VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citirana rečenica ..."Nikada nisam otkrila da li religiju treba da smatramo polisom osiguranja ili doživotnom robijom"...u osnovi se svodi na suštinu tog romana u smislu greha i iskupljenja istog. Na prvi pogled ta rečnica pokreće dilemu ali po mom mišljenju samo prividnu dilemu jer iste u suštini nema.

Ako bi prihvatila da je religija polisa osiguranja ono ...doživotna robija se podrazumeva samo po sebi. Kada neko uplačuje polisu osiguranja recimo životnog, mora je uplačivati doživotno do kraja života ili se ona...prekida...

P.S. Inače tu sam nočobdijski jer me mrzi da idem tamo da ''upalim'' lampicu...
Priznajem da nisam razmišljao u tom pravcu. Ja sam je prihvatio kao dilemu, ali u pravu si.

Da, i ne vidim da se u iluziji večnog života krije neka opasnost.

Možda se u iluziji večnog života ne krije neka opasnost u doslovnom značenju opasnosti. Medjutim, ako čovek u svojoj iluziji večnog života, svoj ovdašnji život odlaže, svodeći ga na puko iščekivanje tog večnog života, lišava sebe osmišljenog ispunjavanja sadašnjeg prolaznog života, onda bi se moglo reći da je to malo na neki način da kažem opasno a ti tim više jer ima i onih koji nisu svesni takve vrste opasnosti a koja ih svodi na neku vrstu vegetatiranja.

A možda bi se moglo reći da je iluzija o večnom životu samo kauzativna posledica straha od smrti i umiranja te da je u tom smislu malo da kažem opasno od takvog straha bežati u iluziju večnog života.

Da li ja dobro skapirah da se i Evropska unija (22 zemlje) pridružuje ...cenzuri interneta...

A kako stvari stoje možda je ona PIPA još i liberalna prema ... A C T A ...

106lflw.jpg

Ako je vjera inferiorna prema znanju kako ti kažeš ,pa onda tim slijedom vjera je mlohavost a erekcija je znanje.
Jer što možeš s mlohavim??
Ništa osim vjerovati da će da bude uspravan..
Znanje je već dostignuto uzdignuto ne treba vjere.

U vezi ovog boldovanog u Djavolkovom fazonu može da se kaže ovako...

Šta ti vredi ako imaš neko znanje ako ...ne veruješ da ga imaš...

U vezi ovog boldovanog u Djavolkovom fazonu može da se kaže ovako...

Šta ti vredi ako imaš neko znanje ako ...ne veruješ da ga imaš...

haha

Čuj ,znanje ako nije realizirano u konkretno onda to nije ni znanje nego vjerovanje da je znanje a nije u biti..
Dakle možeš pričati o znanju a ne znaš ga upotrebiti u konkretnoj realnosti i onda je to mlaćenje prazne slame.

Nakon dugo godina susrela se dva prijatelja, nekadašnji zatočenici koncentracionog logora.
''Je si li oprostio nacistima?''... upita prvi.
''Da.''... odgovori drugi.
''E pa, ja nisam. I neću nikada. Mrzim ih iz dna duše i tako bih se rado osvetio samo kad bi mi se pružila prilika za to.''... pun besa kaza prvi.
''Onda si ti još uvek njihov zatočenik.''...
tužno mu odgovori drugi.​

Kada se o ovom malo dublje razmisli biva veoma, ali veoma zanimljivo...
:think:

haha

Čuj ,znanje ako nije realizirano u konkretno onda to nije ni znanje nego vjerovanje da je znanje a nije u biti..
Dakle možeš pričati o znanju a ne znaš ga upotrebiti u konkretnoj realnosti i onda je to mlaćenje prazne slame.

Šta znači "pričati o znanju"?

Ako znanje nije realizovano, onda je to nerealizovano znanje.
Npr. znaš hodati na rukama, ali to ne činiš.

haha

Kako to misliš da znanje koje nije realizirano ustvari ...nije znanje.
Znanje je nešta što čovek ima ili nema i niko mu ga ne može oduzeti neovisno od toga da li je realizirano ili nije...

