Veseli vernici

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno da nismo kao oni. Neće te niko odbaciti iz porodice ako nešto drugačije misliš kao kod Svjedoka ali ja to gledam na ovakav način. Ja sam duhovno na niskom nivou pa zašto bih ja na svoju ruku tumačio Božje otkrivenje. Ne pričamo o nebitnim stvarima tipa sport već o stvarima od prvorazrednog značaja. Sveti Oci su to već temeljno obradili i otkrili su dubine koje ja ne mogu ni naslutiti svojim površnim čitanjem. Ali nije baš sve što iznesem od Sv. Otaca. Lingvističke i istorijske analize recimo nisu. To ja radim ali naravno i to radim u odbrani istine pravoslavnog učenja.
ja verujem da to božije otkrivenje možeš da otkrivaš svojim otkrivenjem. kada se otvori srce, kada se oslobodiš predrasuda itd.
evo npr jerotić, bio je hrišćanin ali nije se libio da isčita sve. i sad priča o sreći i sam dolazi do zaključka.
bog, ljubav, sreća, tuga, bol, sve te pojmove pojedinačno zasebno doživljavamo. i što spomenuh jerotića on kaže da je sreća mir i nemir u duši i kasnije objašnjava zašto nemir.

i sada ti i ja nerviramo gogili ❤️

ja verujem da to božije otkrivenje možeš da otkrivaš svojim otkrivenjem. kada se otvori srce, kada se oslobodiš predrasuda itd.
evo npr jerotić, bio je hrišćanin ali nije se libio da isčita sve. i sad priča o sreći i sam dolazi do zaključka.
bog, ljubav, sreća, tuga, bol, sve te pojmove pojedinačno zasebno doživljavamo. i što spomenuh jerotića on kaže da je sreća mir i nemir u duši i kasnije objašnjava zašto nemir.

i sada ti i ja nerviramo gogili ❤️
Problem je što je sve to jako jako subjektivno. Treba misliti svojom glavom ali ne izvan okvira pravoslavnog učenja.

Osjećaj je sam po sebi subjektivan. Neko može osjećati jedno a neko drugi a Biblija je takva da je podložna svakojakim tumačenjima. Istina je jedna. Ne može Hristos u isto vrijeme biti Bog (kako učimo mi pravoslavni) i stvoreno biće (kako uče svjedoci) i običan čovjek (kako uče muslimani). A ovi drugi će ti reći osjećaj me odveo do zaključka. Duh Sveti ušao u mene.
već sponuh, samo ako si dostojan.
ja to nisam doživeo. ja više racionalizujem stvari, vodim se svojom logikom.

Zanima me jesu li ovo dvoje ikad imali neku ozbiljnu teološku raspravu ili su samo prepucavanja u pitanju?
Najozbiljni9ja teoloska debata koja nasa draga koleginica moze imati jeste ona u vezi dileme dali je bolje isprati vesa sve odjednom ili belo rublje odvojeno a ja se ne osecam spremnim da ulazim u takve ozbiljne rasprave stoga veoma cesto onako junacki i dostojanstveno - pobegnem... ! :D

Problem je što je sve to jako jako subjektivno. Treba misliti svojom glavom ali ne izvan okvira pravoslavnog učenja.
Pa nije valjda da pravoslavni sluzbenici trebaju misliti umesto tebe ?
Sta mislis,kada bude dosao cas Bozjeg suda,dali ce oni odgovarati umesto tebe ako se ispostavi da si kriv ili ce ipak tvoja glava biti u opasnosti ?
Kao poces se pravdati " Boze,nisam ja kriv,ja verovao ocima,zajednici za koju sam mislio da je crkva,pa ovo pa ono a da sam znao da sve to nije istina ne bih verovao i cinio tako...!!!
Ne dragi moj Maki,nikad nemoj odbaciti svoj razum i dopustati da ti drugi definisu okvire tvog razmilsjanja...nemoj sputavati tvoju licnu savest nego sve sto cujes lepo proveri,izvagaj pa tek onda odluci sta ces.

Dobro ja potenciram Elen Vajt jer je ovi kriju kao zmija noge.
Prvi put ovo cujem.Koliko je meni poznato,pisani materijali Elen Vajt se cesto pominju na njihova zajednicka Bogosluzenja i smatraju ga iskljucivo za "malim svetlom koje upucuje ka velikom - Bibliji" !
Dakle njihova je pisani izvor vere iskljucivo Sveto Pismo dok se njeni saveti smatraju za poruke za duhovnu reformu priorockog duha koje se trebaju veoma ozbiljno razmatrati .
A Sveti Oci se uvijek moraju proučiti kako bi se dobila puna slika o biblijskim porukama. Što se tiče ličnog mišljenja trudim se da ga izjednačim sa mišljenjem Otaca jer samo tako sam na sigurnom tlu. :D
E to je kod tebe trenutno najveci problem - licno se misljenje treba uskladiti iskljucivo sa Bozjim misljenjem i od toga se ne smes pomerati ni makac.

Najozbiljni9ja teoloska debata koja nasa draga koleginica moze imati jeste ona u vezi dileme dali je bolje isprati vesa sve odjednom ili belo rublje odvojeno a ja se ne osecam spremnim da ulazim u takve ozbiljne rasprave stoga veoma cesto onako junacki i dostojanstveno - pobegnem... ! :D
A tebi su teme o čistoći ispod časti?
Mogu ja raspravljati i o pravopisu koje si toliko jedno vreme potencirao a vidim slab si u tome užas jedan.
Mogu i o roditeljstvo jer vidim potenciraš temu o porodici i braku, samo ti junački bežiš .... :jede2:

Prvi put ovo cujem.Koliko je meni poznato,pisani materijali Elen Vajt se cesto pominju na njihova zajednicka Bogosluzenja i smatraju ga iskljucivo za "malim svetlom koje upucuje ka velikom - Bibliji" !
Ali je vi na forumu krijete kao zmija noge.

