Вексилологија и њени принципи

но, као што нам Бајо већ саопшти - одабрали су предлог број 5 (са листом папрати и звездама Јужног крста), што значи да су примат ипак дали британском наслеђу, а не домородачком. мислим да је сам предлог врло лош, најгори од свих застава које садрже сребрну папрат. упошљава чак 4 боје. при чему садржи два подједнако снажна симбола који су у визуелном нескладу јер један другом конкуришу.

Meni se br. 9 sviđa.

слажем се да има лоших предлога, али има и неколико врло добрих. проблем је (а уједно и полазиште) у томе како Новозеланђани себе дефинишу. јер све се своди на питање - ко смо то ми? знамење само по себи увек је израз основног (примарног) идентитета особе или заједнице коју представља. самим тим одабир знамења подразумева својеврсну потрагу за идентитетом - најпре кроз утврђивање симбола, затим њихово вредновање, и на крају избор оног симбола који најснажније и најверније изражава оно што ми јесмо (или чему стремимо). кад постоји неки проблем са знамењем, то значи да постоји проблем са идентитетом. или тај идентитет још није утврђен (зато што није изграђен) или је подељен (расцепљен), што би значило да у заједници (у овом случају нацији) не постоји консензус око основног заједничког именитеља, јер политичко тело не дели исти систем вредности. то би онда значило да још није изграђено као јединствена нација.

што се тиче понуђених предлога за будућу заставу Новог Зеланда, треба поћи од њиховог асоцијативног значаја (и значења) који имају у очима оних којима су намењени и које би требало да представљају. при чему се мора имати у виду то да што је неки знак стилизованији и сведенији у изразу, то је његова симболичка снага већа. то важи у свим културама и на свим меридијанима, и у тесној је вези са оним што је Јунг назвао архетиповима. ова фигура у виду полуспирале, која се јавља у другој групи предлога, представља кору - млади лист сребрне папрати. у култури домородачких Маора кору означава рађање живота, снагу и раст. за њих је то прворазредни симбол; редовно се среће као обавезни део различитих орнамената на њиховим тотемским резбаријама и тетоважама.

maori-kowhaiwhai-patterns-i17.jpg

image

нас Европљане можда асоцира на лого неке авио-компаније, јер ми живимо у сасвим различитом свету симбола. зато и нисмо у стању да правилно вреднујемо оне који су нам непознати јер су изван равни нашег поимања.

сребрна папрат је ендемска биљна врста на Новом Зеланду и представља њихов национални беџ (слично као што су то чичак у Шкотској или детелина у Ирској). већ дуже од сто година ознака је новозеландских војних јединица, а касније и спортских репрезентација. данас се налази као постамент у подножју штита државног грба. ако оставимо по страни шизофренију да им смета јунион џек у кантону државне заставе, али им не смета британска краљица као суверен :roll: мислим да су прилично добро одабрали симболе и избор свели на два (или три) основна. питање је само којој ће традицији дати предност - маорској или европској. а то зависи од тога какав ће одговор дати на питање - ко смо то ми?

но, као што нам Бајо већ саопшти - одабрали су предлог број 5 (са листом папрати и звездама Јужног крста), што значи да су примат ипак дали британском наслеђу, а не домородачком. мислим да је сам предлог врло лош, најгори од свих застава које садрже сребрну папрат. упошљава чак 4 боје. при чему садржи два подједнако снажна симбола који су у визуелном нескладу јер један другом конкуришу.

Хм, кад тако кажеш делује логично, отприлике као код заставе Канаде - ако они имају лист јавора, што Новозеланђани не би имали папрат. Размишљам шта ми онда смета и закључујем да је у застави Канаде лист постављен као јасан симбол, док је у новозеландској застави он део укупног дезена. Да пробам овако да објасним - ако би Канађани сутра одлучили да промене национални симбол и ставе уместо листа јавора на пример, шишарку, могли би то ураде зачас посла. Новозеланђани би морали да мењају целу заставу.

Хм, кад тако кажеш делује логично, отприлике као код заставе Канаде - ако они имају лист јавора, што Новозеланђани не би имали папрат. Размишљам шта ми онда смета и закључујем да је у застави Канаде лист постављен као јасан симбол, док је у новозеландској застави он део укупног дезена. Да пробам овако да објасним - ако би Канађани сутра одлучили да промене национални симбол и ставе уместо листа јавора на пример, шишарку, могли би то ураде зачас посла. Новозеланђани би морали да мењају целу заставу.

