VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zabrijao si danas i to dobro...
Nisi bio kakav inače jesi ..
Na to sam mislio..
A da li si ljut bio ona baš ljut??
Ne vjerujem .Bio si u debalansu nisi znao kritiku primiti fleksibilno...

Pajdo, Pajdo...jednom sam bio ljut ovde na ovom forumu...I to sam na PP saopštio tamo dotičnom...

Tekst poslate poruke:
Od: nesha t.
Tema: Forum Krstarice - Obavestenje o prekrsaju

Poštovani,

Napravili ste prekršaj na forumu!

Razlog: Pretnja drugom korisniku na pp
-------
Sporan deo poruke:

*''moli se bogu da nikada ne saznam gde te mogu naći.''*

Pretnje drugim korisnicima nisu dozvoljene!

:bye:

Pajdo, za laku noć jedan dopadljiva:

''Čovjek je nezavršena tvorevina; na njemu je da istražuje i ostvari potpunost.''​
Svami Rama​
FelixTheCatPaceAni.gif

Pajdo, za laku noć jedan dopadljiva:

''Čovjek je nezavršena tvorevina; na njemu je da istražuje i ostvari potpunost.''​
Svami Rama​
FelixTheCatPaceAni.gif

Hm.
Mislim da biti svjestan svojih ograničenja je savršenost a ne biti kao neki robot koji ne griješi.
Draž je baš u greškama.
No eto da samo nema bolešćina kod ljudi da imaju više zdravlja nego inače i da žive malo duže i to bi bilo to.

U Anatomiji ljudske destruktivosti, Erih From kaže nekako ovako...

''Isticanje glavne zablude koja sprečava ljude da prepoznaju potencijalne Hitlere pre no što ovi pokažu svoja prava lica. Ta zabluda leži u verovanju da sasvim destruktivan i zao čovek mora biti djavo i tako i izgledati, da mora biti lišen svake pozitivne osobine… Takvi djavoli postoje, ali su retki… mnogo češće će intenzivno destruktivna osoba pokazati ljubazno lice; ljubav za porodicu, decu, životinje… Teško da postoji čovjek koji je do krajnosti lišen svake ljubaznosti, svake dobre namere. Da postoji – bio bi na granici bolesti, izuzev ‘moralnih idiota’ od rođenja. Zbog toga, sve dok se veruje da zao čovek nosi rogove, neće biti mogće zlog čoveka otkriti.''

I neka to bude kao uvod u moguću priču o dobru i zlu kao osnovnim kategorijama morala i moralnih vrednosti.

Mogli bi malo opušteno pričati o tome šta je zapravo moral, moralne vrednosti, dobro i zlo.
FelixTheCatPaceAni.gif

U Anatomiji ljudske destruktivosti, Erih From kaže nekako ovako...

''Isticanje glavne zablude koja sprečava ljude da prepoznaju potencijalne Hitlere pre no što ovi pokažu svoja prava lica. Ta zabluda leži u verovanju da sasvim destruktivan i zao čovek mora biti djavo i tako i izgledati, da mora biti lišen svake pozitivne osobine… Takvi djavoli postoje, ali su retki… mnogo češće će intenzivno destruktivna osoba pokazati ljubazno lice; ljubav za porodicu, decu, životinje… Teško da postoji čovjek koji je do krajnosti lišen svake ljubaznosti, svake dobre namere. Da postoji – bio bi na granici bolesti, izuzev ‘moralnih idiota’ od rođenja. Zbog toga, sve dok se veruje da zao čovek nosi rogove, neće biti mogće zlog čoveka otkriti.''

I neka to bude kao uvod u moguću priču o dobru i zlu kao osnovnim kategorijama morala i moralnih vrednosti.

