VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali pucati u napasnika, zašto je loše? To je dobro, jer štitiš treću osobu. Ne moram ga ubiti, u noge.
I u zakonu imaš ono "u samoodbrani" i sl.

I tako pucaš tom napasniku u noge i spakuješ ga trajno u invalidska kolica i ...to neće biti zlo...Mislim da se Isus ne bi složio sa tobom. Ja bih se složio, da se razumemo ali Isus ne bi, kapiraš poentu...

A ono u vezi sa ''samoodbranom'' u zakonskom smislu se odnosi samo na situaciju kada ne bi imao nikakvog drugog izbora da sebi spasiš život pa ni...bežanjem sa lica mesta.

Jedno kratko pitanje. Veoma konkretno.

Kada na zemlji ne bi postojao nijedan vernik koji veruje u Boga, da li bi Bog postojao...:think:

Čuj.

Postoji veća intelegencija od naše ja u to ne sumnjam no to nema veze s ovim što ovi pametnjakovići pričaju 2000 godina.
Ovi pametnjakovići imaju jednu grubu interpretaciju koja alegorije simboliku personifikacije razne paralele shvata doslovce i ne vidi skriveno značenje i naravno da ta vjera je za ismijavanje.
No i to značenje koje nije vidljivo puku na prvi pogled da se iznese otvoreno bi bilo vjerovatno ismijavano ne samo od tih istih vjernika bukvalista nego i od drugih.
Mjesec je majka sunce je otac to kad neko čuje smije se..
Iako je vidljivo da bez sunca i mjeseca ne bi bilo ničega ka ni majke zemlje koja je isto živo biće s intelegencijom.

Čuj.

Postoji veća intelegencija od naše ja u to ne sumnjam no to nema veze s ovim što ovi pametnjakovići pričaju 2000 godina.
Ovi pametnjakovići imaju jednu grubu interpretaciju koja alegorije simboliku personifikacije razne paralele shvata doslovce i ne vidi skriveno značenje i naravno da ta vjera je za ismijavanje.
No i to značenje koje nije vidljivo puku na prvi pogled da se iznese otvoreno bi bilo vjerovatno ismijavano ne samo od tih istih vjernika bukvalista nego i od drugih.
Iako je vidljivo da bez sunca i mjeseca ne bi bilo ničega ka ni majke zemlje koja je isto živo biće s intelegencijom.

Ako Otac je Sunce, Majka je Mesec, ko je Sin?

Poslednja izmena:
Čuj.

Ima samo jedan ''problemčić'' u vezi sa napisanim a u vezi sa Biblijom.

Postanak 1: 16-17...

''I stvori Bog dva videla velika: videlo veće da upravlja danom, i videlo manje da upravlja noću, i zvezde. I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju.''

Ima samo jedan ''problemčić'' u vezi sa napisanim a u vezi sa Biblijom.

Postanak 1: 16-17...

''I stvori Bog dva videla velika: videlo veće da upravlja danom, i videlo manje da upravlja noću, i zvezde. I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju.''

Ma možeš iz biblije čuda stvarati citatima razne teorije evidentno je dakle ja ne kažem da neke teorije su neumoljivo uvjerljive.
Ima dio gdje Josip usnio san da mu se sunce mjesec i 11 zvjezda klanjaju a otac njegov to objašnjava da je sunce otac a majka mjesec .a 11 zvjedza su njegova braća.

i to je isto biblija.

No što se tiče postanka postoji i za to interpretacija..
Bog je nepersonalna sila koja ne zna što stvara tek kad stvori kroz stvoreno promotri to i vidi da je dobro to što stvara.
Nepersonalna sila stvara persone kroz koje motri sebe.
Sunce je otac nama i majka mjesec no to ne znači da je to otac majka u drugoj galaksiji niti da naše sunce majka mjesce stvaraju rađaju druga nebeska tjela u svim galaksijama .Svaki sistem ima svoju majku oca ...
Dakle ja sam na tu autonomiju mislio.

U biti sunce mjesec su izdanci pramajke i praoca koji su dvije srane jednog novčića koji djeluju opositno a stvaraju gdje se nalaze u sredini ..

Planet Zemlja koja/ji je dvopolna i sin i kćer i poslije i majka i otac postaje zato se kaže da su sin majka i otac jedno.
Zemlja sadržii zlato (Sunce) i srebro(Mjesec).
No sadrži i ostale elementa drugih planeta jer ona(on) ih je izbacio iz sebe.

Znači, po tome, Isusov nebeski Otac je Sunce, tj. svetlost, a Majka je Mesec.
Međutim, Isus ima i zemaljsku majku, koja beše zatrudnela od Svetog Duha.
Postoji li korelacija između njegove zemaljske i nebeske majke?

Znači, po tome, Isusov nebeski Otac je Sunce, tj. svetlost, a Majka je Mesec.
Međutim, Isus ima i zemaljsku majku, koja beše zatrudnela od Svetog Duha.
Postoji li korelacija između njegove zemaljske i nebeske majke?

