VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Размисли, и спознај мудрост истину кроз своје искуство у реалном животу. И имачеш знање:)

Nemoj me pogrešno shvatiti ali u vezi sa ovim tvojim postom a u kontekstu sa ovim...

Poslovice 3:5...

''Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se.''

Svaku iole ozbiljniju odluku koju sam doneo u svom životu, doneo sam oslanjajući se na razum.

Није Мојсије ништа искривио већ Ви који говорите деформисаним Матерњим Језиком, и још читаш Библију. Неразумете ни себе ни друге.
Читај Свето Писмо, и то онако како треба:

1. Мојсијева, глава 3

5. Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро шта ли зло.
Језек. 28:2

Језекиљ, глава 28:

2. Сине човечји, реци кнезу тирском: Овако вели Господ Господ: Што се понесе срце твоје, те велиш: Ја сам Бог, седим на престолу Божјем усред мора; а човек си а не Бог, и изједначујеш срце своје са срцем Божјим;
5 Мој. 8:14, 2 Дн. 26:16, Псал. 9:20, Приче 16:18, Иса. 2:12, Иса. 23:8, Иса. 31:3, Језек. 27:3, Дан. 5:22, Дан. 7:4, 1 Тим. 3:6

И тако даље, пратечи ово што сам обележио црвним и подвочено....

Да напоменем, и ово што сам ја изнео није у потпуности, јер мора се читати редом, значи од самог почетка и пратечи цифре да би у потпуности разумео саму смисао и ишао путем ИСТИНЕ и САЗНАЊА.

http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Sveto Pismo - Biblija/Sveto Pismo Biblija.htm

I kakve veze ima ovo što si napisao i Jezekilj 28:2 ima veze sa ovim...

Postanak 3:5...

''Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.''

Iz ovog stiha se jasno vidi da Adam i Eva nisu znali šta je dobro šta li zlo...a o tome smo pričali...u vezi sa nekim stvarima.

Да додам оно што си прескочио, и немој да презентујеш Божију реч,Промисао на тај ваш деформисан начин, него онако како то треба.

Приче Соломунове, глава 3

5. Уздај се у Господа свим срцем својим, а на свој разум не ослањај се.
Јер. 9:23

Не прескачи и неизбацуј ово црвено!!!!!

http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Sveto Pismo - Biblija/20_PRI/20PRI003.HTM

- - - - - - - - - -

Модератори, кад че да поправите овај ЕДИТОР???? :evil:

Kakve bre veze ima Jeremija 9:23...

''Ovako veli Gospod: Mudri da se ne hvali mudrošću svojom, ni jaki da se ne hvali snagom svojom, ni bogati da se ne hvali bogatstvom svojim.''

sa onim...

Pažljivo pročitaj pa pokušaj da uočiš da je velika ali velika razlika izmedju onog...a na svoj razum ne oslanjaj se ...i onog ...mudri da se ne hvali mudrošću svojom...

Inače ovo Jeremijino mi je posve prihvatljivo jer mudar koji se mudrošću hvali od mudrosti daleko biva.

Читај прво Нови Завет и Псалме, молећи Бога да ти оспособи ум да разумеш. Немој се поколебати ако одмах не будеш схватио, јер кад год будеш поново читао ту Књигу, увек ћеш у њој наћи неку нову истину и биће ти све јасније. Управљај свој живот према науци Светога Писма, Реч Христова тада ће ти увек доносити радост и мир.

http://www.svetagora.info/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=17

A ti nisi pročitao ...Stari Zavet...:think:

... stalno se namecu dva bitna pitanja:
a) Do kada ljudi iz doba kultura dominacije monoteizma ce pojmove za "bogove" iz doba politeizma tretirati kao univerzalan smisao :?:
b) Do kada bar ateisti nece uvideti da u navedenom fragmentu:
- bogovi su populacija,
- koja se od adamove populacije ocigledno razlikuje jedino po znanju.
:?:

Ovo si napisao ispod ovog mog posta...

''Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.''

Objasni ti meni. Kako možeš da kažeš biću ...ne...a da ga onda kazniš ako biće nema pojma šta je dobro a šta zlo a na ćemu se zasniva učenje o slobodnoj volji...

I kakve veze ima ta tvoja naučno-istraživačka mantra koju redovno ponavljaš sa pričom o tome da li su Adam i Eva znali šta je razlika izmedju dobrog i zla pre nego što su sgrešili...

