Vernost.

...taj ljudski fenomen oduvek mi bio zanimljiv...kada se o njoj priča imam dojam da ljudi imaju nasušnu potrebu da veruju u nešto ili da predpolažu od sebe ili od nekoga to isto...valjda jer smo jako materijalni i jako prolazni pa da imamo nekog smisla u postojanju :)

Čovek bi prvo trebalo da postane veran samome sebi i svojim idejama. Žrtva i ugrožavanje sebe zarad drugoga je normalna osobina društvenog bića. Ali to je u sistemu prihvaćenih vrednosti subjekta i nagonsko-emotivnog pritiska. Preveliko insistiranje na vernosti prema drugima može da ode u negaciju sebe i svoje individuacije, a društvena adaptacija ima smisla samo ako se zadovoljavaju sopsvene potrebe.
Može se zaključiti da treba da postoji balans između zahteva društva i jedinke ili će to društvo sadržati elemente koji vrše pritisak ka njegovoj sukcesivnoj ili nagloj i radikalnoj promeni.

Ne, ne mislim da je to ok (mada postujem odvaznost i rodoljublje japanskog vojnika) ali primer itekako dokazuje da vernost itekako postoji. Tako da ti koji si rekao da vernost ne postoji nisi u pravu.

Ja razumem da su ljudi verni Americi ili Japanu ili Svedskoj ili Nemackoj jer im pruza dobar standard i ugodan zivot...Postoji RAZLOG ZA VERNOST.

Ali ne razumem da su ljudi verni onim drzavama koji im ne obezbedjuju ni prosek....

To je manipulacija, neka vrsta mazohizma.

Cesto bih voleo da ovde na vlast dodju Amerikanci i oteraju domacu zgadiju.

90% naroda bi zivelo bolje.

Sta me briga ko sedi negde na vrhu, bitno je kako se narod oseca.

dule, vjernost je postojala, poslije 60ih u svijetu vise ne postoji, covjek je postao sitnicar a anarhija je zavladala. Nasu je malo odlozio poslednji rat iz 90ih ali nas evo sustize u ovom vijeku. Jedini nacin u buducnost je da se stvori svijest o gubitnu maticnog naroda i smrti svih naroda, te da se u buducnost ide sa novim konceptom prezivljavanja, prijateljstava i saveza, vjernosti i neprijateljstava. Nazad se ne moze ici jer je taj svijet propao. Svi oni koji zive kao moderni ljudi a pricaju o nepostojecim situacijama (koji je tekuci knez na vlasti u Cetinju?) su licemjeri. Brak ne postoji, nacija ne postoji, narodi ne postoje, rodbina ne postoji, i svima nam je tako, od Vardara do Gibraltara.

Ideju vernosti otadzbini je izmislila KLASA NA VLASTI da je glupi narod cuva iod onih koji hoce da im oduzmu vlast i zasednu na njihovo mesto.

I nikada ne znamo da li bi oni koji hoce da otmu vlast bili bolji i gori od onih koji je drze.

Poznato je iz istorije da je srpskom narodu bilo MNOGO BOLJE pod Turcima nego pod srpskom vlascu: placali su mnogo nize dadzbine i poreze, pa kada su Turci proterani dizali su nekoliko buna da se TURCI VRATE jer im je bilo puna ona stvar Srba na vlasti...

Te bune su u krvi ugusene i nigde se ne pominju.

Nije tacno Blajbi. Ideja vernosti Otadzbini potice izz drevnosti i uvek je bila prisutna u svesti naroda. Jer kao sto covek voli svoju kucu i uvek tezi da je zastiti, tako on voli i svoju narodnu kucu (tj. Otadzbinu) i zeli da je zastiti. Vernost Otadzbini je prirodna. I covek ce biti veran svojoj otadzbini ne zbog vladajuce klase vec zato sto je tako prirodno. Jos pogotovo u drustvima i kod naroda gde se vladar izjednacava sa otadzbinom kao sto su Japanci.

Nije to o Turcima nikom poznato sem antisrpskim kvaziistoricarima u cije nebuloze ti verujes.

Nabijanja na kolac, danak u krvi, itd- sve su to neki od tih ,,divnih" stvari pod Turcima. A umesto da lupas procitaj istorijsko svedocanstvo- ,,kad su zivi zavideli mrtvima" tu ti je opisano kako se ,,lepo" zivelo pod Turcima.

