VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Činjenica je da mnogi odlaze u crkve da bi se identifikovali sa većinom, i da bi na taj način bili više prihvaćeni u društvu, u kome se nalaze.
Bio sam skoro imao razgovor sa jednom svojom komšinicom, kada sam joj predočio njeno loše ponašanje, na čega mi je ona odgovorila argumentom da ona redovno odlazi u crkvu.
To mi je dovoljan dokaz da ima ljudi, koji odlazak u crkvu koriste kao masku, da bi se na taj način prikazali da su ispravni ljudi. A to nema veze sa vezom.

Pa to je ono što mene kao nevernika nekako najviše iritira.

Tacno je da dete na tom uzrastu nije u stanju da shvati...

Jedno krstenje za oprostenje greha. Krstavanjem deteta svi gresi posle tog cina mu se pripisuju a oprastaju mu se samo oni pre tog, praroditeljski greh ... i ... ?

U kojoj godini zivota je Isus krsten od strane Jovana ?

Zasto nekrstena deca ne mogu u raj ? Pa deca imaju posebnu Bozju milost, jer su kao bez praroditeljskog greha, ne razlikuju dobro od zla, ne na elementarnom nego na visem nivou...

Na sta lice pitanja i odgovori koji se postavljaju pri krstenju kad se krsti dete koje nije savladalo ni osnovne elemente govora a o religiji nema nikakvog pojma?

:hahaha:

A šta da ti kažem kada si savršeno shvatio poentu moje priče. :think:

I Z V O L I

Pogledaj pažljivo one lekcije za prvi razred pa vidi koliko od toga deca koja uče da pišu mogu da shvate. :dash:
:bye:

Mislim da je onaj, koji je pisao ove lekcije za prvi razred, prilično isfrustriran čovek, kada nije u stanju da oseti da mala deca, u prvom razredu, ne mogu da shvate ono što se u takvim lekcijama predočava.
Da budem iskren, kada je veronauka u školama u pitanju, očekivao sam sasvim drugačiji pristup, dakle, ne kroz formu čitanja Svetog Jevanđelja, već jednostavno, učenje dece pravim vrednostima, onih koje Hrišćanstvo propoveda, kao što su: poštenje, milost, iskrenost, marljivost itd. i to kroz formu razumljivu maloj deci.

Mislim da je onaj, koji je pisao ove lekcije za prvi razred, prilično isfrustriran čovek, kada nije u stanju da oseti da mala deca, u prvom razredu, ne mogu da shvate ono što se u takvim lekcijama predočava.
Da budem iskren, kada je veronauka u školama u pitanju, očekivao sam sasvim drugačiji pristup, dakle, ne kroz formu čitanja Svetog Jevanđelja, već jednostavno, učenje dece pravim vrednostima, onih koje Hrišćanstvo propoveda, kao što su: poštenje, milost, iskrenost, marljivost itd. i to kroz formu razumljivu maloj deci.

Nadam se da ti je sada jasnije zašto sam da kažem toliko alergičan na veronauku u osnovnoj školi. Strašno.:bye:

Nadam se da ti je sada jasnije zašto sam da kažem toliko alergičan na veronauku u osnovnoj školi. Strašno.:bye:

Zapravo, cilj takve veronauke je, po meni, sasvim suprotan, a to je da deca, dok su još mala, zamrze takvu veronauku. Pitanje je kakav će odnos imati prema veri, kada odrastu.
Jer ako se dete, dok je malo, muči sa takvim stvarima, dakle, sa nečim što ono ne može da shvati, a nameće mu se da treba to da uči, ono će to zamrzeti, jer to kod njega izaziva konfuziju, samim tim i neprijatnost, a što bude bilo veće, ta mržnja će više dolaziti do izražaja. To je moje mišljenje.

I Z V O L I

Pogledaj pažljivo one lekcije za prvi razred pa vidi koliko od toga deca koja uče da pišu mogu da shvate. :dash:
:bye:

Hvala za navedene linkove, skinuo sam za prvi razred srednje škole dokument i naiđoh na dve vrlo interesantne stvari:

1. "Хришћанин не постоји сам за себе, већ постоји заједница хришћана, а то је Црква."
Ne postoji hrišćanin kao individua, već postoji samo u zajednici :dash:
2. "Бог постаје за нас постојећи зато што желимо да постоји за нас и да нам буде Бог. "
Bog je sveden na fikciju onoga ko želi da postoji za njega, znači da nema dokaza o postojanju istoga, dobar osnov "jake" škole o veronauci :dash:
i još bolja stvar je:
3. "Бог је први показао слободу и љубав према нама и зажелео је да има заједницу са нама тиме што нас је створио ни из чега. "
Nigde ne nađoh da je čovek stvoren iz ničega osim ovde :dash:

Još je interesantnija tvrdnja da je Isus najavljivani mesija iako ga Jevreji ne priznaju, a Hrišćanstvo je i poteklo od Jevreja.
"По сведочењу апостола, Исус из Назарета је обећани Месија, Христос кога су најављивали пророци, а кога је као таквог показао сам Бог васкрснувши га из мртвих."

Dalje ne bi imalo smisla čitati ovakvu gomilu gluposti na jednom mestu, obrazovni sistem je zaista na zavidnom nivou u rangu sa Mozambikom možda....

