Veliki pad cena nekretnina u Beogradu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i danasnje vesti potvrdjuju upravo ono o cemu sam pisala.
Bice tesko u buduce uzeti kredit kakav se uzimao ovih godina.
Znaci ostaje 2-3% njih koji skoro da ne gledaju na cenu vec samo na njima bitnu lokaciju i tip, a sve ostalo.......................down.
Razgovarala sam danas sa nekoliko vaznih ljudi iz tog posla.
Sve je stalo. Dobijaju ponude za prodaju, jer oni koji su svesni da ce doci do pada zure da sto pre prodaju po ovim visim cenama, ali .............potraznja je stvarno kompletno stala.
Nakon danasnjih vesti tek ce da stane.

Da ne govorim koliko ce se stanova pojaviti od onih ljudi koji su podigli kredit ali ga uskoro nece moci otplacivati.
Javna je tajna koliko njih je samo uzelo kredit (naduvavsi platu nekoliko meseci pred zahtev za kredit)......... Sta ce se tek njima dogoditi ?!!!

:ok:
Bravo "canada"! Svaka rec u tvojim komentarima je na mestu. Pazljivo pratim kretanje nekretnina jer imam nameru da kupim stan u Beogradu, ali po ovim cenama je to nemoguce i neprihvatljivo. Znaci da bih trebao svu svoju ustedjevinu da ulozim u nekretninu koja ne vredi nista. U svakom slucaju cu sacekati da vidim sta ce se desiti, a nadam se da ce cene nekretnina nazad na neki prihvatljiv i normalan nivo. ;)

Problem u ovoj drzavi je sto se nekretnine ne nude po ceni koliko vrede nego po tome koliko vlasniku treba. Bas danas sam isao da gledam jednu kucu u jednom prigradskom naselju i kad sam pozvao vlasnika telefonom da ga pitam za cenu ostao sam bez teksta. Pitao sam ga u sali jel ima vise oglasa za nekretnine i objasnio mu za koju ga kucu pitam (realna cena je oko jedne trecine od one koju je trazio).
Ja takodje ocekujem pad cena nekretnina jer ce krediti biti nepovoljniji. Osnovna fora kod nasih banaka je sto one same uzimaju kredite u inostranstvu i onda te pare plasiraju ovde kroz kredite po duplo vecim kamatnim stopama, a kako je generalno kriza tako sve teze dobijaju kredite. Zato smo ovih dana svedoci bankarskih ponuda za stednju sa tolikim kamtnim stopama koje sve vise podsecaju na Jezdine i Dafinine kamate.

:ok:
Bravo "canada"! Svaka rec u tvojim komentarima je na mestu. Pazljivo pratim kretanje nekretnina jer imam nameru da kupim stan u Beogradu, ali po ovim cenama je to nemoguce i neprihvatljivo. Znaci da bih trebao svu svoju ustedjevinu da ulozim u nekretninu koja ne vredi nista. U svakom slucaju cu sacekati da vidim sta ce se desiti, a nadam se da ce cene nekretnina nazad na neki prihvatljiv i normalan nivo. ;)

Pa naravno.

Problem u ovoj drzavi je sto se nekretnine ne nude po ceni koliko vrede nego po tome koliko vlasniku treba. Bas danas sam isao da gledam jednu kucu u jednom prigradskom naselju i kad sam pozvao vlasnika telefonom da ga pitam za cenu ostao sam bez teksta. Pitao sam ga u sali jel ima vise oglasa za nekretnine i objasnio mu za koju ga kucu pitam (realna cena je oko jedne trecine od one koju je trazio).

:) Ma znam sve.

Znas li koliko oglasa ima tipa " trosoban salonac, kod USA ambasade, visoko prizemlje, pogodan za pp......cena 140 000" ............a ono zapravo......"od jednog pravog salonca prezidan deo sa devojackom sobom i kuhinjom, plus zazidana terasa i na njoj napravljena kuhinja!?, od podruma uzet takodjer jedan deo, a sve je ukopano........daleko od VP za posl. prostor?!! A sto je najgore, ne bude ni blizu SAD Emb. vec u Savskoj u zgradi koja samo sto se nije srusila" :)

Mislim.....culi ljudi da je u tom kraju m2 preko 2 000 pa pozurili da oglase i svoju nekretninu.
E koliko jadnih kupaca gubi svoje vreme setajuci i obilazeci desetine takvih "kvarno oglasenih" stanova.

