Večan život?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lexa:
jomini:
Zamislite da imate ''lek'' da ne starite... Za veoma, veoma kratko vreme gužva na planeti. A onda glad, frka itd. Mora se jesti. Ako ne jedeš, nećeš živeti. Znači ljudski organizam mora da se transformiše najradikalnije moguće! I tu pada u vodu priča o večnom životu.
Inače, ova tema je TOLIKA glupost da se čudim što uopšte pričamo o tome. Stidim se i odlazim.
Ljudska glupost je najveća.
Ova tema je postavljena na Filozofiju zbog izostanka praktičnosti i mogućnosti da se ista uglavi u naše, manje ili više, obične živote.
Neverovatno je koliko je OČIGLEDNO da si pročitao samo naslov i eventualno neki komentar, pa si odmah opičio po verovatnoći i gluposti. :roll:
:arrow: Možeš slobodno da ideš, što se mene tiče.
Vidi, ovo je ''filozofija'', a ne filozofiranje!

:D

Ponavljam: covek nije u stanju da pronikne u tajnu zivota, da ne govorimo o vecnom zivotu! To je veoma vidljivo i razumljivo iz svakodnevnice koja nas okruzuje. Sta vidimo kad otvorimo novine ili upalimo TV? Ubistva, kriminal, bolesti, glad, ratovi, elementarne nepogode, globalno zagrevanje...i lista je predugacka. Istorija nam govori da je proslost ljudske vrste prepuna krvlju.

Buducnost...? Vecni zivot...? Ne mogu da verujem iz prostog razloga sto je covek do te mere unistio planetu zemlju da je ugrozio kompletan zivi svet i opstanak na njoj! U pitanju su sekunde kada ce citav zivi svet, bukvalno, da izgori!

2003. Godine Evropu su zadesile nezapamcene poplave. Tada se govorilo da takve poplave nisu nikada do tada zabelezene i ekolozi su odredili jos 5000 dana zivota za zivi svet na zemlji. Zivimo u 2005. godini i svi smo svedoci nezapamcenog Tsunamija koji je pogodio juznu Aziju i sokirao citav svet odnoseci preko 200.000 zivota. Poplave 2003. godine su u odnosu na Tsunami zanemarljiva stvar i odavno su zaboravljene!

Svet se suocava sa katastrofalnom buducnoscu a da je toga vrlo mali broj ljudi svestan! Veliki broj ljudi zatvara oci pred opasnoscu kao uplaseno malo dete kad vidi horor scenu na ekranu, misleci da ce kad otvore oci nestati i opasnost.

Ipak, nije sve izgubljeno kako izgleda. Izlaz postoji, samo ga treba pronaci! Vazno je ne predati se!

smrt -izumiru ćelije ,, jel tako ,, dakle ,,medicina napreduje ,, hirurgija i genetika koje se sada dešavaju bile su neverovatne za neko vreme pre ne znam ni ja koliko godina ,, ne vekova ,godine su u pitanju ,, nije potrebno ulaziti u srž života na taj misteriozni način ,, samo malo bućkanja epruvetama u laboratoriji koja se već bavi time ,,,

A žao mi je što je većina tako krivo protumačila ovu ideju večnog života. Kao neko ko "ne veruje preterano u sve te priče o Bogu" uhvatila sam se za epruvetu (i dalje verujem da je moguće, ali to nije bitno), mnogi pominju "neki drugi nivo postojanja", kraj života i početak novog...
Imam teoriju da su sve te priče samo uteha. I to sam htela da naglasim. Neko je pokrenuo na filozofiji priču o tabu temama, danas je tabu SVE ONO ŠTO MI NISMO U STANJU DA PRIZNAMO SAMI SEBI. I sve zgražava pomisao na prestanak sopstvenog postojanja. Ovde, zamislite, odgovaramo u stilu "ljudi su gamad, svi treba da nestanemo", ja sam banalizovala ono što većina ljudi nije sigurna da želi, a ne sme da prizna da je u nedoumici...
Po čemu se razlikuje moja priča od ove o raju? Po nezamislivosti? Recite mi, zašto je DUŠA nešto što je zamislivo (prihvatljivo), a telo, koje je krajnje opipljivo i STVARNO, kao nešto "unapređeno" da duže ili, čak, večno traje - nije?
KAKO ZAMIŠLJATE SOPSTVENO NEPOSTOJANJE?
I ako mi neko kaže da ga pomisao na to ne užasava, taj nije ni pomislio. Barem ne dovoljno.
Kraj postojanja podjednako je užasan kao i beskraj istog.
A šta nam, onda, ostaje?

Lexa:
A žao mi je što je većina tako krivo protumačila ovu ideju večnog života. Kao neko ko "ne veruje preterano u sve te priče o Bogu" uhvatila sam se za epruvetu (i dalje verujem da je moguće, ali to nije bitno), mnogi pominju "neki drugi nivo postojanja", kraj života i početak novog...
Imam teoriju da su sve te priče samo uteha. I to sam htela da naglasim. Neko je pokrenuo na filozofiji priču o tabu temama, danas je tabu SVE ONO ŠTO MI NISMO U STANJU DA PRIZNAMO SAMI SEBI. I sve zgražava pomisao na prestanak sopstvenog postojanja. Ovde, zamislite, odgovaramo u stilu "ljudi su gamad, svi treba da nestanemo", ja sam banalizovala ono što većina ljudi nije sigurna da želi, a ne sme da prizna da je u nedoumici...
Po čemu se razlikuje moja priča od ove o raju? Po nezamislivosti? Recite mi, zašto je DUŠA nešto što je zamislivo (prihvatljivo), a telo, koje je krajnje opipljivo i STVARNO, kao nešto "unapređeno" da duže ili, čak, večno traje - nije?
KAKO ZAMIŠLJATE SOPSTVENO NEPOSTOJANJE?
I ako mi neko kaže da ga pomisao na to ne užasava, taj nije ni pomislio. Barem ne dovoljno.
Kraj postojanja podjednako je užasan kao i beskraj istog.
A šta nam, onda, ostaje?

