Vera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
dakle bogumili i ostali - smrt...il da se pokrste il neshto

Богумили су такође били хришћани....

До пола поста се слажем са тобом, то је оно што сам и ја причала:

svakako da su ljubav bratstvo itd dobre ideje...poenta je shto su ljudi ili neki od nas uvek spremni da uchine svashta...problem je shto su ljudi takvi i nijedna religija nijedna vera nikada to netje promeniti
Али, овај твој рецепт не може да делује:

sam spreman tek kad se oslobodimo religijskih stega i shvatimo ljubav i jednakost i sve kao neshto shto ne pochiva na rechima nekog proroka il sina boga...mozhemo zaista napredovati kao ljudi...ja nisam spreman da ubijem nikoga...alia napishem vernik=slepac...
...то смо видели на примеру толиких деценија безверја и владајућег атеизма.
Није у питању вера, у питању је људска природа која је таква каква јесте и вазда била!

Šakal:
Hm..ybg. moram...hajde mi pronađi gde je to rečeno,zapisano,napisano...:lol:
Crkvene zapovesti. Al ok... odustajem, nemam ja pojma o tome, bar ne dovoljno da se raspravljam. Iskreno, dugo me lomi i muci isto to pitanje svestenstva. Ali sa obzirom na to da je crkva apostolska- bojim se da previse o tome razmisljam. Jer stvarno Verujem

Šakal:
Hm...ja tog čoveka ne poznajem i to što je uradio je naravno sramota za Hrišćanstvo ali nije moje da mu sudim...ipak,kad malo bolje razmisliš,on je samo vrh ledenog brega...sličnih primera na lokalnom nivou imaš po celoj Srbiji...poznajem desetak popova koji su veliki lopovi...gori su od političara...ybg. mantija je uz njih,naravno sve je u ime Boga...

Знаш, познајем једног лекара који је дошао пијан на посао, оперисао човека и пацијент је умро, од потпуно безазлене ствари.
Да ли због тога треба да кажем да омаловажавам медицину, да престанем да одлазим код лекара и да се ругам лекарима, чак и онима који поштено и предано раде свој посао?

Српска православна црква изнедрила је и једног Светог Саву, и Доментијана, и Теодосија, и монахињу Јефимију, и архиепископа Данила, и Григорија Цамблака, и Пајсија Јањевца, и Аресенија 3. Чарнојевића, и Гаврила Стефановића Венцловића...(све незаобилазна књижевна имена средњовековне књижевности, то ус они који су очували писменост и културу овог народа)....па онда Хаџи-Ђеру и Хаџи-Рувима (из 1. српског устанка), па Матију Ненадовића, па једног Његоша...па да не набрајам даље....

...а не само тог несрећника којег једино знате....

Simeona:
Crkvene zapovesti. Al ok... odustajem, nemam ja pojma o tome, bar ne dovoljno da se raspravljam. Iskreno, dugo me lomi i muci isto to pitanje svestenstva. Ali sa obzirom na to da je crkva apostolska- bojim se da previse o tome razmisljam. Jer stvarno Verujem

Ybg. ovo ti je jako plitko.Ako već veruješ onda budi pravi vernik i veruj srcem a ne glavom.Ako poštuješ crkvene zapovesti onda isključuješ božije...ybg. malo je to zbunjujuće ali je tako.Neću da ti podrivam veru...veruj ali ako već veruješ...kao što kažeš...kao što rekoh...onda veruj Bogu i u Boga a Crkvu zaboravi.

Šakal:
Ybg. ovo ti je jako plitko.Ako već veruješ onda budi pravi vernik i veruj srcem a ne glavom.Ako poštuješ crkvene zapovesti onda isključuješ božije...ybg. malo je to zbunjujuće ali je tako.Neću da ti podrivam veru...veruj ali ako već veruješ...kao što kažeš...kao što rekoh...onda veruj Bogu i u Boga a Crkvu zaboravi.[/QU
:smile: Najjace da je tako. Pogledaj sta je Hellen pisala, mene lako mozes da spustis, jer stvarno to poznajem povrsno i plitko, ali nju ces teze.

Hellen:
Знаш, познајем једног лекара који је дошао пијан на посао, оперисао човека и пацијент је умро, од потпуно безазлене ствари.
Да ли због тога треба да кажем да омаловажавам медицину, да престанем да одлазим код лекара и да се ругам лекарима, чак и онима који поштено и предано раде свој посао?....
Naravno da ne.

Српска православна црква изнедрила је и једног Светог Саву, и Доментијана, и Теодосија, и монахињу Јефимију, и архиепископа Данила, и Григорија Цамблака, и Пајсија Јањевца, и Аресенија 3. Чарнојевића, и Гаврила Стефановића Венцловића...(све незаобилазна књижевна имена средњовековне књижевности, то ус они који су очували писменост и културу овог народа)....па онда Хаџи-Ђеру и Хаџи-Рувима (из 1. српског устанка), па Матију Ненадовића, па једног Његоша...па да не набрајам даље....

