Ватикански антисрпски пројекат

Ма какво уједињење... Римокатоличка црква, као што сам рекао, признала тек деведесетих да се Земља окреће око Сунца. :hahaha: А и она је одговорна за многе злочине. Доста се православље разликује. Рецимо, погледајте Патријарха Павла и неког папу из Ватикана. Погледајте опхођење и једног и другог према народу и говоре, и све ће вам бити јасно. Ватикан и римокатоличанство није ништа друго него пројекат рушења православља и раздвајања народа. Римокатоличка црква није само српски народ раздвојила... Ево данас имамо један близак примјер - ЕУ и њен случај са Украјином. Украјинци су умислили да су други народ, а у ствари су Руси. Те приче им је "угурала" ЕУ, као једна сатанистичка творевна, такође одвајају један народ од другог - Украјинце од Руса.

Украјинци су Украјинци,Руси су Руси и ту нема дилеме.Између њих постоји очигледна разлика и не разумем зашто уопште покрећеш ову тему.Ако си мислио на Америку и убијање староседелаца када си рекао злочин то уопште нема везе са религијом већ империјализмом.
Не можеш поредити Папу и Патријарха,јер је православље подељено на патријаршије и нормално је да је сваки патријарх везан за свој народ и државу.Ужасно ме нервира такав детињаст начин размишљања,као они су за све криви а ми смо безгрешни.Данас видимо све више људи постају атеисти или агностици и религија се занемарује,ако православље жели да опстане једини начин јесте да се уједини са католичком и протестатском црквом.

Украјинци су Украјинци,Руси су Руси и ту нема дилеме.Између њих постоји очигледна разлика и не разумем зашто уопште покрећеш ову тему.Ако си мислио на Америку и убијање староседелаца када си рекао злочин то уопште нема везе са религијом већ империјализмом.
Не можеш поредити Папу и Патријарха,јер је православље подељено на патријаршије и нормално је да је сваки патријарх везан за свој народ и државу.Ужасно ме нервира такав детињаст начин размишљања,као они су за све криви а ми смо безгрешни.Данас видимо све више људи постају атеисти или агностици и религија се занемарује,ако православље жели да опстане једини начин јесте да се уједини са католичком и протестатском црквом.

Па ти очигледно не знаш историју и не знаш ко су Украјинци. То ти је исто као што не постоје Аустријанци - то су Њемци. Тако је и на овим просторима... не постоје тамо неки "Бошњаци, Црногорци, Македонци и Хрвати" по националности, сви они говоре једним језиком и сви су Срби. Само што су данас "Бошњаци" и Хрвати одвојени, јер је Ватикан покатоличавао Србе, а Турци су исламизирали Србе, али њихова (намјера Турака) намјера није била стварање нове нације, ипак временом, тачније Аустроугарским заговарањем постојања "бошњачке" нације, ствара се та лажна нација, али не прије деведесетих, међутим она прије добија на неком значају, зато што је сама Аустроугарска хтјела да се створи још једна нација од Срба друге вјере, баш као што је хтјела и што је постигла заједно са Ватиканом у вези Хрвата, Срба римокатолика.

Да напоменем да је за вријеме анексије БиХ Аустроугарска у својим списима и законима биљежила постојање "бошњачке" нације, жељећи да у своје националне припадност уврсти још једне Србе друге вјере. Урадила би то она и са Србима православцима, али није могло, управо због јуначких подвига Срба у Првом свјетском рату. Такође да напоменем да је Србија ослободила БиХ, Хрватску и Словенију, и ето како нам данас враћају...

zašto nebi mogao. ima se pravo ukazati na svačiji greh. i tudji i svoj.

najpre radi se o crkvenom teritoriju. taj je teritorij bio pre raskola u jurizdikciji carigradske partijašije. čak i cela južna italija.

potom se radi se o deobi jedne iste crkve i borbi za sve njeno nasledje a najpre imanja i žive sile radi upravljanja njome. a to znači radi jačanja svoje institucije i birokratije a ne radi ljubavi, pravičnosti i prosvećivanja.

potom se ima sukob oko izvrtanja Hristovog učenja i lažno predstavljanje loših zaključaka crkvenih mislilaca Hristovim-Božjim rečima.
------------------------------
ovaj greh je za mene najveći. i fundamentalan jer će iz njega će proisticati ostali. a taj je greh do rima.

rim je izmenjao crkvene kanone mimo procedure kakvu je trebao ispoštovati. i to se po pravilu kasnije ponavlja kroz istoriju svu. sve je dozvoljeno da se sprovede svoja zamisao bez griže savesti o posledicama po druge.

evo jednog, lakog za razumvanje, primera izmena kaanona: zabrana svećenstvu da se ženi i ima poroda. a da o tako čemu nema osnovanosti ni u bibliji ni u kanonu crkve od koje je vatikan otpao.

upravo zbog tih različitih teološkiih pogleda i institucionalnih koncepata nije moguće ujedinjenje u situacije kakva je sad.
što se tiče učenja trebali bi se vratiti na početak, barem vreme oko raskola, i očistiti ga od smeća. tek onda bi mogli govoriti o drugačijem organizovanju zajedničke crkve.

