Verenička i Partner viza - Australija

Mozes da ovlastis nekog da izvadi u tvoje ime. Bas sam pitala kada sam podnela zahtev za uverenje. Zena na salteru mi je rekla da sestama, mami i tati mogu da dam ovlascenje PISANO RUKOM koje ne moram da overim kod notara(sto je meni jako cudno, ali ja cu da overim za svaki slucaj). Taksa je oko 900 dinara. Da li ste se vi "odjavili" iz birackog spiska nakon preseljenja? Ja sam imala situaciju da su iskoristili moje podatke bez mog znanja i razmisljam sta je najbolje resenje da to sprecim.

Ovlascenje mogu da dam samo preko konzulata sto je bas cimanje :/.
Fora sa tim je sto ti zapravo u nekom Mup-u treba ovlascenje a u drugom ne treba (tu sam info juce dobila kad sam zvala Beograd).
Sto se tice odjave,mi smo samo odjavili prebivaliste (msm iskreno ne bih ja to radila nego je gazdarica stana u kom smo ziveli insistirala),za biracki spisak nemam pojma,ja sam mislila da je to sve automatski :D

Nisam iznenadjena tim odgovorom(negde treba-negde ne treba, danas moze-sutra ne moze). Nenene, teta u opstini mi je rekla da cak mogu da glasam u inostranstvu cak i ukoliko se ne odjavim iz birackog spiska u Srbiji. Ja je gledam onako bledo. Mislim se zeno ja nisam pravnik, ali cak i ja znam da glasas tamo gde ti je mesto prebivalista na lokaciji gde ti pise u pozivu. Mada, danas sve moze tako da je mozda ona u pravu. ????
Verujem da mali broj ljudi u Australiji koristi to pravo tako da mislim da mi je najbolja opcija da ukinem sebi pravo glasa.

Haha cuj moze da se glasa iz inostranstva..ko da je jbna Evrovizija pa aj malo i dijaspora da glasa :D.
Jos nisam cula da moze iz inostranstva da se glasa,pogotovo ako nemas prebivaliste u zemlji..pa znas i sama da ,npr ljudi koji su dosli iz unutrasnjosti u Bg moraju da idu tamo gde su prijavljeni (takoreci da otputuju kuci samo da bi glasali)...ne znam,nema mi to bas puno smisl al ajde,zivi bili pa videli.

I Angie,lepa moja,posle 8-9 godina kupili kucu?Hah,dobar vic,ili je to par iz Pepeljevca kod Kruševca pa im i Sunshine Coast gde su kuce (kupljene na kredit) vredne oko 550-600k $. A šta ce tamo i kakav oportunity imaju?!Bolje da su ostali u Pepeljevcu.Ja zivim u kuci koja je procenjena na 1.4 miliona $ i placam je 550$/weekly,kupice je mozda naši praunuci iako garant više zaradjujemo od gore navedenih prijatelja.No,dobro,slažem se u jednom sa tobom,zavisi na šta je ko navikao,i šta ga i kakva muka tera na ovo putešestvije ovamo.Ekonomski i sistemski ovu zemlju nikada ne mogu porediti sa zemljama Balakana,ali nikada sve ostalo smrdljivo i ovaj usrani australski narod i njihove navike sa mojim predobrim narodom i mojom prelepom Srbijom.

Vidim ja, brzo će vam viza. Može i sa mnom da dođe sredinom jula :)

Jao da bar moze,rado bih izblegla letenje :)
Mora sa mnom da udje u zemlju,takvo je pravilo.

Ivane,pojma nemam o cemu pricas iskreno.
Ljudi su iz Bg-a,ziveli su na Malti i onda su resili da dodju i Au.
Ajde vise da ne gnjavimo sa ovim ok? Svako je rekao(napisao) sta je imao pa da ostavimo na tome :)

Nati,ne kapiram pitanje "kako mu se isplati"?Ta kuca je kupljena pre 15tak god za 580k,sada je izdaje za 2200$ mesecno a ako si matematicki nadarena nije tesko sracunati 580k:360 m=1617$..dakle placamo mu i 500 i kusur vise od njegove kreditne rate,takodje "jeftina" je kirija jer ce u dvoristu biti mini gradiliste,prave onaj grannyflat pa nam je spustio od realne cene od oko 650-700$/weekly.Sydney je prenapumpano sranje,kao i Melburn,i kada vidim sta pises,sutra pozelim doci tu.Na zalost bez sireg koncenzusa supruge i njene cerke,za sada je to mrtvo slovo na papiru.Jos jednom i jos 1000 puna cu savetovati sve koje rade na vizi i planiraju da dodju ovde da im Sydney pa j Melbourne budu zadnja opcija,ona,nakon odlaska recimo da zive u Tiranu.Pert je eto fina opcija,Brisbane takodje i gold Coast,Adelaide nije los malo je pustahija,al ok.

