Književnost Vasko Popa

• Začetnik teme Začetnik teme shubidubidu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hodočašća

Hodam sa očevim štapom u ruci
Sa upaljenim srcem na štapu

Stopala mi sriču slova
Koja mi sveti put ispisuje

Crtam ih štapom po pesku
Pred spavanje
Na svakom konačištu

Da mi se iz sećanja ne izbrišu

Daleko sam još od toga
Da ih odgonetnem
Za sada mi na vučje sazvežđe liče

Imaću čime da ispunim noći
Ako se živ i zdrav kući vratim

1605627687492.png

Vasko Popa je učinio oštar zaokret u savremenoj srpskoj poeziji ranih pedesetih godina. To se dogodilo 1953. godine kada se pojavila Popina zbirka pesama Kora, pesnička knjiga neobične sintakse, sadržine i forme. U literarnoj atmosferi socrealističkog pevanja i pripovedanja, koji su bili dirigovani dnevnim potrebama aktuelne politike i ideolognje, pojava Kore delovala je kao radosno pesničko otkrovenje, ali još više kao šok. Radovala je one koji su stremili modernom pesničkom izrazu i njegovom oslobađanju od dogmi i recepata; porazila je one čiji horizont očekivanja ova knjiga nije zadovoljila: za njih je ova poezija bila nerazumljiva i besmislena, jer njihov lenji duh nije bio spreman da zađe dublje od prvog nivoa razumevanja i tamo pronađe prava značenja i smislove. Tokovi poezije, međutim, neumoljivo su se kretali ka modernom izrazu i jednom zaorana brazda nije se mogla zatrpati i poništiti. Poezija Vaska Pope, najavljena knjigom Kora, stalno je išla uzlaznom linijom dalje razvijajući pesnički program iz Kore. Tako je Popa postao ne samo preteča moderne srpske poezije, nego i vodeća ličnost savremene srpske poezije, koja je obeležila epohu i odredila pravac daljeg razvoja poezije.

Popa ima pozitivan odnos prema tradiciji, koja je mogla da bude podsticajna i plodotvorna. Na prvom mestu tu je poezija Momčila Nastasijevića koja je svojom jezgrovitošću i gnomičnošću sa jedne strane, i čvrstom oslonjenošću na jezik rodnoga tla, na drugoj strani, mogla da deluje podsticajno. Drugi izvor podsticaja bilo je nadrealističko iskustvo prema kome je Popa bio vrlo selektivan: odbacio je nadrealističku bahatost izraza i forme, ali je prihvatio snoviđenja, iracionalno i humor. Treći inspirativni izvor je folklor čije će mu "od zlata jabuke" postati uzori jezika i mišljenja, izvori folklornih i arhetipskih slika, fantastičnog i groteksnog sagledavanja sveta, predmetnosti i ljudske egzistencije.

Poezija Vaska Pope iznenađuje predmetnostima, pojavama i pojmovima ovoga sveta koji postaju pesnička tema i predmet pevanja.

Teskoban i monoton urbani život savremenog čoveka predočen je u ovoj poeziji posredstvom detalja koje taj čovek primećuje kao nešto što izmiče jednoličnosti i monotoniji nekom svojom osobenošću. Ali ti sitni i na oko nevažni detalji funkcionišu u ovoj poeziji kao simboli. Obične stvari, predmeti i pojave postaju poetski motivi koji će na simboličan način predočiti čovekovu situaciju i njegovu egzistenciju. Svet nije ništa nego Nepočinpolje - arena sveopštih suprotnosti i sukoba. Otuda obilje apokaliptičkih, kosmoloških i metafizičkih vizija, koje će ovu poeziju učiniti filozofskom i metafizičkom.

Inovativnost poezije Vaska Pope najviše je ostvarena na jezičkom planu. Jezik je jednostavan, kolokvijalan, pun prozaizama i idiomatskih izraza. Izraz je eliptičan, jezgrovit, aforističan i gnomičan; njegovu poeziju odlikuje "leksičko bogatstvo i sintaksička strogost" (M. Pavlović). Davno je rečeno da rečima treba da bude tesno a mislima prostrano. Kod Pope nema obilja reči ali ima bogatstva i svežine reči. Međutim, on tim prebogatim i izuzetno svežim rečima nije dopustio da se razbokore i razbaškare - stegnute su sintaksičkim redukcijama. Iz toga proističe značenjska nabreklost reči, bogata misaonost i asocijativnost. To je bio novi kvalitet koji je ušao u našu poeziju. Još jedna osobenost ove poezije: iako je izraz stegnut i eliptičan, on je vrlo muzikalan. To su kompozitori vrlo dobro osetili. Dušan Radić je komponovao muziku za tri ciklusa iz knjige Kora: Spisak, Predeli i Opsednuta vedrina.

Vasko Popa je vrlo plodan pesnik - objavio je osam knjiga pesama: Kora (1953), Nepočinpolje (1956), Sporedno nebo (1968),Uspravna zemlja (1972), Kuća na sred druma (1975), Živo meso (1975), Vučja so (1975), Rez (1981). Objavio je tri antologije: Od zlata jabuka - antologija narodnih umotvorina (1958), Urnebesnik - antologija poetskog humora (1960) i Ponoćno sunce - antologija pesničkih snoviđenja (1962).

Poreklo ljubavi

Čekam sunce na klupi u parku
Preko puta od moga stana

Pratim hod oblaka na nebu
I zagrljenih parova
Na stazi između borova

Čitač novina s drugog kraja klupe
Prati hod mojih pogleda

Ljubav nije oduvek postojala
Nju je znate izmislila sirotinja

Da bez dukata dođe
Do slatke ženske brave
I pravog muškog ključa

8e4fecfec0d523ad6a235e7602594c79.jpg

Odlazak

Nisam više tu
S mesta se nisam pomerio
Ali tu više nisam

Neka uđu
Neka pregledaju neka pretraže

Vodenica u senci rebara
Zrelu prazninu melje
Opušci jevtinih snova
U pepeljari se dime
Nisam više tu

Privezan čamac njiše se
Na crvenim talasima
Par nedozrelih reči
U oblačnom grlu visi
Nisam više tu

S mesta se nisam pomerio
Ali sam već daleko
Teško da će me stići

Vasko Popa

Poznanstvo

Ne zavodi me modri svode
Ne igram
Ti si svod žednih nepaca
Nad mojom glavom

Trako prostranstva
Ne obavijaj mi se oko nogu
Ne zanosi me
Ti si budan jezik
Sedmokraki jezik
Pod mojim stopalima
Ne idem

Disanje moje bezazleno
Disanje moje zadihano
Ne opijaj me
Slutim dah zverke
Ne igram

Čujem poznati pseći udar
Udar zuba o zube
Osećam mrak čeljusti
Koji mi oči otvara
Vidim

Vidim ne sanjam.

ZEV NAD ZEVOVIMA

Bio jednom jedan zev
Ni pod nepcima ni pod šeširom
Ni u ustima ni u čemu

Bio je veći od svega
Veći od svoje veličine

S vremena na vreme
Tama bi mu tupa tama očajna
Od očaja tu i tamo blesnula
Mislio bi čovek zvezde

Bio jednom jedan zev
Dosadan ko svaki zev
I još izgleda traje

PEPELA

Jedni su noći drugi zvezde

Svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noći se zatim među sobom podele
Jedne budu zvezde
Druge ostanu noći

Opet svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noć poslednja bude i zvezda i noć
Sama sebe zapali
Sama oko sebe crnu igru odigra

RAZGOVOR

Zašto se propinješ
I obale nežne napuštaš
Zašto krvi moja

Kuda da te pustim
Na sunce

Ti misliš poljubac sunca
Ti pojma o tome nemaš
Ponornice moja

Boliš me
Odnosiš mi drvlje i kamenje
Šta ti je vrteško moja

Razvalićeš mi beskrajni krug
Koji još dozidali nismo
Crveni zmaju moj

Teci samo dalje
Da stopala te ne raznesu
Što dalje možeš teci krvi moja

Salvador Dali - Stolica

Treći deo ciklusa Spisak u zbirci pesama Kora Vaska Pope odnosi se na predmete koje je čovek stvorio. Svet ovih predmeta obojen je iskušenjima i stradanjima neslobode. Svi predmeti su u tragičnom raskoraku sa sobom i svetom, izgubljeni u tom svetu i svemiru, kao i stolica u istoimenoj kratkoj pesmi, koja želi da se distancira od svoje sudbine i da je projektuje na druge.
U kratkoj pesmi Stolica opevan je motiv iskušenja i stradanja u životu, ali dominantan motiv je čežnja za slobodom. Stolica, čije je telo stvoreno po meri tuđeg umora osuđena je da večno služi drugima i stoji na nogama i na taj način poništava sebe i svoju prirodu na besmislen način. Ona sanja o tome da ne bude predmet već biće i čezne za slobodom. Ni ne sluteći da bi razopredmećenje značilo i njen fizički kraj, ona čezne da se sjuri niz stepenice, zaigra na mesečini, ili da jednostavno sedne "na tuđe obline umora da se odmori".