Беседа светог Григорија Паламе о вери, изговорена на Недељу Православља

1. “Верујемо у Бога” и “верујемо Богу” не значи једно исто, јер “веровати Богу” значи да Његова обећања која нам је дао сматрамо чврстим и истинитим, док “веровати у Бога” подразумева да се о Њему мисли на православан начин. Ми смо дужни да одржимо и једно и друго, да истинујемо (άληθεύειν) и у једном и у другом и да то одржимо тако што ћемо (у Божија обећања нама) бити уверени више него да смо видели сопственим очима. Треба да будемо верни Богу у Којега верујемо а пошто смо верни, да тако будемо и оправдани, јер је речено: Верова Авраам Богу и то му се урачуна у праведност (Рим. 4; 3)...

http://radiosvetigora.wordpress.com/2012/03/04/беседа-светог-григорија-паламе-о-вери/

Pa barem je to logično. Verovati u nekog i verovati nekom su različite stvari ali ne mogu da postoje zasebno svaka za sebe. Pa zar nije logično da se ne može verovati Bogu ako se kao preduslov ne veruje u Boga...Ne možeš verovati u ono što Bog kaza u smislu verujemo Bogu ako ne veruješ u Boga u smislu njegovog postojanja. Palama malo mudrovao ...suvišno...

Ovo si napisao ispod ovog mog posta...
I kakve veze ima ta tvoja naučno-istraživačka mantra koju redovno ponavljaš sa pričom o tome da li su Adam i Eva znali šta je razlika izmedju dobrog i zla pre nego što su sgrešili...

E, ovako, u kratko, sto kracusnije...

Jos pradavno, pre postanka ljudske vrste, cak ne samo zivotinje, nego uopste ziva bica su znala da razlikuju dobro od zla.
To im je uzgred budi receno nacin opstanka, vise ili manje uspesnog sto zavisi od stepena i ispravnosti informacija, bilo da su prihvacene "okusno", "pokusno" ili "umisljeno".
A kod ljudi se kasnije upleo i indoktrinacioni nacin o koji se mi sada ovde saplicemo.
Elem,
ko god da su Eloksimi, i kogagod da imenuju termini "Adam" i "Eva", Eloksimi su u ovoj prici titulirani bogovima, a svaka populacija (ljudska, nadljudska, podljudska,... od volje ti) koja je nosilac titule bogova tj. "ostvaritelja vekikih stvari" nosi u sebi znanje o stvoriteljstvu postojanja svih stvari.
Ne postoji nacin da se o tome zna bilo sta osim ako ne postoji uvid u zakone nuklearnih odnosa, a zakoni nuklearnih odnosa se ne mogu poznavati nikako drugacije nego prakticnim radom sa nuklearnom energijom.

Ili sto bi rekao Tales, nije bitno to da neko nesto zna - nego KAKO zna!
I taj previd ti se stalno omice, da je NACIN mera ISPRAVNOSTI znanja.

Dakle, da bi akter price imenovan kao "Eva" upotrebio "dobru" stranu znanja o atomskoj energiji,
akter price koji je imenovan kao "Adam" morao je biti upozoren na "zlu" stranu toga znanja.
Jer "on" je "njoj" bio direktno pretpostavljeni (kao sto je obicno "covek" pretpostavljeni "zeni").

A kada kakva prica od pre mnogo milenijuma bude opstala u bilo kako oskudnom secanju ljudi, koja za temu ima kako postati dobar ili los povrtar a ne bog,
tada cemo razgovarati o tome da li su im moralni grehovi bili stariji ili mladji od "upraznjavanja".
Tj. da li su se prvo ...... pa kajali, ili su se prvo kajali pa ...... . (Da prostis na izrazu.)

Poslednja izmena:
Kako stvari stoje izgleda da je ovaj stih veoma ali veoma zanimljiv...

Malo mi nije najasnije šta bi danas bilo da Adam i Eva nisu...zgrešili i tako kroz greh spoznali šta je dobro a šta zlo...

Kako danas ljudi ne bi znali šta je dobro a šta zlo, interesuje me da li bi danas postojalo ono....slobodna volja jer mi nije jasno čemu bi služila ta slobodna volja ako ne bismo znali šta je dobro a šta zlo...

A što je najzanimljivije izgleda da ne bi smo imali problem sa savešću jer je ne bi smo ni imali budući da ne bi smo znali šta je dobro a šta zlo...

