Veza iluminati - masoni

Ako nisi istrazivala odredjenu temu, nesmotreno je upustati se u raspravu o istoj, pri cemu kao istrazivanje smatram koriscenje, uporedjivanje i unakrsnu proveru vise razlicitih izvora.

Ja sam napisao najkrace objasnjenje odnosa masona i iluminata. Cilj svakog masona je da postane prosvetljen (iluminat) a to se postize napredovanjem u masonskoj hijerarhiji, pri cemu se stepeni posle 33. sire lateralno.

Najbolje je da procitas knjigu "Moral i Dogma" koju je napisao Albert Pajk, a ima sasvim dovoljno izvora koji bi nakon te knjige bili veoma korisni za razumevanje suptilne razlike izmedju masona i iluminata, kao sto se radi o razlici izmedju bramina i bra(h)mina.

Menli P. Hol je takodje napisao nekoliko knjiga koje su veoma znacajne za ovu temu.

Ovo je ujedno i odgovor za HappyFuneral.

Pitanje za HappyFuneral:

Kakav te dokaz zanima ako sam nisi spreman da ga pronadjes?

Ako nisi istrazivala odredjenu temu, nesmotreno je upustati se u raspravu o istoj, pri cemu kao istrazivanje smatram koriscenje, uporedjivanje i unakrsnu proveru vise razlicitih izvora.

Nemoj da solis pamet ljudima, jer tvoj post nikako ne ostavlja utisak da je ono sto si rekao tacno...

Vise lici na izneto misljenje, ne na osnovu ozbiljnih istrazivanja, nego na osnovu novinskih natpisa....

Ja sam napisao najkrace objasnjenje odnosa masona i iluminata. Cilj svakog masona je da postane prosvetljen (iluminat) a to se postize napredovanjem u masonskoj hijerarhiji, pri cemu se stepeni posle 33. sire lateralno.

Ciljevi Masona nemaju veze sa napredovanjem u bocnim redovima, nego sa necim mnogo bitnijim....

Najbolje je da procitas knjigu "Moral i Dogma" koju je napisao Albert Pajk, a ima sasvim dovoljno izvora koji bi nakon te knjige bili veoma korisni za razumevanje suptilne razlike izmedju masona i iluminata, kao sto se radi o razlici izmedju bramina i bra(h)mina.

Sigurno da nece da skodi....

Pitanje za HappyFuneral:

Kakav te dokaz zanima ako sam nisi spreman da ga pronadjes?

Dokaz za ono sto si napisao, za ona sva povezivanja...
Samo nemoj opet da bombardujes svojim zakljuccima, nego daj crno na belo...

Ako si mislio da je cilj masona stvaranje totalitarnog novog svetskog poretka, onda si u pravu da je to nesto mnogo bitnije.

Crno na belo?

Dao sam ti naslove najznacajnijih knjiga koje se bave ovom temom. Procitaj ih, a onda se mozes javiti sa nekim pitanjem. Dok to ne uradis nisi dovoljno obavesten da bi mogao da postavis iole smisleno pitanje koje bi zavredelo odgovora.

To je par hiljada strana, tako da pretpostavljam da ti to nece biti neki poseban problem.

:hvala:

Ako si mislio da je cilj masona stvaranje totalitarnog novog svetskog poretka, onda si u pravu da je to nesto mnogo bitnije.

Crno na belo?

Dao sam ti naslove najznacajnijih knjiga koje se bave ovom temom. Procitaj ih, a onda se mozes javiti sa nekim pitanjem. Dok to ne uradis nisi dovoljno obavesten da bi mogao da postavis iole smisleno pitanje koje bi zavredelo odgovora.

To je par hiljada strana, tako da pretpostavljam da ti to nece biti neki poseban problem.

Hajde hajde... nema potrebe jos uvek da mi se klanjas...

Ovde smo dosli da delimo svoja znanja... ako nemas nameru to da radis, mozes i da odes odavde...

A sad opet... Daj mi i neki deo Pajkove knjige, a i bilo sta drugo, sto bi potkrepilo tvoju tvrdnju da su Masoni i Templati i sve one starije organizacije... Odnosno kako si ti rekao...