Ja mislim da čovek o nekim stvarima može pričati uz neko znanje, kao osnovom za neku priču a tako nešta nije niti može da se podvede pod ono...pričati o znanju...

Vera je slobodni odziv na Boziji poziv.Nema drugog puta nema prisilnog puta da verujemo.Jer istina koja bi nas naterala da je prihvatimo negirala bi i mene i sebe samu.Sloboda vere vere u samovoljno slobodno otkrivenje zivoga Boga.On je sebe stavio nama na izbor nenasilno a na tebi je da slobodno izaberes hoces li da ga prihvatis ili neces.Ne moze se Bog nikome nametati jer se ni Bog coveku nije nametnuo.

Pa vera je verovati nekome na rec. Ja nisam video svojim ocima Kolosa sa Rodosa al verujem da je postojao da jer ne mislim da me lazu da je postojao. Isto tako nisam video da je Bog dao Mojsiju Deset Zapovesti, pa verujem jer mislim da me ne lazu da jeste.

Kada je u pitanju Kolos sa Rodosa ne radi se o verovanju ili neverovanju. Taj spomenik grčkom bogu sunca Helisou podigli su stanovnici Rodosa nakon povlačenja Antagonida sa ostrva. A spomenik je postojao 55 godina.

A što se tiče Boga, Mojsija i ...Deset zapovesti...malo su te slagali oni kojima si poiverovao. Kao prvo tom prilikom Bog Mojsiju nije dao samo deset zapovesti.

A posebno je zanimnljivo ono da ti nisi video tu ''primopredaju'' tih zapovesti ali veruješ nekima...koji su to videli, zar ne...

Kada je u pitanju Kolos sa Rodosa ne radi se o verovanju ili neverovanju. Taj spomenik grčkom bogu sunca Helisou podigli su stanovnici Rodosa nakon povlačenja Antagonida sa ostrva.
Kada je u pitanju Deset Zapovesti ne radi se o verovanju ili neverovanju. Njih je Bog dao Mojsiju posle njihovog izlaska iz Egipta.

A što se tiče Boga, Mojsija i ...Deset zapovesti...malo su te slagali oni kojima si poiverovao. Kao prvo tom prilikom Bog Mojsiju nije dao samo deset zapovesti.
Zasto bi se ceo narod dogovorio da laze? Koja bi im bila motivacija i sta bi time dobili? A drugo, ja verujem da jeste dao samo deset.

A posebno je zanimnljivo ono da ti nisi video tu ''primopredaju'' tih zapovesti ali veruješ nekima...koji su to videli, zar ne...
Niti si ni ti ikad video "Kolos sa Rodosa" ali verujes nekima... koji su to videli, zar ne..

Vera je slobodni odziv na Boziji poziv.Nema drugog puta nema prisilnog puta da verujemo.Jer istina koja bi nas naterala da je prihvatimo negirala bi i mene i sebe samu.Sloboda vere vere u samovoljno slobodno otkrivenje zivoga Boga.On je sebe stavio nama na izbor nenasilno a na tebi je da slobodno izaberes hoces li da ga prihvatis ili neces.Ne moze se Bog nikome nametati jer se ni Bog coveku nije nametnuo.

Da li si sigurna da se Bog onaj biblijski starozavetni nikom nije nametao...Da li si iole pažljivije čitala stari zavet...

A ima i ono u vezi sa... slobodnim odzivom...kako ti kaza...

Luka 19:27...

''A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.''

Kada je u pitanju Deset Zapovesti ne radi se o verovanju ili neverovanju. Njih je Bog dao Mojsiju posle njihovog izlaska iz Egipta.

A o čemu se onda radi ako se ne radi ni o verovanju a ni neverovanju...

Zasto bi se ceo narod dogovorio da laze? Koja bi im bila motivacija i sta bi time dobili? A drugo, ja verujem da jeste dao samo deset.

