VAŠKE! VAŠKE! VAŠKE!

• Začetnik teme Začetnik teme pajamaca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja sam imala vaske kad sam bila mala......i sisala sam se svaki put kad sam ih dobivala........kad sam zanji put u drugom razredu dobila...pre toga nisam imala vaske samo gnjide,ali mrtve.........i n znam mozda sam u skoli dobila opet.............moj brat ima malo duzu kosu....njega srbi.....ali kad majka pogleda,on nema vaske...sta to moze da znaci?

Јао, још јендна јако битна ствар: има људи које вашке просто обожавају (као мене, на пример :-(, 3-4 пута сам их угостила, а моју сестру НИКАД нису посетиле, иако смо стално биле заједно).
Не знам у чему је фазон.

:):):)

Nadala sam se da će nas te napasti zaobići i ako smo krenuli u predškolsko.
Još juće odem na roditeljski, reči je bilo o tome kako su se prilagodili, priredbi za Novu godinu, paketićima, školici u prirodi. I onako kao uzgred vaspitačica pomenu da 8 deteta tog dana nije došlo. O vaškama ni reči.
Pogledamo danas dete imamo šta da vidimo. Pobesnela sam. Zaradila ih je u školici. Neko dete ili više njih ima vaši, roditelji to znaju i dete sedi kući, ali im ne pada na pamet da obaveste vaspitačicu. 8 od 28 je mnogo.

Nadala sam se da će nas te napasti zaobići i ako smo krenuli u predškolsko.
Još juće odem na roditeljski, reči je bilo o tome kako su se prilagodili, priredbi za Novu godinu, paketićima, školici u prirodi. I onako kao uzgred vaspitačica pomenu da 8 deteta tog dana nije došlo. O vaškama ni reči.
Pogledamo danas dete imamo šta da vidimo. Pobesnela sam. Zaradila ih je u školici. Neko dete ili više njih ima vaši, roditelji to znaju i dete sedi kući, ali im ne pada na pamet da obaveste vaspitačicu. 8 od 28 je mnogo.

А што си побеснела и на кога?
Мислим, то се дешава и дешаваће се.... Ништа страшно! И та њихова деца су добила од некога исто као и твоје дете. Можда и истога дана кад и твоје дете...и можда од детета чији родитељи и не знају да им дете има вашке....
Вашке се среде после два прања шампоном. Веруј ми, имам искуства у томе - ниједна ''епидемија вашака'' ме није заобишла!

А што си побеснела и на кога?
Мислим, то се дешава и дешаваће се.... Ништа страшно! И та њихова деца су добила од некога исто као и твоје дете. Можда и истога дана кад и твоје дете...и можда од детета чији родитељи и не знају да им дете има вашке....
Вашке се среде после два прања шампоном. Веруј ми, имам искуства у томе - ниједна ''епидемија вашака'' ме није заобишла!

U pravu si potpuno. Brzo sam spustila loptu. Šta mi vredi da besnim, niša se ne rešava. Kosu sam joj oprala šamponom u roku od jednog sata pa ćemo dalje.
Nerealno je bilo od mene što sam mislila i nadala se da će nas zaobići. To je ono čuveno srpsko 'bem li ga neće valjda baš mene.

Никад их нисам имала. Не сматрам то заслугом, на мене не иду.
Али, Јованча, морам да ти испричам нешто.

Прегледам косе ђацима пре неку годину, петак је био. Две девојчице и један дечак имали су вашке. Јавим њиховим родитељима, да знају да их среде. Многи родитељи не знају да препознају гњиде, и не кривим их.
Сутрадан, зове ме колегиница која је тад имала ћерку код мене. ,,Ванда, да ли је моја Сања јуче имала вашке кад си их гледала?'' ,,Не, није, што?'',,Данас их има...''

Значи, могуће да сам јој ја пренела вашке док сам прегледала децу. Или, како су стајали близу једни других док сам гледала... Све у свему, у понедељак је био систематски преглед, а тамо се испостави да 16 њих из одељења има вашке! :rtfm: Могуће да су лепо пренели једни другима баш у петак, док су чекали у реду да их ја прегледам... :sad2:

E ja bi' te za kaznu naterala da svima kupis sampone... :lol: :cmok:

Јој, ћути... :zcepanje:
Стварно сам се осећала кривом.
Али је још горе кад се родитељи увреде ако им ажем да дете има вашке. Па, није то кривица ни школе, ни њих, једноставно се деси, и кијавицу од неког покупе, па се не љуте.

.
Али је још горе кад се родитељи увреде ако им ажем да дете има вашке. Па, није то кривица ни школе, ни њих, једноставно се деси, и кијавицу од неког покупе, па се не љуте.

:ok:
баш сам хтела да напишем:mrgreen:
ал стварно многи вашке сматрају за срамоту...не знам зашто:(
једна девојчица у Јоциној групи је имала вашке и васпитачица је рекла њеној мами да не доводи дете док не санира вашке
дете није дишло месец и по дана:( изгледа да се мама увредила)...(само ми није јасно како она мисли да добије потврду о похађању прдшколског јер знам да нема пара да плаћа вртић,,,но није тема)
и ја кад сам радила као учитељица добијем вашке, гњиде (некако се поклопило са првом трудноћом:mrgreen:)
ал што је најгоре нисам препознала, па сам вукла око 6 м
сврби мене глава, оперем косу кажем мами ајд погледај бре јел имам вашке....каже она не видим ништа (ваљда се спрале)
сутра опет оперем косу, сврби још кажем мужу ајд погледај---каже нема
одем код гинеколога...утврди трудноћу и пошаље на боловање ...и првог дана мог одсуства из школе---била патронажна сестра да гледа децијел имају вашке...ето да сам била ту, да и мене прегледа, а овако...
и ништа.... жалим се ја гинекологу како ме сврби глава, шта смем да користм...шампон против перути, каже он:lol:
тражим да одем код дерматолога...ни он није видо вашке:roll:
тек у школи за труднице коју је водила патронажна сестра, открије она мени вашке:worth: и каже шта да радим

рекла да морам да променим постељину и ставим на искувававње
купим шампон против вашака
ошишам се
прошло је брзо:worth: за мање од недељу дана:worth:

Мене је патронажна сестра учила да гледам. И тако знам да препознам гњиде. Кажем ја ђацима:,,Реците родитељима да сам вам гледала да ли имате вашке, је многи родитељи не знају да их виде.''
А једна девојчица каже мами :,,Гледала учитељица наше вашке, сви имамо! Она зна то да гледа, а маме не знају!'' :zcepanje:
Никад не кажем јавно пред одељењем ко има, али јавим родитељима.

А Векси, подсетила си ме на једну рођаку која је од клинаца из родбине добила вашке пред свадбу. Имала косу до тура, пунђу дивну на венчању, а каже, мислила је да ће умрети од свраба, фризерка јој приликом прављења пунђе открила вашке, па није имала времена да их ,,среди'' пре венчања...

Ako se stalno vraćaju: moja frizerka kaže da vaške ne idu na farbanu kosu, rešenje je ofarbati se.
Ja sam ih imala jednom, kad mi je sin pošao u prvi razred..Nisam umela da ih prepoznam i baš sam se pitala šta se ovo moje dete češe, kad nas je moja zaova ispregledala i svima nam našla vaške, brrrrrr...sva se stresem kad se setim, baš bljak

Ako se stalno vraćaju: moja frizerka kaže da vaške ne idu na farbanu kosu, rešenje je ofarbati se.
Ja sam ih imala jednom, kad mi je sin pošao u prvi razred..Nisam umela da ih prepoznam i baš sam se pitala šta se ovo moje dete češe, kad nas je moja zaova ispregledala i svima nam našla vaške, brrrrrr...sva se stresem kad se setim, baš bljak

Ovo nije istina,jer ja se farbam,a pre neku godinu sam zaradila vaške.

Ne spominjite tu reč na V!
Letos su ih sva deca iz komšiluka imala. Ja otkrijem i kod svog deteta, i javim ostalim mamama. Peri, račešljavaj, trebi ... oči su mi ispadale... Ja sam ih trebila svaki dan, stavim je na sunce i onda pramen po pramen. Poenta je sledeća - ja sam svoje dete očistila za par dana, ali ostale mame je očigledno mrzelo i da pogledaju, nego su rekle kako njihova deca nemaju (a ja svojim očima videla gnjide na kosi!). Naravno, posle nedelju dana smo opet zaradili stanovnike, ponovo sve ispočetka - peri, češljaj, trebi satima. A onda sam zabranila da se približava glavu uz glavu sa ostalom decom, vezivala rep i stavljala joj maramu :S :S :S ... i nekako smo se sačuvali od treće invazije.
Supitoks zlata vredi :)

na svu sreću napast nisamo imali, ali bliski rođaci jesu tako da sam upoznata sa njihovim mukama, a pošto sam im na osnovu saveta sa ove teme savetovala da kupe supitoks (jedva nađen,m ako nema ga pa ja odmah kupila jedan za rezervu nek se nađe zlu ne trebalo), gnjide se zadržavaju na korenu dlake (srećom mala je crnokosa pa se lepo vide, strah me hvata da moje plavokoso dete ne zakači iste...) tako da iako se ošišala problem gnjida nije rešila
Znam da joj je mazala kosu mašću (me gušćijom :mrgreen:Vanda)raščešljavala i sl. Jedva se rešila napasti

na svu sreću napast nisamo imali, ali bliski rođaci jesu tako da sam upoznata sa njihovim mukama, a pošto sam im na osnovu saveta sa ove teme savetovala da kupe supitoks (jedva nađen,m ako nema ga pa ja odmah kupila jedan za rezervu nek se nađe zlu ne trebalo), gnjide se zadržavaju na korenu dlake (srećom mala je crnokosa pa se lepo vide, strah me hvata da moje plavokoso dete ne zakači iste...) tako da iako se ošišala problem gnjida nije rešila
Znam da joj je mazala kosu mašću (me gušćijom :mrgreen:Vanda)raščešljavala i sl. Jedva se rešila napasti

sisanjem se nece resiti velikog broja gnjida ali ce olaksati sebi poso i detetu, jer em ce je brze i lakse prati, em ce je bolje cesljati, lakse pregledati kosu i sl, onda manja povrsina kose ce biti ostecena od sampona....

Secam se da sam ja dobila vaske kada sam bila predskolsko i da me je mama osisala skroz na kratko :roll: Secam se da je bila jako tuzna jer je ona vaske povezivala sa necistocom i prljavstinom ali su joj onda objasnili da u stvari vaske idu na cistu kosu.
Moja najstarija je takodje dobila vaske kada je imala nekih 5 god. takodje u skolici,a to se prenelo i na mladju cerku.Imale su kratku kosu tako da nisam morala da ih sisam.Pokojni svekar nam je dao onaj mali,gusti cesalj,a u apoteci sam kupila sampon za ta stvorenja tako da je bilo bas ludo...zurka do zore.

...Istina:vaške se lepo nastane i u farbanoj kosi...
...Istina:vaške su "domaće" životinje i u urbanoj Švajcarskoj-moja sestričina ih dva puta zaradila, jednom ih i "uvezla" u Srbiju, za letnji raspust , pa smo imali i "stranske vaške", -made in Swiss...:mrgreen:
...Istina:ne nervirati se, bar nekoliko puta zaredom prati kosu i...nestanu.A, da- i redovno čistiti gnjide...:confused:

upomoć ljudi,
Ana nam zapatila vaške u vrtiću.
i šta sad?
jau jau qq mene grdne:lol:
a ona plava ne vide se!
kupila sam šampon, i češalj...i spremam se na rat sa nemani.
jel znate za neku foru?

e, moja sestra ih dobila u vrticu kad je bila mala
i mama, potpuni...neznalica kad su vaske u pitanju, je odvede svojoj frizerki
koja je fino uzela i oprala joj kosu onim samponom u boji...mislim da se zvao Helenton ili tako nesto...sve u svemu, oma su pocrkale :zper:

Back