Vasi razlozi za i protiv EU

Da li ste za ulazak Srbije u EU ?

• Da

• Ne

• Nisam sigurna/siguran

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Taj Milosevic ti ne izlazi iz glave ,pusti bre proslo vreme pocni da zivis u sadasnjosti. Uvek se vadite na SM ako nemate sta da kazete. Umro je covek pre mnogo godina
opustite se malo nece da se vrati. A sto se EU tice vidim svi procvetase od ulaska u EU , Grcka, Portugalija , Spanija itd.
pa te zemlje su i te kako procvetale u poredjenju sa onim sto su bile ranije. a sad sto su grci posebno skloni muljanjima i obmanama isto kao i srbi, to je druga prica i neodgovornost prema samom sebi. s tim sto sad kad su primili novcanu pomoc, doci ce neko da im sa pravom dahce i kontrolise sta se i kako desava. i u spaniju su poslali funkcionere iz evrope da dahcu lokalnima i kontrolisu sta se radi po ministarstvima jer su aljkavi da sami nesto naprave. pa ta grcka i spanija (andaluzija) su u eu 15 bili najveci primaoci pomoci iz regionalnih fondova, a andaluzija i inace zivi od evropskih subvencija za poljoprivredu jer da toga nema,tradicionalno lenj narod u juznoj spaniji ne bi imao leba da jede, sa sve presipanjem tj niveliranjem novca iz bogatijih spanskih regija :confused: a i sada sa ostalim raspalijim zemljama koje su usle u eu imaju status tranzitornih regija koje se i dalje grebu za pare.

boze ljudi raspitajte se malo pre nego sto krenete da mlatite sta je bilo pre a sta posle. ne vredi napamet pricati jer izgleda glupo :neutral: pa da nama dodje neko da dahce za vrat, posebno politicarima i svim visokim funkcionerima,procvetala bi drzava bar da se dozvoli da se stvari odvijaju prirodnim tokom umesto sto ovako krade kako ko stigne. a jos kad ti za nepostovanje zakona sleduje kazna da se upisas od straha veca je verovatnoca i da se isti postuju....kod nas je najveci problem bezakonje totalno i sto su politicari iznad zakona pa rade sta i kako hoce u svoju korist....zato im se ni ne zuri u eu, ma sta izjavljivali formalno...jer onda se u velikoj meri zavrsila njihova predstava, kao i monopolisti sa kojima se lizu i sve slicne spodobe....nema nas narod potencijal da izrodi nesto nalik svarljivom politicaru, jer svi ti politicari koje pljjujemo dolaze upravo iz naroda, nisu pali sa marsa, pa kad vec nema nek nas bar za nase dobro malo kontrolise neko spolja, mozda se i narod ovajdi a ne samo pojedinci. mada za lenjost i sklonost muljanju i nepostovanju procedura nema druge pomoci nego one koja dolazi iznutra, iz nasih glava :neutral:

...
Ako mislis da je centralizovana vlast u Briselu sposobnija da sacuva Evropu od buducih iskusenja, ja ne mislim tako. Ona moze da zrtvuje bilo koji svoj deo radi ocuvanja sopstvenog interesa. Americke racune u sukobu sa muslimanima placa Evropa svojom defanzivnom politikom prema muslimanima. Primecujes da se samo pojedine zemlje odlukama svojih parlamenata opisu nadirucem islamizmu dok to EU ne radi. I odkud ti ideja da je efikasnija centralizovana vlast od decentralizovane?

Centrala u Briselu bi bila mnogo efikasnija ako bi se otarasili Engleza - znamo sa kime oni prave sve planove. Ostatak EU vidim kao prilicno dobar projekat, najvise zasnovan na nemackom prijateljstvu prema Francuskoj i Rusiji. Ta 'osovina' Pariz - Berlin - Moskva je po meni vrlo dobro resenje.

A mi da napravimo strogu podelu... Kultura sa Rusima i pomalo Francuzima, a posao sa Nemcima.

Mislim da je bezveze raspravljati o ovome jer smo kao država jako daleko od standarda potrebnih za članstvo u EU, a okolnosti koje trenutno postoje su drugačije od onih koje će vladati kada/ako te standarde i dostignemo. Međutim, da bismo rešili ključne probleme ove zemlje, ne smemo se oslanjati ni na koga sa strane, bila to EU, Rusija ili Kina jer tako samo pokazujemo nesposobnost i neodlučnost, a sa takvom strategijom nećemo napredovati pa ne znam u kakvu nas uniju primili. Ja se u politikologiju, ekonomiju, sociologiju, filozofiju... ne razumem previše, ali sam kao mesto gde smo posebno tanki, a šta hitno treba menjati, pored korupcije, naravno, primetio nebuloznu ekonomsku strukturu i potpuno zapuštenu nauku. Ekonomija Srbije je katastrofa, ja stvarno ne znam kako ova zemlja dosad nije bankrotirala! Tu nema ni ''p'' od proizvodnje, običan šteker danas ako kupite, na njemu će pisati ''Made in'' ne znam ti ni ja gde! Oni koje zovemo tajkunima i biznismenima su obični trgovci čije se poslovanje zasniva na tome što uvoze i po bezobrazno visokim cenama prodaju robu široke potrošnje, praveći od ''najk'' patika, ''kinder'' čokolada i tačskrin telefona, koji se na zapadu smatraju normalnim i svakodnevnim, luksuznu robu! Druga stvar koja direktno podstiče ekonomski razvoj je nauka. Sva moderna društva ulažu velike pare u razvoj nauke jer nauka uslovljava porast i kvalitet proizvodnje. Tako se dobijaju novi lekovi, tehnički uređaji, materijali i sl. koji imaju svoju cenu na tržištu. Ali je šta reći o zemlji gde je ministar za nauku Boža Gulikoža, ministar životne sredine ortoped, ministar prosvete politikolog, ministar odbrane mašinski inženjer, a potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić! :zroll:z:hm::dash:

ZA: Zbog visoke budzetske i ostale kontrole i inspekcija i rigoroznih kazni zbog (ne)sprovodnjenja zakona.
Zbog jednostavnosti zakona i administrativnih postupaka koji se ticu gradjana.

