VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zazijavalo
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Samo napred. Ne daj se smetati
Mislim da smo mita i ja završili. Ja sam reko šta sam imao, a mita je trenutno zaokupljen kovanjem mračnih planova kako da istera milion dolara od čiča Rendija.

Ako je tako hajde da vidimo gde bog boravi.Da li boravi u MRAKU ili u SVETLOSTI.
u 1.Timotiju 6:16 piše...

''Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin''

Lepo je napisano da bog živi u svetlosti.Medjutim ja imam jak biblijski dokaz da je to pogrešno jer je lično bog rekao gde će boraviti...
felix.gif

Zazijavalo

Ako je tako hajde da vidimo gde bog boravi.Da li boravi u MRAKU ili u SVETLOSTI.
u 1.Timotiju 6:16 piše...

''Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin''

Lepo je napisano da bog živi u svetlosti.Medjutim ja imam jak biblijski dokaz da je to pogrešno jer je lično bog rekao gde će boraviti...
felix.gif

Zvuči kao da živi u ultraljubičastom svetlu? Jes svetlo, ali ljudi ga ne mogu videti.
Znači, visoko sterilna sredina. :D

Zazijavalo

Zvuči kao da živi u ultraljubičastom svetlu? Jes svetlo, ali ljudi ga ne mogu videti.
Znači, visoko sterilna sredina.

Zvuči tako nekako ali ON nije nameravao da živi u takvom ambijnetu.Barem po onom što je poverljivo rekao Solomunu.A rekao mu je...

1 Kraljevima 8:12...
Tada reče Solomun: Gospod je rekao da će nastavati u mraku.

Lepo je rekao da će da živi ili boravi u mraku.E sada ja ne razumem da li se je kasnije predomislio,da li mu je neko objasnio da on kao bog nikakako ne sme da živi u mraku jer tamo živi sotona i šta se je uopšte dogodilo da on promeni svoju SAVRŠENU odluku.
Nije li malo bio prevrtljiv.Jedno rekao a uradio drugo.
felix.gif

Zazijavalo

Zvuči tako nekako ali ON nije nameravao da živi u takvom ambijnetu.Barem po onom što je poverljivo rekao Solomunu.A rekao mu je...

1 Kraljevima 8:12...
Tada reče Solomun: Gospod je rekao da će nastavati u mraku.

Lepo je rekao da će da živi ili boravi u mraku.E sada ja ne razumem da li se je kasnije predomislio,da li mu je neko objasnio da on kao bog nikakako ne sme da živi u mraku jer tamo živi sotona i šta se je uopšte dogodilo da on promeni svoju SAVRŠENU odluku.
Nije li malo bio prevrtljiv.Jedno rekao a uradio drugo.
felix.gif
Mislim da bi za shvatanje toga morao pazljivo da procitas celu glavu, taj mrak se ne odnosi konkretno na mrak nego na zemlju, da se njegova slava spustila medju ljude...u taj dom koji mu je Solomun sagradio...To otprilike znaci da Bog prebiva medju nama i u nama.

Lena 18

Mislim da bi za shvatanje toga morao pazljivo da procitas celu glavu, taj mrak se ne odnosi konkretno na mrak nego na zemlju, da se njegova slava spustila medju ljude...u taj dom koji mu je Solomun sagradio...To otprilike znaci da Bog prebiva medju nama i u nama.

Po tvom mišljenju proizilazi da je zemlja mrak,da su ljudi mrak i da je on hteo da živi na zemlji odnosno u ljudima.Ustvari ti si ovo mnogo zakomplikovala.Rekla si ...da se je njegova slava spustila na taj mrak-zemlju i ljude-mrak da bi boravila u domu koji mu je Solomon sagradio.I sada je ne razumem...kako je moguće da živi njegova slava...A interesusje me da li je ON ostao gore negde tako što je samo njegova slava došla u onaj Solomonov hram koji usput budi rečeno nikada nije postojao.
A što se tiče onoga da bog prebiva medju nama i u nama ne bih se složio jer u meni sigurno ne prebiva a nisam primetio da prebiva bilo gde u mojoj blizini.Budeš pozdravljena.
felix.gif

Po tvom mišljenju proizilazi da je zemlja mrak,da su ljudi mrak i da je on hteo da živi na zemlji odnosno u ljudima.Ustvari ti si ovo mnogo zakomplikovala.Rekla si ...da se je njegova slava spustila na taj mrak-zemlju i ljude-mrak da bi boravila u domu koji mu je Solomon sagradio.I sada je ne razumem...kako je moguće da živi njegova slava...A interesusje me da li je ON ostao gore negde tako što je samo njegova slava došla u onaj Solomonov hram koji usput budi rečeno nikada nije postojao.
A što se tiče onoga da bog prebiva medju nama i u nama ne bih se složio jer u meni sigurno ne prebiva a nisam primetio da prebiva bilo gde u mojoj blizini.Budeš pozdravljena.

