Mozda ti imas sablonizovano misljenje o vernicima, ali sam si pominjao da su neki vernici presli u ateiste moguce je obrnuto itd.
Nemam šablonizovano mišljenje o vernicima. A za ovo drugo si me pomešao sa nekim jer nisam rekao da su neki vernici prešli u ateiste. A tako nešta je sasvim moguće kao i obrnuto.
Mozda nemam znanja kao neki od ucesnika teme, ali sam dosta toga procitao na internetu bio na velikom broju liturgija predavanja ...
To što nemaš neka znanja o nekim stvarima, nadam se da si primetio, uopšte nije bio razlog da te kao sagovornika ignorišem. Nisam ni ja neki znalac ali se i u ovim godinama trudim da nešta novo naučim.
Nisam klasican vernik jer ne smatram da cu ici u raj. Oslobodjen tog sraha mogu u skladu sa mojim mogucnostima da pristupim razmatranju konkretnog pitanja i da zadrzim svoju logiku...
Zašto smatraš da nečeš ići u raj...
Dakle vera zasnovana na knjizi i usmenim kazivanjima ima unutrasnju logiku koja je vrlo problematicna.
Vera zasnovana na nekoj svetoj knjizi i predanjima u vezi sa istom nema nikakvu logiku. Vera i logika ne mogu zajedno...ruku pod ruku.
Tri vere ce jednom morati da se suoce sa cinjenicom da su ljudi uznapredovali u svom duhovnom razvoju i da se moraju razmatrati i osnove vere a ne samo pojedinacni citati koji su unapred i voljom onih koji ih izlazu izabrani.
Da se hrišćanin klanja Alahu i da se musliman krsti u ime Oca sina i Svetog duha to se nikada ali nikada dogoditi neće.
Da ne gnjavim vise, na ovoj temi i jos nekim sam uocio i naucio dosta novih cinjenica i sa tim sam zadovoljan.
Drago mi je zbog toga jer bivam u uverenju da je svrha ove teme izmedju ostalog i to.
Valjda se mozemo sloziti oko tog da covek ima mogucnost izbora, nekad ne zna sve bitne faktore ali ipak bira, pa to nazvati slobodnom voljom.
Sa ovakvom konstatacijom u ovakvom smislu se apsolutno slažem. Medjutim, čovekova mogučnost izbora u nekim životnim stvarima po slobodnoj volji nikako ne može imati uticaj na ono što mu je sudbinom predodredjeno, naravno ako prihvatimo postojanje sudbine. I preciznije, ta mogučnost čovekovog izbora u nekim stvarima nikako ne može uticati na onu božiju promisao kojom je bog definisao čovekovu predodredjenost.