Poslednja izmena:
Па ти очигледно не знаш историју и не знаш ко су Украјинци. То ти је исто као што не постоје Аустријанци - то су Њемци. Тако је и на овим просторима... не постоје тамо неки "Бошњаци, Црногорци, Македонци и Хрвати" по националности, сви они говоре једним језиком и сви су Срби. Само што су данас "Бошњаци" и Хрвати одвојени, јер је Ватикан покатоличавао Србе, а Турци су исламизирали Србе, али њихова (намјера Турака) намјера није била стварање нове нације, ипак временом, тачније Аустроугарским заговарањем постојања "бошњачке" нације, ствара се та лажна нација, али не прије деведесетих, међутим она прије добија на неком значају, зато што је сама Аустроугарска хтјела да се створи још једна нација од Срба друге вјере, баш као што је хтјела и што је постигла заједно са Ватиканом у вези Хрвата, Срба римокатолика.

:dash:

Опет поредиш бабе и жабе
Украјинци,Руси и Белоруси су имали заједничку средњевековну државу ,,Кијевску Русију,, административни,верски трговински и културни центар те државе био је у Кијеву,данашњој Украјинској престоници.Када си рекао да су САД и ЕУ створили Украјинце ти очигледно ниси чуо за Мазепу,Владимира великог,Тараса Шевченка...неки од ових људу су живели чак 1000 пре настанка ЕУ.
Док са друге стране су Аустријанци пореклом Немци,они су вековима били део Светог римског царства и у њему активно учествовали,такође су имали огромну улогу у стварању заједничке Немачке државе све до ,,братског рата,, 1866.Међутим Аустријанци данас себе сматрају другим народом,а то им признају и Немци.
Друго,Хрвати и Срби су два различита племена која су населила балкан у 7. веку,ово је званична историја коју је написао византијски цар Константин Порфирогенит и чију теорију су признали сви озбиљни историчари,коју опет ти спориш.
Термин ,,бошњак,, званично први пут је почео да се користи 1993. односно 1995.,пописи у Аустро-угарској који се односе на овај народ их називају искључиво муслиманима без националне припадности.Средњевековни ,,бошњани,,,,,бошњаци,, или ,,муслимани,, су Срби,међутим због мађарског,турског и аустријског утицаја они се полако одвајају.
Даље,Македонци су мешавина Грка,Бугара,Албанаца и у много мањем делу Срба,они практично говоре верзијом бугарског језика.Као што и ,,црногорци,, говоре верзијом српског.

Такође да напоменем да је Србија ослободила БиХ, Хрватску и Словенију, и ето како нам данас враћају...

А ја теби да напоменем велики број њих није хтео у никакву унију са Србијом,као ни обратно.Током прве Југославије они су константно вршили притисак на владу да им додели независност,што је резултирало уговором о настанку Бановине Хрватске и на крају НДХ.Словенци за разлику Хрвата нису били толико екстремни по том питању,доста њих се борило у Априлском рату и одбијало да дезертира,што су Хрвати првом приликом урадили.За време другог рата тамо су постојали и Словеначки четници који су били део ЈвУО-а.

potom se ima sukob oko izvrtanja Hristovog učenja i lažno predstavljanje loših zaključaka crkvenih mislilaca Hristovim-Božjim rečima.

На шта конкретно мислиш?

Dakle,sve se svodi na predaju teritorija i da napokon shvatimo da smo Srbi: Hahaha:Daka legendo,samo tako nastavi,jel kuzis ti uopce sta je to nacija,nacionalnost,funkcije nacije i sl?Ili si ti cisti autohtoni Srbin srpske krvi od 5000 god prije (K)Hrista

Nije mi jasno zasto,nakon svega sto se dogodilo vi uopce zelite da smo mi Srbi?Shizofrenija?Nekretnine na moru?

Vi niste Srbi. Vi ste srpski skart.

На шта конкретно мислиш?
u istom postu dat je primer zabrane ženidbe svećenstvu crkvenim kanonom. mali zločin spram onih koja će katolička crkva sprovoditi u ime ljubavi. i sam čin raskola je najpre na dušu rima jer je izvršena promena kanona mimo saglasnosti svojih istočnih kolega.

najbitnija razlika je tumačenje rimokatolika da sveti duh proizilazi iz oca i sina a pravoslavna uči samo iz oca. što je jedino osnovano. katolički pristup može zavaravati ljude da je moguć svet bez Boga.

u biti jedna i druga nebi smele prodavati pod hrsitovim imenom ili biblijom drugačije učenje od onoga što je rečeno. a ako to rade onda trebaju naznačiti čije su to misli. baš kao što se to radi svetovono. vera nije alogika.

:dash:

Опет поредиш бабе и жабе
Украјинци,Руси и Белоруси су имали заједничку средњевековну државу ,,Кијевску Русију,, административни,верски трговински и културни центар те државе био је у Кијеву,данашњој Украјинској престоници.Када си рекао да су САД и ЕУ створили Украјинце ти очигледно ниси чуо за Мазепу,Владимира великог,Тараса Шевченка...неки од ових људу су живели чак 1000 пре настанка ЕУ.
Док са друге стране су Аустријанци пореклом Немци,они су вековима били део Светог римског царства и у њему активно учествовали,такође су имали огромну улогу у стварању заједничке Немачке државе све до ,,братског рата,, 1866.Међутим Аустријанци данас себе сматрају другим народом,а то им признају и Немци.
Друго,Хрвати и Срби су два различита племена која су населила балкан у 7. веку,ово је званична историја коју је написао византијски цар Константин Порфирогенит и чију теорију су признали сви озбиљни историчари,коју опет ти спориш.
Термин ,,бошњак,, званично први пут је почео да се користи 1993. односно 1995.,пописи у Аустро-угарској који се односе на овај народ их називају искључиво муслиманима без националне припадности.Средњевековни ,,бошњани,,,,,бошњаци,, или ,,муслимани,, су Срби,међутим због мађарског,турског и аустријског утицаја они се полако одвајају.
Даље,Македонци су мешавина Грка,Бугара,Албанаца и у много мањем делу Срба,они практично говоре верзијом бугарског језика.Као што и ,,црногорци,, говоре верзијом српског.