E moram da ti priznam da si me sa ovim pitanjem nasmijao :). Imaš poseban smisao za komentare.

Ali, opet, komentarišeš skroz u skladu sa Biblijom!

1. Bog živi u svjetlosti - tačno.
2. Bog živi u mraku (mrak, ili tama je odsustvo svjetlosti). Mrak ne znači "zlo". Niti je đavo ikada živio u mraku. Tek pojavom grijeha, na zemlji mrak postaje SIMBOL zla, a đavo dobija ime "knez tame", ali kada padne noć i mi se svi nađemo u mraku, ne znači da smo postli kreteni, vampiri, ubice i *****, zato što je sunce otišlo da obasja Kinu. Pošto je sam Bog izvor svjetla (Otkr. 21.23) i jedno i drugo je tačno, tj. nije mrak i svjetlo nije suprostavljeno jedno drugom.
3. Solomunov hram nije nikada postojao? Ovo je vrlo autentična tvrdnja, mada, moram da priznam da je od tebe nisam očekivao. Vjerovatno imaš "pouzdane" izvore na ovu temu pa bih volio da me uputiš.

4. Tačno. Prema Bibliji Bog živi isključivo u ljudima koju u Njega vjeruju, i koji su, kroz tu vjeru dobili novi život. U svim ostalim ljudima živi i boravi duh ropstva. To nije nekakvo sad podvajanje na "dobre i loše momke", nego je to prosto činjenica sa kojom se čovjek suočava i bira kako će da živi.

Poslednja izmena:
z:shock:

Ne verujem da mi ovo prebacuje neko sposoban da odvali:

Tvoja saznanja o nauci su na nivou "karlične kosti služe da se ne povrede ženski genitalni organi pri snošaju i to je božja zasluga" kao što si nas svojevremeno izvoleo podučiti. :hahaha:

Uzgred, ja ne držim predavanja. Samo ukazujem na gluposti kad se pojave. :)
Smisao za humor ti je u rapidnom opadanju. Brine li te to? :mrgreen:

turizamcg

E moram da ti priznam da si me sa ovim pitanjem nasmijao . Imaš poseban smisao za komentare.
Ali, opet, komentarišeš skroz u skladu sa Biblijom!
Biće ponekad i takvih pitanja kako bi tu i tamo malo o nekim stvarima iz biblije diskutovali onako blago opušteno.A ponekad će biti i malkice težih,onako za promenu.

Mrak ne znači "zlo". Niti je đavo ikada živio u mraku. Tek pojavom grijeha, na zemlji mrak postaje SIMBOL zla, a đavo dobija ime "knez tame",

Nisam ni rekao da mrak sam po sebi znači ''zlo'' ali da je na neki način prebivalište zla,to si sam rekao naznačujući ono ''knez tame''.Malo mi je neobična ona tvoja konstatacija da je mrak TEK nakon pojave greha postao simbol zla a to imajući u vidu da je greh učinjen odmah nakon stvranja Adama i Eve.Ne bih znao gde živi sotona ali sam sklon da mislim da verovatno ne voli da se ... sunča.

Solomunov hram nije nikada postojao? Ovo je vrlo autentična tvrdnja, mada, moram da priznam da je od tebe nisam očekivao. Vjerovatno imaš "pouzdane" izvore na ovu temu pa bih volio da me uputiš.