Mogli bi malo opušteno pričati o tome šta je zapravo moral, moralne vrednosti, dobro i zlo.
FelixTheCatPaceAni.gif

To je isto kao kada čovek zaključuje na osnovu deklaracije.
To su i one rekla-kazala priče, koje su po svojoj suštini samo deklaracije, a koje se često koriste, kako bi se čovek prikazao u pozitivnom ili pak negativnom svetlu.
Jer čovek je po prirodi lenj, i češće će da gleda deklaraciju, nego da traži suštinu.
Danas se deklariše sve, baš sve. U nastojanju da se sve može platiti novcem, i da se mišljenje usmeri na deklaraciju, jer ono što ima deklaraciju, to se i može najlakše prodati, jer ljudi, rekoh, najčešće gledaju deklaraciju. A ljudi su dovedeni u stanje da kada se za novac može kupiti sve što je deklarisano, onda novac je za njih moć, a ako je novac moć, onda je deklaracija oslonac.
I sve to ima svoju deklaraciju, ovaj je deklarisani inžener i lekar, bez znanja, ovaj je deklarisani sudija, a lopov, ovaj je deklarisani policajac, a kriminalac, ovaj je deklarisan kao zdrav, a truje tuđu decu, ovaj je deklarisan kao lud, a zdrav, i svašta nešto. Svako grabi svoju deklaraciju, jer veruje da će samo tako drugi moći da ga prepoznaju, i svako svakome lepi deklaraciju, iz ovih ili onih razloga.

To je isto kao kada čovek zaključuje na osnovu deklaracije.
To su i one rekla-kazala priče, koje su po svojoj suštini samo deklaracije, a koje se često koriste, kako bi se čovek prikazao u pozitivnom ili pak negativnom svetlu.
Jer čovek je po prirodi lenj, i češće će da gleda deklaraciju, nego da traži suštinu.
Danas se deklariše sve, baš sve. U nastojanju da se sve može platiti novcem, i da se mišljenje usmeri na deklaraciju, jer ono što ima deklaraciju, to se i može najlakše prodati, jer ljudi, rekoh, najčešće gledaju deklaraciju. A ljudi su dovedeni u stanje da kada se za novac može kupiti sve što je deklarisano, onda novac je za njih moć, a ako je novac moć, onda je deklaracija oslonac.
I sve to ima svoju deklaraciju, ovaj je deklarisani inžener i lekar, bez znanja, ovaj je deklarisani sudija, a lopov, ovaj je deklarisani policajac, a kriminalac, ovaj je deklarisan kao zdrav, a truje tuđu decu, ovaj je deklarisan kao lud, a zdrav, i svašta nešto. Svako grabi svoju deklaraciju, jer veruje da će samo tako drugi moći da ga prepoznaju, i svako svakome lepi deklaraciju, iz ovih ili onih razloga.

Kada sve podvodiš pod tu tvoju hebenu deklaraciju, zašto nisi dodao da je i ljubav samo deklaracija, da mnogi samo onako deklarataivno kažu nekom da ga vole i tako to.

Umesto ovoga što si napisao, mogao si izneti svoje mišljenje o tome šta podrazumevaš po moralom, moralnim vrednostima, dobru i zlu, naravno pod uslovom da moguće definisanje takvih pojmova za tebe nije samo deklaracija.

I da te pitam. Zašto toliko izgaraš u mržnji prema skoro svemu što te okružuje...:think:

Kada sve podvodiš pod tu tvoju hebenu deklaraciju, zašto nisi dodao da je i ljubav samo deklaracija, da mnogi samo onako deklarataivno kažu nekom da ga vole i tako to.

Umesto ovoga što si napisao, mogao si izneti svoje mišljenje o tome šta podrazumevaš po moralom, moralnim vrednostima, dobru i zlu, naravno pod uslovom da moguće definisanje takvih pojmova za tebe nije samo deklaracija.

Poenta onoga što sam rekao jeste da treba gledati suštinu pre deklaracije.
Dakle, deklaracija bez suštine je samo deklaracija, a suština i bez deklaracije je suština.

I da te pitam. Zašto toliko izgaraš u mržnji prema skoro svemu što te okružuje...:think:

Ako Ti tako osećaš, onda je to ono što Ti imaš u sebi.

Poenta onoga što sam rekao jeste da treba gledati suštinu pre deklaracije.
Dakle, deklaracija bez suštine je samo deklaracija, a suština i bez deklaracije je suština.

