Величина станова у Београду

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
49.338
Инспирацију за ову тему сам добио када сам видео ово:
https://www.blic.rs/biznis/strategija/72-kvadrata-stanovi-koji-prvi-planu-ima-li-objasnjenja/pnbqppj
Кажу, према дозволама издатим у децембру, просечан нов стан у Србији има 72,2 квадрата.

Место на ком сам ја има 71 квадрат - али је старо добрих 40 година.
Да ли је то знак да тапкамо у месту или је нешто друго у питању? Мени ништа не пада на памет.

Каква су ваша искуства? Станујете ли у нечем сличном, мањем, већем?

Postoje novi pravilnici o izgradnji
koji odredjuju minimalnu velicinu stana.
Nema vise u izgradnji garsonjeta od 20 m2.
Ne moze 3.0 dtan da bude 50m2 isl.
To je povecalo prosecnu kvadraturu izgradjenih stanova.
Ja ne bih dozvolio bilo gdje izgradnju stanova ispod 100 m2. Ko ima para izvoli u BG, NS, ko nema imaš 100 m2 u Crnoj Travi i Bijeloj Šumi ili takvim lokacijama

Састав моје зграде је такав да су на једном спрату 4 страна (чини ми се да је то случај у већини примера), где је један једнособан од добрих 40 квадрата, два су двоипособна по 71 и један трособан, мислим 85 квадрата.

Aham,sad prepunoj dodjosa i sljama,uvalio sam stan zbog nepodnosljivog okruzenja,kao da nikad nisam ziveo tamo,mogu komotno nikad vise da ne prodjem tuda
Ti si prodao stan zbog kockarskih dugova, a proći ne smiješ jer te još uvijek traže. Pravi stanovnik kruga dvojke koji nema nekih problema tipa kocka i slično prije bi se odrekao Kosova nego stana u krugu dvojke.

Састав моје зграде је такав да су на једном спрату 4 страна (чини ми се да је то случај у већини примера), где је један једнособан од добрих 40 квадрата, два су двоипособна по 71 и један трособан, мислим 85 квадрата.
Realno za jednu porodicu tek taj od 85 m2 je prihvatljiv

nekada davno je bio standard da su stanovi isli po kategorijama po 16m2 po clanu domacinstva.
i raznih sam se stanova nagledao ali malo je bilo da su bas funkcionalni kolika god da je kvadatura.

A gradnja pre 30-40 god bila bolja nego pola danasnje novogradnje.

Kako unistavaju Beograd cudnim zgradama to je tek posebna prica.

U bloku gde god da je zelenilo preko 50m2 odmah se smisli neka nova zgrada .... UZAS sta i kako nam rade

p.s. a zatvori "ovolicki"

Trenutno se gradi po PRAVILNIK O USLOVIMA I NORMATIVIMA ZA PROJEKTOVANJE STAMBENIH ZGRADA I STANOVA
tu su definisane osnovne smernice.
Definisane su i najmanje velicine svakog stana na osnovu strukture,
Na pr min. veličina garsonjere je 26m2
To je strasno malo,garsonjera treba da se zabrani uopce..svaki covjek treba da ima minimalno kupatilo, neki hodnik ili predsoblje, kuhinja i dnevni, te sobu za spavanje..dovoljna je katastrofa ako covjek kuha, jede i boravi u jednoj prostoriji ne treba mu pak jos da tu spava..ako taj standard ne moze postici u metropoli, a onda neka se 'vata Crne Trave, Visegrada, Drnisa

To je strasno malo,garsonjera treba da se zabrani uopce..svaki covjek treba da ima minimalno kupatilo, neki hodnik ili predsoblje, kuhinja i dnevni, te sobu za spavanje..dovoljna je katastrofa ako covjek kuha, jede i boravi u jednoj prostoriji ne treba mu pak jos da tu spava..ako taj standard ne moze postici u metropoli, a onda neka se 'vata Crne Trave, Visegrada, Drnisa
Upravo je to odlika metropola da se prave mali stanovi(garsonjere,jedno(ipo)sobni...i što je najgore najviše su traženi jer se uzimaju za izdavanje a opet su najpoželjniji na tom tržištu.
Mislim da @LUSJE je u tematici i zna tačnije.

Ja sam živeo u 4-osobnom 72m2 i mnogo mi je značilo kao klincu da ima toliko prostora jer smo živeli generacijski. Posle kao par i samac mi je svejedno imao jednu ili dve sobe, važnije mi je da ima terasu iskreno :lol:
Da imam porodicu opet bih gledao što veći stan bez dileme.

Propisane su minimalne kvadrature..Zmaco min.povrsina za garsonjeru je 26m2,moze o vise.
Ovako je po propisu
20210218_145727.jpg

Како сереш, само те гледам.

Пусти јапанске квадратуре, тамо је све преполовљено у односу на наше навике.

to je za nase pojmove BOLESTAN narod ...ortak bio poslovno nekih 10 dana...
dva sata sam ga slusao bez daha sa 100 podpitanja jer sam se lozio nekada da odem na makar jedan mec SUMO rvanja...
skupoooooo da nije normalno, ljudi otudjeni , usamljeni, gomila frikova a la Hentai, interesantno za videti ali bas kao u mravinjaku.
cene stanova....BRRRRRR ... a izdavanje tek e zato su se dosetili da prave kapsule samo prespavas i pravac posao...jer njima kao da je ceo zivot samo i iskljucivo posao...

Back