Stolica
Umor lutajućih bregova
Dao je oblik svoj
Telu njenom sanjivom

Večno na nogama
Što koracima ne listaju
Zaboravila je
Zelenu venčanicu
Ali se u šumi plamena
Jecaja grana seti

Kako bi se rado
Niz stepenice sjurila
Ili na mesečini temena
Zaigrala
Ili prosto sela
Sela na tuđe obline umora
Da se odmori

1609060391538.png

O pesmi "Konj"
.

Konj je istovremeno simbol svega što je čovek pokorio, što je čovek porobio kako bi on sam živeo lagodnije i lepše, ali kao i u drugim Popinim pesmama, može se tumačiti i kao prikaz dva čoveka. Gazde i sluge, vlasnika i roba ili jednostavno nekoga koja je uspeo da nametne svoju volju i svoje potrebe drugima, ne obazirući se na činjenicu da tako zapravo pokorava drugo biće i uzima mu slobodu i duh
.
U prvom delu pesme, Popa nas podseća na borbenost ovog bića, na njegov slobodarski duh i želju da se, bez okova, kreće svetom. Pokazuje nam da postoje oni koji su spremni da se bore za svoje ideale i svoje želje, ali nam isto tako govori da, čak i ako nam se čini da je pravda da oni pobede, to se ne desi uvek.
Ova životinja je simbol potlačenog života u kome nema mesta slobodi. On se nalazi u bezizlaznoj situaciji koja kod njega budi najdublja i najtužnija osećanja jer je svestan da više neće moći da okusi slobodu, da je osuđen da, kao Sizif, stalno ponavlja isti posao. Jer je primoran da trči neskrajnim drumovima i da sa sobom nosi sav teret svoje sudbine i zemlje.
Pesma nas upozorava na značaj slobode i koliko je kvalitet naših života drugačiji kada možemo slobodno da odlučujemo o našoj sudbini.

Već na samom početku pesme, Popa nam oslikava konja u punom kasu. Njegovih osam nogu su zapravo slikoviti prikaz stalnog kretanja, kasa, trke na koje je konj primoran, a koji u posmatračevom oku se oslikava kao da konj ima 8 nogu.

„Obično
Osam nogu ima“

Konj mora da se tako kreće jer ga na to tera čovek. Koji mu se „između vilica“ nastanio, koji ga je pokorio i pobedio i sada ga koristi kao njegovog slugu. Pokušao je konj da se bori za svoju slobodu, da ne dozvoli da mu stave okove, da pobegne od čoveka i njegove neprirodne želje da bude jedini vladalac u prirodi, od njegove opsesije da pokori sva živa bića kako bi mogao da ih koristi za njegove potrebe, ali nije uspeo. Čovek ga je nadjačao i pobedio, stvarajući svet gde nigde ne postoji mesto za slobodnog konja.
Prilikom te borbe, konj se raskrvario, borio se do poslednjeg atoma snage, čime nam pesnik dočarava s jedne strane jačinu čovekove želje da pokori ovo biće, a sa druge, volju duha i želju konja da ne bude pokoren.

„Između vilica
Čovek mu se nastanio
Sa svoje četiri strane sveta
Tada je gubicu raskrvavio“

Nekada davno, pre nego što je postao samo još jedna karika u čovekovom svetu i u svetu podređenom čoveku, konj je bio slobodan. I postojao je momenat kada je silno želeo da povrati svoju slobodu. Njegov borbeni duh ga nije napustio nakon što je zarobljen. Sanjao je o svojoj slobodi.