Pusti čoveče da prazna verbalna mantranja. Umeš li da kažeš nešta konkretno, neko tvoje mišljenje o moralu, moralnim vrednostima, dobru i zlu kao etičkim pojmovima...

Umeš ili ne umeš...

Šta je po tvom mišljenju unutrašnje dobro u čoveku...recimo...

Ako Ti tako osećaš, onda je to ono što Ti imaš u sebi.

Nisam napisao da ...osećam...neku mržnju u tebi, već je ista vidljiva u onom šta i kako pišeš. Pročitam ono što pišeš i na drugim temama ali...nekomentarišem.

A te dve stvari su daleko jedna od druge, zar ne...

Na ozbiljnijim forumima psiho analize forumaša su zabranjene tj kažnjavaju se hlađenjem od 3 do 30 dana ovisno o količini analize.
No ovde nema reda pa imamo to što imamo vječita naprđivanja a oko teme jako malo se diskutira.
Zar je problem baviti se temom?
Mislim da rasprave će biti puno kvalitetnije..

Na ozbiljnijim forumima psiho analize forumaša su zabranjene tj kažnjavaju se hlađenjem od 3 do 30 dana ovisno o količini analize.
No ovde nema reda pa imamo to što imamo vječita naprđivanja a oko teme jako malo se diskutira.

Nemam pojma kako je na tim nekim ozbiljnim forumima pošto sam ja još uvek samo na ovom. Inače Pajdo, uveren sam da na ovom forumu ima reda a to što ima malo više dopuštene tolerancije to mu nikako ne isključuje ozbiljnost.

I da se vratim na mogučnost neke priče. Moral, moralne vrednosti, dobro i zlo ...šta je to...

usti čoveče da prazna verbalna mantranja. Umeš li da kažeš nešta konkretno, neko tvoje mišljenje o moralu, moralnim vrednostima, dobru i zlu kao etičkim pojmovima...

Umeš ili ne umeš...

Šta je po tvom mišljenju unutrašnje dobro u čoveku...recimo...

Recimo, najveće dobro, koje čovek u sebi može da ima, po meni, je vera u Ljubav, tj. volja za Ljubav. Iz tog dobra proizilaze sva druga dobra.
A sad ćeš Ti opet da pitaš šta je to Ljubav.
Ljubav je kada me Ti častiš rđavom rečju, a ja Tebe iskrenom i poučnom rečju.

Nisam napisao da ...osećam...neku mržnju u tebi, već je ista vidljiva u onom šta i kako pišeš. Pročitam ono što pišeš i na drugim temama ali...nekomentarišem.

A te dve stvari su daleko jedna od druge, zar ne...

Nisam napisao da osećaš mržnju u meni, već u samome sebi, jer Ti si napisao da kada posmatraš ono što sam napisao, Ti osećaš mržnju u samome sebi.
Ne možeš Ti da osećaš umesto mene, već Ti osećaš za sebe, a ja osećam za sebe.
A ne bih dalje ulazio u to zašto osećaš mržnju u sebi, kada posmatraš ono što sam napisao, to prepuštam Tebi da se time baviš.

Recimo, najveće dobro, koje čovek u sebi može da ima, po meni, je vera u Ljubav, tj. volja za Ljubav. Iz tog dobra proizilaze sva druga dobra.

Kada govorimo o dobru u čoveku, ja pod tim podrazumevam ono dobro unutar čoveka razlikujući to dobro od onog spoljašnjeg dobra koje se manifesuje nekim radnjama. Dobro u čoveku nema ništa zajedničko sa bilo čim i sa bilo kim. A ono drugo dobro u smislu činjenja nečeg dobrog može da se podvede pod ono dobro koje je samo u funkciji nečeg korisnog.

A sad ćeš Ti opet da pitaš šta je to Ljubav.

Neću te pitati šta je ljubav.

Ljubav je kada me Ti častiš rđavom rečju, a ja Tebe iskrenom i poučnom rečju.

Ako sam te uvredio, citiraj mi to i javno ću ti se izvinuti.