А ја теби да напоменем велики број њих није хтео у никакву унију са Србијом,као ни обратно.Током прве Југославије они су константно вршили притисак на владу да им додели независност,што је резултирало уговором о настанку Бановине Хрватске и на крају НДХ.Словенци за разлику Хрвата нису били толико екстремни по том питању,доста њих се борило у Априлском рату и одбијало да дезертира,што су Хрвати првом приликом урадили.За време другог рата тамо су постојали и Словеначки четници који су били део ЈвУО-а.

На шта конкретно мислиш?

По који пут, сад и теби, морам да поновим да ја нисам рекао да су СВИ Хрвати Срби?! Човјече, ја говорим о данашњим Хрватима који су под притиском Ватикана примили римокатоличанство јер Срби нису хтјели да прихвате унију, онда су названи Хрватима. Ово што причаш да су се у 7. вијеку населили само Хрвати и Срби је... могу рећи, тачно. Сад ми можемо доводити у питање теорију да су Срби насељавали ово, али нема везе, не бавим се том тематиком. Слажем се са тобом. Да... Срби и Хрвати, али ти тадашњи Хрвати нису ови данашњи, то су Хрвати који су дошли из истог племена, или пак сличног, као Словенци, и говорили су неким својим језиком, а тај језик није овај данашњи. Касније се број Хрвата повећао јер су Срби покатоличавани. Међутим, имамо једну занимљиву ситуацију - ти прави Хрвати одлазе у Италију и Аустрију, тамо остају да живе и настављају свој живот, а не овдје. Мислим да је закључак више него јасан.

Што се тиче термина "бошњак", то је више него јасно - ријеч "бошњак" у турском језику значи "ништа, ништавило, ништарија", тако су Турци називали Србе. Назив "Бошњак" за нацију није постојао прије '93 године, али га је прије покушала створити Аустроугарска, јер она није само заговарала хрватску нацију, већ и још једну од Срба друге вјере. Све у свему, назив "Бошњак" за нацију није постојао прије '93. Тада је утемељен јер им је очигледно било глупо да им се нација зове "муслиманска нација", односно да су по нацији муслимани, и онда би се то "Муслиман" морало писати овако - великим словом, као националност, што је крајње лудо и ненормално.

Прилажем једну занимљиву фотографију:

1993. године:
1993..jpg

Годину дана касније (1994.):
1994..jpg

Све је јасно... Да додам да чак ни Тито није говорио о "бошњачкој" нацији, већ о "муслиманској".

Не можеш поредити Папу и Патријарха,јер је православље подељено на патријаршије и нормално је да је сваки патријарх везан за свој народ и државу.

И онда дође Српски патријарх и њему слични и каже Македонском поглавару Македонске цркве и народа:
"Ти не можеш бити Македонац, ти не смеш да се зовеш Македонац,
ти мораш бити нешто друго, промени име, презиме и језик.."

И то се зове православље као и братска љубав међу народима? :hahaha:

У исто време тај Папа кога толико пљујете признаје Македонску цркву и нема никакав проблем са тиме.
И после коме ће се Македонци окренути, сигурно не Србима , грцима и бугарима који већ вековима покушавају да униште све Македонско.

Sandanski, ево прочитах неке твоје теме и размишљања и могу рећи да се слажемо у неким стварима. Него ми нешто није јасно... На једној теми гдје си поредио Исуса и Мухамеда си једном Абдулаху написао: "Које си ти националности? Врати се у прадедовску веру... Немаш ти везе са Арапима." Ово што си ти рекао је апсолутно тачно, али не разумијем зашто ми овдје просипаш причу да је сулудо говорити о националности, а њега си питао које је националности и одмах си му написао да се врати у православље, јер знамо да су ислам узели његови преци за вријеме Турака.

Просто - он тврди да је Турчин!

Ја кажем да не може бити Турчин јер није из Азије дошао као Турци и Шиптари, нити зна Турски језик, нити је црн као Турчин.
Може човек бити Американац, али ми белци не можемо да се изјашњавамо као АФРО-Американци, то је сулудо, или ти Кинези...
Тако и он, бео као сир а тврди да је Турчин Селџук... - После је повукао ту изјаву и рекао да је Бошњак...

Човек може национално да се определи слободно за било шта, ал не може да се сврста у другу расу где очигледно не припада.

И наравно да ћу му рећи да се врати у Православље, јер ЈА мислим,осећам и знам да је то једина права вера.
И могу да докажем то.

- - - - - - - - - -

Ја сам теби поставио питање, поставићу ти га опет:
Да ли је било ватиканског антисрпског пројекта, односно унијаћења (покатоличавања) српског становништва?
Нека се свако изјашњава како хоће, ово су чињенице које неко може, а и не мора да покрива.

Ало дечко....Србија је била нико и ништа као и данас да се Ватикан меша,"антисрпски" пројекта је пука ваша машта.
Можеш рећи да се цео свет окомио на тебе 1999 и ја ћу то потврдити, али ово...ма дај..

