VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
питам то због твог познаника како он каже "Cak i ako se iskupi cinjenjem dobrog dela (nekom drugom) - to je opet samo iskupljenje pred samim sobom.", шта би он рекао на то да се ја искупљујем кајањем пред Богом, да ли би и у том случају био мнтално здрав?

Prvo, od mene lično nikad nećeš čuti da čovek, zbog toga što je vernik, ima problem sa mentalnim zdravljem. Ili bilo koji problem, samo zato što je vernik (ili ateista itd.itd)

Mislim da bi se moj poznanik složio da je zdrav svaki čovek koji ima savest.

питам то због твог познаника како он каже "Cak i ako se iskupi cinjenjem dobrog dela (nekom drugom) - to je opet samo iskupljenje pred samim sobom.", шта би он рекао на то да се ја искупљујем кајањем пред Богом, да ли би и у том случају био мнтално здрав?

A kako se ti iskupljuješ kajanjem pred bogom...A i zašto se iskupljuješ ako se kao vernik držiš svih njegovih zapovesti...

A ovo me posebno interesuje. Kako znaš da je bog uvažio tvoje kajanje...

Dobiješ neki i.meil od njega ili ti neki andjeo to šapne na uvo...:think:

па наравно, ти би да бодеш без разлога?

Ne bih. Barem ne bez razloga...:rotf:

A o čemu smo ono pričali. A da setih se. Recimo budeš primoran da u samoodbrani ubodeš čoveka nožem koji je nasrnuo na tebe da te ubije isto nožem. Imaš opravdan razlog jel tako. E sada. Kasnije, da li bi ti bilo žao što si tog načinio invalidom zbog njega samog ili bi se samo kajao zbog toga a zbog tebe samog.

Primer je u pravcu mogućeg razjašnjenja odnosa izmedju onog kajem se zbog toga i žao mi je zbog toga.:bye:

Lucidno si izbegao suštinu bezazlenih pitanja a koja su bezazleno samo prividno.:super:
одговарам искључиво онако како се постављач питања постави.
ти си вечерас показао друго лице које ја не познајем, мислио сам да ниси сујетан у толикој мери

одговарам искључиво онако како се постављач питања постави.
ти си вечерас показао друго лице које ја не познајем, мислио сам да ниси сујетан у толикој мери

Zanimljivo. Šta je po tvom mišljenju ...sujeta...

A čudi me da nisi do sada skapirao da ponekad volim i da se onako blago našalim. Smorim se na temi biblija kada pišem malo ozbiljnije pa mi ova tema dodje i za blago opuštanje. Inače sam daleko od toga da sam kao ličnost uokviren u neku jasno ograničenu matricu. Možda je na neki način mali problem što se moja mišljenja o mnogim stvarima razlikuju od većine drugih ali to nema nikakve veze sa sujetom.
:bye:

Nije u NASA otkriću od posebnog značaja sam Arsen-ik već činjenica da se on ugradjuje u DNK onih kalinfonijskih bakterijica. Pogledaj malo O V D E

Pogledao sam, hvala :)

Sve se može sažeti u samo jedan navod:
Felisa Wolfe-Simon:"Whenever you hear about 'diversity' in biology, it always means metabolic diversity—diversity in what organisms breathe or what they oxidize, how they make a living. It's assumed that however diverse organisms may be, they're all made of the same elements: carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, phosphorus and sulfur. This type of bacterium is not. And that suggests that there may be a whole new world of organisms to explore."

Dakle, pretpostavili su, a pretpostavka je majka sih grešaka, reče neko davno i bio je u pravu. Navedeno što je izjavila Wolfe-Simon je suština, jer su konačno shvatili da bakterije nemaju nužno iste biohemijske metaboličke puteve, pa čak ni one osnovne metaboličke puteve kada je u pitanju da li je nešto otrov ili ne.
Taj deo koji je ona shvatila je ključni i konačno je shvaćeno da postoji mogućnost postojanja novih vrsta mikroorganizama u smislu osnovnih gradivnih elemenata.
Lepo je od njih što su to shvatili, sada da samo to još i prihvate i da ne svedu ovo na "izuzetak od pravila" i biće sve u redu.

