Ventil ili idealno skloniste? Ili..

Pa, jos jedan pokusaj izvrtanja teza, sto je ocekivano od tebe. Zapravo, nisi ni smela citirati ako si htela ovo priznanje napisati. Vrati se tamo na raspravu pa vidi sta si tumacila i kako, ako si nadridoktorica ne moras biti i nadripsiholog :malav:

Mene izvrtanje teza uvek podseti na Domanovićeve satire.
Neki su toliko ogrezli u ubeđenjima da je crno - belo da se tu ne može ništa uraditi, kao u satiri "Danga".
Prethodni totalitarni sistemi su imali tendencije da ljudima ograničavaju slobodu u izražavanju. Znalo se šta ne valja, a su bili ljudi kažnjavani ako bi o tome javno govorili. Stvarane su rešetke slobodnoj misli.

Danas nema tih rešetaka slobode govora, ali su ljudima stvaljene rešetke u glavu, danas ljudi ne umeju ni da misle, ni da razluče šta ih yebava.

...kako je virtuelnost postala realnost :lol:
Zasto nam je svima tesko priznati da nememo kompletan RL i da to kompenzujemo virtuelno? Dobro, neki su vise a neki manje svesni svojih problema, ali vecina nas i dalje laze same sebe. Postoji li nacin da silno vreme (da li je to sat, dva, pet ili ceo dan) koje izgubimo ovde pametnije iskoristimo? Zasto smo letargicni, depresivni, bezvoljni, bezkarakterni, bez snage da se odupremo ovom savrsenom sklonistu od stvarnosti? Vecina nas se tesi da je ovo zabava, da nesto novo naucimo, da resavamo neke vise ili manje vazne probleme, no datumi nasih registracija su neumoljivi. Ovo vredi i za one koji vise na FB, TW etc, jer se sklonista menjaju kada zelimo sami sebi dokazati kako mozemo bez mreze. S druge strane, da li su virtuelna socijalizacija, gregarnost i afilijativnost samo rezultat covekove drustvenosti, njegova imanencija? Ali alo, mi se druzimo sa strujom..Ima mnogo zasto jer mnogo volimo da lazemo, cak i kada govorimo istinu i "istinu" - jer je podsvesna, ima namjenu, ulogu, ego je voli..

Izvolite, komentarisite sa moodima ili bez, lazite, vise, manje..po volji :malav:
Ovo ovde mi nije ni zamena ni bezanje, vec DOPUNA za rl.

Sta podrazumevas pod kompletnim RL, za koji pretpostavljas da ga nemamo?

Ne, ne druzimo se sa strujom, vec sa ljudima, sa licnostima, kao sto kad citas knjigu, ti ne komuniciras sa hartijom, vec sa autorovim razmisljanjima.

Ne mora čak ni da bude paranoja.
Ova jeftina zabava nas lišava slobodnog vremena u kome razgovaramo sami sa sobom.
U slobodnom vremenu možemo da čitamo, ti knjige nekog pisca, ja knjige nekog pisca, a ne ti moje futurističke postavke, ja tvoje blažene nesvesnosti.
U dokolici ljudi stvaraju, a mi u dokolici mlatimo.
Misliš da će ovaj naš dijalog imati neki efekat? Na nekoga? Na tebe? Na mene?
Maa ne, ništa, isprazna priča.
A mogao si ti da odeš u park i sretneš nekog dragog.
Mogla sam ja danas da odem i bavim se nekim humanitarnim radom, ne zato što sam humana, nego zato što bi taj rad imao neki efekat za razliku od ovih slova na ekranu.
Dakle, sve je ovo velika podvala.
Ne cesto, ali su na mene i te kako uticali neki dijalozi odavde i neke stvari su mi postale jasnije. I ja sam uticala na neke ljude.

Komunikacija ovde ima mnogo prednosti u odnosu na rl, jer u rl su razgovori cesto toliko konvencionalni da je prosto ne podnosljivo, cesto kao po nekom scenariju.
RL ima prednost zato sto smo sa ljudima iz rl vezani emocijama, ali to se sa ovim sto radimo ovde uopste ne iskljucuje, naprotiv, dopunjava se.

problem je u tome sto si stariji sve vise imas veza po srbiji i sve je teze pokidati ih. a drugo ja nisam nesto izrazito ni pokusavaal, jer mi je bilo zao da ostavim kevu i ko da brine o njoj ako sam ja u drugoj drzavi.

