Večan život?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sanja83:
Hektor:
Naravno da vecni zivot postoji ali ne onako kako ga je autor teme zamislio.

Vecni zivot ne postoji. Ni u kakvom smislu. Pa zar gomila naucnika do sad ne bi naisla na bilo kakav trag?Postoje samo insinuacije. Razmislite samo u kojoj meri je apstrakcija realna i sve ce vam biti jasno. :roll:
Sanja83 je u pravu samo utoliko sto vecni zivot JOS ne postoji,odnosno ne postoji ZA SAD !

Vjeciti zivot ne postoji niti ce ikada postojati .
Tacno je da ljudi u tehnologiji i usavrsavanjima pronalaze mnogobrojne lijekove ,ali se zaboravlja da upravo takva istrazivanja prouzrokuju mnogobrojne nove bolesti ,tako da se to u neku ruku vrti u krug .
Sam zivot,radjanje i smrt su prirodni procesi koji se nemogu mijenjati ,moguce da ce se u nekoj dalekoj buducnosti povecati zivotni vijek ,ali to su veoma mali pomaci i razlike .

Sucur:
Tacno je da ljudi u tehnologiji i usavrsavanjima pronalaze mnogobrojne lijekove ,ali se zaboravlja da upravo takva istrazivanja prouzrokuju mnogobrojne nove bolesti ,tako da se to u neku ruku vrti u krug .
Sam zivot,radjanje i smrt su prirodni procesi koji se nemogu mijenjati ,moguce da ce se u nekoj dalekoj buducnosti povecati zivotni vijek ,ali to su veoma mali pomaci i razlike .
Lepo kazes da su to prirodni procesi i da dok bude te i takve prirode Smrt ce postojati.Sa tim se potpuno slazem.Medjutim Priroda kakvu danas poznajemo NECE vecno trajati,odnosno bice ukinuta i zamenjena drugom,bolje reci PREOBRAZENA i onda ce trajati VECNO bez Smrti.

Sucur:
TAKO JE.
Mada će priroda, sa ili baz nas, joooš dugo postojati, ali kao što je rekao Hektor, možda neće izgedati onako kako je mi danas zamišljamo...

Sto se tice Prirode,Naucnici su izracunali da ce se za 4.500.000.000 godina Sunce pretvoriti u Crvenog Dzina i progutati Merkur,Veneru,Zemlju a verovatno i Mars.
Eto vam tog i takvog " Vecnog zivota " !

Hektor:
Sto se tice Prirode,Naucnici su izracunali da ce se za 4.500.000.000 godina Sunce pretvoriti u Crvenog Dzina i progutati Merkur,Veneru,Zemlju a verovatno i Mars.
Eto vam tog i takvog " Vecnog zivota " !
Pa šta?
Čekaj, hoćemo li sad malo o onom tvom večnom životu?
Malo sam zbunjena. Mislila sam da su religija i filozofija nespojivi?
Ali, uvek ima izuzetaka...
Nemam ništa protiv da pomenemo i tvoju verziju večnog života. Neko je rekao da je večnost nešto nepojmljivo i nezamislivo, nešto što nije namenjeno jednom običnom ljudskom biću.
A, da nije ta „nagrada“ malo prevelika?
Ako je večnost zaista toliko dug vremenski period, ih, dug? Može li iko da je zamisli?
Meni je hrišćanska verzija raja zastrašujuća koliko i pakao. Ili je, jednostavno, nisam razumela... Ili je niko ne razume.
Htela sam postaviti temu, prosto, kao jednu ideju. Možda, MOŽDA imamo uske vidike, možda nismo svesni koliko je čoveku „određeno“ daleko da ide. Možda možemo SVE!
Da ste došli iz srednjeg veka u ovaj svet, iznenada, koliko bi vaših uverenja palo u vodu?! Nas čeka, valjda nas čeka, još mnogo, jako MNOGO godina, manimo svoje sitne živote i hajdemo malo o čovečanstvu:
ŠTA SVE MOŽE DA SE PROMENI ZA JOŠ 1000 GODINA? Možete li i da pretpostavite? Da li ste toliko vidoviti, ili kratkovidi?
Zar se nikada ne zapitate: Šta je još ostalo da se otkrije? Pa, ostalo je najvažnije, ako treba da otkrijemo da je Bog prognao Adama i Evu iz raja, OTKRIĆEMO TO, ali jedno je sigurno – još mnogo nas čeka! Čemu tolika neverica na pomen večnog života? Ovog ovde, zemaljskog?
Mislite li da je budućnost ublažena verzija „Terminatora“? Daleka budućnost?
Neko je, opet, rekao da nam se vek ne može znatno promeniti, šta je znatno za nas, ako pogledamo unazad 1000 godina?
A, vek se produžava paralelno sa poboljšanjem naučnih dostignuća, dakle, geometrijskom progresijom (da mnogo ne kakim)...
A sam večni život, ma koliko sad pričali da je pogrešan, najveći je san čoveka, samo zato što čovek ne zna šta ga čeka nakon života, to se shvata u onom trenutku kada napunimo 70 i poželimo da vidimo praunuke (a najpre su bili unuci), ili pola sekunde pre nego što nas udari kamion...
Jer, MI NE ZNAMO KO JE SVE OVO SMISLIO, mi ne znamo ništa, a strah i sebičnost nas sprečavaju da saznajemo. Mi čak ne znamo DA LI JE DOBRO DA ZNAMO?!