Fazon je u tome što je fosfor bitan segment onoga na čemu se zasniva DNA sa onim genetski zapisanim kodom. A suština fazona je u tome što su naučnici bili u uverenju već decenijama da ništa što je živo ne može preživeti bez fosfora. Kapiraš o čemu ti pričam.

Kapiram šta mi pričaš, ali za As je sasvim logično da može da zameni P u bilo kom slučaju isto kao što je logično da Si može da zameni C. Uverenje im je delimično tačno, ni te bakterije ne mogu da prežive bez P, samo što je njihov P u stvari As, tačnije u hemijskom smislu jednostavno je neophodan neki element koji će imati oksidaciono stanje +5, kao što je to slučaj kod As i P. Drugim rečima bakterije sasvim lepo funkcionišu bez obzira da li je P ili As u pitanju ili nešto treće, samo dok neki element obavlja funkciju "nosača" strukture DNK i dok omogućuje razmenu energije prenosom elektrona unutar sistema ( čuveni ATP, ADP sistem ).

A kalinfornijska bakterija Halomonadaceae nazvana GFAJ-1 ukazuje da živi organizam može da se u smislu DENK zasniva i na arsenu . Zanimljivo je da uh ta nauka, nije htela onako dogmatski da tvrdi da tako nešta nije moguće, već stalno ide napred u ekspanziji usvajanja novih znanja. A znamo da su neki konzervirali neko zanje od pre 20 . ak vekova i nema šanse da ga smatraju prevazidjenim.

Očigledno si imao sreću da naiđeš na ljude koji imaju otvoren pogled na svet.
Ja nisam imao takva lepa iskustva, već baš naprotiv.
Na primer, pokušaj da izjaviš da se može dostići brzina svetlosti, nakon prvobitnog šoka koji će preživeti prisutni, osuće drvlje i kamenje po tebi, jer rušiš jednu jaku dogmu, jer je to nemoguće. Pa svi znamo da se može dostići samo 99,99999999999.....% brzine svetlosti, ali sama brzina svetlosti ne :mrgreen:
Ono čuveno o porastu mase sa porastom brzine, pa tako je rešenje da je masa pri brzini svetlosti beskonačno velika, pa samim tim ne može ni da se dostigne čuveno c. Kada pogledaš taj problem, shvatićeš da su za njega odgovorni matematičari jer ne znaju da dele sa nulom :lol: Svodi se sve na to da nauka nije ništa manje na dogmatskim postavkama od religije, samo što se u nauci sveštena lica zovu naučnici, a oni koji im se i malo protive, pa to su jeretici, na lomaču sa njima :mrgreen:

Po pitanju Biblije i navoda u istoj, isto tako imaš interesantnu situaciju,kada je Adam zaspao a Boža uzeo rebro i napravio od njega Evu. Da si ovo izjavio pre 50 godina kao naučno moguće, rekli bi da si zreo za psihijatriju, ali danas znamo da se organizmi mogu klonirati i da je ono što je u Bibliji navedeno sasvim izvodljivo. Jedini problem sa svim svetim knjigama bez obzira kojoj religiji pripadaju je taj o oskrsnuću mrtvih, sve nude nadu za postojanje drugog života posle smrti, ja neću sumnjati u tehnološku izvedivost toga što se tiče tela, za dušu ionako nisam odgovoran ja, ali prošlo je najmanje oko 5000 godina i još se niko nije podigao iz mrtvih svi leže tamo gde jesu, a pojedini su se u prah doslovno i pretvorili.
To jedino da pravdamo različitom brzinom protoka vremena za nas i za Božu, znači doći će on to se zna, samo niko ne zna taj čas, moraš im odati priznanje za neodređenost još u to vreme.....

Izgleda da sam ja bio u zabludi da svemogući i savršeni bog ne može imati potrebu za odmorom i spavanjem...:rotf:

A kako misliš da su mu one tamo neke bakterije slučajno promakle...Da li u smislu da su mu slučajno promakle kao ranije postojeće ili ih je slučajno napravio nekom greškom...:think:
Ti baš pravolinijski. Zašto promakle??? 'El kapiraš da možda i na Suncu ima živog bića?