„Hteo je
Da pregrize tu stabljiku kukuruza“

Međutim, sve je to davno bilo. Malo po malo, konj se mirio sa svojom sudbinom i sa time da više neće biti slobodan. Mirio se da činjenicom da ne može više slobodno da juri poljima, da šeta svetom, da uživa u prirodi.
Na kraju, njegova volja je slomljena. On više nema nade da će ponovo biti slobodan. Zapada u neizmernu tugu, u tečko melanholično stanje, svestan da je osuđen da do kraja života slući čoveku i svim njegovim prohtevima. U njegovim lepim očima više nema sjaja, više nema borbenosti i bunta, on sada sa ugašenim pogledom samo sluša naređenja i postupa po njima. Svestan da njegovom ropstvu nikad neće doći kraj, jer ni putevi kojima je primoran da ide nemaju kraj, on se vuće, hoda, trči, kako mu naredi gazda. A sa sobom uvek nosi teret sveta i teret svoje sudbine.

„Davno je to bilo
U očima lepim
Tuga mu se zatvorila
u krug
Jer drum kraja nema
A celu zemlju treba
Za sobom vući“

Popa je uspeo da u krajnje „minimalističkom“, sažetom stilu koji je karakterističan za njega prenese čitav niz osećanja, da skrene pažnju da neke pojave u društvu i da nas podstakne da razmišljamo o nama i našem okruženju.

Možda najradikalnije osveženje našim tadanjim poetskim preokupacijama doneli su ciklusi "Predeli" i "Spisak" (u vezi sa ovim ciklusima treba naglasiti da je Popa pesnik koji strogo vodi računa ne samo o rasporedu pesama u pojedinačnim ciklusima, već i o rasporedu ciklusa u zbirci, da je, dakle, pesnik koji računa sa značenjem konteksta unutar ciklusa pa i između njih; stoga nam i ne izgleda čudno, niti mislimo da je stvar proizvoljnih promena to što on u novim izdanjima svojih zbirki menja raspored ciklusa; ako su, na primer, u prvom izdanju Kore ciklusi "Predeli" i "Spisak" dolazili posle uvodnog ciklusa "Daleko u nama", koji je poput prologa i ekspozicije na scenu doveo konkretnu, aktuelnu situaciju — psihozu rata — onda je traženje jedne nove realnosti u "Predelima" i "Spisku" neposredna posledica odnosa prema toj aktuelnosti; u novim izdanjima tu uvodnu situaciju kvalifikuje bitno drugačiji ciklus "Opsednuta vedrina", pa i ova dva ciklusa, dolazeći posle njega, menjaju značenje i doimaju se kao ustupanje pred jednom daleko univerzalnijom situacijom, vremenskim međama neomeđenom i tako dobijaju dublju dimenziju). Pesnik je u tim ciklusima odista kreirao novu stvarnost, otvorio je i proširio granice poetskog, udahnuo predmetnoj stvarnosti emocionalni i duhovni život, najprostiju i najsvakodnevniju česticu prirode pretvorio u scenu na kojoj život igra svoju složenu, dramatičnu i, čak, humornu igru, potvrdio je iskonsku, orfejsku pesničku moć da sebi podvrgne prirodu i ne samo nju. Nema predmeta koji ne bi mogao postati poezija i nema oblasti koje su nedokučive pesničkoj reči. Čak i uzdah, recimo ("U uzdahu"), taj toliko eksploatisani izraz prenaglašene osećajnosti, sam sobom je postao pesnički predmet. Sugestivna moć Popinih slika — koje ljudski uzdah dočaravaju kao drumove iz dubine duše" okružene mrtvom, okopnelom prirodom, prirodom u kojoj je ubijena plodnost — veoma ubedljivo kvalifikuje emocionalnu temperaturu uzdaha. Ona otvara nove vidike u pesničkom doživljaju sveta, vidike do kojih dolazi zaobilaženjem neprirodno intenziviranog tona i glomazne verbalne aparature. Popa vidi svet i njegove pojave u pokretu, u večoj dinamici, jer jedna statična situacija ne bi mogla da obuhvati prošlost, sadašnjost i budućnost, da izrazi sudbinu predmeta u pesmi i da, u isti mah, tako oskudnim sredstvima obelodani pesnikov emocionalni odnos prema njemu "Konj").

Bogdan A. Popović

1609865020981.png

Maslačak

Na ivici pločnika,
na kraju sveta,
žuto oko samoće.

Slepa stopala
sabijaju mu vrat
u kameni trbuh.

Podzemni laktovi
teraju mu korenje
u crnicu neba.