A na okolnost da su se Adamu i Evi ''otvorile oči'' tek nakon učinjenja greha pa postadoše svesni da su goli, da li bi to značilo da mi danas ne bismo imali svest o tome da smo goli i uopšte svest o samima sebi...

E, ovako, u kratko, sto kracusnije...

Jos pradavno, pre postanka ljudske vrste, cak ne samo zivotinje, nego uopste ziva bica su znala da razlikuju dobro od zla.

Da li si ti čitao Bibliju uopšte...O kakvim životinjama i živim bićima a pre postanka ljudske vrste pričaš...

I opet...kakve veze to ima sa...

ko god da su Eloksimi, i kogagod da imenuju termini "Adam" i "Eva", Eloksimi su u ovoj prici titulirani bogovima, a svaka populacija (ljudska, nadljudska, podljudska,... od volje ti) koja je nosilac titule bogova tj. "ostvaritelja vekikih stvari" nosi u sebi znanje o stvoriteljstvu postojanja svih stvari.
Ne postoji nacin da se o tome zna bilo sta osim ako ne postoji uvid u zakone nuklearnih odnosa, a zakoni nuklearnih odnosa se ne mogu poznavati nikako drugacije nego prakticnim radom sa nuklearnom energijom.

:dash:

Kakve veze aman zaman imaju zakoni o nuklearnim odnosima sa...

I kakve veze ima ovo što si napisao i Jezekilj 28:2 ima veze sa ovim...

Iz ovog stiha se jasno vidi da Adam i Eva nisu znali šta je dobro šta li zlo...a o tome smo pričali...u vezi sa nekim stvarima.
Ако пратиш и читаш редом, као што сам и рекао, а лепо пише у задњем пасусу како се долази до сазнања идући путем правијем:

Читај прво Нови Завет и Псалме, молећи Бога да ти оспособи ум да разумеш. Немој се поколебати ако одмах не будеш схватио, јер кад год будеш поново читао ту Књигу, увек ћеш у њој наћи неку нову истину и биће ти све јасније. Управљај свој живот према науци Светога Писма, Реч Христова тада ће ти увек доносити радост и мир.

http://forum.krstarica.com/showthre...rugi-deo-)?p=24679248&viewfull=1#post24679248

Ако пратиш и читаш редом, као што сам и рекао, а лепо пише у задњем пасусу како се долази до сазнања идући путем правијем:

http://forum.krstarica.com/showthre...rugi-deo-)?p=24679248&viewfull=1#post24679248

Kakve to veze ima sa ovim....

Kakve bre veze ima Jeremija 9:23...

''Ovako veli Gospod: Mudri da se ne hvali mudrošću svojom, ni jaki da se ne hvali snagom svojom, ni bogati da se ne hvali bogatstvom svojim.''

sa onim...

Pažljivo pročitaj pa pokušaj da uočiš da je velika ali velika razlika izmedju onog...a na svoj razum ne oslanjaj se ...i onog ...mudri da se ne hvali mudrošću svojom...

Inače ovo Jeremijino mi je posve prihvatljivo jer mudar koji se mudrošću hvali od mudrosti daleko biva.
Да ли ти себе раздељујеш у парчад, у атоме? Да ли ти кад устајеш ујутро сакупљаш своје делове тела по кући, дворишту, улици,граду? Да ли кад си устао ујутро знајучи шта ти треба за тај дан, понесеш само једну руку и ногу, а главу и остале делове тела оставиш у фиоку?

Неможеш тако тумачити Божију Промисао без циља, смисла, вадећи исечке, сецкајући контексте које у сваком другом времену и простору имају различито значење.

Уједно, и сама реченица коју си представио има конкретно значење!
Шта ти ту није јасно?

A ti nisi pročitao ...Stari Zavet...:think:
Твоје секташење може те јако скупо коштати у животу. :)

Твој приступ овде, људима, науци,вери, је прави комуњаризам.
Спасавај се док је још време.
Кад будеш престао да секташиш и разбијаш људима душу, можемо даље наставити.

За тебе мало Старог Завета: http://forum.krstarica.com/showthre...ов-потомак?p=24681721&viewfull=1#post24681721

ЕНДЕ

Poslednja izmena:
Да ли ти глумиш тешког БУЗДОВАНА или си стварно толики буздован? :)

Zar te toliko boli stih...