Po pitanju Biblije i navoda u istoj, isto tako imaš interesantnu situaciju,kada je Adam zaspao a Boža uzeo rebro i napravio od njega Evu. Da si ovo izjavio pre 50 godina kao naučno moguće, rekli bi da si zreo za psihijatriju, ali danas znamo da se organizmi mogu klonirati i da je ono što je u Bibliji navedeno sasvim izvodljivo.

Pa ne misliš valjda da danas stvaranje Eve može da se podvede pod ...naučni rad...:think: Tačno je da danas znamo za mogučnost kloniranja ali...isto tako znamo da je to proces koji traje prilično vremena.

Kada je boža uzeo Adamovo rebro on je trenutno stvorio Evu i to nekako ne ide sa vremenskim proceom potrebnim za proces kloniranja.

Kloniranje u principu ide tako što se uzme neoplodjeno jajašce ženskog da kažem davaoca pa se ukloni genetski materijal da bi se zamenio novim od odrasle čelije od onoga što će se klonirati. Takva se čelija inicira na deobu strujnim šokom pa kada jajašce dostigne fazu embriona ugradi se u surogat da kažem mamu.
Znamo da je prvo klonirana jedna žaba a znamo da je i ona koza Doli klonirana u 288 om pokušaju i da je uginula nakon 6 godina. A znamo da je realativno nedavno klonirana i ona...

skwv03.jpg

a nazvaše je Tetra. I da se vratim na božin rad u kontekstu sa kloniranjem. Boža je imao samo Adamovo rebro i ništa drugo a morao je imati joše neke da kažem elemente da bi se moglo govoriti o kloniranju. Nije kloniranje kada boža uzme Adamovo rebro i čiri bu čiri ba i skoči odrasla Eva.

Jedini problem sa svim svetim knjigama bez obzira kojoj religiji pripadaju je taj o oskrsnuću mrtvih, sve nude nadu za postojanje drugog života posle smrti, ja neću sumnjati u tehnološku izvedivost toga što se tiče tela, za dušu ionako nisam odgovoran ja, ali prošlo je najmanje oko 5000 godina i još se niko nije podigao iz mrtvih svi leže tamo gde jesu, a pojedini su se u prah doslovno i pretvorili.
To jedino da pravdamo različitom brzinom protoka vremena za nas i za Božu, znači doći će on to se zna, samo niko ne zna taj čas, moraš im odati priznanje za neodređenost još u to vreme.....

Priznanje treba odati i današnjim apologetskim tumačima koji se stvarno trude da i apsurdnim objašnjenjima ukažu da Isus ustvari nije mislio onako kako je neke stvari rekao.

Isus recimo kaza ovako...Matej 24:34...

'' Zaista vam kažem: ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.''

Matej 16:28...'' Zaista vam kažem: imaju neki među ovima što stoje ovde koji neće okusiti smrt dok ne vide Sina čovečijeg gde ide u carstvu svom.''

A naraštaj kojem je govorio...odavno je postao prah zemalajski.

Strašno. Sada ekstremno protivrečiš gomili tvojih prethodnih konstatacija a da toga nisi ni svestan naravno. Kazao si da je bitno i suština ono što se ...jede...Pa ne živiš valjda samo zbog toga da bi ...jeo..

Pa da, živiš da bi zadovoljio glad, koju osećaš, a kada prestaneš da osećaš glad, onda više nisi živ, onda si mrtav. A kada kažem glad, ne mislim samo na materijalnu hranu, već prvo mislim na duhovnu, jer čovek je biće sa najprostranijom dušom, i po tome se razlikuje od životinja, a time je i duševna glad čoveka veća, to je glad za Ljubavlju, ili metaforički, glad za nebom.

Verujem ti jer sam u to bio nekako siguran i bez da kažeš. Ali, neovisno od toga nisi negde pod mostom ...Brate, ti svakai dan odeš malo iz stana tvoje mame i...uvek se vratiš u stan...
zašto to činiš...Da nisi možda vezan za tvoju materijalnu sobu, krevet, mamin frižider i tako to...Nisi ti ni svestan toga koliko si vezan za mnogo toga a bivaš u iluziji da tako nije.

