turizamcg
Zainteresovan član
- Poruka
- 460
I na kraju mislim da je nekako apsurdno da se može spoznati bog i Isus bez prethodne spoznaje samog sebe.Možemo li da pričamo o takvim stvarima u kontekstu vere i verovanja...
Da tačno. Ako čovjek ne shvati ko je on sam, kako može vjerovati u Boga? To je biblijsko učenje koje se u potpunosti slaže sa svim što si naveo.
Ne bih elaborirao procese koji se dešavaju u čovjeku a o kojima si pričao, jer niti sam stručan, niti imam šta tu da dodam ili oduzmem, ali - nakon što čovjek konačno spozna ko je (tj. kakav je i šta je i ko je) - onda njegov život prirodno može biti i doveden u situaciju da upozna Boga ili ga odbaci.
Bez takvog pominja sebe, vjerovanje u Boga je obično zanesenjaštvo ili šarlatanizam, ili sektašenje i ispiranje mozga.
Sa druge strane, nevjerovanje i odbacivanje Boga, bez prethodnog odgovora o ličnoj samospoznaji je ravno gluposti koja je karakteristična za nezrelog čovjeka koji živi po inerciji i nagonima bez razuma.
Samo osvješćen čovjek može donijeti odluku da li je Bog zaista Bog, ili Boga prosto treba obaciti i reći ja to neću i ne mogu da vjerujem jer imam druge odgovore.
To je maksimalno pošteno i samo-odgovorno - što je jedna od osnovnih osobina zrelog čovjeka - da bude odgovoran za ono što radi, i da preuzme posledice svojih postupaka!
Prava vjera u Boga je nastaje kao isključiva lična potreba za spasenjem, ili pomoći da se sve ono o čemu si pisao a i još mnogo mnogo čega drugog - nadvlada u našim životima - a za to je potrebno nešto mnogo, mnogo više od ljudskih sposobnosti.
Ostale "vjere" koje dolaze od "znanja", "tradicije", "vjere po rođenju", "pripadanje crkvi" itd itd - nemaju nikakve veze sa vjerom u Boga.
A na kraju krajeva - i sve da čovjek živi idealno - šta to vrijedi kad mu je kraj u grobu i smrti???.
Smrt je najveća glupost koja se dešava čovjeku i koja zasjenjuje sve ono drugo što je imao u životu (a vrlo malo je ljudi koji, bez obzira na filozofsko-religijsko razmišljanje) ima ispunjen, srećan i savršen život - mnogo je više svega onog drugog u ljudskom iskustvu.
Bog je jedino rješenje za smrt - a i da je samo to u pitanju, za mene je dovoljno da vjerujem u Njega - pošto me sve ostale teorije, učenja i vjerovanja nisu ubjedili da imaju jasnu vlast nad smrću i grobom koju može da shvati i malo dijete a ne samo "mislioci" i oni koji su specijalno nadareni.
Jevanđelje može da razumije svako od najveće budale, do najmudrijeg čovjeka - i da svjesno donese odluku da li hoće ili neće da u to vjeruje.
Poslednja izmena: