NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Срби у Срему се помињу као мађарски великаши још у преднемањићком времену , па и сам Белош Урош подиже своју задужбину у Срему.Stefan Vladislav II, sin kralja Dragutina, kralj Sremske kraljevine, oblasni gospodar u južnoj Ugarskoj
Srpski despoti u egzilu, Vuk Branković poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, Đorđe Branković, pa na dalje...
Prisutvo Srba u južnoj Ugarskoj je svakako bilo, jer se sa tim vladarima povlačio i deo vojske i stanovništva i sveštenstva. Ali ipak mislim da je Velika Seoba ipak bila tako obimna jer su Turci bili jako surovi prema ustancima. Đurađ Branković nije smeo da učestvuje u krstaškom ratu Janjoša Hunjadija, čak ga je i smatrao neprijatelj, plašeći se osvete Turskog Sultana.
Те области ће ући у Драгутинову Сирмијумску краљевину. Далеко од тога да ико озбиљан мисли да Срба ту није ни било па и као великаша.
Међутим све сеобе су се одвијале у правцу блиских етничких простора као што је случај и данас.
Овде само не разумем зашто би црква препуцавала број становника кад је већ очигледна чињеница да су Срби преплавили и проширили свој етнички простор на свим странама света. Међутим у многим ситуацијама имамо само црквене изворе о неком догађају и кад је тако онда не подлежу тако строгој критици. Мавра Орбина као бенедиктинца не можемо сматрати секуларним извором чак и извори које је користио су црквени иако су неки проглашени јеретичким. Он је доста расветлио историју наших крајева па чак и податке о Косовској битци за неке детаље је једини извор.
Ја мислим да неки наши антититоисти су ову причу покренули због статуса Војводине и саме Крајине у Хрватској да би се доказало да Срби живе тамо од вајкада а да нису само колонисти и избеглице већ да се ради о њиховом етничком простору. Онда је ишло мало на штету Чарнојевића за добробит Војводине око које и данас постоји сукоб интереса готово истих политичких фактора као и у средњем веку.

Postoji jedan problem što neki forumaši tumače pojam mit kao laž, nije se dogodilo i slično. Na momenat mi je delovalo da je to slučaj i sa tobom.