Zaašto li nisam iznenadjen onim...buzdovan...:think:

Bejah li ja u zabludi da si ti jedan istinski svetosavski pravoslavni vernik...:hahaha1:

P.S. Ne zameram ti ništa jer...maske padaju brzo, zar ne...

Zar te toliko boli stih...

Zaašto li nisam iznenadjen onim...buzdovan...:think:

Bejah li ja u zabludi da si ti jedan istinski svetosavski pravoslavni vernik...:hahaha1:

P.S. Ne zameram ti ništa jer...maske padaju brzo, zar ne...
Ајде још овај пут... :)
Имаш ли ти огледало и "огледало" ? :bye:

Твоје секташење може те јако скупо коштати у животу. :)

Moje sektašenje...Sinak ja nisam vernik...ako možeš shvatiti šta je poenta.

Твој приступ овде, људима, науци,вери, је прави комуњаризам.

Čuj komunjarizam...je moj pristup...Neka ti bude ako ti to nešta znači...

Кад будеш престао да секташиш и разбијаш људима душу, можемо даље наставити.

Vidi, vidi. Za tebe je sektaš svako ko ima svoje mišljenje a koje nije usaglašeno sa tvojim verovanjem. Ne sećam se da sam ti bilo kada rekao jednu jedinu ružnu reč. Ne sećam se da sam insistirao na bilo kakvoj razmeni mišljenja sa tobom. Ja nisam vernik pa ako ne želiš da diskutujemo to odmah prihvatam.

:bye:

A za laku noć a u vezi sa slobodnom voljom nešta ovako...

"Ako ljubav zavisi od naše slobodne volje, zašto ne prestanu da vole oni koji bi hteli da prestanu? Naprotiv, plaču od bola i robuju ljubavi, čak i oni ponosni ljudi koji inače smatraju ropstvo za najveće zlo; rado se lišavaju zbog ljubavi nečeg čega se inače nikad nisu hteli odreći; i nose svoju ljubav kao bolest ili okov; i žive u strahu da ne izgube samo onog koga vole."​
Jovan Dučić

:think:

РАСУЂИВАЊЕ

С тешком и претешком муком и пожртвовањем требљен је кукољ јереси из пшенице православне истине. Јеретици су се од увек служили нирким средствима и ниским особама у подривању Православља. Архимандрит цариградски Евтихије и патријарх александријски Диоскор, који су проносили јеретичко учење да у Христу нису биле две природе: божанска и човечанска, него једна, имали су за свога савезника у царском двору ниског евнуха Хрисафија. Уз њих је потајно била и царица Евдокија. Правослаље је лавовски бранио неустрашиви патријарх Флавијан, у чему га је помагала царева сестра, св. Пулхерија. Евнух је доносио цару Теодосију најгнусније клевете против Флавијана, само да би цар овога отерао с престола и довео за патријарха јеретика Евтихија. Када ни ово ни све друго не успе, јеретици се реше да убију Флавијана. И заиста, на разбојничком сабору у Ефесу они га толико избију и изгазе да је св. Флавијан трећи дан предао Богу душу. Шта се догодило на крају? На IV Васељенском сабору Евтихије и Диоскор буду проклети. Евнух избачен из двора са срамом изгуби свој живот. Царица Евдокија протерана из Цариграда у Палестину. Флавијан и Пулхерија проглашени за светитеље. И вера православна победоносно утврђена.

БЕСЕДА

о борби немоћних са Свемоћним
А главари свешшенички договорше се
да и Лазара убију (Јов. 12, 10)
Договорише се прво да убију Делатеља, па онда и дело Његово. Јер васкрсли Лазар беше дело Христово. Шта вреди. помишљали су они лукаво, убити Чудотворца а оставити жива сведока Његовог највећег чуда? Тек онда би се народ распалио на њих као на злочинце! Па ипак се догодило, да су убили Христа а промашили Лазара. Па онда? Па онда су они —или њихови једномишљеници — поубијали десетину Његових апостола, а промашили стотине. Па онда су поубијали хиљаде, а промашили стотине хиљада. Па онда су поубијали стотине хиљада, а промашили милионе. Најзад се показало да су и побијени иза њихових леђа васкрсавали у живот као покошена трава а намењени убиству пред лицем убица расли као посејана трава. Узалуд је мудри Гамалил говорио: ако је ово дјело од Бога, не можете га покварити (Дела Ап. 5, 39). Богоборци су кроз све векове узалуд оштрили своју немоћ, да посеку усев Божји. Но што су га они више секли, то је усев Божји бујније растао.
О безумни христоборци, и ондашњи и садашњи! Ваш топуз одбија се од града Христовога, и удара у вашу сопствену колибу, и руши је у прах и пепео. Кроз све векове имали сте довољно савезника: осим ђавола уз вас су били јеретици, идолопоклоници, фанатици, гатари и врачари, развратни кнежеви и богаташи, насилници и сви отупели грешници. Побеђени сте до сада, и без сваке сумње сви савезници ваши са вама заједно биће побеђени до на крај времена.
Нека је за то Теби, свемоћни и неодољиви Господе, слава и хвала вавек. Амин. :pop:

