Vegeterijanstvo i filozofija

b2SzG.jpg

u svakom sluchaju, prestani da pishesh.

Та патолошка заштита животиња у данашњм друштву је прешла сваку меру. Верујем да би чак и у случају да се генетским модификацијама једном пронађе начин да се животињски органи попут срца, јетре и слично трансплантирају у људе... да би чак и тада неке фаце ,неке Орке ... неке тетке дигле свој глас протеста а у циљу заштите тих свиња чијим би се органима спасле хиљаде људских живота.

Ја бих такве право под кривичну одговорност или боље у одговарајућу установу. То није нормално и ако није показатељ злобе свакако је поремећај где нека особа пројектује своје емоције на животиње а које вреднује много више него људе!
И још се такве особе проглашавају моралним и нападају са висине оне који су у стању спознати сву апсурдност пројектовања људских осећања и људског морала на животиње. Ум који само човек поседује чини нас толико различитим од њих да је свака пројекција апсурд а о расправи ко је вреднији нема ни говора.

Некада су људи пројектовали своје интуиције на животиње.. што је била и претеча духовности. Анимизам и тотемизам где су људи обожавали животиње толико је јак да је требало вреена да се пројекције духовних архетипа са животиња уобличе у богове људског облика да би се равојем свести и знања коначно спознала њихова трансцендентна природа.

То је једно а ово данашње обожавање животиња је нешто сасвим друго од тога.
Пројекције не трансценднетих архетипа већ баналних фрустрација и ко зна чега још.

Kao jedan od glavnih argumenata u ovim raspravama obično čitam "životinje ne razmišljaju, čovek razmišlja, i zato se životinje mogu jesti".
Prvo, reći da životinje nemaju misli (pa i emocije) može reći samo osoba koja nema nikakvog kontakta sa životinjama.

Drugo, neka sam i licemer, i zatucana... ali nikad neću moći intelektualno hladno, bez samilosti, da posmatram klanje životinja, koje umiru uz krike.. niti da jedem to meso.

I na kraju, moje lično iskustvo mi je značajno. Već više godina sam striktni laktovegetarijanac, i primećujem ogromnu razliku u odnosu na moje stvaralaštvo, pamćenje, inspiraciju, empatiju u odnosu na druge.. i još mnogo toga.
Da manem po strani filozofsko-moralne razloge, i ovaj praktičan razlog je sasvim dovoljan da ne jedem meso, jer me nejedenje istog unapređuje u svakom smislu.

1. i 2. Jer vecina vegetarijanaca jesu vegetarijanci iz religijskih razloga ili zbog neke ideologije i ne shvataju da time shto kobajagi spashavaju neku zhivotinju u stvari spasavaju svoju sujetu jer sebe predstavljaju kao neke spasioce i mirne ljude koji ostaju nesvseni svoje prirode . Kada se govori o vegetarijanstvu govori se pre svega o ishrani koja ne sadrzhi zhivotnjsko meso , a shto se ne paze insekti , ili gmizavci , ili biljke ? Odgovor je prost . Identifikacija , nash plemeniti vegetarijanac je u slichnostima bioloshkog sklopa zhivotinja ( pre svega sisara ) nashao sebe i ne mozhe podneti da ubije i pojede neshto shto lichi na njega , to jest na njegovu vrstu , pa na ovu emocionalnu reakciju dodaje sve shto njegov razum mozhe da nadje kako bi opravdao emocionalnu reakciju .
Biljke su neuporedivo zasluzhnije za odrzhanje zhivota u ekosistemima , ali zashto nemash grizhu savesti kad grichkash neku skuvanu biljku ili njen plod ? Jer nema ochi , nema usta , nema krzno , ne stvarash nikakvu emocionalnu vezu .
Tako da ako neko oce da shtiti zhivot , neka prestane da jede sve , pa i kamenje ne sme jesti jer mozhda ima mikroorganizama koje mozhe ubiti tako . Ali chekaj , ako chovek ubije tako sebe izgladnjivanjem nece spasti zhivot ponovo , mozhda ce dati crvima hranu , ali ce ubiti i bakterije koje njegov stomak koristi da bi vario kako treba , tako da ponovo cilj postavljen od strane sujete i gluposti ne biva ispunjen .