Naravno da sam vezan za materijalno, u onoj meri u kome sam i sam materijalan, tj. telesan. A to ne podrazumeva zloupotrebu materijalnog, već da upotrebljavaš materijalno na pravilan način, dakle, da se služiš materijalnim stvarima onako kako treba, da bi zadovoljio materijanu potrebu, a ne da bih napravio roba materijalnom od sebe, pa da robujem materijalnom bogatstvu, da mi to bude glavna okupacija, kako to materijalno bogatstvo da zadržim i sačuvam, a pritom izgubi čovek sve ono duhovno u sebi, jer zaista, ne može se služiti materijalnom i duhovnom, ne može se biti sluga dvojice gospodara, to je odveć napisano i to je istina.

A to da ne robujem materijalnom, to je moja volja, i trebao bi isto tako da veruješ da vrlo dobro umem da robujem materijalnom, ali rekoh, volja mi je da ne robujem materijalnom.

Opet si napisao apsurdnost. Osečaš ljubav u sebi prema svemu...Čuj prema svemu...I naravno ta i takva tvoja ljubav prema svemu, nikako nije propadljiva. A kada jednom umreš ta tvoja ljubav će ostati živa i nepropadljiva ...jer češ i kada umreš imati sebe takvim kakvim sada jesi...

Pa naravno, ne može čovek da oseća nešto što nema u samome sebi, jer i taj osećaj, to što osećam, to je deo mene, a ne može biti deo mene nešto što nije u meni.
Da, Ljubav, govorim o iskrenoj Ljubavi, ona je večna. kada umrem naravno da neću postojati telesno i duševno, jer umire telo, jer je propadljivo, dok duh nije propadljiv niti je materijalan, pa zato i ne može umreti. A Ljubav jeste duh, nije materijalna, pa tako i ne može umreti, Ljubav jeste život, i tek kada čovek oseća Ljubav, kada ima duha u sebi, on je tek tada svestan da je živ, da živi.

Pa nije valjda da ja zloupotrebljavam komp razgovarajući sa tobom i ostalim sagovornicima ..
A ovo sa krevetom i akvarijumom ti je ...nebulozno. Ako bi mama pristala da baciš krevet pa ako bi mama kupila jedan veliki akvarijum koji bi ti stavio na mesto kreveta...gde bi to bilo mesto na kojem bi spavao...

Pa čuj, neće mama sigurno da mi kupi akvarijum, već bih se za taj deo materijalnog bogatstva sam potrudio. Nije mi jasno zašto pokušavaš da me vidiš kao nesposobnog parazita? Kažem Ti da mnogo grešiš ako tako misliš o meni, jer sam sposoban da obavljam neke poslove, od fizičkih do intelektualnih, za fizičke poslove imam predispozicije, a isto tako imam i znanja, pa reći ću Ti da je poslednji posao, koji sam obavljao, bio sistem administrator i programer, a to, priznaćeš, ne može baš svako da radi. Tako tvoja priča o nesposobnosti imalo ne stoji.

Razlika izmedju tebe i nekih drugih je u tome da tebi mama kupi svaku materijalnu stvar koja je potrebna njenom sinu a neki drugi moraju sami da nekako zarade i sebi to priušte.

Ne brate, meni mama ne kupuje ikakvu matrijalnu stvar, osim hrane, i to i nije neka hrana, ali ja sam time zadovoljan. Sve ostalo, osim hrane, to sve sam sebi kupujem.
Moja majka jednostavno nema novaca da mi kupuje išta osim osnovne hrane, a za sve ostalo sam vodim računa, i u sklad sa svojim mogućnostima i upravljam svojim potrebama.

Postoje neke godine u kojima čovek nema potrebu da spoznaje samog sebe u kojim godinama se živi malo da kažem burnije. A kasnije u nekim zrelim godinama čovek može spoznati sebe ali bez odbijanja uživanja u onom čulnom. A možda ne znaš da čovek može spoznati sebe ali priušćavajući sebi čulna zadovoljstva u smislu taovskog umjeća takvog užitka. No da ne zalazim u to.