Nisam napisao da osećaš mržnju u meni, već u samome sebi, jer Ti si napisao da kada posmatraš ono što sam napisao, Ti osećaš mržnju u samome sebi.
Ne možeš Ti da osećaš umesto mene, već Ti osećaš za sebe, a ja osećam za sebe.
A ne bih dalje ulazio u to zašto osećaš mržnju u sebi, kada posmatraš ono što sam napisao, to prepuštam Tebi da se time baviš.

Šta ovo napisa čoveče...
jer Ti si napisao da kada posmatraš ono što sam napisao, Ti osećaš mržnju u samome sebi.

Gde sam ja to napisao...kako bi ti rekao...tako ti zdravaog razuma...

O kakvoj to mržnji u meni pričaš...Kada napišeš neke nebuloze, to nikako ne može da bude razlog za moju bilo kakvu mrženju u meni... prema tebi. Možda nije suvišno da ti ponovim još jednom. Kada postuješ na temama na kojima sam nešto kao neki domaćin da tako kažem, budi siguran da ću odgovoriti na svaki post pa shodno tome razmisli malo šta i kako napišeš.

A zasto bi psihoanalize forumasa trebale biti zabranjene?

Kada govorimo o dobru u čoveku, ja pod tim podrazumevam ono dobro unutar čoveka razlikujući to dobro od onog spoljašnjeg dobra koje se manifesuje nekim radnjama.

Ovo si Ti sada rekao: Kada govorimo o dobru, ja pod tim podrazumevam dobro.
Pa šta da Ti kažem, osim bravo, verujem da si moj brat po poreklu, Bosanskom. :lol:

Dobro u čoveku nema ništa zajedničko sa bilo čim i sa bilo kim.

Ovo je misao koja zahteva duboku kontemplaciju. :think:

A ono drugo dobro u smislu činjenja nečeg dobrog može da se podvede pod ono dobro koje je samo u funkciji nečeg korisnog.

Sada mi se vrti u glavi od ringišpila. :lol:

Neću te pitati šta je ljubav.

Šta je Ljubav?

Ako sam te uvredio, citiraj mi to i javno ću ti se izvinuti.

Pa ko je rekao da si me uvredio?
Naveo sam primer šta je to Ljubav, a što se Ti odmah prozivaš, to mi nije jasno. :think:

Šta ovo napisa čoveče...

Vuk reče; čitaj kao što je napisano, i piši kao što govoriš. ;)
A zaboravio je da kaže; govori ono što misliš. :lol:

Gde sam ja to napisao...kako bi ti rekao...tako ti zdravaog razuma...

Ne bih sada o zdravom razumu, ako može radije bih o tome šta misliš koje pivo je najbolje?

O kakvoj to mržnji u meni pričaš...Kada napišeš neke nebuloze, to nikako ne može da bude razlog za moju bilo kakvu mrženju u meni... prema tebi. Možda nije suvišno da ti ponovim još jednom. Kada postuješ na temama na kojima sam nešto kao neki domaćin da tako kažem, budi siguran da ću odgovoriti na svaki post pa shodno tome razmisli malo šta i kako napišeš.

Je l' to znači da me voliš? :D

Ovo si Ti sada rekao: Kada govorimo o dobru, ja pod tim podrazumevam dobro.
Pa šta da Ti kažem, osim bravo, verujem da si moj brat po poreklu, Bosanskom. :lol:

Bejah u zabludi da o pojmu dobrog možemo pričati malo detaljnije. Tvoja konstatacija da pod dobrim podrazumevaš dobro biva na nivou kojem jeste. Inače nemam bosansko poreklo. Rodjen sam u Srbiji.

Ovo je misao koja zahteva duboku kontemplaciju. :think:

Ta misao je u etičkom smislu do detalja razradjena u filozofskom smislu.

Sada mi se vrti u glavi od ringišpila. :lol:

Ne bi ti se vrtelo u glavi kada bi imao elementarno znanje o etičkim kategorijama dobra i zla.

Šta je Ljubav?

Ako ti kažem da ljubav može da se shvati kao obična zavisnost prema nekom, vrteće ti se ringišpil u glavi.