NE: Zbog svega ostalog (pre svega nepusenja).

Kako budzetska kontrola funkcionise u Rumuniji i Bugarskoj? Jedno je donositi zakone, a drugo je primenjivati ih u praksi!
Zasto mi sami ne donesemo zakone o budzetskoj kontroli? Zasto EU treba da uredjuje nase dvoriste umesto nas?

Европски интеграциони процеси, од оснивања Европске економске уније па до данас, имају приметан развојни пут. Од почетне Европске економске уније, чије су се земље чланице уговором обавезале на „слободно кретање људи и размену средстава, капитала и идеја“ унутар граница својих држава, временом се отишло доста даље. Од јединственог европског економског простора дошло се до стварања јединственог европског политичког, безбедносног, правног и образовног простора, који је требало да добије и своју правну форму - Устав. Међутим, како Устав нема чисто правну садржину, већ у њему треба да буду заступљени сви сегменти живота дотичног друштва, те на тај начин и изражен идентитет једне државне заједнице кроз правне норме, пре званичног доношења текста Устава Европске уније (29. октобра 2004. у Риму), постављало се и реално питање: које је место и улога Цркве Христове у Европској унији, односно какво ће бити њено статусно место по Уставу ЕУ? Расправе на ову тему интензивирале су се током 2003. године.

Питање уласка Србије у ЕУ биће стварно на дневном реду за десет или двадесет година. Треба се окренути решавању питања из наше суморне стварности, а не бавити се прогнозама да ли ћемо и када, односно да ли ћемо уопште ући у ЕУ.

view_image.php

Против. Код мене нема ниједан аргумент који би ишао у прилог. Ево листе:

1 1991 увели су нам санкције
2 1999 Подржали Шиптаре и НАТО бомбардовање
3 Стандард: Да, али само колико да отплатиш кредит и стално се уваљујеш у све јаче дужничко ропство.
4 Контрола: нећеш моћи ништа слободно да радиш док ти они не нареде.
5 Нећеш моћи да производиш и продајеш своје производе већ само оне који ти они наметну
6 Веће плате. Да али када оплатиш порезе па неку казну не остане ти много.
7 Нова радна место. Само постајеш јефтина радна снага без икакве слободе и права
8 Расно мешање, хомосексуализам одузимање деце ако им се не свиди како си их васпитао итд.

Има још разлога, али не могу тренутно да се сетим.

Da su Srbi normalan narod i da imaju isto takve politicare glasao bi NE, ali posto se radi o narodu koji je nesposoban da izrodi i izabere lidera koji ce istom doneti bilo kakav napredak, vec na vrhu drzave reda stoku, lopove i najgoru mogucu bagru, glasam DA, jer je ocigledno da tom protektoratu (neozbiljno je nazvati drzavom) treba "guverner" na lancu koji ce da izvrsava naredbe drugih; dok se Srbi ne opamete, tj. ako se ikad opamete.

Primecujem da na forumu postoji neka vrsta vjestacke podjele na evropejce i antievropejce. Ovi prvi su zagovornici teze da ce Srbiji biti osetno bolje ukoliko postane drzava clanica, a ovi drugi (ako dobro skapirah) tvrde da ce se stvari u Srbiji prilike znatno pogorsati ukoliko Srbija postane clanica EU.
Nisam zagovornik ni jedne ni druge teze, cak pitanje ulaska ili neulaska EU ne stavljam na neku listu svojih prvih 5 prioriteta.
Mislim da Srbija i njeni gradjani imaju vaznijih, precih problema, poput neuradjenih strukturnih ekonomskih reformi.

Niti mislim da ce nam "procvjetati ruze", niti mislim "da ce zavladati mrak". A vi koji pripadate jednoj od strana, objasnite meni evroneutralnom, zasto mislite da bi ulazak Srbije u EU bio toliko dobra ili tolko losa stvar za nas.
Bice i anketa...

Naravno da bi trebalo pristupiti EU,korisno za Srbiju,protiv su monopolisti,tajkuni,krimosi,huškači,oni koji imaju koristi od trulosti zemlje.

Vojvodina ce u Evropu jer i jeste Evropa.
Srbija je Balkan i ona ce sa Turcima a moze i sa Rusima..
zabole me...
ovi ih vaspitali a i sta ce takvi u Evropi ?
ko njih treba ?
Mislim takvih.

Da nema Balkana(ca) ne bi danas ni leba imali da jedete dragi "EVROPLJANI"
Zrenjanin ostao bez hleba, novi direktor doneo brašno

ZRENJANIN - Iz "Žitoprodukta", koji ima najveću pekaru u Srednjobanatskom okrugu, danas potrošačima nije isporučena nijedna vekna hleba zbog nedostatka brašna, koje je tek jutros stiglo, zajedno sa novim generalnim direktorom Simom Grujeskuom........
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/...in-ostao-bez-hleba-novi-direktor-doneo-brasno

Back