3. Jer vecina ljudi ne bira pazhljivo svoju ishranu te obichno zaglavi sa loshe pripremljenim mesom ( a i ostalim namirnicama ) , i umesto da postepeno balansira ishranu radi najboljeg zdravlja pravi promenu koja jeste zdravija u odnosu na predjashnje , ali nije savrshena . Dok se ne razvije kultura ishrane stalno ce se vrteti isti krug izmedju loshe hrane i uklanjanja iste novim radikalnim rezhimima .

Davno je održana ova rasprava, ali je komentar toliko dobar da moram da dam repliku.
Zašto vegetarijanci ne "uvažavaju" život biljaka, a uvažavaju život životinja?
Kad su u pitanju moralni razlozi, govorimo o najmanjem stepenu nasilja.
Nikad neće biti isto klati kravu i klati biljku.

Na kraju krajeva, ima dosta struja vegetarijanaca koji strogo uvažavaju taj argument, pa uzimaju samo plodove biljaka koji su otpali.

Kao jedan od glavnih argumenata u ovim raspravama obično čitam "životinje ne razmišljaju, čovek razmišlja, i zato se životinje mogu jesti".
Prvo, reći da životinje nemaju misli (pa i emocije) može reći samo osoba koja nema nikakvog kontakta sa životinjama.

Drugo, neka sam i licemer, i zatucana... ali nikad neću moći intelektualno hladno, bez samilosti, da posmatram klanje životinja, koje umiru uz krike.. niti da jedem to meso.

Ти крици су инстикт или нека врста "звучног оружја" попут канџи и очњака, а чији је циљ одбрана или збуњивање предатора и стицања неке шансе за бег. Ти крици нису исказвање пароксизма емоција неког ламента и жала. То је инситиктивни рефлекс. Ту нема патње. Сва патња је у свести човека који је пројектује на ту животињу .

Ето да спасиш ту свињу са ножа следећег минута свиња о целом том догађају не зна ништа... Видиш ли разлику. између стања човека у тој ситуацији и стања свиње. РАЗЛИКА као небо и земља.
Животиње не мисле на начин човека. Највише међу њима имају само назнаке ума који је као такав далкео од тога да им може дати самосевест или свест о себи и својој патњи.

Али очито да џаба ја износим аргументе који се разбијају о убеђења као јаја о зид али опет можда нешто очигледно и јасно се неће баш лако разбити о ваше уобразиље.
Зато...

Да животиње имају ум, свет би био сасвим другачије место. Рецимо нојеви би радили у продавници. Волови орали њиве за плату. Животиње би ишле у школу заједно са људима, Тигрови би радили у полицији. Разговорали би са животињама о разним темама.

То јe немогуће и смешно! Зашто? Зато што животиње немају ум...не мисле. Не рамзишљају, НЕМАЈУ ПОЈМОВЕ САМИМ тим ни свест о прошлсоти нити антиципацију будућности.
Све што раде јесте вођено нагонима ,,,вођено вољом али не и свешћу не и разумом....

А то о кућним љубимцима ... тачно је да памте стресне ситуације али на начин већ виђеног или када види тог месара свиња ће осетити стрес али неће бити у стању знати ко је то, шта јој се десило и зашто осећа стрес.

Дежа ву ...је узгред и најбољи пример који нам може показати како функционишу животиње тј, бића без ума, јер приликом већ виђеног ...имамо афекције, али уз заказивање ума....што је и једини начин који нам бића без ума може приближити.