Pa to burnije, za većinu ljudi predstavlja život, i ako ne žive burno, onda kažu da i ne žive, pa tako, koliko burno žive, toliko i žive. A takav buran život se obično meri količinom ispijenog alkohola, popušenih cigareta i džointa, brojem seksualnih kontakata, satima provedenim u velikom društvu. I tome čovek postaje rob, takvom životu, jer se tu radi isključivo o čulnim zadovoljstvima, a to je sve isto kao i telesna glad, od takve hrane, tog tipa, čovk se ikada ne može zasititi, već će dok je živ biti gladan. I takvi ljudi, robuju materijalnom, da bi zadovoljavali tu čulnu glad, a koja se ne može zadovoljiti. To je po meni bezumlje.

Nisam ni sumnjao da ništa od svega toga nije bilo tvoje. A nisam siguran da si se svega toga odrekao a da i sada u ovom trenutku imaš dostupan solidan auto, i dovoljno novca da otputuješ na recimo mesec dana u neke toplije i egzotičnije krajeve.

Parekoh da sam se toga oderkao, a ako sam se odrekao, to znači da mi to nije dostupno. A rekoh da mi je bilo dostupno. A Ti sada po automatizmu pretpostavljaš da se kajem, i da mi je žao što sam se odrekao tih materijalnih stvari. Nije brate, jer sam svestan da te materijalne stvari ne mogu zadovoljiti glad, koju osećam, već im mogu robovati dok god sam živ, i da ikada ne utolim tu glad. Zato sam i prestao da robujem tim stvarima, jer ono bez čega se može, bez toga se može. A ono bez čega se zaista ne može, to je iskrena Ljubav, a nju ikako nećeš naći robovanjem materijalnom, a osetio sam da bez iskrene Ljubavi jedino ne mogu, i da je to, u suštini, najveća praznina u čoveku, koju oseća, i koju može da ispuni, tako da ne oseti ikada više glad za time. Ljubav kada utoli glad, to je zauvek, dok god čovek služi Ljubavi.

Nije valjda da ti je boravak ovde na forumu smisleniji nego mogučnost putovanja u zanimljive krajeve gde se može videti mnogo toga zanimljivog...
A čovek koji ništa nije stvorio i ništa nema ne može da se odrekne nepostojećeg.

Pa gle nešto. Mnogi putuju po celom svetu, i vide očima razne stvari, ali ne osećaju suštinu. Takvih je mnogo, i takvi idu na putovanja da bi ispunili šablon, koji im je ponuđen.
Osnovni stub marketinga glasi; čovek ne zna šta mu treba, marketing treba da mu pokaže šta mu treba.
Dakle, marketing, nauka koja se bavi kreiranjem kalupa življenja, tako što ljudima govori šta im je potrebno.

Pa i jeste tako, onaj, koji ne sluša svoju dušu, koji služi materijalnom, taj niti zna šta mu zaista treba, i takvom i treba da se servira nešto što će on da izabere.
A reći ću Ti da mi je mnogo zanimljiviji bio put u siromašne krajeve, nego bilo koje raskošno i skupo plaćeno putovanje, koje sam u životu imao, a bilo ih je. Zto što sam putujući u siromašne krajeve upoznao neke ljude, iskrene, sa dušom, i to sve što mi se desilo na takvom putovanju, bilo je iskreno. Sa druge strane, kad god sam bio na nekom raskošnom putovanju, npr. boravak u nekom luksuznom hotelu ili otmenom restoranu, meni je zista bilo muka, jer je sve to toliko bilo izveštačeno, i sve podređeno formi, da od suštine tu ičega nije bilo. Sve je bila na oko lepa maska, a ja sam se u sebi osećao prazno, boraveći na takvim mestima.

Pa da, živiš da bi zadovoljio glad, koju osećaš, a kada prestaneš da osećaš glad, onda više nisi živ, onda si mrtav. A kada kažem glad, ne mislim samo na materijalnu hranu, već prvo mislim na duhovnu, jer čovek je biće sa najprostranijom dušom, i po tome se razlikuje od životinja, a time je i duševna glad čoveka veća, to je glad za Ljubavlju, ili metaforički, glad za nebom.

