VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se sudbina prihvati kao apsolutna predodredjenost onda nema vucenja i guranja.

Nisi shvatio ono Senekino:

''Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive.''

Ono...vučenje...se odnosi na one koji ne prihvataju sudbinu....kapiraš...

Ako se pretpostavi da postoji neki cilj kojem Bog tezi, onda je nebitno koji pojedinac ce ga postici, slobodna volja omogucava pojedincu i da se krece ka postavljenom cilju ali i da ide nekim drugim putem

Kada vernicima moram da ukazujem na neke osnovne stvari u bibliji osećam se nekako ...čudno. Da li si ti kao vernik uopšte čuo za ...Božiju promisao...u smislu Božije predodredjenosti...Prouči to malo pa češ možda shvatiti da ti je sve zacrtano u nekoj knjizi života a da tvoja slobodna volja na to ne može da utiče.

Evo ti jedan primer. Igraš ti partiju šaha kao šahovski početnik sa savršenim šahistom recimo bogom. I ti možeš po svojoj slobodnoj volji vuči bilo koje poteze ali češ partiju na kraju izgubiti. To bi onako simbolično bilo u vezi sa božijom promisli . Možeš li da skapiraš poentu...
z:poz:

Napisao si apsurd...Kakvo ti je to ratno pljačkanje siromašnih...:dash:
Pljackanje velikoga broja siromasnih ljudi moze da donese veliku dobit.A siromasni se najcesce pljackaju jer ih je najlakse opljackati.Covjek svojom neupucenoscu u prava i obaveze postaje zrtva onih koji su mocniji od njega.Covjek zbog svoje fizicke slabosti moze da postane zrtva razbojnistva.

Poslednja izmena:

Mozda ti imas sablonizovano misljenje o vernicima, ali sam si pominjao da su neki vernici presli u ateiste moguce je obrnuto itd.

Mozda nemam znanja kao neki od ucesnika teme, ali sam dosta toga procitao na internetu bio na velikom broju liturgija predavanja ...

Nisam klasican vernik jer ne smatram da cu ici u raj. Oslobodjen tog sraha mogu u skladu sa mojim mogucnostima da pristupim razmatranju konkretnog pitanja i da zadrzim svoju logiku...

Dakle vera zasnovana na knjizi i usmenim kazivanjima ima unutrasnju logiku koja je vrlo problematicna.

Tri vere ce jednom morati da se suoce sa cinjenicom da su ljudi uznapredovali u svom duhovnom razvoju i da se moraju razmatrati i osnove vere a ne samo pojedinacni citati koji su unapred i voljom onih koji ih izlazu izabrani.

Da ne gnjavim vise, na ovoj temi i jos nekim sam uocio i naucio dosta novih cinjenica i sa tim sam zadovoljan.

Igrati sah sa nekim ko je mnogo bolji nije interesantno, kao ni igra sa mnogo slabijim.

Valjda se mozemo sloziti oko tog da covek ima mogucnost izbora, nekad ne zna sve bitne faktore ali ipak bira, pa to nazvati slobodnom voljom.

Poslednja izmena:
Pljackanje velikoga broja siromasnih ljudi moze da donese veliku dobit.A siromasni se najcesce pljackaju jer ih je najlakse opljackati.Covjek svojom neupucenoscu u prava i obaveze postaje zrtva onih koji su mocniji od njega.Covjek zbog svoje fizicke slabosti moze da postane zrtva razbojnistva.

Pa nije li upravo ovo apsurd da apsurdniji ne može biti ? Kako se to pljačka veliki broj siromašnih...Zaredjaš redom i od svakog opljaškaš...šta...Šta se to može opljačkati onom koji ništa nema...

A biser od nebuloze ti je ono da se siromašni najčešće pljačkaju jer ih je najlakše opljačkati...A ono na kraju ti je nebuloza godine koja je na izmaku.

Čuj molim te...fizički slab čovek može da postane žrtva razbojništva...Razbojništvo se ne čini ovisno od toga da li je žrtva fizički slaba ili je u pitanju neki recimo bilder. Motiv i povod za činjenje razbojništva je nešta drugo. A inače i fizički najslabiji čovek ne mora da bude žrtva razbojništva ako ima petlju da povuče oroz pištolja i malo preduhitri onog koji bi da ga opljačka čineći razbojništvo.

citat ''Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive.''kraj citata

Ova recenica je pogresno konstruisana,prilicno neprecizna i nejasna.

Kada bi znao da je u ono vreme, nekoliko vekova pre Isusa kako učenje tako i verovanje u sudbinu bilo veoma, ali veoma snažno i to ne bez razloga, ne bi tako napisao. Nešta je sasvim drugo šta ti recimo misliš o sudbini a Seneka je to veoma kratko precizno i veoma jasno formulisao. Misao se najlepše izrazi kada je kratka. Onda kada treba nešta naširoko objašnjavati onda se izgubi suština onoga što se objašnjava.

Isti taj Seneka je ostao upamćen i po ovom:

''Čovek je nesrećan onoliko koliko misli da jeste''

Pa nije li upravo ovo apsurd da apsurdniji ne može biti ? Kako se to pljačka veliki broj siromašnih...Zaredjaš redom i od svakog opljaškaš...šta...Šta se to može opljačkati onom koji ništa nema...