Pa ko je rekao da si me uvredio?
Naveo sam primer šta je to Ljubav, a što se Ti odmah prozivaš, to mi nije jasno. :think:

Ranije si napisao da ti upućujem ružne reči...

Vuk reče; čitaj kao što je napisano, i piši kao što govoriš. ;)
A zaboravio je da kaže; govori ono što misliš. :lol:

Mislim da je Vuk znao da bi tako nešta bilo suvislo. U tom smislu obrati pažnju na ono što mi je potpis.

Ne bih sada o zdravom razumu, ako može radije bih o tome šta misliš koje pivo je najbolje?

Ne pijem nikakvo pivo pa pojma nemam koje je najbolje.

Je l' to znači da me voliš? :D

Moram te razočarati. To nikako ne znači to. To znači ono u kom smislu je napisano.

Kada je neko dobar čovek i kao takav prosto zrači energijom unutrašnje dobrote, kada ima niz vrlina i pri tom nikada ne učini ništa zlo a ne čini dobra dela u smislu davanja milostinje i sličnih spoljnih manifestacije dobrote, da li je takav čovek po bibliji...dobar čovek...

Da li je loš čovek, koji mnogo puta učini neko zlo u nekoj manjoj meri a koji pred ljudima pokazujući se, čini neka dobra dela, po bibliji dobar čovek...

I kao krajnje...Da li je moguće da dobar čovek ne veruje u boga...Ili ga pak ne verovanje u boga prosto izdvaja iz kruga ...dobrih ljudi...:think:

Kada je neko dobar čovek i kao takav prosto zrači energijom unutrašnje dobrote, kada ima niz vrlina i pri tom nikada ne učini ništa zlo a ne čini dobra dela u smislu davanja milostinje i sličnih spoljnih manifestacije dobrote, da li je takav čovek po bibliji...dobar čovek...

Da li je loš čovek, koji mnogo puta učini neko zlo u nekoj manjoj meri a koji pred ljudima pokazujući se, čini neka dobra dela, po bibliji dobar čovek...

I kao krajnje...Da li je moguće da dobar čovek ne veruje u boga...Ili ga pak ne verovanje u boga prosto izdvaja iz kruga ...dobrih ljudi...:think:

Meni se svidela ona misao od ranije, parafraziram:

"Prijatelj svih nije niciji prijatelj."

Mislim da bi iz tog ugla trebalo gledati i na dobrog coveka.

Kod nas postoji i poslovica:

"Dobar i lud su braca."

A ako hoces da zracis, dovoljno je da pijes vodu iz vodovoda...

:hahaha:

Meni se svidela ona misao od ranije, parafraziram:

"Prijatelj svih nije niciji prijatelj."

Mislim da bi iz tog ugla trebalo gledati i na dobrog coveka.

Kod nas postoji i poslovica:

"Dobar i lud su braca."

A ako hoces da zracis, dovoljno je da pijes vodu iz vodovoda...

:hahaha:

Nisi parafrazirao ono..."Prijatelj svih nije niciji prijatelj."... Doslovno tako u svoje vreme kaza A.Šopenhauer. A od njega ima i ovako:

"Prijateljima lako opraštamo pogreške koje nas ne pogađaju."

A ono o vodovodu bih malo promenio...Ako hočeš da imaš pesak u bubrezima pi vodu iz vodovoda...:rotf::rotf:

Nisi parafrazirao ono..."Prijatelj svih nije niciji prijatelj."... Doslovno tako u svoje vreme kaza A.Šopenhauer. A od njega ima i ovako:

"Prijateljima lako opraštamo pogreške koje nas ne pogađaju."

A ono o vodovodu bih malo promenio...Ako hočeš da imaš pesak u bubrezima pi vodu iz vodovoda...:rotf::rotf:

Prijateljima prastamo i ono sto drugima nikad ne bi, ali i prijataljstvo ima meru koja kad se predje posle tog se greske sabiraju i prijateljstvo prestaje, mada retko, moze i jedan dogadjaj biti dovoljan za kraj prijateljstva.

Da li ateista i vernik mogu biti prijatelji ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back