Ono sto ti smatras za razlicito je zapravo jedno isto a staro je preko 6000 godina.

Pajk je mozda pricao o slicnostima, ali poistovecivao ih nije sigurno....

Menli P. Hol je takodje napisao nekoliko knjiga koje su veoma znacajne za ovu temu.

izvoli i iznesi izvore. bas te razlike kao i slicnosti me vrlo zanimaju.

Hajde hajde... nema potrebe jos uvek da mi se klanjas...

Ovde smo dosli da delimo svoja znanja... ako nemas nameru to da radis, mozes i da odes odavde...

A sad opet... Daj mi i neki deo Pajkove knjige, a i bilo sta drugo, sto bi potkrepilo tvoju tvrdnju da su Masoni i Templati i sve one starije organizacije... Odnosno kako si ti rekao...

Pajk je mozda pricao o slicnostima, ali poistovecivao ih nije sigurno....

Kod Alberta Pajka ne postoji nikakvo "mozda", vec jedna jasno odredjenje.

Sto se tice deljenja znanja, predlozio sam ti da procitas knjigu, sto je za tebe pretezak poduhvat, pa dalje necu ni insistirati na tome.

Izvod iz knjige "Rosicrucian and Masonic Origins" - Manly P. Hall

The secret doctrine that flows through Freemasonic symbols (and to whose perpetuation the invisible Masonic body is consecrated) has its source in three ancient and exalted orders. The first is the Dionysiac artificers, the second the Roman collegia, and the third the Arabian Rosicrucians. The Dionysians were the master builders of the ancient world. Originally founded to design and erect the theaters of Dionysos wherein were enacted the tragic dramas of the rituals, this order was repeatedly elevated by popular acclaim to greater dignity until at last it was entrusted with the planning and construction of all public edifices concerned with the commonwealth or the worship of the gods and heroes. Hiram, King of Tyre, was the patron of the Dionysians, who flourished in Tyre and Sidon, and Hiram Abiff (if we may believe the sacred account) was himself a Grand Master of this most noble order of pagan builders. King Solomon in his wisdom accepted the services of this famous craftsman, and thus at the instigation of Hiram, King of Tyre, Hiram Abiff, though himself a member of a different faith, journeyed from his own country to design and supervise the erection of the Everlasting House to the true God on Mount Moriah. The tools of the builders' craft were first employed by the Dionysians as symbols under which to conceal the mysteries of the soul and the secrets of human regeneration. The Dionysians also first likened man to a rough ashlar which, trued into a finished
block through the instrument of reason, could be fitted into the structure of that living and eternal Temple built without the sound of hammer, the voice of workmen or any tool of contention.

dalje se nastavlja

The Roman collegia was a branch of the Dionysiacs and to it belonged those initiated artisans who fashioned the impressive monuments whose ruins still lend their immortal glory to the Eternal City. In his Ten Books on Architecture, Vitruvius, the initiate of the collegia, has revealed that which was permissible concerning the secrets of his holy order. Of the inner mysteries, however, he could not write, for these were reserved for such as had donned the leather apron of the craft. In his consideration of the books now available concerning the Mysteries, the thoughtful reader should note the following words appearing in a twelfth-century volume entitled Artephil Liber Secretus: "Is not this an art full of secrets? And believest thou, O fool! that we plainly teach this Secret of Secrets, taking our words according to their literal interpretation?" (See Sephar H' Debarim.) Into the stones they trued, the adepts of the collegia deeply carved their Gnostic symbols. From earliest times, the initiated stonecutters marked their perfected works with the secret emblems of their crafts and degrees that unborn generations might realize that the master builders of the first ages also labored for the same ends sought by men today.

Naravno da ne zaboravimo Templare...

