Na koliko perete

Koji će ti, posle da peglaš ko luda nasta. Ja je imam i ne koristim, samo za peškire da ih smekša.

Da staviš u sušilicu moraš da raspališ 1200+ centrifugu a tada se cepa garderoba. A što zgužva posle brenerom peglaš. Besmisleno.

Beli veš 60
Tamni veš pamučni 60
šareni veš boje plavo zeleno pamuk 60
šareni veš svetlo sivo i slično svetlo pamuk 60

sintetika šarena 40
jakne, patike 30, nekad 40.

krpe za kuhinju i krpe za pranje kuće 90

Sve što perem na 40 obavezno i peglam, na primer donji veš jer ima čipku i sintetičke delove, ako se pere na 40 onda ispeglam, jer su posle pranja na 40 ostale masa bakterija, pa ono..

Perem na 60° zato što prevaranti sve deklarišu na 40° i tako se ograđuju za (ne)kvalitet.
Tih 20° razlike se pokazalo da neće uticati da se veš ošteti.

Na 90° perem kuhinjske krpe i stolnjake koje i peglam. One su takođe deklarisane na 50-ak ali ih ipak stavim na 90. I sve bude ok.
Ne znam zašto to ne uradim i sa belim vešom.

Mnoge stvari, malo finijeg materijala perem ručno i tako mi dugo traju.

*Lepo što si temu stavila na ispravan pdf. A to je bilo koji osim Žene.

Ti zezaš ovde? :)
Ne zezam. Ni ja nisam verovao dok nisam probao.

Ono što piše na kesi ili kutiji praška je samo okvirna vodilja, a količina praška zaista zavisi od nekoliko stvari - tvrdoće vode, temperature vode, količine vode (tip mašine), količine veša i zaprljanosti veša. Da ne ulazim mnogo u matematiku i hemiju, postoji jedna vrednost koja se naziva kritična micelarna koncentracija (KMK), koja mora da postigne najvišu vrednost da bi pranje bilo idealno. U najvećem broju slučajeva za prosečno tvrdu vodu, 30-40 mililitara praška su dovoljni da zakucaju KMK vrednost na maksimumu.

Ako staviš više od količine koja dovodi KMK na maksimum, praviš nekoliko šteta istovremeno.

http://eskola.chem.pmf.hr/disk_10.php3?sif=187

Back