да, ту је отприлике иста ситуација као са Канадом. застава Канаде је одличан пример како треба. с тим што је лист црвеног јавора геометризован па делује озбиљније и свечаније те је зато и примеренији државној застави. уз то је постављен у средиште поља (фокус опажања) па се чини као право знамење, а не као део дезена. уз лист нису ставили ништа друго што би умањило или деградирало снагу основног симбола. очигледно су имали на уму да је у симболици 2 увек мање од 1. лепо су одабрали боје, имају добре пропорције и правилну равнотежу контрастних поља.

320px-Canada_flag_halifax_9_-04.JPG

проблем са Новим Зеландом није само у симболима, већ и у националним бојама. они се у највећој мери идентификују са црном, али се плаше да је ставе као доминантну боју државне заставе, јер не желе да оставе утисак некаквог пиратског острва. са друге стране плава, бела и црвена су боје јунион џека, кога желе да се ослободе, јер себе доживљавају као независну државу, а не британску колонију. дакле, све проблем до проблема.

Evo mojih glasova: broj 5 - 3 boda; broj 6 - 2 boda i broj 31 - 1 bod.

Inače nije definitivno da će do promjene zastave uopšte doći jer će na finalnom referendumu u artu 2016. godine Novozelanđani odlučivati između postojeće zastave i alternativne zastave a to je koliko mi se čini broj 5 sa gornje palete. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će najvjerovatnije na referendumu pobijediti postojeća zastava, ali vidjet ćemo.

мој избор била би застава под бројем 15.

320px-NZ_flag_design_Koru_Fin_by_Daniel_Crayford_and_Leon_Cayford.jpg

с тим што бих ја уклонио звезде Јужног крста, јер су сувишне.

Koru_Fin_1.jpg

овако својим основним симболом (кору) указује на маорско наслеђе, док се бојама наслања на европску (британску) политичку традицију.

проблем са Новим Зеландом није само у симболима, већ и у националним бојама. они се у највећој мери идентификују са црном, али се плаше да је ставе као доминантну боју државне заставе, јер не желе да оставе утисак некаквог пиратског острва. са друге стране плава, бела и црвена су боје јунион џека, кога желе да се ослободе, јер себе доживљавају као независну државу, а не британску колонију. дакле, све проблем до проблема.
Очигледно се муче како да уграде и маорску традицију, претпостављам да је у питању симболика коју није лако аплицирати у вексилолошки систем. Застава бр. 29 реферише на ову заставу Tino rangatiratanga која се на Новом Зеланду користи да представи маорски суверенитет над земљом.

Tino rangatiratanga
images

А и она је креирана тек 1990. године.

Јасно је да је предлог 29 некакав хибрид, и то хибрид који садржи крјње непрепознатљиву симболику.
Сад кад сам размислио, схватам да им та црно-плава застава са листом папрати (и јужним крстом) није бесмислена као идеја, али је спроведено апсолутно на начин несвојствен заставама.

Очигледно се муче како да уграде и маорску традицију, претпостављам да је у питању симболика коју није лако аплицирати у вексилолошки систем. Застава бр. 29 реферише на ову заставу Tino rangatiratanga која се на Новом Зеланду користи да представи маорски суверенитет над земљом.

Tino rangatiratanga

А и она је креирана тек 1990. године.

Јасно је да је предлог 29 некакав хибрид, и то хибрид који садржи крјње непрепознатљиву симболику.
Сад кад сам размислио, схватам да им та црно-плава застава са листом папрати (и јужним крстом) није бесмислена као идеја, али је спроведено апсолутно на начин несвојствен заставама.

да, Маори су ту у бољој позицији него европски досељеници, јер очигледно немају дилеме око сопственог идентитета. они јасно знају ко су и који знаци и боје их представљају. Tino rangatiratanga је симболички и визуелни израз њиховог мита о стварању света, по коме је су Rangi и Papa (небески отац и земаљска мајка) лежали чврсто приљубљени једно уз друго. из тога су се родила божанства која су раздвојила небо и земљу и настала је светлост.

Ranginui and Papatuanuku are the primordial parents, the sky father and the earth mother who lie locked together in a tight embrace. They have many children all of whom are male, who are forced to live in the cramped darkness between them. These children grow and discuss among themselves what it would be like to live in the light. Tūmatauenga, the fiercest of the children, proposes that the best solution to their predicament is to kill their parents (Grey 1956:2). But his brother Tāne disagrees, suggesting that it is better to push them apart, to let Ranginui be as a stranger to them in the sky above while Papatuanuku will remain below to nurture them. The others put their plans into action - Rongo, the god of cultivated food, tries to push his parents apart, then Tangaroa, the god of the sea, and his sibling Haumia-tiketike, the god of wild food, join him. In spite of their joint efforts Rangi and Papa remain close together in their loving embrace. After many attempts Tāne, god of forests and birds, forces his parents apart. Instead of standing upright and pushing with his hands as his brothers have done, he lies on his back and pushes with his strong legs. Stretching every sinew Tāne pushes and pushes until, with cries of grief and surprise, Ranginui and Papatuanuku were pried apart (Grey 1956:2-3, Biggs 1966:448).