A biser od nebuloze ti je ono da se siromašni najčešće pljačkaju jer ih je najlakše opljačkati...A ono na kraju ti je nebuloza godine koja je na izmaku.

Čuj molim te...fizički slab čovek može da postane žrtva razbojništva...Razbojništvo se ne čini ovisno od toga da li je žrtva fizički slaba ili je u pitanju neki recimo bilder. Motiv i povod za činjenje razbojništva je nešta drugo. A inače i fizički najslabiji čovek ne mora da bude žrtva razbojništva ako ima petlju da povuče oroz pištolja i malo preduhitri onog koji bi da ga opljačka čineći razbojništvo.
Ovdje je govor o siromasnim ljudima a ne o ljudima koji nista nemaju.Siromasni ljudi imaju nesto ali je to malo u poredjenju sa bogatim ljudima.
Da se siromasni najcesce pljackaju je potpuno jasno svakome ko prati politiku.Dobrostojeci biznismeni raznim malverzacijama i postali su bogati pljackajuci siromasne i izrabljujuci ih.O vlasti koja redovno pljacka siromasne gradjane da i ne govorim.
Vrlo rijetko ljudi nose pistolje i svako ce naletiti prije na fizicki slabijeg nego na fizicki jacega.

Kada bi znao da je u ono vreme, nekoliko vekova pre Isusa kako učenje tako i verovanje u sudbinu bilo veoma, ali veoma snažno i to ne bez razloga, ne bi tako napisao. Nešta je sasvim drugo šta ti recimo misliš o sudbini a Seneka je to veoma kratko precizno i veoma jasno formulisao. Misao se najlepše izrazi kada je kratka. Onda kada treba nešta naširoko objašnjavati onda se izgubi suština onoga što se objašnjava.

Isti taj Seneka je ostao upamćen i po ovom:

''Čovek je nesrećan onoliko koliko misli da jeste''

Hajdemo analizirati recenicu:'Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive kraj citata
Prvo sudbina ne moze nikoga voditi nego covjek moze prozivljavati ono sto mu je sudjeno da prozivljava.Osim toga sta znaci one koji na to pristaju.Recenica bi trebala da glasi :prozivljavaju ono sto im je sudjeno oni koji su pristali da prozivljavaju ono sto im je sudjeno a one koji ne pristaju vuce sudbina.Prvi dio recenice je suvisan i nije u kontekstu sa drugim djelom recenice a drugi dio recenice je nejasan Mislim da se htjelo reci:Prozivljavaju ono sto im je sudjeno oni koji su pristali da prozivljavaju ono sto im je sudjeno a oni koji ne pristaju ti ce takodje morati prozivljavati sto je sudjeno.Cjela misao nista ne govori vise od recenice: Svi prozivljavaju ono sto im je sudjeno.To moze biti tacno a ne mora.Dakle lose formulisana recenica sa jednostavnom idejom zakomplikovana suvisnim rijecima.

Ovdje je govor o siromasnim ljudima a ne o ljudima koji nista nemaju.Siromasni ljudi imaju nesto ali je to malo u poredjenju sa bogatim ljudima.

Hajde da i ja naglasim da je priča počela o...ratnom pljačkanju siromašnih ...pa si je ti usmerio u pravcu tipa da se od pljačkanja siromašnih neko može obogatiti.

Ja nisam u stanju da razumem šta to mogu imati siromašni ljudi na ivici gladi a što bi bilo ko na bilo koji način mogao da im opljačka.

Da se siromasni najcesce pljackaju je potpuno jasno svakome ko prati politiku.

Pljačka je termin iz krivičnog zakona. Pa prvo malo prati crnu hroniku pa vidi da li je iko igde opljačako nekog siromašnog.

Dobrostojeci biznismeni raznim malverzacijama i postali su bogati pljackajuci siromasne i izrabljujuci ih.

Nisam znao da su se Cane, Miško, Beko i ostali obogatili pljačkanjem sirotinje.

O vlasti koja redovno pljacka siromasne gradjane da i ne govorim.

Kako to vlast pljačka siromašne...Obrati pažnju...vlast...Verovatno si mislio na poreze a koji su sami po sebi svetinja u svim državama sveta.

Vrlo rijetko ljudi nose pistolje i svako ce naletiti prije na fizicki slabijeg nego na fizicki jacega.

Ako ti onako hipotetički imaš 500 000 evra pa meni to neko tipuje, pa ja onako hipotetički odlučim da te opljačkam, poslednje što bi imalo bilo kakvog značaja je to da li si ti neki bilder ili si slabašan onako fizički. Kapiraš ?

Hajdemo analizirati recenicu:'Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive kraj citata
Prvo sudbina ne moze nikoga voditi nego covjek moze prozivljavati ono sto mu je sudjeno da prozivljava.