Citala sam skoro da australijska vlada planira da smanji broj imigranata(ovi koji dolaze na skilled vizu) u Sidneju i Melburnu bas zato sto su gradovi prenatrpani. I kako se grad siri zbog velikog broja stanovnika tako dolazis do toga da ti treba 2h do posla ,jer rente blizee gradu jesu skuplje.
Msm u principu,Australiji fale ljudi ,samo ne u Sidneju i Melburnu.
Cini mi se da cela WA ima nesto preko 2M stanovnika od cega je veci deo naseljen u Pertu naravno.
Spram Sidneja i Melburna ,to je nista.
Ipak,i Pert ,kao i svi gradovi idu u sirinu,pa sad npr naselje koje je pre 3,4 god biilo bukvalno kraj Perta,vise to nije.
No dobro,poenta je da nije Australijansamo Sidnej i Melburn :)

Odlicno da se jednom slozimo Angie -))).Na zalost,ljudi iz Sydneya bilo nasi ili aussie ili neki treci dozivljavaju Sydney kao otprilike Beograd u Srbiji,sve ostalo je za njih "desert".Ja nisam bio jos u Pertu tj WA za ovo malo vremena obisao sam ostale vece gradove.Nadam se da cu uskoro doci da vidim o cemu pricate,i kod mene nema problema da ako mi se svidi tu i ostanem,iako imam licnu otezavajucu okolnost da supruga i njena cerka idu parolom"Sydney il okean".Bicu realan i reci da u Sydneyu prosecna radnicka nedeljna zarada ,u poslovima koje kao pridosli emigrant mozete naci,krece se od 600-700 $ nakon poreza,te ako platite kiriju u Sydneyu koja je u proseku 500$ u sirem gradskom pojasu,shvatice zasto takav nacin zivota nikada necu podrzati.Neovisno sta sam od skole zavrsio,ovde mi priznaju samo ime i prezime.Ako ne zaradjujem nedeljno toliko da mogu iznajmiti nedeljno apartman,jesti,piti,sipati malo goriva i kupiti par carapa,ne vidim onda stvarno zasto sam "pobegao" iz Srbije,koja ima isto takve uslove zivota,zapravo da zaradite samo za kiriju i komunalije.Da ne pričamo o eventualnim putovanjima i izletima po par sati leta sto je bio sastavni deo mog zivota pre dolaska ovde.U pravu si i za to da se u Sydney i Melbourne,ali Sydney narocito sjatilo "s konca i konopca",a iako cu izgledati kao rasist,ne zanima me,Sydney je braon-žuti grad,pitam se nekada kada izadjem u setnju jesam li ja u Mumbaiu,Beirutu ili Pekingu.Ne smeta mi njihova boja toliko koliko mi smeta to sto se nude na svaki oglas i prihvataju cak i ponude od 16$/sat.Cak sam se "igrao" i dao fake oglas,pristajali su za 16 $/ na sat vise od 90% Indijaca.Meni je to sve tužno.Pretužno.

Poslednja izmena:
Ja bih rekla da je slicna situacija i ovde mada nemam puno iskustva.
Ono sto mogu da vidim (i nemam nista protiv) je da je grad multikulturalan ali cinjenica jeste da Indijci,Kinezi i sl smanjuju cenu satnice i to moze biti problem ,ne samo u Sidneju ili Melburnu nego u celoj Australiji.
S druge strane,ako idemo sa pretpostavkom da ti ili ja nadjemo neke najgluplje poslove gde cemo stvarno zaradjivati 600-700$ nedeljno,ako tvoja supruga ili moj muz imaju dobar(dobro placen) posao ,mislim da moze lepo da se zivi ,mnogo bolje nego u istoj situaciji u Srbiji.
Muskarcima je obicno tesko da prihvate da zena zaradjuje vise,ne znam da li si ti jedan od takvih (nadam se da ne :) ) ali mozda u tome lezi deo problema.
Jos jedna stvar u kojoj cu se sloziti sa tobom su ta putovanja ili izleti kako si ih nazvao,od par sati leta i relativno malo para, to ce mi def nedostajati.
A opet sigurna sam da i ovde ima toliko toga da se vidi.