Ma pusti veze. U danasnje doba, gde si online i kada si na Madagaskaru, to je opet samo izgovor. Zasto bi veze pucale samo jer neko ide u drugu zemlju da zivi? Uostalom, na prvom mestu treba da si sama sebi (uz porodicu naravno, a pod porodica podrazumevam samo muza i dete u tvoj slucaju tj. zenu i decu u mom slucaju), treba da ti je najbitnije da gledas da ti i porodica zivite dobro tj. ako je na drugom mestu bolje (a jeste) - da zivite bolje.
Kao sto rekoh, znam dosta ljudi koji danas lupaju glavu jer nisu otisli kada su trebali da odu. A znam i ljude koji su se sa 40+ skupili i otisli.

Ne cesto, ali su na mene i te kako uticali neki dijalozi odavde i neke stvari su mi postale jasnije. I ja sam uticala na neke ljude.

Komunikacija ovde ima mnogo prednosti u odnosu na rl, jer u rl su razgovori cesto toliko konvencionalni da je prosto ne podnosljivo, cesto kao po nekom scenariju.
RL ima prednost zato sto smo sa ljudima iz rl vezani emocijama, ali to se sa ovim sto radimo ovde uopste ne iskljucuje, naprotiv, dopunjava se.

Svaka pročitana i izgovorena mislo utiče na ljude.

Utiču i rečenice koje čujemo na reklamama, na radiju, na TV-u pa ne znači da su sve te rečenice merodavne za donošenje valjanog suda o nekom i nečemu.
Na primer, tvoj nik može da ukaže na to da želiš da se distanciraš od nekoga ili nečega, a isto može da znači da je nešto ili neko distanciran od tebe. Tvoja parola INAT može da znači da ti nekome teraš inat, a može da znači da neko tebi tera inat. Tvoje informacije su poluinformacije i kao takve sugestivno deluju, ali u isto vreme i frustrijaju sagovornika jer ne zna potpunu informaciju o tebi.

Zato smatram da je izraz društvena mreža pogrešan jer nas ovakva komunikacija ne čini društvenim, naprotiv, udaljava nas jer se ne možemo razumeti, a opet smo zajedno.

Svaka pročitana i izgovorena mislo utiče na ljude.

Utiču i rečenice koje čujemo na reklamama, na radiju, na TV-u pa ne znači da su sve te rečenice merodavne za donošenje valjanog suda o nekom i nečemu.
Na primer, tvoj nik može da ukaže na to da želiš da se distanciraš od nekoga ili nečega, a isto može da znači da je nešto ili neko distanciran od tebe. Tvoja parola INAT može da znači da ti nekome teraš inat, a može da znači da neko tebi tera inat. Tvoje informacije su poluinformacije i kao takve sugestivno deluju, ali u isto vreme i frustrijaju sagovornika jer ne zna potpunu informaciju o tebi.

Zato smatram da je izraz društvena mreža pogrešan jer nas ovakva komunikacija ne čini društvenim, naprotiv, udaljava nas jer se ne možemo razumeti, a opet smo zajedno.
Svaki covek ima svoju svest, razum i pravo da odluci da li je za njega nesto sto procita logicno ili nije. Ja smatram dragocenom tu mogucnost da nesto sagledamo iz jos nekog ugla koji nam mozda nije bio poznat.

Moj nik ili potpis, koje navodis, nisu sigurno nesto sto ce uticati na bilo koga, zato sto nisam bitna ja licno, ali moji stavovi ponekad uticu na ljude, a i njihovi uticu na mene.

Ne bi trebalo da uopstavas tu nemogucnost razumevanja sa drugima. Ti mozda ne mozes, ima i onih koji mogu, i ja mogu.
Ima ljudi koji ni u rl ne mogu da se razumeju sa drugima, pa to i dalje ne znaci da to razumevanje ne postoji u rl.

Svaki covek ima svoju svest, razum i pravo da odluci da li je za njega nesto sto procita logicno ili nije. Ja smatram dragocenom tu mogucnost da nesto sagledamo iz jos nekog ugla koji nam mozda nije bio poznat.

Moj nik ili potpis, koje navodis, nisu sigurno nesto sto ce uticati na bilo koga, zato sto nisam bitna ja licno, ali moji stavovi ponekad uticu na ljude, a i njihovi uticu na mene.

Ne bi trebalo da uopstavas tu nemogucnost razumevanja sa drugima. Ti mozda ne mozes, ima i onih koji mogu, i ja mogu.
Ima ljudi koji ni u rl ne mogu da se razumeju sa drugima, pa to i dalje ne znaci da to razumevanje ne postoji u rl.

Da bi se nešto razumelo, nepohodno je imati dovoljno podataka o toj materiji.
Ne umem da rešavam jednačine sa više nepoznatih.

Back