Očigledno te je moje mišljenje prilično uznemirilo, čim se hvataš za moju povređenu sujetu, kukavičluk i bežaniju.
Žao mi je zbog toga
Ne znam za vas, no meni je nezamislivo da mi komšije upadaju u stan bez najave, da se hvataju sami daljinskog, da mi zaviruju u lonce šta kuvam ili da zvone 5 puta dnevno i traže šećera na zajam, jer im zafalilo za kafu. U takvom ponašanju vidim samo prostakluk, ne i bliskost.
Apropo ljudi sa sela koji dolaze na grad - sve najlepše i najbolje o njima. Pretpostavljam da nije lako naći se u jednoj novoj sredini (koja te po pravilu ne prihvata), snaći se i boriti se u toj istoj sredini, znajući pri tom da nemaš gde da se vratiš. Za razliku od maminih gradskih sinova kojima je mnogo toga servirano na gotovo, seoska deca uglavnom moraju da se snađu sama. I snađu se - u mojoj studentskoj generaciji najuspešniji studenti bili su upravo ljudi sa sela. Mnogo njih bilo je prinuđeno da radi i studira istovremeno, i ljudi su uspevali. Mogli ste ih prepoznati u redovima u studentskoj menzi, poluispranim džemperima i običnim patikama, te podsmehu gradskih momaka i devojaka kojim su ih gledali. Mogli ste ih prepoznati i po njihovom naglasku, na njihovim radnim mestima u kladionicama i menjačnicama, ali i po redovnim izlascima na ispite.
Ne znači, naravno, da nema vrednih i uspešnih ljudi koji su rođeni u gradu, ili da nema bahatih i lenjih ljudi na selu. No, jedan prosečnan gradski "frajer" koji je ostao na srednjoj školi, dan danas jede mamin ručak i ispod časti mu je da se uhvati prosečnog posla koji ne odgovara njegovoj gradskoj veličini - može ovom seoskom momku, koji je završio faks i izborio se za svoje mesto pod suncem, samo da pljune pod prozor.