BEOGRAD - U Srbiji krediti postaju sve skuplji i više nema banke kod koje će građani dobiti stambeni krediti sa kamatnom stopom manjom od 9,5 procenata. Sa druge strane, zbog skupljih kredita, kako kažu stručnjaci, od proleća će vidljivo pasti cene stanova. Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu u okviru Privredne komore Srbije, naglasio je da bi cene stanova od proleće mogle da bude niže za najmanje 10 odsto.

- Zbog svetske finansijske krize, odnosno skupljih kredita i manje tražnje za stanovima, cene pojedinih stanova koji se sada kreću od dve do tri hiljade evra po kvadratu mogle da zabeleže pad i do 30 odsto, dok cene nekretnina na ekstra lokacijama sigurno neće padati. Na pad cena stanova svakako će uticati i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno ukidanje carina na građevinski repromaterijal. A, ako bi se još i porez na repromaterijal vratio na sadašnji nivo, odnosno pao sa 18 na četiri odsto, tada bi u značajnoj meri došlo do korekcija cena stanova, a stanovi bi bili dostupniji mnogo većem broju ljudi - objasnio je Rodić.

Prema njegovim rečima, finansijska kriza, takođe, bi mogla da se odrazi i na građevinska preduzeća.

- Mnogi građevinci rade tako što jedan posao započnu, pa potroše pare. Zatim krenu u drugi posao iz kojeg finansiraju prethodni. A, kad bi se lanac prekinuo, mogla bi da nastane katastrofa. U svakom slučaju, samo ozbiljna građevinska operativa će sigurno imati posla, dok postoji velika mogućnost da manja preduzeća nestanu - naglasio je Rodić.

Ekonomista Goran Nikolić objašnjava da kamatu čine bankarske marže i visina euribora i libora, a po tome kreditna kamata sada ne može biti manja od 9,5 odsto.
- Banke sada povećavaju maržu za jedan i po procenat za nove kredite, ali, sa druge strane, moraće da spuste visinu kamata za stare kredite jer je pao euribor za 0,46 odsto u poslednjih desetak dana i sada iznosi 5 odsto. Po ugovoru, na stare kredite ne mogu da menjaju marže tako da ćemo praktično doći u situaciju da padnu kamate na stare kredite, a da se povećaju na nove. Zbog svega toga sigurno će biti manja potražnja za stambenim kreditima, a automatski i za stanovima, jer računajući euribor od 5 odsto i bankarsku maržu od oko 4,5 neće biti kamate manje do 9,5 procenata - objasnio je Nikolić i dodao da su u Americi cene nekretnina pale za 20 odsto, a da padaju i u Evropi, pa je, prema njegovim rečima, logično da se to uskoro desi i kod nas.

Promene na tržištu nekretnina
Cene stanova pale u Beogradu za 10 odsto

Autor: N. K., B. J., S. A. L., H. D. | Foto:Z. ilić | 24.10.2008. - 05:00
Skuplji stambeni krediti, kao jedna od posledica svetske finansijske krize, već su uticali na cene nekretnina u glavnom gradu, dok u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu one stagniraju. Cena kvadrata u poslednjih nekoliko nedelja u Beogradu je pala za 10 odsto

Nije tesko za objasniti. Prodavci prodaju nekretnine za onoliko novca koliko im treba, a ne koliko stvarno vrede. Moj savet je da potencijalni kupci sacekaju neko vreme i sve ce doci na svoje mesto. U sam posao oko nekretnina upetljala se sva moguca bagra i lopovija, koja samo ceka neku naivnu zrtvu pa da je ocerupaju. Na zalost ovo se desava samo u Srbiji.:ok:

Neka kupci nekretnina svakako sačekaju ali nikad neće sve doći na svoje mesto u zemlji Srbiji, pogledaj unazad pa ćeš videti. Što se tiče bagre tu si u pravu.