http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs/index.php

Da li si ti čitao Bibliju uopšte...
Kakve veze aman zaman imaju zakoni o nuklearnim odnosima sa... Postanak 3:5...
1) Biblija se ne moze "citati", jer to nije beletristicka literatura, nego joj se moraju proucavati fragmenti, i terminoloski i smisaono, kako zbog enormnog umanjenja sadrzaja tako i zbog ostecenja smisla termina i recenica.
2) Vec sam rekao da se bogovi (bar kao populacije) nikada ne pakuju van kompleta sa nuklearnim znanjem, posto je struktura materije (tj. svega sto postoji) atomska.
3) Bogovi (kao populacije) su uvek imali sebi najbliskije populacije kojima su u slucaju ozbiljnog napretka uvek bila vrata otvorena da i same dodju do ranga bogova.
* Upravo to rekao je i Isus citirajuci Jehovinu procenu svojih najblizih saradnika:
Jovan 10:34: Isus im odgovori: " Ne stoji li napisano u zakonu vašem: Ja rekoh: bogovi ste (?) "

Sta ti nije jasno? - Posto je ono sto je dobro?

(Ni ne pomisljaj,... vrlo je skupo.)

Ili sta si mislio... da pitanja dobra i zla nemaju veze sa atomskom strukturom materije nego sa ljudskim ideoloskim uverenjima?
Svidja mi se - ne svidja mi se. Ovo mi je dobro, a ono mi je bljak.
Ne stoji mi lepo uz leptir masnu.

Bili Adam i Eva pa se igrali po prasini... dok se kakav poeta Ducic nije zabrinuo: kako to, on bi da se resi pristrasnosti a ne moze.

''Gde je vera gospodar, tamo je razum sluga čija je dužnost da ćuti.''​

Ovdje se miješaju babe i žabe.

Tvoja tema je VERA...ŠTA JE TO? a ti ne znaš šta VERA jeste. Ali interesantno je da i mnoštvo drugih pišete samo o religiji kao Vjeri a niko ne pokušava da objasni fenomen VJERE.
Zato ću vam opet skrenuti pažnju, ne sa analitičkog stanovišta religije već sa stanovišta kreacije stvarnosti, sa stanovišta Kreatora.

VJERA, kao što sama riječ nepogrešivo govori, jeste imenica koja za svoj ekvivalnt u glagolima ima riječ VJEROVATI. Vjera i vjerovati su izvedeni ili nerazdvojivi od riječi VJEROVANJE. Šta je to vjerovanje i na čemu se zasniva? Vjerovanje je karika u Principu Projekcije. Šta je Princip Projekcije? Princip Projekcije je mehanizam manifestacije iskustvenog Sebe. U trećoj dimenziji, koju dijelimo, Princip Projekcije služi materalizaciji precepcije. Kako radi?

VJEROVATI=VIDJETI (čuti, dodirnuti, omirisati, okusiti)=BITI (postati, manifestovati se).
Dakle... VJEROVATI=VIDJETI=BITI.