Mogu samo ponoviti( teško ću , na žalost ,menjati osim nekog boljeg)zaključak prethodnih rasprava da ljudi treba (trebali odavno)da prave nekovrsnu MANU te da se počnu hraniti bez ubijanja živih bića.Ako ljudska civilizacuja doživi i kraj trećeg milenijuma,a i ranije,ishrana će biti zasnovana na toj ideji iz Tore...

Ozi, na taj način ti svrstavaš intelekt kao jedino merilo, odnosno razlog nečijeg života.
Ipak, ja smatram da se najdublja saznanja i spoznaje odvijaju upravo vanintelektualno. Šamani to nazivaju nemim znanjem.

Kada odbacimo argument intelekta, šta nam onda osim toga daje pravo da se igramo gospodara svega život i neživog?

Inače, mala digresija: ja ne smatram da svi pošto-poto treba da budu vegetarijanci. Nek' jede ko šta hoće.
Odustala sam od radikalnih pređašnjih ideja, i mislim da ne treba jedni drugima da se mešamo u jelovnik.
Činjenica je da nisu svi spremni da budu vegetairjanci, i to je jednostavno tako.

vanintelektualno[/B]. Šamani to nazivaju nemim znanjem.

Kada odbacimo argument intelekta, šta nam onda osim toga daje pravo da se igramo gospodara svega život i neživog?

У праву си. Када апстрахујемо интелект оно што остаје тј. воља, поптуно је иста код амебе и код човека... штавише ради се о метафизички ЈЕДНОМ.

Тако да је то оно што је и прави темељ морала и што нас спречава да се иживљвамо над животињама из чистог ћефа рецимо.

Међутим, када се ради о избору између људског бића и животиња јасно је ко мора имати предност. Јер у другом случају оно што зовемо патња а уз недосатак интелекта ...тешко да тако можемо звати. То ЈЕ МЕТАФИЗИЧКА воља..тачно али не и оно што човек зове патња.

У том смислу можемо завидети животињама бар у том смислу блаженог живота у садашњости кога је човек лишен.

У праву си. Када апстрахујемо интелект оно што остаје тј. воља, поптуно је иста код амебе и код човека... штавише ради се о метафизички ЈЕДНОМ.

Тако да је то оно што је и прави темељ морала и што нас спречава да се иживљвамо над животињама из чистог ћефа рецимо.

Међутим, када се ради о избору између људског бића и животиња јасно је ко мора имати предност. Јер у другом случају оно што зовемо патња а уз недосатак интелекта ...тешко да тако можемо звати. То ЈЕ МЕТАФИЗИЧКА воља..тачно али не и оно што човек зове патња.

У том смислу можемо завидети животињама бар у том смислу блаженог живота у садашњости кога је човек лишен.
Pa,"sad"si izrekao ono o čemu Ti govorim sve vreme od kako sam počeo na Krsti učestvovati...Stigao si do kraja svog saznajnog horizonta gledajući i promišljajući sadržaje i njihove odnose u sebi,a ja sam ih gledao i "razumevao"(komparirao) iz sebe.I Ti TOME daješ ime volja objedinjujući ga u JEDNO,a ja ga vidim kao NEGACIJU i NIŠTILO sa superpozicijama iz kog izviru sva postojanja ...Kako? Polako,saznajni horizont će ljudi povečavati i dalje-ovo je tek pionirsko doba.
A što se tiče šamana-MAČKU O REP!
Koriste metod "ispražnjenog uma"dolazeći do arhetipskih performansi svojih predaka neandertalikusa koji su sabljaste tigrove i mamute telekinetički bacali u ponore ubijajući ih,ali i kanibalski proganjali i svoju i tuđu decu da ih kao lovinu smažu...Deca danas još uvek imaju te arhetipske snove kad ih neko iskeženo čudovište proganja!A vernici(raznih vera)tog Fredija Krugera naše "slavne"kanibalske prošlosti nazivaju Đavo,Šejtan...A,homo erektus nije bio (i ostao!)mala maca dok je asimilirao neandertalikusa...
Situacija s MANOM je slična situaciji s velikim korporacijama naftnog lobija...Štampari novca (vlastodršci)trtaju od sunovrata ekonomija i podržavaju naftne korporacija i obrnuto,a alternative poput vodoničnih motora,elektrana s tihom fuzijom i sl.čekaju bolja vremena.Tako se podržavaju i General Food ,Coca Cola i slične...Vidi se kraj tom tehnomonopolizmu kroz dispergovanje akcija i sve večih ulaganja u razne alternative...Moguće da će več naši praunuci ići na degustacije nove univerzalne hrane.
E sad kako će ljudi rešiti to što u njegovoj okolini "svako svakog klopa" ostaje kao zahtevan posao budućih uzgajivača i kultivatora-kreatora na ovoj planeti...
Kad kažem pionirsko doba-bukvalno mislim na početak izlaska iz varvarstva koji traje,evo-več nekoliko hiljada godina...

