Hektor:
Sto se tice Prirode,Naucnici su izracunali da ce se za 4.500.000.000 godina Sunce pretvoriti u Crvenog Dzina i progutati Merkur,Veneru,Zemlju a verovatno i Mars.
Eto vam tog i takvog " Vecnog zivota " !
Pa šta?
Čekaj, hoćemo li sad malo o onom tvom večnom životu?
Malo sam zbunjena. Mislila sam da su religija i filozofija nespojivi?
Ali, uvek ima izuzetaka...
Nemam ništa protiv da pomenemo i tvoju verziju večnog života. Neko je rekao da je večnost nešto nepojmljivo i nezamislivo, nešto što nije namenjeno jednom običnom ljudskom biću.
A, da nije ta „nagrada“ malo prevelika?
Ako je večnost zaista toliko dug vremenski period, ih, dug? Može li iko da je zamisli?
Meni je hrišćanska verzija raja zastrašujuća koliko i pakao. Ili je, jednostavno, nisam razumela... Ili je niko ne razume.
Htela sam postaviti temu, prosto, kao jednu ideju. Možda, MOŽDA imamo uske vidike, možda nismo svesni koliko je čoveku „određeno“ daleko da ide. Možda možemo SVE!
Da ste došli iz srednjeg veka u ovaj svet, iznenada, koliko bi vaših uverenja palo u vodu?! Nas čeka, valjda nas čeka, još mnogo, jako MNOGO godina, manimo svoje sitne živote i hajdemo malo o čovečanstvu:
ŠTA SVE MOŽE DA SE PROMENI ZA JOŠ 1000 GODINA? Možete li i da pretpostavite? Da li ste toliko vidoviti, ili kratkovidi?
Zar se nikada ne zapitate: Šta je još ostalo da se otkrije? Pa, ostalo je najvažnije, ako treba da otkrijemo da je Bog prognao Adama i Evu iz raja, OTKRIĆEMO TO, ali jedno je sigurno – još mnogo nas čeka! Čemu tolika neverica na pomen večnog života? Ovog ovde, zemaljskog?
Mislite li da je budućnost ublažena verzija „Terminatora“? Daleka budućnost?
Neko je, opet, rekao da nam se vek ne može znatno promeniti, šta je znatno za nas, ako pogledamo unazad 1000 godina?
A, vek se produžava paralelno sa poboljšanjem naučnih dostignuća, dakle, geometrijskom progresijom (da mnogo ne kakim)...
A sam večni život, ma koliko sad pričali da je pogrešan, najveći je san čoveka, samo zato što čovek ne zna šta ga čeka nakon života, to se shvata u onom trenutku kada napunimo 70 i poželimo da vidimo praunuke (a najpre su bili unuci), ili pola sekunde pre nego što nas udari kamion...
Jer, MI NE ZNAMO KO JE SVE OVO SMISLIO, mi ne znamo ništa, a strah i sebičnost nas sprečavaju da saznajemo. Mi čak ne znamo DA LI JE DOBRO DA ZNAMO?!