Nije tvrdnja već moje mišljenje a koje se zasniva na nekim argumentima.Do danas arheolozi nisu uspelu da pronadju niti jedan jedini ostatak od tog ogromnog hrama.Prekopavano je do detalja sve gde bi se ostaci tog hrama mogli nalaziti tamo kod današnje djamije Al Aksa ali nikada nije ništa pronadjeno.A Solomonov hram nije bila brvnarica od drveta.Solomon je navodno vladao od 1000 do 929 godine ali je veoma problematično da li je bio istorijska ličnost ili izmišljena u funkciji nekih potreba.Veoma je mogućim da je cela priča o slavnoj prošlosti neukog jevrejskog naroda izmišjena da bi se prikazali kao uzvišeni naslednici Davidovi i Solomonovi.Činjenica je da nema nikakvih istorijskih i arheoloških dokaza da je postojao kako Solomon tako i hram njegov.Veoma umni fariseji u to vreme su najverovatnije izdejstvovali da se osmisli priča o tom hramu a sve u vezi sa Davidovom lozom kojoj je trebalo dati neke uzvišene dimenzije.Nije nemoguće da su shodno svemu tome fariseji i planirali da kasnije jevrejima predoče i živog mesiju od krvi i mesa kao potomka Davidovog u liku Isusovom.Mislim da je trebalo osmisliti neku uzvišenu priču za narod koji je 40 godina bio u vavilonskom ropstvu.No da ne pričam o ovom jer ćemo uskoro pričati malo opširnije o Solomonu i svemu u vezi sa njim.
felix.gif

Nikako mi nije dovoljno jasno ono,šta biblija kaže o poštovanju oca i matere svoje.Razumljivo mi je kada pročitam ovo...Izlazak 20:12...

''Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.''

ali kada posle pročitam ovo...Luka 14:26...

''Ako ko dođe k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na braću, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj učenik.''

nekako nisam u mogučnosti da shvatim kako se može poštovati otac i majka kada je neophodno da se isti mrze a zarad dolaska Isusu.Da li to znači da poštovati oca i majku mogu samo oni koji nikako ne mogu doći Isusu mrzeći oca i majku...
felix.gif

Nisam ni rekao da mrak sam po sebi znači ''zlo'' ali da je na neki način prebivalište zla,to si sam rekao naznačujući ono ''knez tame''.Malo mi je neobična ona tvoja konstatacija da je mrak TEK nakon pojave greha postao simbol zla a to imajući u vidu da je greh učinjen odmah nakon stvranja Adama i Eve.Ne bih znao gde živi sotona ali sam sklon da mislim da verovatno ne voli da se ... sunča.

Nije tvrdnja već moje mišljenje a koje se zasniva na nekim argumentima.Do danas arheolozi nisu uspelu da pronadju niti jedan jedini ostatak od tog ogromnog hrama.Prekopavano je do detalja sve gde bi se ostaci tog hrama mogli nalaziti tamo kod današnje djamije Al Aksa ali nikada nije ništa pronadjeno.A Solomonov hram nije bila brvnarica od drveta.Solomon je navodno vladao od 1000 do 929 godine ali je veoma problematično da li je bio istorijska ličnost ili izmišljena u funkciji nekih potreba.Veoma je mogućim da je cela priča o slavnoj prošlosti neukog jevrejskog naroda izmišjena da bi se prikazali kao uzvišeni naslednici Davidovi i Solomonovi.Činjenica je da nema nikakvih istorijskih i arheoloških dokaza da je postojao kako Solomon tako i hram njegov.Veoma umni fariseji u to vreme su najverovatnije izdejstvovali da se osmisli priča o tom hramu a sve u vezi sa Davidovom lozom kojoj je trebalo dati neke uzvišene dimenzije.Nije nemoguće da su shodno svemu tome fariseji i planirali da kasnije jevrejima predoče i živog mesiju od krvi i mesa kao potomka Davidovog u liku Isusovom.Mislim da je trebalo osmisliti neku uzvišenu priču za narod koji je 40 godina bio u vavilonskom ropstvu.No da ne pričam o ovom jer ćemo uskoro pričati malo opširnije o Solomonu i svemu u vezi sa njim.

Ne bih da budem pretenciozan, ali ako su jevjeji izmislili postojanje Solomunovog hrama, onda je to jedna do najglupljih istorijskih izmišljotina - jer je više nego izvjesno da su Jevjeri bili zatočeni u Vavilonu, kao i ostali narodi.