A meni kažu da sam bukvalista...:hahaha1:

Čuj...sudbina ne može nikoga voditi... Mora da je Seneka mislio da sudbina uzme neki povodac pa čoveka vodi ili...vuče....:dash::dash:

Mozda ti imas sablonizovano misljenje o vernicima, ali sam si pominjao da su neki vernici presli u ateiste moguce je obrnuto itd.

Nemam šablonizovano mišljenje o vernicima. A za ovo drugo si me pomešao sa nekim jer nisam rekao da su neki vernici prešli u ateiste. A tako nešta je sasvim moguće kao i obrnuto.

Mozda nemam znanja kao neki od ucesnika teme, ali sam dosta toga procitao na internetu bio na velikom broju liturgija predavanja ...

To što nemaš neka znanja o nekim stvarima, nadam se da si primetio, uopšte nije bio razlog da te kao sagovornika ignorišem. Nisam ni ja neki znalac ali se i u ovim godinama trudim da nešta novo naučim.

Nisam klasican vernik jer ne smatram da cu ici u raj. Oslobodjen tog sraha mogu u skladu sa mojim mogucnostima da pristupim razmatranju konkretnog pitanja i da zadrzim svoju logiku...

Zašto smatraš da nečeš ići u raj...

Dakle vera zasnovana na knjizi i usmenim kazivanjima ima unutrasnju logiku koja je vrlo problematicna.

Vera zasnovana na nekoj svetoj knjizi i predanjima u vezi sa istom nema nikakvu logiku. Vera i logika ne mogu zajedno...ruku pod ruku.

Tri vere ce jednom morati da se suoce sa cinjenicom da su ljudi uznapredovali u svom duhovnom razvoju i da se moraju razmatrati i osnove vere a ne samo pojedinacni citati koji su unapred i voljom onih koji ih izlazu izabrani.

Da se hrišćanin klanja Alahu i da se musliman krsti u ime Oca sina i Svetog duha to se nikada ali nikada dogoditi neće.

Da ne gnjavim vise, na ovoj temi i jos nekim sam uocio i naucio dosta novih cinjenica i sa tim sam zadovoljan.

Drago mi je zbog toga jer bivam u uverenju da je svrha ove teme izmedju ostalog i to.

Valjda se mozemo sloziti oko tog da covek ima mogucnost izbora, nekad ne zna sve bitne faktore ali ipak bira, pa to nazvati slobodnom voljom.

Sa ovakvom konstatacijom u ovakvom smislu se apsolutno slažem. Medjutim, čovekova mogučnost izbora u nekim životnim stvarima po slobodnoj volji nikako ne može imati uticaj na ono što mu je sudbinom predodredjeno, naravno ako prihvatimo postojanje sudbine. I preciznije, ta mogučnost čovekovog izbora u nekim stvarima nikako ne može uticati na onu božiju promisao kojom je bog definisao čovekovu predodredjenost.

Jedan veoma jak dokaz za postojanje boga u smislu argumentum ornithologicum po Horhe L.Borhesu:

''Zatvaram oči i vidim jato ptica. Vizija traje jednu sekundu, možda i manje; ne znam koliko sam ptica vidio.
Da li je njihov broj bio određen ili neodređen? Taj problem obuhvata i problem postojanje Boga. Ako Bog postoji, broj je određen, jer Bog zna koliko sam ptica vidio. Ako Bog ne postoji, broj je neodređen, jer niko nije mogao da ih izbroji. U tom slučaju vidio sam, recimo, manje od deset, a više od jedne ptice, ali nisam vidio devet, osam, sedam, šest, pet, četiri, tri ili dvije ptice.
Vidio sam broj između deset i jedan, koji nije devet, osam, sedam, šest, pet i tako dalje. Taj cijeli broj je nezamisliv; dakle, Bog postoji.

Neko je nekada rekao ovako:

''Svi pokušavaju definisati tu stvar zvanu karakter. Teško je. Karakter čini ono što je ispravno kad niko ne gleda. ''​

Možda je i zanimljivo ...
Da li na neke naše radnje utiče okolnost da li nas neko gleda ili ne gleda...:think:

Verujući ljudi teško da su svesni da snaga njihovog duha i produhovljenosti ima uporište na krhkim i stakalenim nogama straha od nestajanja. Svaka vera u religioznom smislu proističe iz verovanja da je upravo ona ispravnija od ostalih i da je ona ona prava. A svaka vera u religioznom smislu se zasniva na strahu od smrti od nestajanja. I kada se to ima u vidu nije neobično što verujući imaju problem da one koji to nisu ubede u svoj religijski sistem vrednosti.

Za verovanje može da se kaže da je to idealizovana slika o svetu ali neuklopljiva u sam realni svet. Verovanje nije samo puko nadanje u nešta. Čovek se može nadati da će ga strefiti dobitak na loto-u ali mu to neće izmeniti život. Ali...ako čovek veruje da će dobiti na loto-u onda će njegovo ponašanje postati istovetno ponašanju onog koji je stvarno dobio hebenu sedmicu. Onaj koji je dobio tu sedmicu taj realno može trošiti taj novac a onaj koji je verovao da će dobiti može pozajmiti novac i trošiti ga. A šta će da bude kada shvati da je njegovo verovanje bilo pogrešno...
:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back