Cru*
Veoma poznat
- Poruka
- 10.148
ko mi vređa južnu prugu?
To i ja pitam...ne dirajte mi juznjake

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ko mi vređa južnu prugu?

Изгледа пуно људи.ako neko sebi dozvoljava da na osnovu jezika kojim govori covek procenjuje njegovu inteligenciju taj je zrtva svog mentoliteta
po tome Japanci bi bili bas glup narod![]()

Потпуно се слажем. Сада су почели да акцентују први слог.Ali ono sto mi uzasno mnogo zapara usi je kad na nacionalnoj televiziji cujem od spikera neke novonastale akcente koji su u zelji da se sto vise pobegne od "seljackog juznjackog" postali paradoksalni i isto tako stravicno nepravilni i izvestaceni.
...iako sam je lepo "akcentovala"...al to ko da nisam ja...
Svesna sam da prvi utisak koji ostavljam moze da bude pod uticajem mog akcenta ali se zbog toga ne brinem jer znam da ih drugi utisak uvek obori s nogu. Zato mislim da osobe koje nakon par meseci zivota u Beogradu promene svoj dugogodisnji lokalni akcenat to rade jer nemaju da ponude drugi kvalitet koji bi potpuno obezvredio prvobitni los audio efekat.
Moja naj naj naj njabolja drugarica sa kojom se druzim skoro 15 godina je u 15-oj dosla u BG i vremenom je skroz izmesala akcente. Ona je inace iz JZ dela Srbije iz kraja u kome ljudi imaju izrazen akcenat. Niej vezbala, jednostavno su se vremenom izmesali akcenti. Njena drugarica, iz istog mesta, se udala za nekoga iz Vojvodine odmah posle srednje skole (zivi u Vojvodini danas) i skroz je skinula njihov akcenat. Kao sto rekoh njihov akcenat je izrazen, ali zbog godina zivota u Vojvodini vise se skoro i ne primecuje taj juznjacki akcenat. Tako da promena moze da nastupi i spontano vremenom.
Na kraju sam odgovarala:"Da, jesam."
Zesce je bilo kada bi poceli da me ispituju nesto, a ja pojma nisam imala.
Inace ih lako skupljam, nesvesno.Kad bih mogla da biram, najradije bih zivela u kucici na planini.
Prilicno sam smorena od guzve i prljavstine.
Ali nemam mogucnosti. Tamo ne bih imala od cega da zivim.
Kad odem u provinciju vidim da je vecina ljudi na ivici gladi. Ali stvarno.

?
Ali ono sto mi uzasno mnogo zapara usi je kad na nacionalnoj televiziji cujem od spikera neke novonastale akcente koji su u zelji da se sto vise pobegne od "seljackog juznjackog" postali paradoksalni i isto tako stravicno nepravilni i izvestaceni.

Мени је мало чудно живети негде годинама а не променити акценат.Promeniti maternji akcenat ne znaci kapitulirati pred vecinom vec spreciti da nacin govora skrece paznju sa samog govora.
Ja zivim u Bg vec 1,5 god i nisam promenila svoj tipicni juznjacki govor. Iako upotrebljavam sve padeze sa punom pravopisnom tacnoscu govor mi krasi pregrst akcenata na zadnjem slogu![]()
Obicno u toku razgovora sagovornik primeti da nisam lokalna i obicno usledi pitanje: a da niste vi iz Leskovca? Ko da je Leskovac jedini grad u kome se nepravilno akcentuje
Moj govor mi sasvim normalno dodje iako sam svakodnevno u obavezi da govorim sa ljudima na polozaju; svoj akcenat ne menjam.
Ali ono sto mi uzasno mnogo zapara usi je kad na nacionalnoj televiziji cujem od spikera neke novonastale akcente koji su u zelji da se sto vise pobegne od "seljackog juznjackog" postali paradoksalni i isto tako stravicno nepravilni i izvestaceni.
Svesna sam da prvi utisak koji ostavljam moze da bude pod uticajem mog akcenta ali se zbog toga ne brinem jer znam da ih drugi utisak uvek obori s nogu. Zato mislim da osobe koje nakon par meseci zivota u Beogradu promene svoj dugogodisnji lokalni akcenat to rade jer nemaju da ponude drugi kvalitet koji bi potpuno obezvredio prvobitni los audio efekat.
Promeniti maternji akcenat ne znaci kapitulirati pred vecinom vec spreciti da nacin govora skrece paznju sa samog govora.
(ko je gledao film zna da je on mogao da imeni intonaciju i skine tudj glas)Neko smatra da je pitanje casti insistirati iskljucivo na maternjem akcentu i onda moze da se sacuvaМени је мало чудно живети негде годинама а не променити акценат.
Мислим, како могу... Ја кад одем негде, мени после два-три дана језик и акценат "уђу у уво" и одмах почнем да мењам.
Није ми јасно како могу да издрже, мајке ми.

Па ја говорим правилним акцентом.Neko smatra da je pitanje casti insistirati iskljucivo na maternjem akcentu i onda moze da se sacuva
Mozes da promenis sredinu, ali ako si okruzen ljudima iz svoj kraja onda se lakse odrzi maternji akcenat.
Verujem da je teze promeniti akcenat sa pravilnog na nepravilan zato sto svakodnevno gledamo televiziju i okruzenimo smo (ipak) pravilnim srpskim jezikom. Obrnut proces je logicniji, prirodniji i laksi![]()

Nema tu sta da se objasnjavaПа ја говорим правилним акцентом.
И кад одем на југ, почнем да мењам акценат, али ми је неко скренуо пажњу да то не радим јер изгледа као да их омаловажавам.
Нисам успела да објасним да није тако.
И онда се ја заиста трудим, али је тешко.![]()
.Па ја говорим правилним акцентом.
И кад одем на југ, почнем да мењам акценат, али ми је неко скренуо пажњу да то не радим јер изгледа као да их омаловажавам.
Нисам успела да објасним да није тако.
И онда се ја заиста трудим, али је тешко.![]()
... on je inace od onih koju su studirali u bg i imaju mnogo lepo misljenje o njemu i zal sto nisu ostali u njemu