Ja kada sam resila da dodjem ovde (posto je odluka zaista bila samo na meni),rekla sam sebi da cu biti bez predrasuda i da cu se truditi da ne uporedjujem iako je ponekad tesko to ne raditi.
Svakako sam sigurna da cu svojoj deci pruziti iskustvo da vide i nauce nesto novo i da se oslobode stega Balkana.
Msm vidi,mi kao imigranti cemo u ovoj zemlji uvek biti stranci ali verujem da svaki covek ,ako je pozitivnog uma i stava, moze sebi da stvori dobar zivot.

Nisam ja jedan od tih kome smeta to što je supruga sa vecom platom,daj Boze da ima i 10 puta vecu nego ja,ne ljutim se(lol),skolovala se ovde,i sistemu je od 90ih glupo je porediti.To pak sto kazes "najgluplji poslovi" za 600-700$ weekly posle poreza,pomislim da su u Pertu plate odlicne,zato sto ovde casual 4 days/weekly tesko da ces dobiti vise za tih 28-32h,recimo dental assistant ima 650$ posle poreza,dakle ne radi sa smecem po parku.I ono što me užasava u Sydneyu je stopa prevaranata u svim sferama društva,kojih je zasigurno 700% više nego na Balakanu.Nebitna je boja kože,ovo je grad manipulacije i prevara,lažnih obećanja i još lažnijeg nadanja )))Znači budite spremni na najprefiganije i najprljavije prevare.

Ma ja sam mislila tih 650/700 tu kod tebe (posto je to za Sidnej ocigledno malo)
Ja bih bila zadovoljna sa 650/700 posle poreza da se razumemo :))) jer nama bi to trenutno placalo dvonedeljnu rentu :).
Ne znam da li su plate vece,verovatno ne ali cini mi se da su troskovi zivota ovde def nizi nego kod tebe
Sto se prevaranata tice,sta znam toga ima svuda.
Ja sam generalno sto se posla tice (a neretko i ovako ) skepticna i rezervisana prema svakom novom koga upoznam,pogotovo prema onima koji vole puno da pricaju i obecavaju. Na zalost lose iskustvo iz Beograda me naucilo da budem takva pa me cesto ljudi na pocetku okarakterisu kao neku kučku :))..msm ,u principu nemam nista protiv jer me sa evo skoro 40 god apsolutno zabole sta ce ko da misli pogotovo sto sa iskustvom ( a valjda i ta zenska inuticija) obicno budem u pravu sto se procene ljudi tice.

Verujem da bi ti tu bila zadovoljna sa tim parama,ali ovde je to bukvalno dzeparac,tek da platis rentu i to je to.Isto takvom kučkom i mene okarakterišu 95% njih u razgovoru oko posla,jer takodje sa svojim iskustvom koje posedujem valjda im bude jasno da mi ne mogu prodati mu..za bubrege i onda se samo distanciraju ili posle intervjua ne javljaju.Zapad je to,kapitalisticko drustvo,ne trebaju njima pametnjakovici vec tvoja kicma da je slome koliko im treba i kad im treba.Retkost je pronaci gazdu koji ce te postovati u pravom smislu te reci i dozvoliti da postojis i ti pored interesa firme.Samo nabace kez,nice to meet you,i cao zdravo nema ih vise ni da se jave.Zgadio mi se sistem po kojem funkcionisu ovi ljudi,narocito manageri kompanija koje imaju jedan auto na kredit i oznajmljemu kancelariju 67km od Sydneya.

Ma ja bih rekla da tako funkcionise korporativni svet generalno,nije to ograniceno samo na Au.
A kao i svuda ,cini mi se da i ovde vazi ono koga poznajes i ko te moze ubaciti negde. Pa pretpostavljam da,ukoliko nisi dosao na skilled vizu nije bas tako lako naci posao (ne mislim na cleaning i sl,to moze svako ..valjda hahha )
Razumem tvoju frustraciju sto se toga tice ali ajde valjda ce se naci nesto i za tebe i za mene :). Treba strpljenja a bogami i srece.

Back