Ja mislim da su u celoj prici i Englezi i Rusi totalno nebitni
narocito ovi prvi...oni su izduvali jos 1919 posle 1.s.r ,od tad amerika krece da jase narod
Upravo tako!
Možda su se davne 1813. godine Rusi i Englezi kao svjetske sile otimali oko Indije (koja je tada obuhvatala i današnji Pakistan, Bangladeš, Butan, Nepal, a možda i neke djelove Afganistana i Burme)...
Otimanje danas Rusa i Engleza oko Indije (nuklearna sila + 1 milijarda stanovnika), Pakistana (nuklearna sila + 160 miliona stanovnika) i Bangladeša (180 miliona stanovnika) je u najmanju ruku smiješno i neozbiljno...Eneglezi su svedeni na drugorazrednu lokalnu "silu", dok se Rusija, realno /demografski, ekonomski i na svaki drugi način) stagnirana bori da sačuva resurse koje več posjeduje...
Mislim, da je realnije da Rusi ispuše Sibir od Kineza, nego da ikad osvoje Indiju i izbiju na "topla mora"...
S druge strane, ima tu ipak nečega, u smislu da su SAD-e preuzele ulogu Britanije u "ograničavanju" Rusije, tako da se okupacija Iraka i Afganistana, te baze u Južnoj Koreji, Kirgiziji i Turskoj, te eventualni raketni štitovi i NATO proširenje u baltičkim zemljama, Češkoj i Poljskoj trebaju shvatiti i kao šira operacija "zaokruživanja Rusije" i njenog postepenog gušenja i rasparčavanja...