Nije tacno Blajbi. Ideja vernosti Otadzbini potice izz drevnosti i uvek je bila prisutna u svesti naroda. Jer kao sto covek voli svoju kucu i uvek tezi da je zastiti, tako on voli i svoju narodnu kucu (tj. Otadzbinu) i zeli da je zastiti. Vernost Otadzbini je prirodna. I covek ce biti veran svojoj otadzbini ne zbog vladajuce klase vec zato sto je tako prirodno. Jos pogotovo u drustvima i kod naroda gde se vladar izjednacava sa otadzbinom kao sto su Japanci.

Nije to o Turcima nikom poznato sem antisrpskim kvaziistoricarima u cije nebuloze ti verujes.

Nabijanja na kolac, danak u krvi, itd- sve su to neki od tih ,,divnih" stvari pod Turcima. A umesto da lupas procitaj istorijsko svedocanstvo- ,,kad su zivi zavideli mrtvima" tu ti je opisano kako se ,,lepo" zivelo pod Turcima.

Zar ti ne bi voleo da danas u Srbiji recimo neka druga drzava organizuje proizvodnju i da svi bolje zive nego sto to radi srpska oligarhija.

Ti bi se borio da zastitis one zbog cije nesposobnosti ti je standard nizak?

Ja razumem da su ljudi verni Americi ili Japanu ili Svedskoj ili Nemackoj jer im pruza dobar standard i ugodan zivot...Postoji RAZLOG ZA VERNOST.

Ali ne razumem da su ljudi verni onim drzavama koji im ne obezbedjuju ni prosek....

To je manipulacija, neka vrsta mazohizma.

Cesto bih voleo da ovde na vlast dodju Amerikanci i oteraju domacu zgadiju.

90% naroda bi zivelo bolje.

Sta me briga ko sedi negde na vrhu, bitno je kako se narod oseca.

To je zato sto je japanska paganska religija ucila da je car dobio vlast od bogova i ne samo to- on je izjednacavan sa bogovima. Takodje ceo narod i otadzbina izjednacava se sa njim. Cara gledaju kao svog oca.

Otuda potice ta fanaticna japanska odanost caru. Zato kamikaze rade to sto rade, zato se japanski general ubija da bi sluzio caru i na onom svetu, itd.

A ti Blajbi treba da shvatis da ne ubijaju i ne ginu svi samo zbog para i lepog zivota, vec postoje i neki drugi, visi razlozi za to.

Ovde POCINJE MANIPULACIJA.:lol:

Meni je vazan lep zivot.

Fantazije me ne zanimaju.

Upravo to sto ti iznosis je manipulacija. A nije mabipulacija biti castan, odan covek. To je vrlina. Vrlina je verovati u duhovne vrednosti (naravno ako su one ispravne) a nije vrlina biti msterijalisticka zivotinja.

- - - - - - - - - -

Vernost je odlika jedinke i nema veze sa bilo kakvim odnosima i okolnostima.

Pa nije to odlika samo jedinke vec moze biti i odlika nekog naroda, kulture ili civilizacije. To najvise ims veze sa religijom i religioznim pogledom na svet.

Upravo to sto ti iznosis je manipulacija. A nije mabipulacija biti castan, odan covek. To je vrlina. Vrlina je verovati u duhovne vrednosti (naravno ako su one ispravne) a nije vrlina biti msterijalisticka zivotinja.

Samo materijalno obezbedjen covek moze biti castan i odan.:rtfm:

Gologuzija nikada nece biti ni casna jos manje odana i svakog momenta moze pasti u svakakava iskusenja.

To sto ti hoces da kazes su price za IGNORANTE.;)

Zar ti ne bi voleo da danas u Srbiji recimo neka druga drzava organizuje proizvodnju i da svi bolje zive nego sto to radi srpska oligarhija.

Ti bi se borio da zastitis one zbog cije nesposobnosti ti je standard nizak?

Ja bih se borio za moju Otadzbinu, a ne za vladare ili elitu na vlasti.
E a ako je vladar covek od vrline, ako se prema narodu odnosi kao otac, ako je i on caatan i veran covek- onda bih se rado borio i za takvog vladara.

Takav je bio recimo Kralj Petar Prvi, koji je u ratu sisao medju vojnike u rov, i delio istu sudbinu i sa vojskom i sa narodom. Vozio se volovskim kolima kroz albansku golgotu.

Takvom vladaru bio bih apsolutno odan i borio bi se za njega.

