VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

jerohinac

Legenda
Poruka
50.074
Ovo je poslednja strana prethodne teme VERA...ŠTA JE TO...

A imajući u vidu da mi je prethodna tema onako u poverenju šapnula da ne želi neki večni život negde na nebu te da više želi da nastavi svoj prizemni-forumski život, nije mi preostalo ništa drugo nego da joj udovoljim želji.

I za početak neka bude Paskalovo kazivanje u vezi sa bogom i verovanjem u istog. U najkraćem i u suštini po Paskalu postoje četiri mogučnosti. Bog može postojati a može i nepostojati, pa shodno tome čovek može da veruje u boga ili pak da ne veruje. U slučaju da bog ne postoji biva irelevantno da li se u njega veruje ili pak ne veruje.

Medjutim, ako bog postoji a čovek odbija da veruje u njegovo postojanje onda je zasigurno obezbedio kartu za pakao nakon smrti. I to je po Paskalu dovoljno za verovanje u boga, jer po njegovom mišljenju nema potrebe da čovek nepotrebno reskira nekim neverovanjem a to tim više jer samo verovanje ne košta ništa.

Meni je na neki način zanimljiv začetak verovanja u boga na Paskalovski način a to tim više kada se ima u vidu ovo...

"Pakao je mesto gde grešnici doista gore u večnoj vatri, a ne samo religiozni simbol stvoren da zastrašuje vernike."​
Papa Benedikt XVI​
felix_think.gif

Ovo je poslednja strana prethodne teme VERA...ŠTA JE TO...

A imajući u vidu da mi je prethodna tema onako u poverenju šapnula da ne želi neki večni život negde na nebu te da više želi da nastavi svoj prizemni-forumski život, nije mi preostalo ništa drugo nego da joj udovoljim želji.

I za početak neka bude Paskalovo kazivanje u vezi sa bogom i verovanjem u istog. U najkraćem i u suštini po Paskalu postoje četiri mogučnosti. Bog može postojati a može i nepostojati, pa shodno tome čovek može da veruje u boga ili pak da ne veruje. U slučaju da bog ne postoji biva irelevantno da li se u njega veruje ili pak ne veruje.

Medjutim, ako bog postoji a čovek odbija da veruje u njegovo postojanje onda je zasigurno obezbedio kartu za pakao nakon smrti. I to je po Paskalu dovoljno za verovanje u boga, jer po njegovom mišljenju nema potrebe da čovek nepotrebno reskira nekim neverovanjem a to tim više jer samo verovanje ne košta ništa.

Meni je na neki način zanimljiv začetak verovanja u boga na Paskalovski način a to tim više kada se ima u vidu ovo...

"Pakao je mesto gde grešnici doista gore u večnoj vatri, a ne samo religiozni simbol stvoren da zastrašuje vernike."​
Papa Benedikt XVI​
felix_think.gif
Ova Paskalova opreznost je imala smisla u njegovo vreme, ali nema i danas. Naime, danas se već zna, ili bolje reći već skoro zna, da se sve religiozne stvari krčkaju u Božijoj tački, što će reći da je Bog izmišljen, a sa njim i svi Njegovi atributi, kao i logistika koja prati sve to.

Ova Paskalova opreznost je imala smisla u njegovo vreme, ali nema i danas. Naime, danas se već zna, ili bolje reći već skoro zna, da se sve religiozne stvari krčkaju u Božijoj tački, što će reći da je Bog izmišljen, a sa njim i svi Njegovi atributi, kao i logistika koja prati sve to.

A u vezi sa tim religijskim centrom u mozgu pogledaj ...O V O ..

Zanimljivo je na svoj način.

Došao čovek mudracu (duhovnom učitelju) i zatražio da ga ovaj uči da i sam spozna Boga i Njegova dela. Ovaj mu odgovorio da će ga vrlo rado podučavati ako mu bude platio u zlazu - 3 kg.
Shvatio čovek da mora zaraditi toliko zlata jer je strašno želeo znati Boga. Posle nekoliko decenija rada i štednje došao nazad mudracu sa svim zaradjenim zlatom traživši da održi obećanje.
Mudrac pogledao zlato i čoveka pa odgovorio: "Uzmi svoje zlato i idi kući. Ono meni nije potrebno a ako ti sam za svo ovo vreme ništa nisi naučio o životu i Bogu ja te nemam čemu učiti."

Pa?
Šta bi se imalo više polemisati po pitanju ove teme ako učesnici ni do sada nisu ništa shvatili iz samog života o tom istom životu kojeg žive. Hoće li neko posle dodatnih nekoliko rečenica ili strana iz teksta nešto novo shvatiti i biti ubedjen ili razuveren? Sigurno da neće. I dalje će svako duvati u svoj "rog."