Tržišnoj privredi sledi tržišni način razmišljanja o potrebama i ispunjenju tih potreba....
Dok je ranije poklon recimo bočica skupocenog i prijatnog parfema shvatan kao nešto što će imati svoj rok trajanja i stoga će se upotrebljavati tako da ima i funkcionalnu ulogu (miris u nekim proporcionalno čestim prilikama) ali i simboličku ulogu (poklon od nekoga).U tržišnoj logici postoji samo trpaj , kokaj , pa kad se potroši onda kupi novi. To se prenosi i na shvatanje prema ljudima i na shvatanje prema životu. Zato tolika žalost i osećaj nemoći kad kod života to baš i ne funkcioniše tako jednostavno...

Razmišljanje o trajnosti:
Život kao bočica parfema , otvaraćemo našu dušu ne previše često jer kao i parfem, izvetri i kasnije bočica poprimi najači miris okoline....
Otvaraćemo bočicu onda kada mislimo da će miris iz bočice stvoriti najlepšu atmosferu ili onda kada su u okolini najlepši mirisi , možda i u traganju i želji da se ti spoljni lepi mirisi malo rastvore i u parfemu u bočici i stvore novi kvalitet, novi miris, miris i sećanja ali i uživanja ...

Šta se dešava kad se parfem istroši , kad naše telo i život dogori....
Ništa. Nešto što se rodilo , nešto što je živelo i proživelo , osećalo i radilo, pogrešilo ili ostavilo za sobom, to nešto je imalo svoj trenutak , svojih 5 minuta u životu galaksija i zvezda, planeta i atoma.
Dali je to zastrašujuće? Jeste , ako u poklonu tražite mane . Ali , ako želite da uživate u poklonu, potrebno je samo malo truda, tek da malo otvorite bočicu , da dozvolite drugima da vas po mirisu nadju, pa bili oni prijatelji, saradnici, komšije, ljubavi, deca. Da njihovi mirisi daju kvalitetni dodatak vašem...

Hektor:
FiloSofija mi je dala i jedno i drugo...

To između filoZofije i filoSofije nema nikakvo dublje značenje koje si mu ti pridao.

I mislim da nema razloga da uvodiš svoje značenje za filoSofiju. Zašto to jednostavno ne zoveš Vera, Bog, pa čak ako hoćeš i Istina...
Ime filosophia se toliko često upotrebljavalo za čak suprotnosti filozofije, a stvarno ne znam zašto.
Čak i danas neki poriču samu prirodu filozofije, svode je na fil. nauke ili teoriju saznanja, ali i dalje hoće da se zovu filozofi... Šta je toliko privlačno u tome?

Bez uvrede Hektore, možda si ti mislio na nešto drugo, ali nisi obrazložio...

Tegularijuse,naravno da se ne vredjam.Trazeno objasnjenje potrazi u zatvorenoj temi : SOPHIA .Ne moze da se pise ali moze da se pogleda.Takodje u temi : Ime .Tek ja zaista pravim razliku izmedju filozofije i Filosofije.

Hektor:
Tegularijuse,naravno da se ne vredjam.Trazeno objasnjenje potrazi u zatvorenoj temi : SOPHIA .Ne moze da se pise ali moze da se pogleda.Takodje u temi : Ime .Tek ja zaista pravim razliku izmedju filozofije i Filosofije.

Pročitao sam (ti misliš da je filozofija mrakoljublje), i mislim da nisi u pravu. Uzgred sad sam pročitao na temi Ime objašnjenje za koje mislim da je tačno.
Ja vidim i da praviš razliku između filoz.. i Filosofije, ali kazao sam već nema razloga za to. Ako si već hrišćanin, ne moraš svoju veru i hrišćansko učenje nazivati Filosofijom. Čemu to? Mogu da nagađam. Možda ti vernik zvuči toliko istrošeno, sa svakakvim konotacijama, npr. da podrazumeva potpuno slepo verovanje bez ikakvog promišljanja što nije tvoj slučaj.. Verujem da si ti od onih racionalnih hrišćana (kao Paskal).
Ili ti se samo dopada šta ta reč doslovno znači... Ne znam, možda stvarno ima nešto privlačno u tom imenu..

Dopada mi se poredjenje sa velikim Pascalom.Ja ga veoma cenim i tezim da se ugledam na njega.Pascal je jedan od mojih uzora.Nije jedini.
Inace etimoloski razlozi me vode ka izboru izgovora Filosofija i nista drugo.Uostalom i Apostol Pavle Hriscanstvo naziva Filosofijom po Bogu a navodi da postoji i Filosofija po coveku.
Toliko o tome i dovoljno.Nalazimo se na forumu Filosofija i necemo o Religiji.Samo sam morao da dam minimalno objasnjenje.

Den:
zainteresovana:
Verovanje u nešto - onda sebi dokažemo da ćemo večito živeti. :D

Hitler je verovao u "Hiljadugodisnji Rajh" ali je nestao sa lica zemlje pre 60 godina. Nema vecnog zivota bez onoga ko zna tajnu vecnog zivota!

:wink:
A da li neko zna tu tajnu?

Mislim da cemo jedino u slucaju,da ako se neko nama jako blizak nadje izmedju zivota i smrti,pomisliti i moliti za VECNI ZIVOT i nece nam tad biti ni smesno,ni cudno,niti cemo razmisljati o posledicama svega toga..

Back