Imaš ti pravo verovati da je Bog Mojsiju dao samo 10 zapovesti...zbog verovanja onima koji su ti to rekli a kojima naravno veruješ. A shodno tome biva logično da nečeš verovati meni ako ti kažem da je tih zakona bilo 613...

Mislim da bi ti bilo potrebno da malo i pročitaš stari zavet.

Niti si ni ti ikad video "Kolos sa Rodosa" ali verujes nekima... koji su to videli, zar ne..

Vidi sinak, postoji nešta što se može nazvatai istorijom. Čuo si za Aleksandra Velikog ili ti Makedonskog...a njega je nasledio Demetrios Poliorketes koji nije uspeo da porobi Kolos. Inače gradnja tog spomenika je trajala 12 godina a sam spomenik je bio visok 34 metra.

P.S. Ne piše sve u bibliji, zar ne...

A o čemu se onda radi ako se ne radi ni o verovanju a ni neverovanju...
A o cemu se radi u slucaju "Kolosa sa Rodosa" ako se ne radi o verovanju a ni neverovanju...

Imaš ti pravo verovati da je Bog Mojsiju dao samo 10 zapovesti...zbog verovanja onima koji su ti to rekli a kojima naravno veruješ. A shodno tome biva logično da nečeš verovati meni ako ti kažem da je tih zakona bilo 613...

Mislim da bi ti bilo potrebno da malo i pročitaš stari zavet.
Procitao sam. A postoji vise misljenja. Da li je Bog dao Mojsiju samo Deset Zapovest, da li im je dao 613, ili im je dao 613 sa objasnjenjima za svaku? Prvo je misljenje Esena, drugo misljenje Sadukeja, trece misljenje Fariseja. Ja sam odlucio da ne prihvatim misljenje Fariseja (koje prihvata Judaizam) ili Sadukeja (koje prihvata Hriscanstvo), nego misljenje Esena, jer je u skladu sa prorockim otkrivenjima (Josije, Jeremije i Isaije najvise).

Vidi sinak, postoji nešta što se može nazvatai istorijom. Čuo si za Aleksandra Velikog ili ti Makedonskog...a njega je nasledio Demetrios Poliorketes koji nije uspeo da porobi Kolos. Inače gradnja tog spomenika je trajala 12 godina a sam spomenik je bio visok 34 metra.
Cuo si za Mojsija? Njegov naslednik je bio Isus Navin, koji se naselio u Hanan. Inace, izlazak Hebreja iz Egipta je trajao 40 godina, a na plocama je bilo zapisano Deset Zapovesti.

A o cemu se radi u slucaju "Kolosa sa Rodosa" ako se ne radi o verovanju a ni neverovanju...

Biće da se radi o nekom elementarnom znanju nekih istorijskih stvari. Ima nekih sačuvanih stvari od Herodota istoričara koji je tamo nekih 450 godina pre Isusa zapisao nešta o Rodosu sa Kolosa pa je tako taj spomenik dospeo i u on...sedam svetskih čuda...

Procitao sam. A postoji vise misljenja. Da li je Bog dao Mojsiju samo Deset Zapovest, da li im je dao 613, ili im je dao 613 sa objasnjenjima za svaku? Prvo je misljenje Esena, drugo misljenje Sadukeja, trece misljenje Fariseja. Ja sam odlucio da ne prihvatim misljenje Fariseja (koje prihvata Judaizam) ili Sadukeja (koje prihvata Hriscanstvo), nego misljenje Esena, jer je u skladu sa prorockim otkrivenjima (Josije, Jeremije i Isaije najvise).

A da mi kažeš ko su bili Eseni i...koja se religija danas temelji na njihovom ....kako ti kaza ...mišljenju...

Cuo si za Mojsija? Njegov naslednik je bio Isus Navin, koji se naselio u Hanan. Inace, izlazak Hebreja iz Egipta je trajao 40 godina, a na plocama je bilo zapisano Deset Zapovesti.

A gde li je bilo zapisano ono...oko za oko i zub za zub...

Mojsije, još nisam čuo za njega...Da li je to bio neki važan lik...:think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back