Pape i slični njima imaju svoj razlog zašto propovedaju ono što propovedaju. Paskal je takodje imao svoj razlog zašto je živeo u skladu sa svojim postulatima - baš kao što to čini svaki čovek. Medjutim, zašto isti moždani centar u mozgu reaguje kod zaludjenika (fanatika) modernim igračkama kao i kod verskih fanatika - gotovo sam siguran da bi isti moždani centar reagovao kod obožavatelja tenisera, raznih fudbalskih klubova, pevačica ili pevača i drugih figura iz života za kojim se luduje - je sasvim druga stvar u poredjenju na samo postojanje ili ne postojanje Boga.
Fenomen zaludjenosti ili fanatizma ima svoj koren u samom umu čoveka što posebno biva obojeno emocijama i karakteristika je odredjena faze razvitka svakog humanog bića, ili, ako više odgovara, odredjenog ali prelaznog stanja svesti.
Bogu se sa takvim stanjem svesti niko od nas ne može približiti budući da sa takvim stanjem svesti možemo završiti samo u Lazi ili sličnim institucijama a možda i sa oružjem u rukama i fanatizmom da ganjamo druge neslične nama. Taj isti fanatizam pokreće ratovanje navijača na stadionima...
Čovek ima ipak svoj lepši i uzvišeniji put kojim će neizostavno nastaviti jer će svako ludilo pre ili kasnije, u svakom pojedincu prestati. Ta sledeća faza je faza ljubavi i ona neće inicirati onaj isti moždani centar već okupati celog čoveka u svojoj Svetlosti i svojoj ljubavi.

Onaj ko umom (koji je samo moćna mašina i loš gospodar ali zato veoma dobar sluga onda kada osoba njime ovlada) traga za istinom ili instrumentima traži potvrdu postojanja ičega iznad fizičkog sveta nikada ništa neće otkriti.
Sve što čovek želi saznati, naučiti i znati traži od čoveka da počne sa izvesnom notom verovanja koje će ga dovesti i do otkrivanja i saznanja ili ako je to u nauci, dovešće do odredjenog pronalaska ili dokaza. Obrnuto ne važi.
Um i sve što je sa mentalnog nivoa ima svoj nivo vibracija ili oscilacija budući da je i sami um materijalne prirode ali sa dosta visokog nivoa oscilacija. Ono drugo, čemu čovek teži a što nazivamo Duhom ili Svetim Duhom a dalje od toga i Bogom, jeste na daleko višem vibracionom nivou. To može saznati čovek ne kao fizičko ili umno biće već on kao duhovno biće ili Duša. Jer, Duša je ono što mi suštinski jesmo.
Može li se ovo ikome dokazati?
Jednoga dana ili u jednom od života svako od nas će sam sebi dokazati. Sebi i nikome više.

Ima jedna sufi pričica koja daje simpatično objašnjenje naslova ove teme...

Jednom su Bog i Đаvo krenuli zаjedno u šetnju.
Posle nekog vremenа, Bog se sаgne, podigne nešto sa zemlje i reče:
"Oh, pogledаj ovo: deo istine!"
Zаtim, krenuvši dаlje, opet reče:
"Oh, evo još jednog delа istine! A evo i još jednog!"
Nаstаvljаjući tаko da skupljа istinu, upitа Đаvolа:
"Zаr te ne brine to što je istinа tаko očiglednа, što se nаlаzi svudа?"
Đаvo mu nа to odgovori:
"Pа, ne bаš... Uz mаlo moje pomoći, ljudi će vrlo brzo istinu pretvoriti u veru."
:mrgreen:

Ta sledeća faza je faza ljubavi i ona neće inicirati onaj isti moždani centar već okupati celog čoveka u svojoj Svetlosti i svojoj ljubavi.

Ako je tako ćemu će ti onda bilo kakvo verovanje u bilo čije učenje.:think:

Onaj ko umom (koji je samo moćna mašina i loš gospodar ali zato veoma dobar sluga onda kada osoba njime ovlada) traga za istinom ili instrumentima traži potvrdu postojanja ičega iznad fizičkog sveta nikada ništa neće otkriti.

A čime to osim umom čovek može u manjoj ili većoj meri iznalaziti sebe u nekim stanjima svesti...

Sve što čovek želi saznati, naučiti i znati traži od čoveka da počne sa izvesnom notom verovanja koje će ga dovesti i do otkrivanja i saznanja ili ako je to u nauci, dovešće do odredjenog pronalaska ili dokaza. Obrnuto ne važi.

Ako neko nema potrebne umne sposobnosti teško da će mu i najače verovanje pomoći da nešta nauči.

Um i sve što je sa mentalnog nivoa ima svoj nivo vibracija ili oscilacija budući da je i sami um materijalne prirode ali sa dosta visokog nivoa oscilacija. Ono drugo, čemu čovek teži a što nazivamo Duhom ili Svetim Duhom a dalje od toga i Bogom, jeste na daleko višem vibracionom nivou.

Kakva je razlika izmedju kako ti kaza tih vibracija i oscilacija čovekovog uma i vibracija i oscilacija boga izuzev toga što su ove druge na višem nivou...