The Mysteries of Egypt and Persia that had found a haven in the Arabian desert reached Europe by way of the Knights Templars and the Rosicrucians. The Temple of the Rose Cross at Damascus had preserved the secret philosophy of Sharon's Rose; the Druses of the Lebanon still retain the mysticism of ancient Syria; and the dervishes, as they lean on their carved and crotched sticks, still meditate upon the secret instruction perpetuated from the days of the four Caliphs. From the far places of Irak and the hidden retreats of the Sufi mystics, the Ancient Wisdom thus found its way into Europe. Was Jacques de Molay burned by the Holy Inquisition merely because he wore the red cross of the Templar? What were those secrets to which he was true even in death? Did his companion Knights perish with him merely because they had amassed a fortune and exercised an unusual degree of temporal power? To the thoughtless, these
may constitute ample grounds, but to those who can pierce the film of the specious and the superficial, they are assuredly insufficient. It was not the physical power of the Templars but the knowledge which they had brought with them from the East that the church feared. The Templars had discovered part of the Great Arcanum; they had become wise in those mysteries which had been celebrated in Mecca thousands of years before theadvent of Mohammed; they had read a few pages from the dread book of the Anthropos, and for this knowledge they were doomed to die. What was the black magic of which the Templars were accused? What was Baphomet, the Goat of Mendes, whose mysteries they were declared to have celebrated? All these are questions worthy of the thoughtful consideration of every studious Mason.

A sto se tice Alberta Pajka i knjige "Moral i Dogma" niti mi pada na pamet da ti prekucavam tekst niti da takvu knjigu guzvam u skeneru.

Menli P. Hol je sasvim lepo i precizno opisao veze o kojima sam pricao, a isti je smatran za naslednika Alberta Pajka i najveceg masonskog filozofa 20. veka.

Takodje, ne pomisljam da ti prevedem tekst.

Kod Alberta Pajka ne postoji nikakvo "mozda", vec jedna jasno odredjenje.

Sto se tice deljenja znanja, predlozio sam ti da procitas knjigu, sto je za tebe pretezak poduhvat, pa dalje necu ni insistirati na tome.

Izvod iz knjige "Rosicrucian and Masonic Origins" - Manly P. Hall

dalje se nastavlja

Naravno da ne zaboravimo Templare...

A sto se tice Alberta Pajka i knjige "Moral i Dogma" niti mi pada na pamet da ti prekucavam tekst niti da takvu knjigu guzvam u skeneru.

Menli P. Hol je sasvim lepo i precizno opisao veze o kojima sam pricao, a isti je smatran za naslednika Alberta Pajka i najveceg masonskog filozofa 20. veka.

Takodje, ne pomisljam da ti prevedem tekst.

slozicu se da kod pajka u knjizi "moral i dogma" nema "mozda" vec je sve jasno precizirano, samo... takvu knjigu ne treba da prekucavas niti da je guzvas u stampacu, imas je i u elektronskoj formi, pa izvoli reci nam na koje poglavlje mislis.
http://www.freemasons-freemasonry.com/apikefr.html
dalje, ako mozes jos samo da dodas kojoj lozi je pripadao manly palmer hall, izuzetno me zanima.

Iz citata koje si naveo se nigde ne kaze da su sve pominjane organizacije iste, nego da imaju slicnosti...

Naravno da slicnost sa tim svim organizacijama imaju i Masoni, da koriste i neke iste/slicne simbole, ali nigde ne pise da su sve to iste organizacije...

Znaci, ono sto mi mislimo da je novo, nije staro preko 6 hiljada godina, ali se, naravno na mnogo sta, sto je postojalo tokom tih 6 hiljada godina, u neku ruku nadovezuje, jer kakvog bi smisla imalo da se baci sve ono sto smo tokom ljudske istorije saznavali kako bismo imali 100% nesto novo...

Koreni masonske religije su u arapskom rozekrucianizmu, kultu Dionisa i hermetickim kultovima (Hermes Trismegistos, odnosno egipatski bog Tot).

Templari su, kako se iz izlozenog vidi, dosli u kontakt sa rozenkrucianizmom, a smatra se da su temeljno istrazili i prekopali ceo Solomonov hram, te da su sve sto su nasli zadrzali za sebe.

Blago ne mora biti zlato i drago kamenje.

Moze biti i na izgled obicna knjiga. Ili svitak.