nemoralno je ubijati zhivotinje za ishranu, isto kao shto je nemoralno ubijati bebe i teshko retardirane ljude (jer su oni na mentalnom nivou zhivotinja).

ako neko misli da je u redu ubijati zhivotinje za ishranu a ne i bebe i(li) teshko retardirane ljude vodi se neracionalom diskriminacijom na bazi vrste, koja se naziva- specizam (kao shto je rasizam na bazi rase, seksizam na bazi pola, itd itd)

nemoralno je ubijati zhivotinje za ishranu, isto kao shto je nemoralno ubijati bebe i teshko retardirane ljude (jer su oni na mentalnom nivou zhivotinja).

ako neko misli da je u redu ubijati zhivotinje za ishranu a ne i bebe i(li) teshko retardirane ljude vodi se neracionalom diskriminacijom na bazi vrste, koja se naziva- specizam (kao shto je rasizam na bazi rase, seksizam na bazi pola, itd itd)
A biljke možeš slobodno da ubijaš-Bog dozvolio?

Vaš Bog je izgleda vama dozvolio previše,bar su vam preci tako pisali ,a i drugi Bogovi su bili veoma izdašni po tom pitanju.
Da ja smišljam Boga,a neću sigurno,taj bi postavio malo više standarde...I Krfišna u Bagavad Giti zagovara rat,a i Muhamed govori da Alah pod određenim uslovima...
Kakvi varvari-takvi im i bogovi-dobro je-nisu više kanibali...
A SEČA BILJAKA I NJIHOV LELEK I DALJE ODZVANJAJU!
Ni abera...
Lepo pitao Bora:"Da li je ljudski rod-zaslužio Noev brod..."

Nigde ja ni u Tori ni u njenoj interpretaciji Bibliji nisam pročitao te gluposti o nesvesnosti biljaka...Šta se babi htilo-to joj se i snilo...Vegetarijanci imaju stvarno "genijalne" ideje o razlozima svoje jednostrane ishrane koji se oslanjaju na moral...Krajnje sumnjiv moral...Ni bolji ni gori nego zverojedi...Ipak malkice bolji od kanibala...

Nigde ja ni u Tori ni u njenoj interpretaciji Bibliji nisam pročitao te gluposti o nesvesnosti biljaka...
koga zanimaju sad tora i biblija. ne spamuj.
a nesvesnost biljaka je zdravorazumski zakljuchak koji svako mozhe da donese kad imalo razmisli i chinjenica koja se temelji na poznavanju osnova biologije.

Vegetarijanci imaju stvarno "genijalne" ideje o razlozima svoje jednostrane ishrane koji se oslanjaju na moral...Krajnje sumnjiv moral...Ni bolji ni gori nego zverojedi..
lupetash gluposti.

a nesvesnost biljaka je zdravorazumski zakljuchak koji svako mozhe da donese kad imalo razmisli i chinjenica koja se temelji na poznavanju osnova biologije.