Друго и можда најбитније од свега
Свакако да ће Католици,Протестанти, Православци па као и Муслимани што су радили - Они ће ШИРИТИ своју веру и начин.
Негде насилно, негде мирним путем. ЦИЉ СВИХ ЊИХ је веће теротирије и већи број верника - више верниика, више поседа, пара, злата, контроле...

Дакле ако су заиста неки Срби примили католичанство ШТА ти има да се мешаш око тога, ГОТОВО ЈЕ...
Сада су Католици, тако им је воља...

Онај ко је храбар у вери опстаће у њој, неће је мењати, и када је промени његов избор, било то насилно или не.

Дакле има и Македонаца који су примили Ислам, и данас су Македонци, има и који су примили католичанство и даље су Македонци.

Ти само измишљаш неке разлоге да је вера крива што Хрвати нису Срби:hahaha:
Не може 5 милиона Срба да прими католичнаство и да постане друга нација, ма колико их терао неко на то...
Прост пример су Турци који за 500 година ето нису услепи да преточе све људе у Ислам и да од њих направе Турке - један број да, ал остадоше 7 милиона Срба.

Дакле престани да се глупираш.

Назив "Бошњак" за нацију није постојао прије '93 године, али га је прије покушала створити Аустроугарска, јер она није само заговарала хрватску нацију, већ и још једну од Срба друге вјере. Све у свему, назив "Бошњак" за нацију није постојао прије '93.

Прилажем једну занимљиву фотографију:

1993. године: Pogledajte prilog 351580
Годину дана касније (1994.): Pogledajte prilog 351581

Све је јасно... Да додам да чак ни Тито није говорио о "бошњачкој" нацији, већ о "муслиманској".

Ово је сасвим нетачно...

Реч Бошњак - Боснаки - данашњи Бошњаци јел...Је одавно постојао...

То је лично написао Владика Василије Петровић Његош 1757 године

attachment.php

"naša ostala braća hrišćani, oni, koji stenju u turskom podaništvu: Albanci, Makedonci, Bošnjaci, Srbi i Bugari,"

Та реч није била непозната као што многи тврде...
Тачно је да су се они изјашњавали као "муслимани" један период јер другог избора нису ни имали...

Чак је и ваш Додик рекао једном - лично гледао у емисији - Да Боњаци данас јесу Нација, и да су они настали мешањем Срба и Турака.
То је чиста глупост, јер Срби и Турци се нису мешали нити ће икада...

Бошњаци су буквално Скуп свих Народа из 9-10 века на Балкану који су имали Богомилство као веру, они који су побегли из Македоније (тамо је настало богумилство),Епира,Бугарске
Србије...сви ти који су побегли у Босну,то су ти данашњи Бошњанци, тамо су престали да их прогоне један период, али католици и православци су их гонили и у наредним вековима све док Турци нису дошли.Е ту су примили Ислам и формирали се касније постепено и полако као посебан народ...
Мука их је натерала..:lol:

Просто - он тврди да је Турчин!

Ја кажем да не може бити Турчин јер није из Азије дошао као Турци и Шиптари, нити зна Турски језик, нити је црн као Турчин.
Може човек бити Американац, али ми белци не можемо да се изјашњавамо као АФРО-Американци, то је сулудо, или ти Кинези...
Тако и он, бео као сир а тврди да је Турчин Селџук... - После је повукао ту изјаву и рекао да је Бошњак...

Човек може национално да се определи слободно за било шта, ал не може да се сврста у другу расу где очигледно не припада.

И наравно да ћу му рећи да се врати у Православље, јер ЈА мислим,осећам и знам да је то једина права вера.
И могу да докажем то.

- - - - - - - - - -

Ало дечко....Србија је била нико и ништа као и данас да се Ватикан меша,"антисрпски" пројекта је пука ваша машта.
Можеш рећи да се цео свет окомио на тебе 1999 и ја ћу то потврдити, али ово...ма дај..

Друго и можда најбитније од свега
Свакако да ће Католици,Протестанти, Православци па као и Муслимани што су радили - Они ће ШИРИТИ своју веру и начин.
Негде насилно, негде мирним путем. ЦИЉ СВИХ ЊИХ је веће теротирије и већи број верника - више верниика, више поседа, пара, злата, контроле...

Дакле ако су заиста неки Срби примили католичанство ШТА ти има да се мешаш око тога, ГОТОВО ЈЕ...
Сада су Католици, тако им је воља...

Онај ко је храбар у вери опстаће у њој, неће је мењати, и када је промени његов избор, било то насилно или не.

Дакле има и Македонаца који су примили Ислам, и данас су Македонци, има и који су примили католичанство и даље су Македонци.

Ти само измишљаш неке разлоге да је вера крива што Хрвати нису Срби:hahaha:
Не може 5 милиона Срба да прими католичнаство и да постане друга нација, ма колико их терао неко на то...
Прост пример су Турци који за 500 година ето нису услепи да преточе све људе у Ислам и да од њих направе Турке - један број да, ал остадоше 7 милиона Срба.

Дакле престани да се глупираш.

Не знам шта је теби чудно у томе што је Ватикан покатоличавао Србе и називао их Хрватима. Очигледно си пропустио пар листова из историје... ТИ мени хоћеш да кажеш да тога уопште није било? Познајем ја лично људе који су свјесни да су били друге вјере и да су названи Хрватима. Нико нема право да брани неком како да се национално изјасни, али ја ти говорим да је српски народ одвојен од стране Ватикана и један дио назван Хрватима, а онда су ти исти Хрвати ратовали против Срба, што у служби Аустругарске, што касније.

Ово је сасвим нетачно...