:cool:

slozicu se da kod pajka u knjizi "moral i dogma" nema "mozda" vec je sve jasno precizirano, samo... takvu knjigu ne treba da prekucavas niti da je guzvas u stampacu, imas je i u elektronskoj formi, pa izvoli reci nam na koje poglavlje mislis.
http://www.freemasons-freemasonry.com/apikefr.html
dalje, ako mozes jos samo da dodas kojoj lozi je pripadao manly palmer hall, izuzetno me zanima.

XVIII. KNIGHT ROSE CROIX.
[Prince Rose Croix.]

Each of us makes such applications to his own faith and creed,
of the symbols and ceremonies of this Degree, as seems to him
proper. With these special interpretations we have here nothing
to do. Like the legend of the Master Khurum, in which some
see figured the condemnation and sufferings of Christ; others
those of the unfortunate Grand Master of the Templars; others
those of the first Charles, King of England; and others still the
annual descent of the Sun at the winter Solstice to the regions of
darkness, the basis of many an ancient legend; so the ceremonies
of this Degree receive different explanations; each interpreting
them for himself, and being offended at the interpretation of no
other.

Neobicno je kako si brzo nasla knjigu koja te ne zanima.

Koreni masonske religije su u arapskom rozekrucianizmu, kultu Dionisa i hermetickim kultovima (Hermes Trismegistos, odnosno egipatski bog Tot).

Templari su, kako se iz izlozenog vidi, dosli u kontakt sa rozenkrucianizmom, a smatra se da su temeljno istrazili i prekopali ceo Solomonov hram, te da su sve sto su nasli zadrzali za sebe.

Blago ne mora biti zlato i drago kamenje.

Moze biti i na izgled obicna knjiga. Ili svitak.

:cool:

masonska religija ne postoji.

XVIII. KNIGHT ROSE CROIX.
[Prince Rose Croix.]

Each of us makes such applications to his own faith and creed,
of the symbols and ceremonies of this Degree, as seems to him
proper. With these special interpretations we have here nothing
to do. Like the legend of the Master Khurum, in which some
see figured the condemnation and sufferings of Christ; others
those of the unfortunate Grand Master of the Templars; others
those of the first Charles, King of England; and others still the
annual descent of the Sun at the winter Solstice to the regions of
darkness, the basis of many an ancient legend; so the ceremonies
of this Degree receive different explanations; each interpreting
them for himself, and being offended at the interpretation of no
other.

nidje veze za ono sto tvrdis.

Iz citata koje si naveo se nigde ne kaze da su sve pominjane organizacije iste, nego da imaju slicnosti...

Naravno da slicnost sa tim svim organizacijama imaju i Masoni, da koriste i neke iste/slicne simbole, ali nigde ne pise da su sve to iste organizacije...

Znaci, ono sto mi mislimo da je novo, nije staro preko 6 hiljada godina, ali se, naravno na mnogo sta, sto je postojalo tokom tih 6 hiljada godina, u neku ruku nadovezuje, jer kakvog bi smisla imalo da se baci sve ono sto smo tokom ljudske istorije saznavali kako bismo imali 100% nesto novo...

To je jedna te ista organizacija na vrhu, dok se mogu primetiti izvesne manje ili vece razlike u nizim stepenima i pojavnom obliku, sto nikako ne menja sustinu.

Kada citas takve knjige moras uvek voditi racuna da ih ne mozes citati brzo i da moras razmisljati o svemu sto si procitao. U suprotnom, vec sledeca stranica moze biti potpuno nerazumljiva, jer se radi o necem mnogo ozbiljnijem od obicne beletistrike.

Zbog takvog efekta, moze se slobodno reci da takve knjige zaista razvijaju intelekt.

Ti izgleda ne vidis dobro ... :roll:

Ti izgleda vidis ono cega nema...

Ako hoces da kazes da je tvoje pravo da mislis da su Masoni isto sto i Templari i isti oni koji su gradili Solomonov hram, onda ima smisla sto si ovaj citat stavio ovde...

Samo, ako vec iznosis svoje misljenje i povezujes sve to, onda daj bar neke ozbiljnije dokaze od tih slicnosti...

Moj brat i ja smo kao mali nosili iste patike, a nismo blizanci.... :bye:

Back