Kako izgleda život sa osobom koja ima BPD?

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.517
BPD (granični poremećaj ličnosti) je mentalni poremećaj koji karakterišu nestabilnost u emocijama, odnosima i samopercipciji.
Osobe sa ovim poremećajem često se bore sa strahom od napuštanja, impulsivnim ponašanjem, izraženim promenama raspoloženja i osećajem praznine.
Za njihove bliske osobe – partnere, članove porodice i/ili prijatelje – svakodnevica može postati nepredvidiva, iscrpljujuća, ali i ispunjena dilemama između želje za pružanjem podrške i ličnog očuvanja.

Kakva su vaša isksutva sa osobama koje imaju BPD?
Kako izgleda tipičan dan u odnosu sa osobom koja ima BPD?
Da li ste ikada imali osećaj emocionalne iscrpljenosti ili gubitka identiteta u takvom odnosu?
Koliko toga možete da podnesete kada vam partner(ka) pati od BPD-a?

Prvo mi je na pamet pala Amanda Bynes kad si spomenuo bioplolarni poremećaj. Strašno!
Nisam sretala slučajeve oko sebe. Mislim, neki su imali dijagnozu ali ih nikad nisam vidila u toj fazi euforije koja se spominje pa ne znam.
Koliko god da je teško za lječenje mora biti jednako teško za suživot sa osobom loja ima biopolarni poremećaj.

Prvo mi je na pamet pala Amanda Bynes kad si spomenuo bioplolarni poremećaj. Strašno!
Nisam sretala slučajeve oko sebe. Mislim, neki su imali dijagnozu ali ih nikad nisam vidila u toj fazi euforije koja se spominje pa ne znam.
Koliko god da je teško za lječenje mora biti jednako teško za suživot sa osobom loja ima biopolarni poremećaj.
Nisam siguran da li pričamo o istoj temi?
Tema je o BPD - borderline personality disorder ili kako ga mi zovemo granični poremećaj ličnosti.
BP je bipolar disorder ili bipolarni poremećaj kod mada možda je jednostavnije zvati ga manična depresija. Vezano za njega znam solidan broj ljudi koji imaju BP kao dijagnozu, ali niko od njih nije problematičan po druge, mahom su sami sebi najveći teret.

Nisam siguran da li pričamo o istoj temi?
Tema je o BPD - borderline personality disorder ili kako ga mi zovemo granični poremećaj ličnosti.
BP je bipolar disorder ili bipolarni poremećaj kod mada možda je jednostavnije zvati ga manična depresija. Vezano za njega znam solidan broj ljudi koji imaju BP kao dijagnozu, ali niko od njih nije problematičan po druge, mahom su sami sebi najveći teret.
Oh, to mi nije toliko poznato.
Kakvi su tačno izraženiji simptomi?

Oh, to mi nije toliko poznato.
Kakvi su tačno izraženiji simptomi?
BDP - granični poremećaj
- intenzivne i često provemenjive emocije
- nagli prelazi između euforije, depresije, anksioznosti, besa
- nemogućnost regulacije emocija
- nejasan identitet
- čas se osećaš grandiozno, čas bezvredno
- imaš nestabilne odnose
- ekstreman strah od napuštanja
- ili idealizuješ ili satanizuješ nekog u svojoj glavi
- sklonost rizičnom seksu, opijatima, prejedanju, matlene svemu
- paranoidna sumnjičavost

BD - bipolarni poremećaj
- kratkotrajna manija - od nedelju dana pa duže
-- smanjena potreba za snom
-- rizična ponašanja

- dugotrajno stanje depresije - može mesecima da traje

BDP - granični poremećaj
- intenzivne i često provemenjive emocije
- nagli prelazi između euforije, depresije, anksioznosti, besa
- nemogućnost regulacije emocija
- nejasan identitet
- čas se osećaš grandiozno, čas bezvredno
- imaš nestabilne odnose
- ekstreman strah od napuštanja
- ili idealizuješ ili satanizuješ nekog u svojoj glavi
- sklonost rizičnom seksu, opijatima, prejedanju, matlene svemu
- paranoidna sumnjičavost

BD - bipolarni poremećaj
- kratkotrajna manija - od nedelju dana pa duže
-- smanjena potreba za snom
-- rizična ponašanja

- dugotrajno stanje depresije - može mesecima da traje
Vidiš te nagle prelaze iz euforije, bjesa, depresije..zanima me kako se to dijagnozira tj koja je sad tu razlika od Biopolarnog stanja.

Vidiš te nagle prelaze iz euforije, bjesa, depresije..zanima me kako se to dijagnozira tj koja je sad tu razlika od Biopolarnog stanja.
Kod bipolarnog su ti prelazi znatno sporiji tipa dese se do 4 puta godišnje.
Kod graničnog poremećaja može više prelaza u toku dana da se primeti.
Tipa partnerka me čas voli, čas mrzi, kas je ljuta sa sebe, čas plače od sreće i slično - mada za ovo mora nešto da okine osobu

Uživo ne poznajem nikoga ko ima granični poremećaj. Na jednom forumu sam "upoznala" jednu mladu ženu koja ima granični poremećaj.

Kod nje su izraženi simptomi: paranoidna sumnjičavost ( plaši se da otvori mejl jer "ko zna šta tu piše i ko šalje " ), ima grandiozne ideje i čestu depresiju.

Takođe, vrši autostigmatizaciju, pa ljude deli na "normalce" i "nas drugačije, bolesne".

Odavno sam prekinula svaki kontakt sa njom jer me je satanizovala i u svojoj glavi, i javno, na forumu.

Nismo se svađale, niti sam joj dala povod da tako negativno misli o meni.

Takođe, vrši autostigmatizaciju, pa ljude deli na "normalce" i "nas drugačije, bolesne".

Odavno sam prekinula svaki kontakt sa njom jer me je satanizovala i u svojoj glavi, i javno, na forumu.

Nismo se svađale, niti sam joj dala povod da tako negativno misli o meni.
Takve osobe se dosta često vode razmišljanjem ako me ignorišet ili me ne podržavaš - onda si protiv mene.

Kada su partnerski odnosi u pitanju dosta često je osećaj kao da moraš da hodaš po jajima iako će doći do momenta sukoba.
A i ti sukobi su dosta specifični, tipa ako BPD osoba dovede sebe u neku problematičnu situaciju, poveća je verovatnoća da će svu negativu iskaliti na svom partnertu ili partnerki jer su mu "najbliži".
Jedan moj ortak mi je rekao da niko nije moga oda zamisli kroz šta je on prošao sa bivšom ženom iza zatvorenih vrata, tek kada se razveo do nje se u nekoj meri stabilizovao, takođe iako ima 5-6 godina od toga ova huška njihovu decu na njega kadu budu kod nje.

Kada su partnerski odnosi u pitanju dosta često je osećaj kao da moraš da hodaš po jajima iako će doći do momenta sukoba.
A i ti sukobi su dosta specifični, tipa ako BPD osoba dovede sebe u neku problematičnu situaciju, poveća je verovatnoća da će svu negativu iskaliti na svom partnertu ili partnerki jer su mu "najbliži".
Jedan moj ortak mi je rekao da niko nije moga oda zamisli kroz šta je on prošao sa bivšom ženom iza zatvorenih vrata, tek kada se razveo do nje se u nekoj meri stabilizovao, takođe iako ima 5-6 godina od toga ova huška njihovu decu na njega kadu budu kod nje.
Huškaju i druge 😄

Back