...а не само тог несрећника којег једино знате....[/QUOTE]

Opet ti promiče suština.Obrati pažnju na ''lokalni nivo''!Oni su mnogo bliži narodu od Pahomija i ostalih crkvenih velikodostojnika.Takva im je hijerarhija.Dakle,narod prvo vidi svog popa u zaseoku,selu,gradu...mnogi i nemaju pojma ko je taj Pahomije ali imaju pojma ko ih ''muze'' za slavu,ko im naplaćuje krštenje,ko im naplaćuje venčanje,sahranu,opelo...vide kako poslednju crkavicu daju popu da im osvešta vodicu a taj isti pop se šepuri po zaseoku,selu,gradu...u novim kolima,školuje decu na Sorboni...

Simeona:
Šakal:
Ybg. ovo ti je jako plitko.Ako već veruješ onda budi pravi vernik i veruj srcem a ne glavom.Ako poštuješ crkvene zapovesti onda isključuješ božije...ybg. malo je to zbunjujuće ali je tako.Neću da ti podrivam veru...veruj ali ako već veruješ...kao što kažeš...kao što rekoh...onda veruj Bogu i u Boga a Crkvu zaboravi.[/QU
:smile: Najjace da je tako. Pogledaj sta je Hellen pisala, mene lako mozes da spustis, jer stvarno to poznajem povrsno i plitko, ali nju ces teze.

Ybg. tebe stvarno nisam hteo da kako ti kažeš ''spuštam''...to je bio samo dobronameni savet...veruj mi da sam mnoge iznenadio...i ja se pitam zašto.Što se Hellen tiče...ma ništa se ti ne brigaj...mi smo stari ''pajtosi''...

Opet ti promiče suština.Obrati pažnju na ''lokalni nivo''!Oni su mnogo bliži narodu od Pahomija i ostalih crkvenih velikodostojnika.Takva im je hijerarhija.Dakle,narod prvo vidi svog popa u zaseoku,selu,gradu...mnogi i nemaju pojma ko je taj Pahomije ali imaju pojma ko ih ''muze'' za slavu,ko im naplaćuje krštenje,ko im naplaćuje venčanje,sahranu,opelo...vide kako poslednju crkavicu daju popu da im osvešta vodicu a taj isti pop se šepuri po zaseoku,selu,gradu...u novim kolima,školuje decu na Sorboni...

Чекај мало. Да ли неко тера те људе да плаћају или то сами бирају? Ако ЊИМА не смета, ако они желе да плате, зашто би то теби сметало???

Чуј, шепури се једна Цеца народњача са пластичним сисама и промуклим гласом, па народ ипак плаћа силну лову за њене концерте јер то жели, јер је то његов избор...Нико не каже: види Цеца какав ауто вози од народних пара!
Народ плаћа оно што жели, и то му не можеш забранити!
Свако прави своје изборе у животу и бира где ће да да новац!

Hm...porediti Cecu i Crkvene velikodostojnike...hm...uvreda za Cecu al' ajde...:lol:
Tačno,narod daje lovu na ono što želi i uglavnom je tako ali ponekad narod i mora da baci kintu...
Platiti kartu i ići na koncert je stvar slobodne volje ali platiti krštenje to već nije,smatra se obavezom i ima takav karakter isto kao i sahrana...
Ta ista Ceca i svi ostali...opet imaju obavezu prema svojoj crkvi ako su vernici naravno...
Ali,pa zar takve stvari treba naplaćivati...krštenje na primer!?Koliko je sv. Jovan Krstitelj naplatio krštenje Isusu???Zar prijem u stado nebi trebao biti besplatan!?To mu dođe kao članstvo u nekoj partiji...pa i ono je danas besplatno...
Apsurdno je što u ime vere i religije narod daje lovu a ne uživa Bog u tim blagodetima već samo odabrane vođe...

Aman zaman Hellen niko ne spori neke činjenice koje ti iznosiš kao tačne,ali svaka medalja ima dve strane.Htela bih da se osvrnem na tvoje izjednačavanje ateizma i komunizma.Ateizam koliko god da je definisana kategorija,toliko je i promenljiva.Za pojedince islamske veroispovesti hrišćani su ateisti na neki način.Napravi razliku između borbenog ateizma i ovog u 21veku koji je nepobitno stvar izbora.Pojedni postovi su ti prosto emotivno obojeni i možda sagledavaš neke činjenice iz neracionalne perspektive.Moj pradeda na sreću ili na žalost kako se uzme je morao da zbriše iz Ukrajine upravo zbog političkog režima i prilika.To mi ne daje za pravo da mešam babe i žabe.Takođe ne utiče na moje opredeljenje.

Ceca nije baš najadekvatniji primer,jer ima ljudi koji je kritikuju i primenjuju komentare slične onom koji si ti napisala.