Реч Бошњак - Боснаки - данашњи Бошњаци јел...Је одавно постојао...

То је лично написао Владика Василије Петровић Његош 1757 године

attachment.php

"naša ostala braća hrišćani, oni, koji stenju u turskom podaništvu: Albanci, Makedonci, Bošnjaci, Srbi i Bugari,"

Та реч није била непозната као што многи тврде...
Тачно је да су се они изјашњавали као "муслимани" један период јер другог избора нису ни имали...

Чак је и ваш Додик рекао једном - лично гледао у емисији - Да Боњаци данас јесу Нација, и да су они настали мешањем Срба и Турака.
То је чиста глупост, јер Срби и Турци се нису мешали нити ће икада...

Бошњаци су буквално Скуп свих Народа из 9-10 века на Балкану који су имали Богомилство као веру, они који су побегли из Македоније (тамо је настало богумилство),Епира,Бугарске
Србије...сви ти који су побегли у Босну,то су ти данашњи Бошњанци, тамо су престали да их прогоне један период, али католици и православци су их гонили и у наредним вековима све док Турци нису дошли.Е ту су примили Ислам и формирали се касније постепено и полако као посебан народ...
Мука их је натерала..:lol:

Ја сам написао горе да је назив "Бошњак" постојао, али се он није односио на нацију. Не знам одакле теби то... Данашњи "Бошњаци" говоре како су Турци, Германи, Богумили, Илири... Имају разне теорије и то је доказ да не знају ништа. Богумили у средњовековној Србији су били словенски хришћани које нису признавали власт византијске нити римске цркве. Њихово учење, богумилство, проширило се Рашком из Македоније, која је била њихово средиште.

Дакле, ти мени хоћеш рећи да су данашњи "Бошњаци" заправо нација која је примила ислам, а у ствари прије тога су сви били богумили? :hahaha: Објасни ти мени онда ко су "бошњачки" владари. Којим то језиком они говоре? Назив "бошњак" су Турци користили за нас Србе, тако су вријеђали Србина којег би срели. А то што су неки били богумили су били из разлога јер нису признавали власт византијске, а ни римске цркве. Онда објасни ти мени који су то они народ? Откад су на Балкану? Одакле су дошли? Дај молим те... :roll:

Као што сам рекао, неки говоре да су богумили, а не знају или неће да знају да су богумили само једна хришћанска јерес. Ти богумиле сматраш посебном групом народа? :eek:

Poslednja izmena:
Ја сам написао горе да је назив "Бошњак" постојао, али се он није односио на нацију. Не знам одакле теби то...

Дакле, ти мени хоћеш рећи да су данашњи "Бошњаци" заправо нација која је примила ислам, а у ствари прије тога су сви били богумили?
Објасни ти мени онда ко су "бошњачки" владари. Којим то језиком они говоре?
Назив "бошњак" су Турци користили за нас Србе, тако су вријеђали Србина којег би срели. А то што су неки били богумили су били из разлога јер нису признавали власт византијске, а ни римске цркве. Онда објасни ти мени који су то они народ? Откад су на Балкану? Одакле су дошли? Дај молим те..

Као што сам рекао, неки говоре да су богумили, а не знају или неће да знају да су богумили само једна хришћанска јерес. Ти богумиле сматраш посебном групом народа? :eek:

Па ето одакле ми, видиш Његош твој написао тако...Шта сада он не ваља?
Велики број су били богумили.
Какве везе има да ли је неки народ имао некада владара?
Дакле Власи и Цигани на Балкану нису народ, јер нису имали владара и државу?
Колико има народа у свету што немају своју државу?
какaв црни језик у 8,9,10 веку, скоро сви Јужни словени су говорили слично тада, разлике су биле минималне.
Уосталом данас постоје Аргентинци, а говоре шпанским језиком..и шта су сада они, шпанци?

Бугумили су скуп народа са балкана, првенствено од Македоније, па касније из бугарске , из Епира - данања Албанија ,који су отишли у Србију, ширили тамо јерес и касније одатле протерани у Босну.
Читај мало шта пишем...

Исти тај скуп народа касније је примио Ислам у Босни, јер када те коље онај са запада и истока да примиш католичнаство или православље трећа вера дође као неки спас и инат овим другима..

- - - - - - - - - -

Не знам шта је теби чудно у томе што је Ватикан покатоличавао Србе и називао их Хрватима. Очигледно си пропустио пар листова из историје... ТИ мени хоћеш да кажеш да тога уопште није било? Познајем ја лично људе који су свјесни да су били друге вјере и да су названи Хрватима. Нико нема право да брани неком како да се национално изјасни, али ја ти говорим да је српски народ одвојен од стране Ватикана и један дио назван Хрватима, а онда су ти исти Хрвати ратовали против Срба, што у служби Аустругарске, што касније.

Дечко Бугарска и Српска црква су једно 100 година Македонце називали Србима и Бугарима, покушавали на разне начине да људе у Македонији
претворе и доведу у свој табор, али ето видиш НИСУ успели иако смо исте вере!..
Њима је било много лакше па нису успели.

Е сада замисли неки католици називају Србе православце Хрватима и ови мутави једно 5 милиона њих прихвати то одједном :lol:

Тога нема ни у научно фантастичним филмовима.Не можеш човече један цео народ да направиш да буде нешто што није.
Ту не помаже ни Ватикан, на ратови ни ништа...
Довољан доказ су Срби под Турцима,Аустроугарима и то вековима уназад па су остали Срби - 6-7 милиона...