Кад мало размисли можда и донесе такав закључак попут твог; међутим, ако размисли мало више, видеће да су биљке жива бића која се боре за опстанак, која развијају трње и отрове све да би се заштитиле од биљоједа. Бића која имају вољу за живот и за самоодржањем и које не постоје да би их ти јео.

А ако је као што ти кажеш, твој добри бог створио биљке да би их ти јео зашто онда не поједеш рецимо и ову Мухару.
muhara.jpg

Кад мало размисли можда и донесе такав закључак попут твог; међутим, ако размисли мало више, видеће да су биљке жива бића која се боре за опстанак, која развијају трње и отрове све да би се заштитиле од биљоједа.
na evolucionom nivou, ne na nivou jedinke. iz toga se jedino mozhe zakljuchiti da je ekosistem (/planeta) ima svest, ali nikako i da biljke imaju svest.

А ако је као што ти кажеш, твој добри бог створио биљке да би их ти јео зашто онда не поједеш рецимо и ову Мухару.
nju je stvorio da je jedu ljudi kao ti

na evolucionom nivou, ne na nivou jedinke. iz toga se jedino mozhe zakljuchiti da je ekosistem (/planeta) ima svest, ali nikako i da biljke imaju svest.

nju je stvorio da je jedu ljudi kao ti

Što si TI toliko nadrndan-niko Ti nešto nije skrivio,ako ja jesam-reci da Ti se izvinem...Malo je oštrija diskusija i moguće je da sam negde preterao...Važniji je miran san-moš misliti ovo...Jako važno-rešavamo ključne planetarne stvari...IH!

Животиње не мисле. Оне немају ум. Самим тим разлика између нас и њих је као небо и земља. Основа нашег бића Воља, је са друге стране идентична. Интелекти су ти који се разликју и који издижу човека толико изнад највише животиње.

Зато је апсурдно када многи пројектују свој духовни склоп на исте.

пс. Погледати пост број 2 на овој теми

Павијани препознају речи али исте не везују уз појам. То је дресура.

Да би схвато да то нису појмови објасни павијану појам "плата" и појам "месец". Па га онда натерај да ради у некој фабрици за месечну плату.

Немогуће! Зашто? Зато што живтиње немају ум да би схвтиле и биле вођене појмом уместо садашњим надражајима спољашњег света.

Зато што живтиње немају ум да би схвтиле и биле вођене појмом уместо садашњим надражајима спољашњег света.

pa očigledno da im ne treba, jer i bez njega žive sasvim ok u saglasju sa svojim okruženjem
Za razliku od umnog čoveka koji niti zna odakle je došao ni kuda ide, a pri tom se čak pita i čemu sve to. (Ko je spoemenuo samoubice?)

Павијани препознају речи али исте не везују уз појам. То је дресура.

Да би схвато да то нису појмови објасни павијану појам "плата" и појам "месец". Па га онда натерај да ради у некој фабрици за месечну плату.

Немогуће! Зашто? Зато што живтиње немају ум да би схвтиле и биле вођене појмом уместо садашњим надражајима спољашњег света.

Pa plata im je banana...a mesec im nije potreban jer žive u sada... i ti bi, da si majmun kao pavijani, radije bananu za nagradu nego umišljenu vrijednost u umišljenom vremenu. Ta umišljena vrijednost je ono što tebe-čovjeka recimo, razlikuje od pavijana...da li misliš da si s tim iznad??? Ja bih radije rekao da sve što je umišljeno je znatno 'ispod' onoga što uistinu jeste...ne misliš li?

A sad, kada se vratiš na svoj zaključak da "Павијани препознају речи али исте не везују уз појам. То је дресура."...možeš samo zamisliti koliko je onda napora i eksperimenata trebalo da se čovjek dresira kako bi prepoznavao sve ove riječi i da iz njih čak izgradi i pojmove... a onda da s njima-rječima i pojmovima zamjenjuje realnost življenja???

Back