Hm...porediti Cecu i Crkvene velikodostojnike...hm...uvreda za Cecu al' ajde...
Tačno,narod daje lovu na ono što želi i uglavnom je tako ali ponekad narod i mora da baci kintu...
Platiti kartu i ići na koncert je stvar slobodne volje ali platiti krštenje to već nije,smatra se obavezom i ima takav karakter isto kao i sahrana...

Намерно сам узела тако драстичан пример.
Ја нисам поклоник Цецине музике, и не би ме нико натерао да дам ни динар за њу. (Пре бих платила само да не морам да је слушам!) Мене тако заболе што њени фанови плаћају карте за концерте и за најновије ЦД! То је њихова ствар, нико их не обавазује на то!

Исто тако, ти ниси верник, не би дао ни динар за кршетење, зашто се онда штрецаш што неким људима то није бацање пара? Њихове паре и њихова опредељења су ствар слободног избора, нико никог не тера да се крштава нити то ико сматра обавезом! Присустовала сам на много сахрана без свештеника, то је у доба комунизма-социјализма било сасвим уобичајено и нормално, није обавеза сахрана уз верски обред. Атеистима нико не намеће црквену сахрану!

Крштење и сахрана су такође ствар избора појединца, као и одлазак на Цецин концерт!

Ja stvarno ne razumem sta je problem.
Ti ljudi bez Boga nisu svesni da niko pametan u istoriji nije poricao postojanje Boga i same ideje o Njemu.
Kako plitko,jadno poimanje Crkve ovde neki imaju.
Posledica neznanja,valjda.Srecan vam danasnji praznik,ime onog koji je stradao zbog takvih 'prosvecenih' glavoseca.

Heheheeee...namerno izbegavaš suštinu...ccccc...
Krštenje i opelo i sve te crkvene stvari nisu stvar slobodnog izbora već obaveza svakog vernika Hrišćanske veroispovesti...!!!Naravno tu obavezu je nametnula crkva...to znaš ti isto kao i ja...
Ovde diskutujemo o veri a ne o slobodnom izboru...to je već druga tema...naravno i ti imaš slobodan izbor da mi ne odgovarš pa ti to opet radiš...znači izabrala si isto kao i ja...i tu nema ''štrecanja'' i cimanja...ovde smo da sučeljavamo mišljenja i diskutujemo...misliš da je drugačije?
Drži se teme i pusti te fore tipa šta to mene interesuje...štreca i tako to...umeš ti i bolje.

Romansa:
Ti ljudi bez Boga nisu svesni da niko pametan u istoriji nije poricao postojanje Boga i same ideje o Njemu.
Posledica neznanja,valjda.Srecan vam danasnji praznik,ime onog koji je stradao zbog takvih 'prosvecenih' glavoseca.

Biserka...sa tobom ću se pozabaviti kasnije...sad nemam vremena...:twisted:

Romansa:

Anaksagora,Spinoza,Šopenhauer,Satr,Dawkins

Ja ti rekoh na onoj temi,ne mogu da razgovaram ako se sagovornik u startu postavlja kao pametniji,sa uvredljivim tonom i bez ozbiljnosti i postovanja.
Prema tome,ne moras da se pozabavis sa mnom,posto nece biti prijatno.

Eh,naravno da je vernik,a Nicea treba uzimati ozbiljno,jer je tako jasno otkrio istinsko covekovo umovanje o Bogu,kao arhetip palog coveka.
Pa i Kjerkegor je bio vernik a i Darvin...

Šakal:
Heheheeee...namerno izbegavaš suštinu...ccccc...
Krštenje i opelo i sve te crkvene stvari nisu stvar slobodnog izbora već obaveza svakog vernika Hrišćanske veroispovesti...!!!Naravno tu obavezu je nametnula crkva...to znaš ti isto kao i ja...
Ovde diskutujemo o veri a ne o slobodnom izboru...to je već druga tema...naravno i ti imaš slobodan izbor da mi ne odgovarš pa ti to opet radiš...znači izabrala si isto kao i ja...i tu nema ''štrecanja'' i cimanja...ovde smo da sučeljavamo mišljenja i diskutujemo...misliš da je drugačije?
Drži se teme i pusti te fore tipa šta to mene interesuje...štreca i tako to...umeš ti i bolje.

Чекај, полако.
Хоћеш да кажеш да нам неко намеће то да ли ћемо бити верници или нећемо???
Па како ти онда ниси верник?

Да ли је вера ствар слободног избора сваког човека? Ако неко прихвати веру, или прихвати цркву и њене обичаје и правила, то је ствар његовог слободног избора!
Нико те не тера да будеш верник, нити, ако си верник, нико те не тера да идеш у цркву, нити, ако идеш у цркву, нико те не тера да плаћаш свештеника да ти долази на славу...итд...
Све је ствар слободног избора и нико ти ништа не намеће. Они, који су то изабрали ЖЕЛЕ то да раде, нико их не обавезује!

Као што не значи да сваки Цецин фан има обавезу да присуствује њеним концертима. :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back