To može saznati čovek ne kao fizičko ili umno biće već on kao duhovno biće ili Duša. Jer, Duša je ono što mi suštinski jesmo. Može li se ovo ikome dokazati?
Jednoga dana ili u jednom od života svako od nas će sam sebi dokazati. Sebi i nikome više.

A da malo pojasniš ono...duša je ono što mi suštinski jesmo...

Šta bi ta duša bila bez uma i bez svesti ...

Nije mudrost kada veruješ da znaš, već kada znaš da veruješ.
Drugim rečima, mudrost je znati verovati.

Auuuuu...uuuuuuu....

Ne zna se šta je nebuloznije od čega. Kažeš da je mudrost kada znaš da veruješ...:dash:
ili ti...mudrost je znati verovati...

Mudrost nije isto što i nešta znati a nešta znati nema blage veze sa verovanjem.

A gde li se to uči da bi se znalo... verovati...:think:

Ima jedna sufi pričica koja daje simpatično objašnjenje naslova ove teme...

Jednom su Bog i Đаvo krenuli zаjedno u šetnju.
Posle nekog vremenа, Bog se sаgne, podigne nešto sa zemlje i reče:
"Oh, pogledаj ovo: deo istine!"
Zаtim, krenuvši dаlje, opet reče:
"Oh, evo još jednog delа istine! A evo i još jednog!"
Nаstаvljаjući tаko da skupljа istinu, upitа Đаvolа:
"Zаr te ne brine to što je istinа tаko očiglednа, što se nаlаzi svudа?"
Đаvo mu nа to odgovori:
"Pа, ne bаš... Uz mаlo moje pomoći, ljudi će vrlo brzo istinu pretvoriti u veru."
:mrgreen:

I šta misliš...šta je djavo zapravo rekao...:think:

Да је одлука на људима? У противном би био потребан његов већи труд а не мала помоћ?

U vezi ovog...

Đаvo mu nа to odgovori:

I tvog odgovora, pitao bih...

A zašto bi djavo bio zainteresovan da uloži veći trud kako bi istinu pretvorio u veru...
Zašto bi uopšte uložio i malo njegove pomoći da bi istinu pretvorio u veru...:think:

Zbog čega bi to djavo bio zainteresovan za tako nešta...

Zato sto istina kad se zaogrne u veru dobije neki veo neprozirnosti i samim tim i sumnje?

Sumnja je vera u suprotno, tj. koliko čovek više sumnja, toliko manje veruje u jedno, a više veruje u drugo.
Ako sumnja pobedi, tj, pobedi vera u suprotno, tada postaje sasvim vera u drugo i nema više vere u prvo.
A pošto više nema vere u suprotno, nema više ni sumnje, sve dok se opet ne pojavi vera u suprotno, tj. da ono što jeste nije to što jeste.

Sumnja je vera u suprotno, tj. koliko čovek više sumnja, toliko manje veruje u jedno, a više veruje u drugo.

Da li si svestan kakvu si nebulozu napisao...

Sumnja nije nikakva vera u suprotno. Sumnja je samo skup ozbiljnih indicija da nešta nije onakvim kakvim bi ga trebalo prihvatiti. Osnovana sumnja koja se dokaže ne prouzrokuje manje verovanja u ono što je bilo predmet sumnje, već omogućava da se pogrešno uverenje odbaci a što nema nikakve veze sa onim tvojim ....a više veruje u drugo.

Znas kako...malo mi je tesko da "operisem" sa ovom recju VERA zato sto je vrlo viseznacna. Ako je u odlomku vera kao religija, onda je cela pricica jedan suptilan, ironican i duhovit "right in the face" religiji...

U predmetnoj sufi pričici radi se o veri u religioznom smislu. A da te pitam. Da li je možda djavolu bilo u interesu da se potrudi da istinu ljudi pretvore u veru onako...i zbog njega samog. Zamisli da nema te vere u boga...da li bi onda mogla da postoji i priča o samom djavolu...

U predmetnoj sufi pričici radi se o veri u religioznom smislu. A da te pitam. Da li je možda djavolu bilo u interesu da se potrudi da istinu ljudi pretvore u veru onako...i zbog njega samog. Zamisli da nema te vere u boga...da li bi onda mogla da postoji i priča o samom djavolu...

Пошто смо дотакли појам сумње, које чињенице говоре у прилог томе да су Бог и ђаво шетали и водили овакав разговор?

:lol:

Video ih neko?
Ima snimak na youtubu?
Piše na Wikipediji?
Ма пази овако.
Када верници кажу да је Библија тачна (ма шта сваки понаособ подразумевао тиме) онда их сви питају "а ко је то видео и какви су докази за то?". И тиме се завршава прича о религији а почиње прича о доказима?! И тако на свакој теми..."Аха, значи ходао је по води? Да није он Чак Норис?"....
Па рекох да питам за основу овог исказа....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back