Opet protivrečiš sam sebi. To je kod tebe obavezno. Kažeš da je čovek mrtav kada prestane da oseća glad ali da glad nije samo glad za hranom nego i glad za ljubavlju.
I šta se zaključuje iz napisanog ? Zaključuje se da je čovek mrtav kada prestane da oseća glad za ljubavlju i za nebom...:rotf: Naglašavam, nisi to doslovno rekao ali to je značenje napisanog. Pazi ovako. Ja recimo ne osećam glad za ljubavlju jer je redovno iz dana u dan imam na meniju i šta to po tebi znači...Piši malo konkretnije čoveče.

Naravno da sam vezan za materijalno, u onoj meri u kome sam i sam materijalan, tj. telesan.

Ranije si kategorično tvrdio da nisi.

A to da ne robujem materijalnom, to je moja volja, i trebao bi isto tako da veruješ da vrlo dobro umem da robujem materijalnom, ali rekoh, volja mi je da ne robujem materijalnom.

Opet apsurdi. Ako si vezan za materijalno i od materijalnog zavisan a kako si gore rekao kako onda možeš da kažeš da nisi rob materijalnaog...Nemoj pričati besmislice da ako si zavisan od nečega, vezan za materijalne stvari i ne možeš bez tih stvari onda tim stvarima i robuješ. Nemoj lagati samog sebe.

Pa čuj, neće mama sigurno da mi kupi akvarijum, već bih se za taj deo materijalnog bogatstva sam potrudio. Nije mi jasno zašto pokušavaš da me vidiš kao nesposobnog parazita?

Ako te životno osmišljava taj hebeni akvarujum, zašto ga nisi kupio...potrudivši se da zaradiš novac za to...Inače ne vidim te kao nesposobnog parazaita već kao maminog sina.

Kažem Ti da mnogo grešiš ako tako misliš o meni, jer sam sposoban da obavljam neke poslove, od fizičkih do intelektualnih, za fizičke poslove imam predispozicije, a isto tako imam i znanja, pa reći ću Ti da je poslednji posao, koji sam obavljao, bio sistem administrator i programer, a to, priznaćeš, ne može baš svako da radi. Tako tvoja priča o nesposobnosti imalo ne stoji.

Pa taj posao ne može svako da radi. Ja recimo prvi jer sam totalni duduk za po pitanju kompa i tih stvari. A zašto to ne radiš i dalje pa se malo osamostališ i odeš malo od mame. Možeš li da zamisliš sebe negde bez ...mame...

Pa gle nešto. Mnogi putuju po celom svetu, i vide očima razne stvari, ali ne osećaju suštinu. Takvih je mnogo, i takvi idu na putovanja da bi ispunili šablon, koji im je ponuđen.

Ala ti tešiš sebe. Oni koji recimo odu da dočekaju novu godinu negde na nekim egzotičnim ostrvima oni ne umeju da dožive suštinu boravka tamo. Nemoj pričati gluposti. A tešiti se možeš do besvesti.

A reći ću Ti da mi je mnogo zanimljiviji bio put u siromašne krajeve, nego bilo koje raskošno i skupo plaćeno putovanje, koje sam u životu imao, a bilo ih je. Zto što sam putujući u siromašne krajeve upoznao neke ljude, iskrene, sa dušom, i to sve što mi se desilo na takvom putovanju, bilo je iskreno. Sa druge strane, kad god sam bio na nekom raskošnom putovanju, npr. boravak u nekom luksuznom hotelu ili otmenom restoranu, meni je zista bilo muka, jer je sve to toliko bilo izveštačeno, i sve podređeno formi, da od suštine tu ičega nije bilo. Sve je bila na oko lepa maska, a ja sam se u sebi osećao prazno, boraveći na takvim mestima.

O čemu bre pričaš. Putovanja nemaju za cilj boravak u raskošnim hotelima već da se vidi nešta...Recimo Hram u Luksoru...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back