Gospodin Jelašić je imamo samo jedan cilj u svom brižnom savetovanju naroda a to je da koliko je god to moguće spreči podizanje novca sa računa banaka koje su evidentno u krizi. Njegova priča o padu cena nekretnina samo donekle pije vodu jer će cene pasti ali ne kao što on tvrdi.
Ako naduvanu cenu u poslednjih godinu dana gledamo kao tržišnu cenu (što svakako nije ) onda će doći do pada od 15-20%. Primer, ako čitate oglase i pozovete prodavca, u Novom Sadu, recimo na Grbavici, nov, useljiv stan od 50m2 košta 1.800eur/m2 ali se zaista prodaje (tako je već 10-tak meseci) za 1.550-1.600eur/m2. Ta cena će u narednih par meseci verovatno pasti na oko 1.450-1.500eur/m2 što znači pad od nekih, otprilike, 5-10% a ne fiktivnih 20%, fiktivnih zato što je to pad od naduvane cene koju niko (ili možda mali broj kupaca, koji su imali para i zaleteli se) nije ni plaćao. I šta onda, oni koji prodaju nekretninu da bi dalje kupili drugu ostaće na istom, oni koji podižu kredit imaće veće kamate kao rezultat krize bankarskog sistema. Takođe i privrednici koji zarađeni novac ulažu u neku nekretninu imaće svakako manje novca jer u ovom momentu svima ide lošije posao, pa će umesto da za zarađenih npr. 100.000eur kupe 70m2 kupiti za zarađenih 90.000eur isto toliko kvadrata zato što su cene nekretnina pale. Svodi se na isto i zato nema mesta euforiji da će cene značajno pasti.

Nikada, ništa, nije pojeftinilo. Sve je to samo fikcija.

Da li neko zna sta se desava sa stanovima u Belvillu? da li je potraznja opala i da li ima ikakvih nagovestaja o padu cena? Naime ja imam rezervaciju koju sam ludom srecom uspela d napravim, makar tako kazu, i ovih dana/nedelja treba da potpisem predugovor pa uzmem kredit pa potpisem ugovor.... i naravno dosta se razmisljam sta da radim...

Sto se tice bellvila meni su isto pre nekoliko meseci saopstili da su stanovi rasprodati a sada su me pozvali sa slicnom pricom. Naravno odbio sam ih. Mislim da se radi o tome da su stanove cuvali za posebne kliente ili u ocekivanju vecih cena a sada su u ocaju da prodaju pre nego sto dodje do drasticnog pada u svakom slucaju njihovih lazi i manipulacija mi je dosta i sa deltim i hypo bankom ne zelim da imam posla.
Imajuci u vidu da je recesija prema recima strucnjaka vec pocela i da ce trajati godinama za ocekivati je da ce cene stanova padati i vise od 50% (pa setimo se da su do pre samo godinu dve stanovi bili dvostruko jeftiniji a da se i danas npr. u centru Nisa stan moze kupiti za 500-600e po kvadratu). Prodaja je gotovo potpuno stala i samo je pitanje vremena kada ce cene poceti strmoglavo da padaju (donja granica je svakako gradjevinska cena koja je trenutno 300-600e sa tendencijom da i to ide dole). U takvol situacije svaka kupovina visa od 1000e po kvadratu bi bila veoma rizicna investicija.

Gospodjo stvarno imate "ludu" srecu. Sami razmislite sta vam je raditi, ali treba uzeti u obzir da cene svuda u svetu padaju. Lopovi i olos su u Beogradu "naduvali" cene kvadrata za godinu dana kao amerikanci i evropljani za dve decenije. Ja mislim da ce se cene u Beogradu umanjiti za najmanje 30-40%. Tada bi cene bile realne i pristupacne kupcima. Vi znate svoju situaciju pa se odlucite u skladu sa Vasim potrebama i mogucnostima. Licno mislim da treba sacekati, a to je savet i mnogih drugih iz politickog i javnog zivota.
Stanovi u Beogradu su vec jeftiniji za 10%, a to je samo pocetak.

Nije to nikakva luda sreca. Vi ste samo jedna od mnogih koja zuri da sto pre resi svoje stambeno pitanje, a gledajuci kako cene luduju poslednjih godinu i nesto, Vi samo mislite da ste imali ludu srecu.

Setite se posto su bili kvadrati pre dve godine? To sto se desilo da cena kvadrata skoci, to je i proslo.
Nema vise.

Poznajem dosta ljudi iz te "preduzetnicke elite". Vecina zaduzena sto zvanicno sto "zelenaski". Svi ih pritiscu da vrate novac. Mnoge vec izgradjene stanove nisu i tek nece moci da prodaju, a da ne govorim o novim investicijama.
Vise nema one fore da se proda 30-40 % stanova prijateljima u kesu, (kes koji ce kasnije da sluzi za zavrsetak izgradnje, a ti isti prijatelji da zarade vrlo velik iznos kasnije prodavajuci te iste stanove za duplu cenu), a da na ostatku stanova zaradjuje glavni investitor.
Svi se povlace iz toga koliko god mogu ali na zalost mnogi ne mogu ni da mrdnu. Ne govorim samo o malim preduzetnicima nego i o velikim "poznatim" firmama.