Razlog uzdizanja Vavilona nije se nalazio u njegovoj moćnoj vojsci, niti se nalazio u njegovim visećim vrtovima i kulturi. Razlog uzdizanja Vavilona nalazio se u bezbožništvu jevreja koji, umjesto da prošire znanje o Bogu i upoznaju svijet sa onim što je On uradio za njih, oni su se odali idolopoklonstvu i to na takav način da su okolni narodi bili u čudu koliko su postali odvratni u tome.

Preko 300 godina proroci su ih pozivali da se vrate, inače će "Bog podići sa sjevera narod za koji ne znaš i doći će na tebe, i udariće te." i da će sve ono sa čime se oni toliko hvališu (da su Božji narod i da imaju njegov hram u Jerusalimu) biti uništeno do temelja!

Naravno, nisu poslušali, i bilo je sve uništeno - do temelja!

Ako se jevreji sa tim hvale, sa svojim bezbožništvom i govore: mi imamo hram, mi imamo hram????, a nisu tu lekciju naučili ni drugi put, nakon što je uništen u drugi hram (kao je Isus i rekao: "vidite ovo kamenje, neće na njemu ni kamen na kamenu ostati a da se sve ne raskopa, što je i bilo 40ak godina kasnije), i jedini preostali dio od solomunovog hrama, solomunov trijem - moram da ti kažem, da nikada, ali nikada nisi mogao ni čuti, ni pročitati, niti razmišljati o budalastijoj i glupljoj istoriji kojom bi jedan narod hvalio samog sebe???

Mora postojati mnogo jači dokaz od pretpostavke, jer Jevreji nisu baš tolke budale kolikim ih smatra jedna velika većina ljudi u svijetu.

Nikako mi nije dovoljno jasno ono,šta biblija kaže o poštovanju oca i matere svoje.Razumljivo mi je kada pročitam ovo...Izlazak 20:12...

''Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.''

ali kada posle pročitam ovo...Luka 14:26...

''Ako ko dođe k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na braću, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj učenik.''

nekako nisam u mogučnosti da shvatim kako se može poštovati otac i majka kada je neophodno da se isti mrze a zarad dolaska Isusu.Da li to znači da poštovati oca i majku mogu samo oni koji nikako ne mogu doći Isusu mrzeći oca i majku...

Treba li da shvatim ovo bukvalno što je Isus rekao o mržnji svojih bližnjih?

turizamcg

Ne bih da budem pretenciozan, ali ako su jevjeji izmislili postojanje Solomunovog hrama, onda je to jedna do najglupljih istorijskih izmišljotina - jer je više nego izvjesno da su Jevjeri bili zatočeni u Vavilonu, kao i ostali narodi.

Ti znaš koliko je čega po biblijskoj priči imao Solomon.A dan danas nema nijednog jedinog materijalnog traga u vezi sa bilo čim.Ti znaš za biblijsku priču o drevnom Kanaanu i o drednoj Filistini.A možda ne znaš da je pronadjeno dovoljno arheoloških tragova koji potvrdjuju njihovo postojanje.Ali o Solomonovom hramu nema apsolutno NIŠTA.Mit o Solomonu je očito bio potreban piscima starog zaveta.

moram da ti kažem, da nikada, ali nikada nisi mogao ni čuti, ni pročitati, niti razmišljati o budalastijoj i glupljoj istoriji kojom bi jedan narod hvalio samog sebe???

Jevreji nisu hvalaili sami sebe ali je nekom bilo veoma potrebno da se jevreji prikažu kao potomci moćnog Davidovog sina Solomona.A zbog te potrebe da se prikaže kao MOĆAN morao je nastati mit o njegovoj moći,hramu i ostalom u toj priči.
felix.gif

Lena 18

felix.gif
Mozda se samo dobro sakrio...:)
Ja sam da te pozdravim...:cao:

Vera je nesto bez cega se ne zivi.Dok god covek veruje i dok se nada,on zivi,njegov duh zivi.Nazalost,vera je komercijalizovana,postala je trend i pomodarstvo ljudi koji 20 godina nisu usli u crkvu,a sad se izdaju za neke vernike.Kod vecine ljudi,verom upravlja strah za sebe i svoje zdravlje i zivot,a ne ljubav prema Bogu.To je ono osnovno sto treba da se izmeni kod ljudi,da shvate sustinu vere.Ja se nadam da ce Bog poziveti naseg patrijarha Pavla,jer je on pravi pastir mira,najjdivnije bice koje hoda ovom nasom zemljom.