Ova tema me podseti na knjigu Dzulijana Barnsa "Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja"...Zadnje poglavlje "SAN" govori nesto o tome....zanimljivo...
Moje misljenje je -NIKAKO vecan zivot!To bi bila utopija ....Ponekad pomislim da je i 80 god. mnogo...nekad mi se cini da je zivot stvarno kratak zato sto brzo prolazi ali u svakom slucaju ne bih volela da sam Gorstak!

Necu da duzim pricu na ovakvu temu. Jedino cu kazati:

Dosadni ljudi (oni bez duha, oni samo 'svoji') ne mogu da zamisle da zive vecno. To bi, zaista, za njih bilo prokletstvo.

Onome ko trazi odgovore i otkriva svet i duh, vecnost (neogranicenost u vremenu) je najvisi moguci smisao (nekima i cilj).

Mozda jednom,nakada i u ko zna kom obliku bude i postojao vecni zivot za covecanstvo.Znaci moja zelja bi bila/kad bi me neko pitao...ha/vecni zivot za covecanstvo,da,neka trajemo kao ljudska vrsta,da se ne izgubimo tek-tako,nek budemo sto duze na ovom svetu sa svim svojim manama i vrlinama ali ....vecni zivot kao pojedinacna pojava nije bas idealno resenje.Ne bih volela da zivim vecno,pa onda bi izgubila smisao zivljenja.Neka me ne shvatite pogresno/da mi je smisao zivota - smrt/,ne naprotiv,jer ziveti vecno je morate priznati prilicno demoralisanje volje za zivotom.Zasto bi se na kraju krajeva trudili da zivimo dobro,kvalitetno,da ucimo,radimo i stvaramo ako bi bili svesni da cemo ziveti zauvek.Zar ne mislite da bi onda mnogo ranije umrli/duhovno/i sta onda,vegetirali bi tek tako jer bi nam jedini cilj bio vec ostvaren.Priznacete da nije bas mnogo interesantno ziveti vecno i nemati cemu stremiti cak ni u mislima.Ja glasam za konacnost,jer cu jedino tako imati za cilj da ostvarim ono sto zelim a to je da zasluzim da umrem,na pristojan nacin,jer mislim da se i smrt tj.konacnost mora zasluziti a beskonacnost coveka kao jedinke,glupost,cemu to vodi? :idea:

Ma sve je to lepo, taj stav iza koga se i sama često krijem: „Ma, ko sam ja da zaslužim večno da živim (pritom, ovo važi i kada me neko pita hoću li u raj), ionako mi je muka od života...“
Ali, setite se da posle života možda nema ništa...
I najveći vernici se plaše smrti. To govori o dubini njihove, naše, ljudske, vere.
A ne govorim više o onom trenutku kada se nagutate pilula pa se posle predomislite. Ovo je nešto što će sve snaći. A niko ne zna, zasigurno, šta je to.
I koja je mudrost u prihvatanju sopstvene konačnosti kada čovek koji je okončao svoje postojanje gubi svaki kontakt sa rezultatima svog prihvatanja, t. j. on više ne vidi, ne čuje, ne oseća, ne postoji. Šta se dešava na Zemlji, ne da nije njegova briga već – više nema veze sa njim.
Ne govorim da je čovek sposoban ili predodređen da večno živi, samo repliciram.

Vidi ovako.Covek se radja,zivi i umire i sve ide dalje kao da nista nije bilo.Smrt je senzacija za one koji ostaju a ne za onog koji odlazi.Cini mi se da je ovo kaznjenicka planeta.Kao da je covek stovoren da bi sluzio nekom ili drugom coveku i kad se zamislis stvarno je tako.Bez vecnog zivota nema smisla raditi i pocinjati bilo sta jer ce to i onako pripasti nekom drugom a ti kao da nisi ni postojao a sa druge strane posto je sve prolazno i nebitno jer nas na kruju sve ceka isto ispadne da je sve dozvoljeno jer najgore sto ti se moze desiti je smrt koja je normalna stvar.
Zeleo bih da zivim vecno tada bi sve imalo smisla, ovako sam samo u prolazu!!!

Zamislite da imate ''lek'' da ne starite... Za veoma, veoma kratko vreme gužva na planeti. A onda glad, frka itd. Mora se jesti. Ako ne jedeš, nećeš živeti. Znači ljudski organizam mora da se transformiše najradikalnije moguće! I tu pada u vodu priča o večnom životu.
Inače, ova tema je TOLIKA glupost da se čudim što uopšte pričamo o tome. Stidim se i odlazim.
Ljudska glupost je najveća.

jomini:
Zamislite da imate ''lek'' da ne starite... Za veoma, veoma kratko vreme gužva na planeti. A onda glad, frka itd. Mora se jesti. Ako ne jedeš, nećeš živeti. Znači ljudski organizam mora da se transformiše najradikalnije moguće! I tu pada u vodu priča o večnom životu.
Inače, ova tema je TOLIKA glupost da se čudim što uopšte pričamo o tome. Stidim se i odlazim.
Ljudska glupost je najveća.
Ova tema je postavljena na Filozofiju zbog izostanka praktičnosti i mogućnosti da se ista uglavi u naše, manje ili više, obične živote.
Neverovatno je koliko je OČIGLEDNO da si pročitao samo naslov i eventualno neki komentar, pa si odmah opičio po verovatnoći i gluposti. :roll:
:arrow: Možeš slobodno da ideš, što se mene tiče.

Nije mi jasno šta ovoliki „realisti“ traže na ovom podforumu, kada ne mogu da odvoje razgovor o nečemu manje ili više zanimljivom od odlaska u prodavnicu, ili popravke kola. Povod za ispoljavanje svoje urođene ironije? :?
Ja ne znam mnogo osoba realnijih od mene, pa se ipak ne podsmevam u startu nečijim idejama.
:x

Back