.

Neki ljudi ne zele ni da uzimaju lekove pa se zapuste u najgore moguce psihiajtrijsko stanje, a narkomani uzimaju to kao bombone i zvake. Da ne poveruje covek.

Back