Ti znaš koliko je čega po biblijskoj priči imao Solomon.A dan danas nema nijednog jedinog materijalnog traga u vezi sa bilo čim.Ti znaš za biblijsku priču o drevnom Kanaanu i o drednoj Filistini.A možda ne znaš da je pronadjeno dovoljno arheoloških tragova koji potvrdjuju njihovo postojanje.Ali o Solomonovom hramu nema apsolutno NIŠTA.Mit o Solomonu je očito bio potreban piscima starog zaveta.
Jevreji nisu hvalaili sami sebe ali je nekom bilo veoma potrebno da se jevreji prikažu kao potomci moćnog Davidovog sina Solomona.A zbog te potrebe da se prikaže kao MOĆAN morao je nastati mit o njegovoj moći,hramu i ostalom u toj priči.

Jerohinac, govorimo o tragovima Jerusalima i Solomunovog hrama u kome je vladao Solomun, a ne o tragovima jevrejske kulture i da li su oni postojali na tim prostorima (kao što pominješ tragove Kananaca, i recimo filisteja, amoreja ili drugih susjednih kultura).
Arheoloških i drugih dokaza o jevrejskoj kulturi ima sasvim dovoljno iz svih perioda njihovog naseljavanja na tim prostorima i prije i poslije solomuna.

Ali, pitanje je šta se desilo sa Hramom i uopšte sa tadašnjom prestonicom kralja Solomona (da ne mistificiramo sada sve ljudske maštarije iz filmova o Indijani Jones-u i ostala strip izdanja).

Arheologija, ili bilo koje druge nauke koje se bavi sličnom problematikom - nemaju dokazane iskopine hrama, ili bilo čega što ukazuje na to, i mi, osim pisanih izvora nemamo dokaza da je hram postojao. Ali, ako bi arheologija iskopala ostatke hrama, ili pak Solomunovog traga vladavine u koju su se jevreji pouzdali - onda bi ispalo da je Božje upozorenje koje je trajalo 300 godina da će sve do temelja biti uništeno, ako se ne povrate od idolopoklonstva - biti laž.

Ali - Biblijski autoritet je ovdje prilično značajan, jer - kontinuitet Biblijskih proročanstava u ovom slučaju NIKAKO nije išao jevrejskoj naciji u prilog, jer svaki detalj po pitanju uništenja Solomunovog hrama bio je samo degradacija i sramoćenje Izrailja, a nikako njihovo uzdizanje.

Takođe, (u kontekstu totalnog zatiranja), solomunov hram i moćna Izrailjska kraljevina koja se u potpunosti razvila pod Solomonom - više spadaju u grupu najsramotnijih događaja starih civilizacija nego u neki materijal za hvaljenje i uzdizanje nacije. Opet ponavljam, ako se jevreji hvale solomunovim hramom i time podrivaju svoja nacionalna osjećanja i političke, vjerske ili bilo koje druge ambcije - onda su izabrali vrlo vrlo pogrešnu temu.

Solomonov hram je doživio sudbinu sodome i gomore, ali i sudbinu istog onog carstva koje ga je sravnilo sa zemljom: sudbinu Vavilona.

Jednako je staro proročanstvo o totalnom zatiranju Vavilonskog carstva koliko i proročanstvo o zatiranju Solomonovog:

Isaija 13:19 I Vavilon, ures carstvima i dika slavi Haldejskoj, biće kao Sodom i Gomor kad ih Bog zatr.
Neće se u njemu živjeti niti će se ko naseliti od koljena do koljena, niti će Arapin razapeti u njemu šatora, niti će pastiri počivati onuda.
Nego će počivati ondje divlje zvijeri, i kuće će njihove biti pune velikih zmija, i ondje će nastavati sove, i aveti će skakati onuda.

Obje ove moćne imperije i bogastva (veliki vavilonski grad i prestonica - gdje je on danas??? A bio je barem 3 do 4 puta veći od Jerusalima???) uništeni su do temelja.

Naravno, ima iskopina koje ukazuju na to da su obje civilizacije postojale (Izrailjska i vavilonska), ali oba grada uništena su do temelja ali sa još jednom bitnom razlikom:

Jerusalim i hram su obnovljeni, Vavilon nije nikada, baš kao što je proročanstvo najavilo.

turizamcg
Treba li da shvatim ovo bukvalno što je Isus rekao o mržnji svojih bližnjih?