какaв црни језик у 8,9,10 веку, скоро сви Јужни словени су говорили слично тада, разлике су биле минималне.
Уосталом данас постоје Аргентинци, а говоре шпанским језиком..и шта су сада они, шпанци?

Бугумили су скуп народа са балкана, првенствено од Македоније, па касније из бугарске , из Епира - данања Албанија ,који су отишли у Србију, ширили тамо јерес и касније одатле протерани у Босну.
Читај мало шта пишем...

Исти тај скуп народа касније је примио Ислам у Босни, јер када те коље онај са запада и истока да примиш католичнаство или православље трећа вера дође као неки спас и инат овим другима..

- - - - - - - - - -

Дечко Бугарска и Српска црква су једно 100 година Македонце називали Србима и Бугарима, покушавали на разне начине да људе у Македонији

Е сада замисли неки католици називају Србе православце Хрватима и ови мутави једно 5 милиона њих прихвати то одједном :lol:

Тога нема ни у научно фантастичним филмовима.Не можеш човече један цео народ да направиш да буде нешто што није.
Довољан доказ су Срби под Турцима,Аустроугарима и то вековима уназад па су остали Срби - 6-7 милиона...

Богумили су православна групација поријеклом из Македоније. То говори свака историјска књига, на сваком језику. Богумили нису посебна етничка група наспрам средњовијековних Срба. Душан их јесте прогонио, сматрајући их јеретицима, али они нису били бројно релевантни, нити су се разликовали од нас. Вјера никад није мијењала етничку срж човјека.

Твоја грешка је што богумиле сматраш народом. Они су хришћани који су се бунили против та два царства. Касније су бјежали јер су их Немањићи кажњавали и у данашњој Босни има потомака богумила. Али богумил није никаква етничка или вјерска припадност. Босанац је регионална припадност за човјека који живи у Босни, Херцеговац је регионална припадност за човјека који живи у Херцеговини. Постојао назив Бошњани, за Србе из Босне.

Наравно да постоје народи који немају своју државу, владаре... Него ти ја то онако говорим. И говорим ти да су данашњи муслимани измислили бошњачки језик.

Ја тебе разумијем друже, али ти управо поричеш ватикански антисрпски пројекат, за који зна цијели европски народ. Хрвати и Срби су, ајде да идемо на ту теорију, дошли на Балкан у 7. вијеку. Срби у много већем броју у односу на Хрвате. Касније ти исти Хрвати су отишли даље кад су дошли Турци, Турци су тада вршили исламизацију, а Ватикан је радио на сузбијању српства, уз помоћ Мађара и осталих. Онда су покатоличавали све већи број Срба, а Срби нису знали гдје им је глава од Турака и Ватикана, па нису ништа могли. То је тако било. Ти покатоличени Срби су названи Хрватима, али су говорили српским језиком и ништа се није мјењало код њихове националне припадности наравно, осим тога што су били у служби Аустроугарске и ратовали против Срба. Данашњи хрватски језик не постоји.

Читај мало шта пишем...

- - - - - - - - - -

Koliko danas ima Makedonaca u Bugarskoj?

Богумили су православна групација поријеклом из Македоније.
Твоја грешка је што богумиле сматраш народом.
.

Da li ti citas uopste sta ja pisem...Aj da ponovimo:

Читај мало шта пишем...

Dakle nigde ja nisam rekao da su oni Narod, NEGO skupina raznih naroda sa Balkana ujedinjeni u jednu ideologiju - novu veru - Bogumilstvo.
Kasnije isti ta mesavina tog naroda prima Islam, i tu krece stvaranje Bosnjacke nacije...

И говорим ти да су данашњи муслимани измислили бошњачки језик.

Ја тебе разумијем друже, али ти управо поричеш ватикански антисрпски пројекат, за који зна цијели европски народ. Хрвати и Срби су, ајде да идемо на ту теорију, дошли на Балкан у 7. вијеку. Срби у много већем броју у односу на Хрвате. Касније ти исти Хрвати су отишли даље кад су дошли Турци, Турци су тада вршили исламизацију, а Ватикан је радио на сузбијању српства, уз помоћ Мађара и осталих. Онда су покатоличавали све већи број Срба, а Срби нису знали гдје им је глава од Турака и Ватикана, па нису ништа могли. То је тако било. Ти покатоличени Срби су названи Хрватима, али су говорили српским језиком и ништа се није мјењало код њихове националне припадности наравно, осим тога што су били у служби Аустроугарске и ратовали против Срба. Данашњи хрватски језик не постоји.

To sto neki Narodi izmisljaju jezike je njihovo pravo, Svetska Lingvistika ne poznaje nikakv "Bosnjacki" jezik.
Problem je u tome sto su ljudi opijeni mrznjom pa misle ako govore Srpsko-Hrvatski to ih cini Srbima ili Hrvatima.
Hrvatska,Srbija kao i Bosna i Crna Gora pricaju istim jezikom.

Kao sto rekoh i Argentinci pricaju Spanski pa nisu Spanci , kao i Urugvajci, Peruanci...itd...
To su sve posebne nacije koje danas imaju svoju kulturu,tradiciju, obicaje...stras prema svojoj zemlji...