- - - - - - - - - -

Samo materijalno obezbedjen covek moze biti castan i odan.:rtfm:

Gologuzija nikada nece biti ni casna jos manje odana i svakog momenta moze pasti u svakakava iskusenja.

To sto ti hoces da kazes su price za IGNORANTE.;)

Ne lupetaj Blajbi. Realni primeri osporavaju tvoje materijalisticke teze, prema tome...

Ja bih se borio za moju Otadzbinu, a ne za vladare ili elitu na vlasti.
E a ako je vladar covek od vrline, ako se prema narodu odnosi kao otac, ako je i on caatan i veran covek- onda bih se rado borio i za takvog vladara.

Takav je bio recimo Kralj Petar Prvi, koji je u ratu sisao medju vojnike u rov, i delio istu sudbinu i sa vojskom i sa narodom. Vozio se volovskim kolima kroz albansku golgotu.

Takvom vladaru bio bih apsolutno odan i borio bi se za njega.

Ako bi se borio za otadzbinu onda treba da se boris za one na vlasti koji ce napraviti bolje.

A nije sigurno da su to bas Srbi.

Ja sam uveren da bi i Amerikanci i Nemci bili bolji organizatori otadzbine.

- - - - - - - - - -

Ne lupetaj Blajbi. Realni primeri osporavaju tvoje materijalisticke teze, prema tome...

Daj primer kada gologuzan nije podlegao iskusenju?:D

Dobro, mozda su blajbijevi preci prodavali kokice na Kosovu, ili su bili na svaki nacin ponizeni i uvrijedjeni, pa im je sve sto nema veze s tim ljepota. Ako su ti preci kopali po kontejnerima i prije i poslije opsade Lenjingrada, onda ces sigurno drukcije misliti o ratu nego oni kod kojih ne postoji kontinuitet u tome.

Jer ako svaki dan umires od gladi, neces imati razumijevanja za zeljom za opstanak na duze staze.

Daj primer kada gologuzan nije podlegao iskusenju?:D

Pradedi mog druga (koji je bio siromasan covek) bugarski okupator je nudio privilegije i novac ako se potpise da je Bugarin, a ne Srbin. I on ke to odbio, odbacio i pare i privilegije. Na kraju su ga obesili. I nijevon bio jedini.

Ne povode se ljudi samo za parama, moras to da shvatis.

Pradedi mog druga (koji je bio siromasan covek) bugarski okupator je nudio privilegije i novac ako se potpise da je Bugarin, a ne Srbin. I on ke to odbio, odbacio i pare i privilegije. Na kraju su ga obesili. I nijevon bio jedini.

Ne povode se ljudi samo za parama, moras to da shvatis.

Pa zar tome treba da se divimo? :eek:

Za cime se sve ljudi povode?

Pa zar tome treba da se divimo? :eek:

Za cime se sve ljudi povode?

Da li bi ti prodao svoju majku za pare? Da ti neko ponudi pare i lep zivot, jel bi uradio to? Ili recimo svoje dete? Jel bi uradio to Blajbi?

Postoje neke stvari koje nisu na prodaju i koje su vaznije od para i lepog zivota.

Kad to budes shvatio, razumeces zasto taj covek nece da proda svoj identitet za privilegije ili pare.

- - - - - - - - - -

A religija ne zahtijeva vjernost, nego ruzicaste naocare. Vjernost je najvaznija tamo gdje su velika prijateljstva ili neprijateljstva, dakle, u vojsci ili braku.

Gresis. Postoje religije koje neguju kult vernosti. Japanska paganska religija je takva. Ona podstice fanaticnu vernost caru, koja se izjednacava sa vernoscu otadzbini ili samim bogovima, posto se car gleda kao otac celog naroda i kao bozanstvo.

Otuda potice mentalitet koji se manifestovao u kamikazama.

Da li bi ti prodao svoju majku za pare? Da ti neko ponudi pare i lep zivot, jel bi uradio to? Ili recimo svoje dete? Jel bi uradio to Blajbi?

Postoje neke stvari koje nisu na prodaju i koje su vaznije od para i lepog zivota.

Kad to budes shvatio, razumeces zasto taj covek nece da proda svoj identitet za privilegije ili pare.

To je sada vec potpuno nesto drugo.

Nemoj da mesas majku i drzavu.

Drzava mi nije nikakava majka.

Pre bi bilo da je maceha.

Back