Blago onome ko mlad poludi

Najiskrenije, nisam siguran.
Pitanje je kako se definise “rodom”?
Jao, i meni je problem kada me pitaju odakle sam, ne znam šta se računa - gde sam rođena
- gde su me iz bolnice odneli i živela kao beba
- gde sam upisala i živela osnovnu školu
- gde sam živela srednju
- gde sam NAJDUŽE živela
I
- gde živim sada.

Plus odakle su mi roditelji.

SVE RAZLIČITO.

Rodjen sam u porodilistu u Rijeci, ziveo u Omislju 7 godina, koje ima 1500 stanovnika i srediste opstine, zatim sam 6 godina ziveo u selu od 100 stanovnika u Zapadnoj Slavoniji gde je moj otac rodjen (majka je takodje iz Z. Slavonije) kasnije sam se vise puta selio, najduze zivim u Engleskoj, od svoje 21 godine, tj 26 godina.
Uglavnom se izjasnjavam kao Zapadni Slavonac, mada se nekad u sali izjasnjavam kao Ronin (tako se otprilike i osecam),
no cini se da sam ipak rodom sa sela?

Mene je otac učio i neke (vama) čudne stvari:
"Nije (uvek) važno, ko je jači. Važnije je ko je luđi".
A on je bio "najluđi" u selu. Sa njim se niko nije smeo 'kačiti' - svađati, osim ako nije apsolutno u pravu.
Uz ono "lud", bio je i jako razuman i racionalan.
Ali uz ono "najluđi", je imao mnogo manje problema sa drugim ljudima, negoli ti drugi ljudi. :)

Kod mene je npr slučaj da sam seosko dete (mada zapravi nije bilo ni selo nego nekoliko raštrkanih kuća u šumi).
Uglavnom se ova fraza koristila za osobe koje nisu marile za lokalne težnje - tipa deca, porodica, imanje, automobil i sl.
Imao sam i jednog lika dok sam živeo sa svojima za kojeg su koristili ovaj termin.
Konkretno nije se ženio, nije pio, nije bio problematičan, ali ni nešto druželjubiv, usvajao je napuštebe pse i mačke koje je nalazio blizu autobuske stanice i brinuo o njima. A živeo je prilično skromno, mahom od bravarije i nekih fizičkih poslova. Kako mi je govorio bio je zadovoljan svojim životom.

"Ko rano poludi,.. " ima svoj svet, ne mari mnogo za nametnute probleme (u društvu). najviše radi ono što mu donosi zadovoljstvo, ne mareći ( i ne čineći zlo) za druge ljude.
Gleda svoja posla,.. a na selu su to biljke, životinje, domaćinstvo,..
svejedno ko bio na vlasti, na poresku politiku, na razne harače i druge nepogodnosti.

Zato je Njegošev nastavak izreke - da mu život u veselju prođe. Puno manje briga a više zadovoljstva.

prvi put čujem da je ovo dobro
ne valja kad se poludi
onda te stave u neku instituciju ograđenu visokim ogradama i svakog dana te hrane opasnim lekovima da budeš miran.

Na svako malo se ovo može čuti negde.

Međutim na šta se najčešće odnosi i kako tumačite ovu rečenicu?

Треба особа да се иживи док је млада. Касније није добро кад се то деси.

"Ko rano poludi,.. " ima svoj svet, ne mari mnogo za nametnute probleme (u društvu). najviše radi ono što mu donosi zadovoljstvo, ne mareći ( i ne čineći zlo) za druge ljude
Sve ovo se moze reci i za vecinu “poludelih”,
nisam citao Njegosa pa da izvlacim iz konteksta, no i ja i svi koje znam su imali drugacije, i Hrvatski tamburasi “Baruni” imaju istoimenu pesmu i rekao bih da i oni imaju slicno misljenje.
Na engleskom takodje reci “drugaciji” je cesto vrlo kulturan izraz za “poludelog”.

Gleda svoja posla,.. a na selu su to biljke, životinje, domaćinstvo,..
I u Slavoniji i Baranji, a i u Vojvodini gde god sam ziveo poljoprivrednici su bili cenjeni ljudi, a - ne znam kaako je sad, ali mnogi stari poljoprivrednici su bili jako pametni ljudi, definitivno ih niko nije gledao drugacije,
pok. majka je bila strastveni bastovan i bila je u kontaktu s mnogima (nekad su imali svoj forum)- izuzetno plemeniti ljudi, mozda najbolja grupa ljudi koje sam ikad susreo- no ne bih ih stavio u “drugacije”, vise kao produhovljenije, a i delovali su normalnije od proseka.

Back