eight_col_tino_rangiatiratanga16x10.jpg

The symbolism of the flag is as follows:

BLACK represents Te Korekore (the realm of potential being). It thus symbolises the long darkness from which the earth emerged, as well as signifying Rangi - the heavens, a male, formless, floating, passive force. RED represents Te Whei Ao (coming into being). It symbolises Papatuanuku, the earth-mother, the sustainer of all living things, and thus both the land and active forces. WHITE represents Te Ao Marama (the realm of being and light). It symbolises the physical world, purity, harmony, enlightenment and balance. The spiral-like KORU, symbolic of a curling fern frond, represents the unfolding of new life, hope for the future and the process of renewal. As a whole, the design represents the balance of the forces of nature, masculine and feminine, active and passive, potential and physical, air and earth. It can also be interpreted as symbolising the white cloud rolling across the face of the land, as in the Maori name for New Zealand, Aotearoa ("Land of the long white cloud").
Source: Otago University Student Newspaper The Critic, Issue 10, April 1996. James Dignan, 21 August 1996
http://www.crwflags.com/fotw/flags/nz_mao.html

дакле, маорска застава савршено јасно одражава њихов основни религијски и митолошки концепт, који се налази у самом темељу маорске културе. поред тога, они су растерећени било каквих европских вексилолошких образаца или узора. изражавајући себе и своје наслеђе то чине врло јасно и упечатљиво. занимљиво да је тај ''примитивни'' народ способан за далеко виши степен апстрактне мисли и израза, него ''цивилизовани'' европски досељеници који нису у стању да се идентификују са апстрактним симболима и сведеним формама, него воле фигуре које су реално (чак банално) представљене (папрат и Јужни крст).

800px-Tino_rangatiratanga_flag_on_Harbour_Bridge.jpg

Мени се свиђају 10 и 22 али нису ушле у ужи избор.

Сматрам да је црна боја као национална боја Новозеланђања требала да се нађе на застави, уз то су заставе једноставне и нису пренатрпане а и застава би била препознатљива што и треба да буде главна особина сваке заставе.

Овако ће направити само мали отклон од Унион Џека уколико усвоје изабрани предлог.

Нађох случајно Ацовићеву заставу Пријепоља.

Screen-Shot-11-01-18-at-05-54-PM.png

Стварно нису били при себи када су мењали грб, ни они у Општини, као ни они који су им радили нови.

Данашњи политичари су се заиста одродили од свог народа. Постали су класа за себе. Да им из Брисела стигне налог, мислим да би изгласали и да им симбол општине буде и фотографија балеге.

Za vreme prvog srpskog ustanka na zastavi su srpski ustanici imali grb tribalije; stari grb Srbije.
https://upload.wikimedia.org/wikipe...g/1024px-Flag_of_Revolutionary_Serbia.svg.png

Vozdovac grb
https://en.wikipedia.org/wiki/Voždovac

То је грб Србије, или тачније грб цара Србије, који страни извори користе још од почетка 15. века, а тек ће Витезовић 1701. године унети ту промену, где ће га приписати Трибалији. И онда ће остати до данашњих дана да се врти тај израз грб Трибалије, иако се триста година раније, у готово свим изворима помиње као грб Србије.

Slovackoj, Litvaniji i Madjarskoj koja ima najvecu R1a hg i sarmatski krst simbol na zastavama i grbovima, jos se pridruzuje i Belorusija ( Ви́тебская о́бласть)
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitebsk_Region#/media/File:Flag_of_Vitsebsk_Voblasts.svg
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitebsk_Region#/media/File:Coat_of_Arms_of_Vitsebsk_Voblasts.svg

Ukrajna Волинська область, na zastavi nordijski krst, a grb veoma slican nasem grbu Srbije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Volyn_Oblast#/media/File:Volyn_flag.svg
https://en.wikipedia.org/wiki/Volyn_Oblast#/media/File:Coat_of_Arms_of_Volyn_Oblast.svg

На београдском аеродрому „Никола Тесла” данас је подигнута највећа државна застава Србије, величине 72 метра квадратна, на јарболу висине 25 метара. Застава је величине 12 пута шест метара. Да ли је ово у супротности са Законом, где пише да је пропорција 3:2, а овде је 2:1 или није?

Унапред хвала на одговорима :)

Back