Dakle njihova je pisani izvor vere iskljucivo Sveto Pismo dok se njeni saveti smatraju za poruke za duhovnu reformu priorockog duha koje se trebaju veoma ozbiljno razmatrati .

E to je kod tebe trenutno najveci problem - licno se misljenje treba uskladiti iskljucivo sa Bozjim misljenjem i od toga se ne smes pomerati ni makac.
Eto ti adventistički članak koji da nije tako a ti vjeruj kako hoćeš da ne zatrpavamo Kafanu opet.

A tebi su teme o čistoći ispod časti?
Ma jok,samo nisam kompetentan ( citaj - slabo sam potkovan,znanje mi je na nekom bazicnom nivou ) .
Mogu ja raspravljati i o pravopisu koje si toliko jedno vreme potencirao a vidim slab si u tome užas jedan.
Ja i pravopis ?
Makedonac srbinu o srpskom pravopisu ?
Sta je sad ovo,neki novi vic o makedoncima ? :D

Mogu i o roditeljstvo jer vidim potenciraš temu o porodici i braku, samo ti junački bežiš .... :jede2:
Mozes ti i o roditeljstvu ali ocito vise o tudjem umesto o svom...
...brak ti i porodica u generalnim smislu nije neka top tema,tako si se bar do sada eksponirala stoga nemoj mi zamerati ama nisam na stanovistu da imas puno toga o tome reci...mislim na pozitivne stvari,svakako.
Naravno,lako me mozes demantirati u vezi ovog ako otvoris neku takvu temu i das neki dobar uvod pa cemo videti dokle cemo stici u razgovoru.

I da rezimiram - oko onog o cemu se ne osecam spremnim ne ulazim u ozbiljne rasprave,zato i lepo i junacki pobegnem ( a da bi skontala vica u ovome daj sedni i proracunaj koliko sam puta nekome ostao duzan odgovoriti ili sam pobegao iz teoloske diskusije ( mislim na one prave e ne o pranju tanga gacicama ). :D

Ali je vi na forumu krijete kao zmija noge.
Ne znam koji ste to vi,ali ako vec hoces testirati tu oblast eto ti forumasa Glasnik. pa ga slobodno pitaj nesto konkretno.
Pa ako ti on okrene ledja i precuti pitanje imaces bar nekog argumenta dok ovako - sve ti je to nista vise od rutinska doza pljuvanja.
Eto ti adventistički članak koji da nije tako a ti vjeruj kako hoćeš da ne zatrpavamo Kafanu opet.
Ma videli smo ti kako tumacis pisane sadrzine,svojom si logikom smestio Boga Nebeskoga u kupini ili negde u Jerusaslimu ...
...mislim da definitivno trebas MALO poraditi na sistemu razumevanja kojeg koristis a kojeg si ocito pokupio na nekom bunistu belosvetskih pljuvaca. :kafa:

Ne znam koji ste to vi,ali ako vec hoces testirati tu oblast eto ti forumasa Glasnik. pa ga slobodno pitaj nesto konkretno.
Pa ako ti on okrene ledja i precuti pitanje imaces bar nekog argumenta dok ovako - sve ti je to nista vise od rutinska doza pljuvanja.
Hvala na savjetu vrli neadventisto.

Ma videli smo ti kako tumacis pisane sadrzine,svojom si logikom smestio Boga Nebeskoga u kupini ili negde u Jerusaslimu ...
...mislim da definitivno trebas MALO poraditi na sistemu razumevanja kojeg koristis a kojeg si ocito pokupio na nekom bunistu belosvetskih pljuvaca. :kafa:
Ja tumačim onako kako i piše a sad šta da se radi ako je riječ o budalaštinama. :maramica:

Hvala na savjetu vrli neadventisto.

Ja tumačim onako kako i piše a sad šta da se radi ako je riječ o budalaštinama. :maramica:

To ti rascisti prvo sa Bogom - On je dopustio Mojsiju i Jezdri da napisu takve...stvari koje si naveo pa kad to sredis daj se vrati da produzimo o citatima koje si dao.

P.s. molim te primeti da ja ne sporim da jesam ,dakle ne tvrdim da nisam nego jednostavno ne potvrdjujem da jesam adventista ili pripadnik bilo koje druge vz-ce,nadam se da primecujes razliku ?
O sebi kazem da bih hteo biti hriscanin i to je po meni sasvim dovoljno.

Poslednja izmena:
P.s. molim te primeti da ja ne sporim da jesam ,dakle ne tvrdim da nisam nego jednostavno ne potvrdjujem da jesam adventista ili pripadnik bilo koje druge vz-ce,nadam se da primecujes razliku ?
O sebi kazem da bih hteo biti hriscanin i to je po meni sasvim dovoljno.
Inače ovo što ti radiš je već preko 100 godina adventistička praksa. Kriti da su adventisti i predstavljati se samo kao hrišćani. Evo iz 1932. adventistička knjiga koja brani ovu praksu.
https://books.google.ba/books?id=i6...rst, their denominational connection.&f=false
Skrolujte na 420. stranu i vidjećete da sami priznaju da kriju da su adventisti.

Vrlo poštena praksa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back