U vezi ovoga...Izlazak 20:12...
a u vezi sa ovim...
Luka 14:26...

ti češ to ''shvatiti'' onako kako ti to vera nalagala bude.I nikako to nemoj shvatiti bukvalno u smislu onako kako je napisano.Mora da postoji neka metaforičnost koja veoma ubedljivo objašnjava da je moguće poštovati oca i mater ali ih i mrzeti ako je u pitanju izbor izmedju njih i Isusa.Meni to nije razumljivo.
felix.gif

Neozbiljni pesimista
Vera je nesto bez cega se ne zivi.Dok god covek veruje i dok se nada,on zivi,njegov duh zivi.Nazalost,vera je komercijalizovana,postala je trend i pomodarstvo ljudi koji 20 godina nisu usli u crkvu,a sad se izdaju za neke vernike.Kod vecine ljudi,verom upravlja strah za sebe i svoje zdravlje i zivot,a ne ljubav prema Bogu.To je ono osnovno sto treba da se izmeni kod ljudi,da shvate sustinu vere.Ja se nadam da ce Bog poziveti naseg patrijarha Pavla,jer je on pravi pastir mira,najjdivnije bice koje hoda ovom nasom zemljom.

Ne bih se složio sa tobom da je vera nešto bez čega se ne živi.A što se tiče tvog mišljenja u vezi sa tim kakva je vera danas apsolutno se slažem sa tobom.A kao takva je daleko od onoga kakvom bi trebala da bude.A razmišljajući o onom tvom,da čovek živi dok veruje i dok se NADA ostalo mi je nejasno ono u vezi sa nadanjem.Ja uopšte ne mogu da shvatim našta se svede čovekov život ako se uvek i samo nečem...nada.U tom nekom nadanju,čovek obično i ne primeti da mu život neosetno prodje tu negde izmedju svih nekih nadanja.Po mom mišljenju čovek ne treba da se nada bilo čemu đto mu na bilo koji način život pretvara u neku vrstu iluzije.

Kada legneš da spavaš, da li narednog dana poželiš da se probudiš samo zbog toga da bi nastavio da se nadaš, onome što si se nadao i prethodnog dana...
felix.gif

turizamcg

Arheoloških i drugih dokaza o jevrejskoj kulturi ima sasvim dovoljno iz svih perioda njihovog naseljavanja na tim prostorima i prije i poslije solomuna.

Upravo sam ti o tome i govorio.A fazon je u tome što jedino nema nikakvog pa ni najmanjeg traga o Solomonovom hramu i Solomonovom postojanju kao istorijske ličnosti.

Arheologija, ili bilo koje druge nauke koje se bavi sličnom problematikom - nemaju dokazane iskopine hrama, ili bilo čega što ukazuje na to, i mi, osim pisanih izvora nemamo dokaza da je hram postojao.

Apsolutno tačno.Jedini pisani izvor o navodnom postojanju Solomonovog hrama je ono što je zapisano u ...bibliji.A verovati u to je isto kao i verovati u ono Mojsijevo pretvaranje štapa u zmiju ili Isusovo hodanje po vodi ili ono nahranjivanje 5 ooo gladnih sa dve ribe i pet hlebova a da i ...prekostane i tome slično. Za ova biblijska čuda moguća su metaforička tumačenja ali za postojanje Solomonovog hrama ne može biti dekaz bilo kakva biblijska metaforičnost.
felix.gif

turizamcg
Re: VERA...ŠTA JE TO... U vezi ovoga...Izlazak 20:12...
a u vezi sa ovim...
Luka 14:26...

ti češ to ''shvatiti'' onako kako ti to vera nalagala bude.I nikako to nemoj shvatiti bukvalno u smislu onako kako je napisano.Mora da postoji neka metaforičnost koja veoma ubedljivo objašnjava da je moguće poštovati oca i mater ali ih i mrzeti ako je u pitanju izbor izmedju njih i Isusa.Meni to nije razumljivo.
felix.gif

Ako pod "kako ti bude nalagala vjera" podrazumjevaš neki institucionalni oblik vjerovanja, ja ti nisam iz tog filma...

