Vaša prva poruka ikada na ovom forumu?

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
63.603
Evo pre tačno 7459 dana, 15 sati, 46 minuta, napisao sam ovo:

1701873877598.png

A vi, koja je vaša prva poruka na forumu?

(naći ćete lako, u detaljnja pretraga ubacite vaše ime, kao datum "ne pre" stavite dan pre vaše registracije", a kao datum "ne posle" stavite neki dan za koji pretpostavljjate da je neka poruka već bila napisana)

Evo pre tačno 7459 dana, 15 sati, 46 minuta, napisao sam ovo:

Pogledajte prilog 1459199

A vi, koja je vaša prva poruka na forumu?

(naći ćete lako, u detaljnja pretraga ubacite vaše ime, kao datum "ne pre" stavite dan pre vaše registracije", a kao datum "ne posle" stavite neki dan za koji pretpostavljjate da je neka poruka već bila napisana)
Znam koja je ali zaista nije za prikazivanje :fdlan:

Smeh u tami​

Još jedno daleko uspešnije delo, pod originalnim ruskim naslovom Camera obscura(1938), bavi se ovom već poznatom temom
– Nabokov odvija vrtoglavi pad sredovečnog likovnog kritičara Alberta Albinusa i njegovu intenzivnu opsednutost šesnaestogodišnjom Margo Peters.
Njena potkupljivost, glupost i okrutnost čine je neodoljivo podlom.
I priča se ne završava dobro.
Albertova preljuba opravdana je činjenicom da je njegova supruga Elizabeta malo dosadna u postelji .
Margo, koja je život provela finansirajući se pozirajući gola a kasnije i prostitucijom, istrenirana da spazi imućnu laku metu,
nalazi da je on njen idealni spas i finansijska bezbednost.
Nabokov, međutim, ima odličan smisao za humor i ironiju, obezbeđujući savršenu kaznu za preljubnika-pedofila:
nakon nesreće koja ga oslepljuje, moraće da živi u ljubavnom trouglu nesvestan toga.
Reks, njen prvi ljubavnik (i njegov prijatelj) i Margo nastavljaju svoju aferu pod istim krovom, dok izvlače novac od Alberta.
Saznanje da su ga pravili budalom, dovodi ga do tragičnog svršetka, ne odustajući od ideje da niko ne može da ima Margo osim njega.
Zapravo, zbog njegove ne samo bukvalne zaslepljenosti Albert je u nemogućnosti da prozre njihovu obmanu i to je ono što ga dovodi do sunovrata.
A Margo beži sa mesta zločina bez ičega u rukama i, kao i Lolita, izdaje ga zbog ljubavi prema drugom muškarcu.
1645032918316.png

Dok je sam Nabokov ukazao na vezu između Margo i Lolite, takođe je kontrastovao ove dve figure
ističući da je Margo samo mlada ***** a ne nesrećna mala Lolita;

Previše surovo ga je kaznio. Nije mu toliko zbog preljube i efebofilije, nego što prezire Albertovu glupost.

Заборавио сам од кад је то било :(
evo g-osn Aco, to bi trebala biti ova poruka:

Screenshot_5.png

nakon toga su ti ispravili stih

------------------------------------------------------------------------------------
Ako još nekom treba, javite,.. uspešno pronalazim sve vaše najstarije poruke ( po metodi @Sizif )
Pronalazim čak i one poruke, s početka, gde ste vrlo uspešno blefirali (ili blamirali se),..

Ako želite, požurite, jer neke poruke a i cele TEME nestaju :rotf: brzinom svetlosti

Back