Sveti duh je pročišćeno svjetlo sunca ili bjelo svjetlo koje Mjesec reflektira na zemlju.
Takvo djevičansko svjetlo oplođuje vode djevice Miriam.

Ma možeš iz biblije čuda stvarati citatima razne teorije evidentno je dakle ja ne kažem da neke teorije su neumoljivo uvjerljive.
Ima dio gdje Josip usnio san da mu se sunce mjesec i 11 zvjezda klanjaju a otac njegov to objašnjava da je sunce otac a majka mjesec .a 11 zvjedza su njegova braća.
i to je isto biblija.

Ima taj Josifov san, preciznije dva sna. U prvom je ono kada se snopovi njegove braće klanjaju njegovom snopu. A u drugom snu je ono kada mu se klanjaju sunce, mesec i 11 zvezda. Josifov otac Jakov je Josifu rekao ovako...

Postanak 37:10...

''A pripovedi i ocu svom i braći svojoj; ali ga otac prekori i reče mu: Kakav je to san što si snio? Eda li ćemo doći ja i mati tvoja i braća tvoja da se klanjamo tebi do zemlje?''

Suštna je u tome da Jakov nije verovao da će se obistiniti san Josifov u kojem mu je Bog predočio da će kasnije tako biti...A poznato je po bibliji da su kasnije Josifova braća htela da ga ubiju, pa da ga bace u neku provaliju pa da su ga na kraju prodali a da bi na kraju priče ipak došli Josifu da mu se poklone. Au....počeh kao vernik ...

No što se tiče postanka postoji i za to interpretacija..

Naravno da postoji i to komplikovana samo tako.

Poslednja izmena:
Ima taj Josifov san, preciznije dva sna. U prvom je ono kada se snopovi njegove braće klanjaju njegovom snopu. A u drugom snu je ono kada mu se klanjaju sunce, mesec i 11 zvezda. Josifov otac Jakov je Josifu rekao ovako...

Postanak 20:10...

''A pripovedi i ocu svom i braći svojoj; ali ga otac prekori i reče mu: Kakav je to san što si snio? Eda li ćemo doći ja i mati tvoja i braća tvoja da se klanjamo tebi do zemlje?''

Suštna je u tome da Jakov nije verovao da će se obistiniti san Josifov u kojem mu je Bog predočio da će kasnije tako biti...A poznato je po bibliji da su kasnije Josifova braća htela da ga ubiju, pa da ga bace u neku provaliju pa da su ga na kraju prodali a da bi na kraju priče ipak došli Josifu da mu se poklone. Au....počeh kao vernik ...

Naravno da postoji i to komplikovana samo tako.

Kad si već dotakao to iako nisam u tom pravcu to pisao ni radi toga nego u svrhu da pokažem kako se preko biblije može složiti svega i svaćega pa i u prilog da je otac sunca a majka mjesec no kad si tu priču dotakao s toga aspekta da nešto kažem ipak.

U tom djelu gdje san opisuje se ,otac Josipa ako se ne varam savjetuje mu da braća ne čuju to inače bi moglo biti svega i razumljivo je zašto jer u tom snu se trebaju svi njemu da poklone.
Dakle taj san je okidač da ga počmu da mrze i da se ostvari taj san.
No da nije ispričao taj san braći ne bi se ni ostvario.
Ne bi bio doživio onu sudbinu da ga braća ostave u bunaru ako se ne varam itd
Možda sam zaboravio detalje je li bunar ili ne ali mislim da ovo drugo nisam.

Poslednja izmena:
Kad si već dotakao to iako nisam u tom pravcu to pisao ni radi toga nego u svrhu da pokažem kako se preko biblije može složiti svega i svaćega pa i u prilog da je otac sunca a majka mjesec no kad si tu priču dotakao s toga aspekta da nešto kažem ipak.

Da ali ono...metaforično i ne u smislu da je otac sunce a majka mersec.

U tom djelu gdje san opisuje se ,otac Josipa ako se ne varam savjetuje mu da braća ne čuju to inače bi moglo biti svega i razumljivo je zašto jer u tom snu se trebaju svi njemu da poklone.

Nije otac Josifu to mogao savetovati jer je Josif pre toga to rekao braći...

Postanak 37:9...''Posle opet usni drugi san, i pripovedi braći svojoj govoreći: Usnih opet san, a to se sunce i mesec i jedanaest zvezda klanjahu meni.''

Dakle taj san je okidač da ga počmu da mrze i da se ostvari taj san.
No da nije ispričao taj san braći ne bi se ni ostvario.
Ne bi bio doživio onu sudbinu da ga braća ostave u bunaru ako se ne varam itd
Možda sam zaboravio detalje je li bunar ili ne ali mislim da ovo drugo nisam.