Zapravo ova zapovijest kaže u pravom prevodu: "TI ĆEŠ POŠTOVATI oca svojega i mater svoju, da bi ti se produžili dani na zemlji. I ovo je PRVA ZAPOVIJEST SA OBEĆANJEM!" - sama zapovijest je veoma zanimljiva jer ona je ne samo zapovijest, nego i u sebi sadrži obećanje. Koje obećanje? Da će poštovanje prema roditeljima čovjeku donijeti duge godine u njegovom životu na zemlji.

Poštovanje prema roditeljima je potrebno za ovaj život na zemlji. Svrha roditeljstva je da pomogne djeci da postanu zreli, normalni i sposobni ljudi, koji samostalno donose odluke (ma kakve one bile). Zato je ova zapovijest izuzetno važna, jer od nje prilično zavisi ne samo razvoj karaktera kod djece, već i stabilnost karaktera kod odraslih ljudi.

Iz te zapovijesti proizilazi, da oni ljudi koji su imali i imaju poštovanje prema roditeljima u ovom životu, a njihovi roditelji im postavljaju zabranu vjerovanja u Isusa Hrista - mora doći do konflikta.

Ovaj konflikt je predstavljen riječima: "mrzi na roditelje svoje, brata, sestru, zenu itd itd", te stoga, ukazuje na mnogo uzvišeniji pojam vječnosti i važnosti spasenja i vječnog života od ovozemaljskih veza.

Ovo dakle važi jedino, i isključivo u situaciji kada dolazi do sprečavanja vjere od strane bližnjih. Dakle, tada je sukob neminovan.

Kada kažem sukob, ne mislim naravno na krstaške ratove, već na jasno razdvajanje u stavovima, razmišljanjima, vjeri i - na žalost, često i u fizičkom razdvajanju.

turizamcg

Ovaj konflikt je predstavljen riječima: "mrzi na roditelje svoje, brata, sestru, zenu itd itd", te stoga, ukazuje na mnogo uzvišeniji pojam vječnosti i važnosti spasenja i vječnog života od ovozemaljskih veza.
Ovo dakle važi jedino, i isključivo u situaciji kada dolazi do sprečavanja vjere od strane bližnjih. Dakle, tada je sukob neminovan.
Kada kažem sukob, ne mislim naravno na krstaške ratove, već na jasno razdvajanje u stavovima, razmišljanjima, vjeri i - na žalost, često i u fizičkom razdvajanju.

To je to na svu žalost.I ja to ne mogu da razumem.Stvarno ne mogu da razumem da je neophodno mrzeti i oca i mater a zbog čega...zbog neke iluzije.Stvarno ne mogu da razumem onoga koji će zamrzeti i oca i mater,zbog nekog verovanja u neku nagradu nekog večnog života gde bi on, bio kao savršeno srećan, dok bi se njegov otac i mater krčkali u paklu.A najgore je što se tu ne radi samo o ocu i materi već i o ženi,braći sestrama DECI i ostalima.

Koji to egoizam čovečiji može da ga navede na to, da omrzne sve najbliže svoje,da porodicu rasturi,da bi se kandidovao za neki večni život i da bude savršeno srećan znajući da će svi njegovi najbliži biti na večnim mukama u paklu.Ja to stvarno ne mogu da razumem.

Ako pod "kako ti bude nalagala vjera" podrazumjevaš neki institucionalni oblik vjerovanja, ja ti nisam iz tog filma...

Smem li da pitam...koji je film u pitanju...
felix.gif

Nakon ovoga...
Kada se pročita Brojevi 12:3...
'' A Mojsije beše čovek vrlo krotak mimo sve ljude na zemlji.''
nema ništa sporno jer je jasno napisano kakav je Mojsije bio kao čovek.

A da li verujete da je stvarno bio takav...

Sledi ovo...Brojevi 31:14:18...

Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vraćahu s vojske;I reče im Mojsije: A što ostaviste u životu sve žene?Ta one po reči Valamovoj navratiše sinove Izrailjeve da zgreše Gospodu s Fegora, te dođe ona pogibija na narod Gospodnji.Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.A devojke, koje ne poznaše čoveka, ostavite u životu.

Kako je sada ovo moguće.Vrlo krotak čovek Mojsije onako krotko naredi DA SE POBIJU SVA MUŠKA DECA i sve žene koje su poznale čoveka...O čemu se ovde uopšte radi...
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back