To sto si bio protiv uvodjenja veronauke u skole je tvoj stav. To sto ti znas mnogo vise o verama nego neki vernici o svojoj veri to je tvoje opredeljenje, radoznalost, mozda hobi..., mozda traganje za istinom, ...
To da vere postoje je cinjenica i ne treba to ignorisati, poput tvog stava da se o tom ne uci u skoli. Nametanje odredjene vere je nesto drugo.

Tesko je razumeti druge koji jesu vernici bilo koje vere ako o tome nemas bar minimum znanja, zato je potrebno u skoli steci bar taj minimum.
Ovo podržavam. I treba vjeronauka u škole. Koliko da se kod učenika stvori predstava o njenom predmetu izučavanja. Međutim, treba dobro razmisliti od kojeg uzrasta početi nastavu. Kao i filozofiju trebalo bi je početi tek u srednjoj školi. Nikako ranije. Nastava bi trebalo da je obavezna za sve učenike, ali bez ikakvih pritisaka na volju učenika hoće li ili ne vjerovati. U tom pogledu veroučitelji bi trebalo dobro da izbalansiraju gradivo koje će prezentirati učenicima. Inače će kod mnogih stvoriti suprotan efekat.

Hvala za navedene linkove, skinuo sam za prvi razred srednje škole dokument i naiđoh na dve vrlo interesantne stvari:

1. "Хришћанин не постоји сам за себе, већ постоји заједница хришћана, а то је Црква."
Ne postoji hrišćanin kao individua, već postoji samo u zajednici :dash:
2. "Бог постаје за нас постојећи зато што желимо да постоји за нас и да нам буде Бог. "
Bog je sveden na fikciju onoga ko želi da postoji za njega, znači da nema dokaza o postojanju istoga, dobar osnov "jake" škole o veronauci :dash:
i još bolja stvar je:
3. "Бог је први показао слободу и љубав према нама и зажелео је да има заједницу са нама тиме што нас је створио ни из чега. "
Nigde ne nađoh da je čovek stvoren iz ničega osim ovde :dash:

Još je interesantnija tvrdnja da je Isus najavljivani mesija iako ga Jevreji ne priznaju, a Hrišćanstvo je i poteklo od Jevreja.
"По сведочењу апостола, Исус из Назарета је обећани Месија, Христос кога су најављивали пророци, а кога је као таквог показао сам Бог васкрснувши га из мртвих."

Dalje ne bi imalo smisla čitati ovakvu gomilu gluposti na jednom mestu, obrazovni sistem je zaista na zavidnom nivou u rangu sa Mozambikom možda....

A vidi ova pitanja na koja treba da veoma smisleno odgvore deca u prvom razredu...

1. Како старозаветна пророштва говоре о Царству Божијем?
2. Шта представља почетак остваривања Царства Божијег?
3. Са чим се може упоредити библијски текст о стварању?

1. Да ли Царство Божије представља раскид са овим светом или његов преображај?
2. Шта одражава световно сликарство?
3. На шта упућује црквено сликарство?

Pa na ova pitanja teško da smisleno odgovore i ovdašnji forumski vernici...
Neka je bog u pomoći u prvom razredu osnovne škole.....:worth:

Zapravo, cilj takve veronauke je, po meni, sasvim suprotan, a to je da deca, dok su još mala, zamrze takvu veronauku. Pitanje je kakav će odnos imati prema veri, kada odrastu.
Jer ako se dete, dok je malo, muči sa takvim stvarima, dakle, sa nečim što ono ne može da shvati, a nameće mu se da treba to da uči, ono će to zamrzeti, jer to kod njega izaziva konfuziju, samim tim i neprijatnost, a što bude bilo veće, ta mržnja će više dolaziti do izražaja. To je moje mišljenje.

Saglasan sa ovim tvojim mišljenjem.

Moglo bi i tako da se kaže.

A kako ti zvuči ovo:

''Na Zemlji ne može biti puno slobode dok god se ljudi klanjaju tiraninu sa neba.''​
Robert Ingersol
:think:

Podseća me na ovaj deo iz Biblije, Poslanica Rimljanima glava 13:1

1 Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a što su vlasti, od Boga su postavljene.

Sada me samo interesira, šta su to Jevreji učinili tako strašno da su se Bogu toliko zamerili da je on dao vlast Hitleru koji je pobio oko 6 miliona Jevreja i skoro ih u potpunosti iskorenio, barem što se Evrope tiče ?
Kojim su se nedelom Jevreji toliko Bogu zamerili da bi bili onako strahovito kažnjeni ?

Podseća me na ovaj deo iz Biblije, Poslanica Rimljanima glava 13:1

1 Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a što su vlasti, od Boga su postavljene.

Sada me samo interesira, šta su to Jevreji učinili tako strašno da su se Bogu toliko zamerili da je on dao vlast Hitleru koji je pobio oko 6 miliona Jevreja i skoro ih u potpunosti iskorenio, barem što se Evrope tiče ?
Kojim su se nedelom Jevreji toliko Bogu zamerili da bi bili onako strahovito kažnjeni ?

Kroz crni humor to bi moglo da bude zbog ovoga...

Igrao se mali Hitler sa Jevrejima na livadi i oni mu ukrali loptu! I tako par puta se ponovi ista priča te se mali Hitler požali mami:
''Mama, ukrali mi Jevreji loptu!''
Mama:
''Nema veze Adolfe, osveti češ se ti njima jednog dana!''
:think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back