Braća su Josifa na kratko vreme bacili u nekui jamu u kojoj nije bilo vode i dok su jeli naišli su neki ...kojima su ga oni prodali.

Da ali ono...metaforično i ne u smislu da je otac sunce a majka mersec.

Nije otac Josifu to mogao savetovati jer je Josif pre toga to rekao braći...

Postanak 37:9...''Posle opet usni drugi san, i pripovedi braći svojoj govoreći: Usnih opet san, a to se sunce i mesec i jedanaest zvezda klanjahu meni.''

Braća su Josifa na kratko vreme bacili u nekui jamu u kojoj nije bilo vode i dok su jeli naišli su neki ...kojima su ga oni prodali.

U pravu si što se tiče poredka događanja no san jest bio okidač ali sam pogriješio što se tiče ono da otac mu nešto savjetovao io.
Dakle on sam izreće dva sna njima braći unatoč činjenici da su ga već podobro mrzili i nakon sadržaja tih snova koje im izreče nastade kulminacija mržnje.

U pravu si što se tiče poredka događanja no san jest bio okidač ali sam pogriješio što se tiče ono da otac mu nešto savjetovao io.
Dakle on sam izreće dva sna njima braći unatoč činjenici da su ga već podobro mrzili i nakon sadržaja tih snova koje im izreče nastade kulminacija mržnje.

Nije li i Kain mrzeo Avelja i ...ubio ga...A bejahu braća...Ta bratska mržnja je veoma zanimljiva u Bibliji.

''Dugoročno je daleko opasnije ustrajati na iluzijama nego suočiti se s činjenicama.''​
David Bohm​
:think:

Verujete li u to...

Ako smem da primetim iz tvoga inače izlaganja ovde ti si imao jako neugodne faze kad si bio vjernik pa određena doza ironije je prisutna i razumljiva no pokušaj da shvatiš da ne mora da to bude pravilo što se tiče vjerovanja.
Tajming motivi sve to igra druže u životu.

jerohinac,
Vidim da si u velikom poslu, ali neće da te omnogo omete moje pitanje.
Pročitao sam skoro roman "Biblija otrovna maslina" u kojoj jedna od ličnosti kaže ovo: "Nikada nisam otkrila da li religiju treba da smatramo polisom osiguranja ili doživotnom robijom", pa me interesuje tvoje mišljenje u vezi toga da li je ova dilema ispravna, ili ima i nešto "treće"? Ako tog "trećeg" nema onda šta je, po tebi, od ovog dvoje?
I oprosti na ometanju ako sam te ovo ranije pitao jer se ne sećam odgovora.

Ako smem da primetim iz tvoga inače izlaganja ovde ti si imao jako neugodne faze kad si bio vjernik pa određena doza ironije je prisutna i razumljiva no pokušaj da shvatiš da ne mora da to bude pravilo što se tiče vjerovanja.
Tajming motivi sve to igra druže u životu.

Nekada davno kada sam verujući u Boga pokušao shvatiti šta je to što me u neprekidnom tražnjenu njega u meni ili sebe u njemu, što bi samo po sebi davalo smisao mom verovanju nisam u tome uspeo. Nisam u okvir mog verovanja mogao postaviti kao konačnu neku radost zbog nade nekog večnog života. To bi u analogiji sa prosvetljenjem bilo kao kada bih bio u uverenju da je to neko da kažem konačno pronalaženje igle u plastu sena. A kako bi prosvetljenje moglo da bude samo spoznaja da nema ni te igle ni tog sena onda je usledilio ...šta je usledilo.

jerohinac,
Vidim da si u velikom poslu, ali neće da te omnogo omete moje pitanje.
Pročitao sam skoro roman "Biblija otrovna maslina" u kojoj jedna od ličnosti kaže ovo: "Nikada nisam otkrila da li religiju treba da smatramo polisom osiguranja ili doživotnom robijom", pa me interesuje tvoje mišljenje u vezi toga da li je ova dilema ispravna, ili ima i nešto "treće"? Ako tog "trećeg" nema onda šta je, po tebi, od ovog dvoje?
I oprosti na ometanju ako sam te ovo ranije pitao jer se ne sećam odgovora.

Citirana rečenica ..."Nikada nisam otkrila da li religiju treba da smatramo polisom osiguranja ili doživotnom robijom"...u osnovi se svodi na suštinu tog romana u smislu greha i iskupljenja istog. Na prvi pogled ta rečnica pokreće dilemu ali po mom mišljenju samo prividnu dilemu jer iste u suštini nema.

Ako bi prihvatila da je religija polisa osiguranja ono ...doživotna robija se podrazumeva samo po sebi. Kada neko uplačuje polisu osiguranja recimo životnog, mora je uplačivati doživotno do kraja života ili se ona...prekida...

P.S. Inače tu sam nočobdijski jer me mrzi da idem tamo da ''upalim'' lampicu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back