Pufna, volela bi da za taj isti novac za nekoliko meseci kupite mnogo vise kvadrata i to ce se zasigurno desiti.
Davati danas unapred toliki novac za nesto u izgradnji (bilo gde), ne znajuci da li ce ta nekretnina uopste biti zavrsena, tehnicki primljena i sve ostale vaznije stvari.........po meni je velika ludost.

Sacekati i u svakom slucaju kupiti uknjizenu nekretninu, dobro proveriti papire, ...........
Proverite samo po googlu koliko stanova po NBG nema sredjene papire, kupci su dovodjeni u zabludu ali su svejedno kupovali ko muve bez glave zbog informacije "da stanova bukvalno vise nema" ili da ce cena jos da ide gore.

Strpljen, spasen :)

nas tek velika kriza ocekuje

NAS kriza ne može da pogodi jer smo MI kriza za sebe.
Kako nešto može da te pogodi kad si već u tome?
Mi krizu nemožemo osetiti kad živimo sa njom već mnogo godina.
Cena nekretnina će pasti prividno ali zbog prevelke potražnje za stanovima
kojih ionako nema dovoljno kod nas ,sve će to da se vrati na svoje,ipak smo mi zemlja
gde ništa nije kao kod drugih.

Pokusavam da shvatim kako je ova tema mogla da zavrsi pod Beogradom, umesto na nekretninama?
Stvarno mi nije jasno zasto?

Ni meni nije jasno zasto je tema premestena . Jako bi voleo "canada" da si upravu kad saljes ovakve postove ali licno mislim , kao zrtva jedne od 117346 agencija za prodaju nekretnina u Beogradu, da se u Srbij pere prljav novac i da cena nece pasti. Veci su oni skotovi nego sto mi mislimo , za njih je i ova svetska ekonomska kriza mala !

Zar potraznja ne diktira cene ?? To sto je kriza u SAD ,sigurno ce imati uticaja i na nas,ali kad strucnjaci kazu da nasem trzistu FALI bar 100.000 stanova, onda je jasno da ce cene jos neko vreme biti naduvane.

Bili neki pametni ljudi na B92 i od svih banaka koje kod nas sljakaju jedino Societe General ima neka ulaganja u USA i jedino je ona " rizicna " ostale veze sa USA nemaju

Moj predlog je da treba cekati i nista ne kupovati. Investitori ce sami spustiti cene kad uvide da vise ne mogu pljackati naivni narod. :rtfm:

Pa ne pljackaju narod moze investitor da proceni svoje nekretnine kako hoce.Ja ako prodajem stan mogu da trazim milion evra mada on vredi 200000 to je moja stvar a sad da li ce se naci budala da da milionce to je druga prica.

Da li neko zna sta se desava sa stanovima u Belvillu? da li je potraznja opala i da li ima ikakvih nagovestaja o padu cena? Naime ja imam rezervaciju koju sam ludom srecom uspela d napravim, makar tako kazu, i ovih dana/nedelja treba da potpisem predugovor pa uzmem kredit pa potpisem ugovor.... i naravno dosta se razmisljam sta da radim...

U tom Bellvilu cena ima da pici preko 4000 garant. Ovde u bloku 19a neka nova zgrada se upravo zavrsava i cena kvadrata je 4000 evra.

Javna je tajna koliko njih je samo uzelo kredit (naduvavsi platu nekoliko meseci pred zahtev za kredit)......... Sta ce se tek njima dogoditi ?!!!

Pa nisu samo za stanove uzimali vec i za kola i druge stvari. A to sta ce se sa njima dogoditi... koga zabole. Imam ja poznanike koju su sve zivo u zadnje 2 godine na kredit uzeli od stana preko kola ,namestaja....a sada eno odlepili idu kod psihijatra i ne znaju sta ce sa sobom.
To ti je ovde klasika narocito kod onih sto su golje bili pa ih uke-njala neka veza i zaposlili se u nekoj solidnijoj firmi i onda hoce da preko noci imaju sve od kola,stana,namestaja da idu na letovanje..itd a pare nemaju vec se k-urce sa tudjim parama sto je kredit.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back