Ti uporno pricas kako su svi danasnji Hrvati Srbi koji su eto zbog Turaka i Austrougarske postali Hrvati.
Ovoga nema ni u naucnofantisticnim filmovima.
Pozivas se na neku istoriju iz 7 veka, a ni sam ne znas gde si bio pre 7 veka...
I kako onda mozes znati da ti neki tamo Srbi sto su se "doselili na Balkan" su pricali isto kao i kada su ziveli iza Karpata:roll:

Pricamo i nagadjamo za nesto sto se kosi sa zdravim razumom, za nesto trulo sto ne drzi nikakvu vodu,a to je "preseljenje Srba na Balkan" :lol:

Dakle kao sto i crkvene knjige potvrdjuju, na Balkanu medju SLovenima se procalo gotovo identicno u 8.9 i 10 veku...

Poslednja izmena:
To sto neki Narodi izmisljaju jezike je njihovo pravo, Svetska Lingvistika ne poznaje nikakv "Bosnjacki" jezik.
Problem je u tome sto su ljudi opijeni mrznjom pa misle ako govore Srpsko-Hrvatski to ih cini Srbima ili Hrvatima.
Hrvatska,Srbija kao i Bosna i Crna Gora pricaju istim jezikom.

Kao sto rekoh i Argentinci pricaju Spanski pa nisu Spanci , kao i Urugvajci, Peruanci...itd...
To su sve posebne nacije koje danas imaju svoju kulturu,tradiciju, obicaje...stras prema svojoj zemlji...

Ti uporno pricas kako su svi danasnji Hrvati Srbi koji su eto zbog Turaka i Austrougarske postali Hrvati.
Ovoga nema ni u naucnofantisticnim filmovima.
Pozivas se na neku istoriju iz 7 veka, a ni sam ne znas gde si bio pre 7 veka...
.
citat wikipedia:
Španski je de fakto službeni jezik koji govore praktično svi Argentinci.[82] Usled veličine teritorije postoje velike razlike u dijalektima španskog jezika među regionima, međutim, rioplatense je preovlađujući dijalekat. Ovim dijalektom se govori uglavnom u basenu La Plate dok je naglasak sličan napolitanskom jeziku.[83] Italijani i drugi evropski narodi doprineli su stvaranju lunfarda, regionalnog žargona, prisutnog i u drugim latinoameričkim državama.

Pored španskog u Argentini su zastupljeni i drugi jezici:

- engleski [n 3] se uči u osnovnoj školi.
- italijanski govori 1,5 miliona ljudi.[82][n 4]
- arapski govori milion ljudi.[82]
- nemačkim jezikom govori oko 400.000 ljudi[82]
- jidiš govori 200.000 ljudi,[82] u Argentini živi sedma po brojnosti jevrejska zajednica u svetu.[84]
- gvarani jezik govori 200.000 ljudi,[82] uglavnom u provinciji Korijentes gde ima status službenog.[85]
- katalonski govori 174.000 ljudi.[82]
- francuski, uključujući i oksitanski.
- kečua jezikom govori 65.000 ljudi, uglavnom na Severozapadu.[82]
- viči jezikom govori 53.700 ljudi, uglavnom u Čaku[82] gde, zajedno sa jezicima Kom i Mokoit, ima status zvaničnog.[86]
- vlaškim romskim jezikom govori 53.700 ljudi, uglavnom u Čaku,[82] gde ima status službenog.
- japanski govori 32.000 ljudi.[82]
- ajmara jezikom govori 30.000 ljudi, uglavnom na Severozapadu.[82]
- ukrajinskim jezikom govori 27.000 ljudi.[82]
- velškim, zajedno sa patagonskom varijantom, tečno govori 25.000 ljudi[82]
a u bosni, hrvatskoj, srbiji i crnoj gori govori se jedan jezik u više različitih dijalekata. jedan je jezik jer postoji potpuna razumljivost medju govornicima koji se njime služe.

taj jezik nije rezultat prosvetne hegemonije ili vlasti jednih na drugima. i srbi i hrvati i muslimani i ********* su veći deo istorije proveli pod okupacijom. a uspeli su očuvati jezik svojih dedova i baba. osim jezičke povezice genetika je potvrdila srodnost srba hrvata i bošnjaka.
to znači da je potvrdila da su mnogi današnji srbi, hrvati i muslimani potomci istih zajeničkih predaka. rodbinski udaljeni tako malo da je sigurno da im je zajednički predak rodjen na balkanu..

na ovim prostorima su postojali romanski govori ali se krajem 19 veka beleži njihov kraj. ti govori se nazivaju Dalmatski jezik.

- - - - - - - - - -

jedini govor na ovim prostorima sa značajnijim brojem govornika a koji je nerazumljiv slovenima je albanski.

Тај митски ,,антисрпски пројекат,, постоји само у твојој глави.
Друго,број Хрвата и Срба односно племена која су населила балкан и стопила се у горепоменуте народе је био релативно исти,чак постоји могућност да је и Хрвата било више али не улазим у то.Као што је @Sandanski рекао у средњем веку Срби и Хрвати причали су истим језиком,ми то зовемо старословенским.Мађари су били главни савезници у борби против Турака све до Мохачке битке.Било је католизације за време Аустрије али је исто тако било и покрштавања од стране православне цркве у средњем веку. Да ли ти имаш неки конкретни документ или извор који потврђује да су 4 милиона Хрвата покрштени Срби?

ми то зовемо старословенским.
Да ли ти имаш неки конкретни документ или извор који потврђује да су 4 милиона Хрвата покрштени Срби?

Па тако му је и назив.
Има само приче које не знам где слуша, у Српском систему школовања таквих глупости нема..
Одакле ваде све те приче поједини људи ја стварно не знам..вароватно од Куће...

Ево узми Српски уџбеник и нећеш наћи никакве глупости које сеовде пишу...