Vjerovanje iz ovog procesa manifestacije percipirane stvarnosti ima presudnu ulogu u stvaranju UVJERLJIVOSTI STVORENOG, manifestovanog. Stoga, da bi duh-koji-jesmo unutar projekcije svoje duše doživio Sebe uvjerljivim, duh mora da povjeruje u percipirano. Povjerujući u ono što je Sebi zamislio, i pokrenuo ka manifestaciji, duh se svom svojom pažnjom u to što je kreirao unosi i poistovjećuje se sa tim. Poistovjećenje je osobina duha da voljom prenosi svoj Centar-Sebe, iz Svijesti-o-Sebi u Svjesnost-o-Sebi, po želji. Kada se duh poistovijeti sa onim što percipira dakle, duh doživljava PERCIPIRANU stvarnost jedinom, istinitom. Kada je duh Svijest, percepcija ne postoji, postoji SVE-ŠTO-JESTE u Jednom, bez čulne predstave, bez kretanja. Duh je Jedan sa suštinom, moglo bi se reći Jedan sa SOBOM. BOG. Da bi se stvorila percepcija, potrebno je raščlanjivanje tog Jednog i pozicioniranje duha (Centra) iz tog Jednog-u-kojemu-sve-jeste-Jedan-JA u jedan od njegovih raščlanjenih dijelova. Da bi se to desilo potrebno je i stvaranje inteligencije koja u sebi nosi i karakter percepcije. To što jeste nosilac inteligencije jeste UM. Kada se sve-što-jeste projektuje kroz UM, Centar Svjesnosti biva u UMU. Ali pošto duh ima moć da se centrira u svim pojedinačnim, individualnim Znanjima-o-Sebi iz apsolutnog Jastva, duh kroz to centriranje dozvoljava Sebi da stvara individualne percepcije stvarnosti. Za individualnu percepciju, kao što rekoh, neophodan je UM. Uz svako individualno projektovano Znanje-o-Sebi (Ja) priključen je UM. Uistinu, a to objasnih ranije, svako jedno individualno Ja se projektuje kroz to inicijalno Ja koje je postalo UM univerzuma i stim i centar koji ima inteligenciju utkanu u Sebi. Kada se duh totalno posveti tom individualnom iskustvu, duh doživljava Sebe kao to Ja koje ima 'svoj' UM. Uistinu, taj 'njegov individualni Um' jeste RAZ-UM ili od Uma razdvojeni skup. U njemu dakle, postoji jedan te isti Um koji je spona svim postojećim Znanjima-o-Sebi unutar projekcije univerzuma zajedno sa jednim Ja koje taj Um prisvaja i doživljava ga svojim. Um omogućava dalju razgradnju projektovanog Jastva ali je uvijek integralni dio svakog raz-članjenog skupa.

UM u Raz-UMU, je ono što u sebi nosi inteligenciju. Inteligencijom stvarmo percepciju a percepciju onda projektujemo čulima. Projektovana predstava te percepcije jeste naša stvarnost.

U tom procesu stvaranja stvarnosti presudan je Princip Projekcije a njegov integralni dio-komponenta, vjerovanje, ima ključnu ulogu učvršćivača percepiranog razumijevanja-samouvjerenja. Vjera, stoga, proizilazi iz tog dijela procesa koji je uistinu zasnovan na Principu Projekcije.

Zašto je ovo Princip a ne zakon?
Zato što se svako projektovano iskustvo dešava po identičnom načelu-protokolu, bez obzira u koje iskustvo i bez obzira u kojoj dimenziji se dešavalo. Razlika je samo u alatima koji se koriste za manifestaciju, dakle u kombinaciji prisutnih čula u jednom razumu kao i širine logike koja odgovara datom iskustvu. Ta čula uistinu projektuju 'materijalnost našeg svijeta kao i samog našeg tijela. Pri tome širina Svjesnosnog kruga predstavlja i podlogu za komleksnije percepcije i manifestacije percipiranog.
Vjera je dakle proizašla iz vjerovanja, kao dijela Principa Projekcije, te zato i ima tako veliku ulogu u stvaranju 'vjernika'. Uistinu svaki 'čovjek', svaka kreacija je već proizvod Principa Projekcije, a između ostalog i proizvod VJEROVANJA kao integralnog činioca tog principa. Duh je dakle prvi VJERNIK.

''Gde je vera gospodar, tamo je razum sluga čija je dužnost da ćuti.''​

Da li ti je sad jasnije zašto razum treba da ćuti?
Razum nije ono što treba da priča; razum je alat koji služi duhu da s njim i kroz njega 'priča'...sve ono što sam izabere, što duh dakle poželi i kako ga duh tim razumom percipira. Razum je sluga i tako i tako. Razum postane gospodar duhu jedino onda kada se duh s razumom poistovijeti. U tom slučaju 'čovjek'-duh postane misleća mašina koja zamišlja da je postojanje samo ono što se razumu čini razumnim, što je razumu dostupno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back