.Било је католизације за време Аустрије али је исто тако било и покрштавања од стране православне цркве у средњем веку. Да ли ти имаш неки конкретни документ или извор који потврђује да су 4 милиона Хрвата покрштени Срби?
a što bi morao imati. nema konkretnih podatak pa znači nije tako bilo?

što se mene tiče ako nacionalni hrvati hoće da lažu sami sebe neka tako čine. ja neću. i kažem da nije u redu da duhovno sludjuju svoju decu kada već nisu mogli birati ko će njih učiti.

vidi. prema ovom sa viki broj srba u mletačkom delu dalmacije ( otoci i usko primorje u najgrubljem) iznosi 32.7%. od ostatka što su hrvati a što romani i drugi ne piše. radi ilustracije... mislim da je zadar bio čisto talijanski.
Koliko je bilo Srba u turskoj Dalmaciji, ne može se pouzdano reći. U mletačkoj Dalmaciji, prema zvaničnom izvještaju iz 1575. godine, bilo je svega 40.656 duša, od kojih 13.297 Srba.[SUP][2][/SUP][SUP][3][/SUP][SUP][4][/SUP]
u turskoj dalmaciji je bilo vrlo malo katolika jer su zbog turskomletačkih ratova katolici bili u nemilosti turaka. nisu imali svoju crkvu. pa su mnogi prešli u islam ili pravoslavlje.

ako je to tačno gde je danas taj odnos srba prema ostatku mase a najpre u mletačkom delu?
potom bi u turskom delu trebali dominirati muslimani i pravoslavci?

nema . izvršeno etničko čišćenje i pokatoličavanje. a u dvadesetom veku značajan deo ubijen u WW2 ili emigrirao posle . etničkim čišćenjem u oluji broj srba je sveden na nekih u 5% u celoj hrvatskoj. na otocima i primorju ako je 1% pravoslavaca...

eto short. oni koji se nisu hteli pokatoličiti su ubijeni ili proterani. sve bez osude katoličke crkve i država pod njenim uticajem..
mislim da se neki od novijih papa izvinuo za ono unijaćenje oko 1830. sarkastično konstatujmo. izvinuo se zbog toga što nije bilo uspešno.

Poslednja izmena:
Па тако му је и назив.
Има само приче које не знам где слуша, у Српском систему школовања таквих глупости нема..
Одакле ваде све те приче поједини људи ја стварно не знам..вароватно од Куће...

Ево узми Српски уџбеник и нећеш наћи никакве глупости које сеовде пишу...

Не брини,није то само код нас.

a što bi morao imati. nema konkretnih podatak pa znači nije tako bilo? što se mene tiče ako nacionalni hrvati hoće da lažu sami sebe neka tako čine. ja neću. i kažem da nije u redu da duhovno sludjuju decu kada već nisu mogli sami sebe odgojiti.

Па како можеш уопште да тврдиш нешто без података и докумената који то доказују? По тој логици свако се може представљати као познавалац и баљезгати нешто потпуно бесмислено.

Koliko je bilo Srba u turskoj Dalmaciji, ne može se pouzdano reći. U mletačkoj Dalmaciji, prema zvaničnom izvještaju iz 1575. godine, bilo je svega 40.656 duša, od kojih 13.297 Srba.[2][3][4]

Наставак...

Prošle su zatim decenije bez znatnijeg pomijeranja stanovništva, a onda, 1633. godine, iz Bosne i Srbije, zbog turskih zuluma, jaki broj srpskih porodica prebjegao je na mletačku teritoriju i naselio se na prostore oko Zadra, Šibenika i drugih gradova o čemu je zvanični izveštaj poslao lično dalmatinski providur Frančesko Zena. No petnaestak godina kasnije kužna epidemija pohodila je ove krajeve, naročito oko Šibenika, i odnijela na hiljade duša dok se dio stanovništva zbog gladi, odselio u druge pokrajine.

Нигде се не помиње то фамозно масовно покрштавање.

Нигде се не помиње то фамозно масовно покрштавање.
pa ko kaže da je bilo famozno i masovno. bilo je postupno kao svaka asimilacija i gro srba koji su bežali u primorje je tako preveden. postupno. stoga se u izvorima medju katolicima uvek spominje jedan mali dio srba katolika (npr par hiljada na desetak hiljada). to se odnosi na one srbe katolike koji još pamte svoje poreklo. pamćenje traje generaciju dve dok ne dodje do rodovskog mešanja. i gotova priča....

unijačenje je pojam za pokušaj masovnog prevodjenja. u oblastima gde su pravoslavci bili većina. o unijaćenju u dalmaciji možeš ovde pročitati.

negde napred izrazih mišljenje da se je deoba našeg naroda u različite konfesije odigravala od primanja hrišćanstva pa do 20 veka. i da se je najveći deo selidbi odigrao pre 18 veka.
prema mom skromnom poznavanju istorije u sledećim istorijskim trenucima imamo najintezivnija pomeranja konfesionalne pripadnosti :

-samo primanje hrišćanstva u ranom srednjem veku,
-vreme raskola i krstaški pohodi,
-formiranje autohtone pravoslavne crkve,
-vreme pokatoličavanje zapadne hercegovine i bosne, preveslavanje vernika bosanske narodne crkve
-tursko osvajanje i turrska uprava, prelazak pravoslavaca i katolika u islam
-proterivanje muslimana i pokrštavanje muslimana u novohrišćane, pokatoličavanje
-WW2
-gradjanski rat 1991-5

Poslednja izmena:

Back