VASA OMILJENA RASA PSA

bullterrier mada ne treba svako da ga ima.
staff i boxer su takodje sjajni psi sto se mene tice.

ko kupuje psa neka stavi na papir pozeljne osobine,pozeljne rase i dobro se raspita o tim rasama pre nego sto ih oceni i izabere.

verujte mi dugo proucavam ovu temu.

A kako bi rešio problem porodice gde su svi odrasli clanovi i normalno da su različite ličnosti i žele različite vrste pasa. Meni i ćerki odgovara bretonac (zato i imamo dve zenke takodje majku i ćerku), muž obožava šarplanince (imali smo prelepo žensko štene ali je bilo kupljeno sa bolesnim srcem i uginula je nakon mesec dana) i sin koji je želeo nem.ovčara i dobio ga je (sada ima 4 meseca). Svi smo različiti ali moramo naučiti da živimo u slozi i kompromisu. Kada smo uzeli štene šarplaninca naša bretonka Maza je bila odrastao pas i vrlo lepo su se njih dve uklopile. Sada kada imamo Mazu,Mašu i Meša (breton,breton,NO) takodje se svi lepo slažu. Bude tu po malo svadje oko igracke i uglavnom jer ih Meš smara a one su odrasle, ali zar se i mi u kuci ne sporečkamo. Prema tome, mišljenja sam da kada je covek sam može da stavi na papir osobine koje želi kod svog psa pa takvog sebi da nabavi ali ako još neko reši da sa njim i tim izabranim psom živi znači da mora da se prilagodi datoj situaciji. Ako imate porodicu moraju svi birati (što je nemoguće) ili se prilagoditi. Daleko od toga da ja ne volim NO, ili da suprug ne voli bretonke. Mi svi jako volimo pse, imali smo i dva Mazina legla) i naši psi su obožavani,maženi i paženi od strane svih nas, ali su ipak svi različiti po osobinama i izgledu, baš kao i mi.

E to sam ia primetio. Stave dva psa razlicitih osobina tipa labradora i rota. Nije mi jasno:think:

Da, primetila sam, ili haskija i zlatnog retrivera. Očigledno biraju isključivo po izgledu što je potpuno pogrešno.

A to nalaženje na sredini, moguće je, samo ako se izađe sa jakim argumentima sa obe strane. Moj muž se ne razme naročito u kinologiju, njemu je pas ipak samo pacijent, neko ko se razboli pa ga on leči. On se premišljao između šarplaninca (ponovo), bernskog planinskog psa, zlatnog retrivera, engleskog buldoga... Moji afiniteti vuku na drugu stranu, volim molosoide nešto duže dlake poreklom iz Azije i među omiljenim rasama su mi bosanski tornjak, turkmenski alabaj (kog mnogi greškom zovu srednjeazijski ovčar što je zapravo podsekcija u II FCI grupi), kangal, karakačanski ovčar, kuvas, gampfr... Ogroman broj ljudi za većinu tih rasa nikad nije ni čuo ali njemu se nije svidelo kako ih je Jovan Memedović predstavio na svojim putopisima kroz njihovu prapostojbinu, došao je do zaključka da su suviše agresivni svi do jednog. I otprilike ćemo da nabavimo (jednog dana, kad budemo imali sve neophodne uslove) labradora, bernskog ili njufaundlendera. Još da ga ubedim da uzmemo kuju i sterilišemo je odmah i sve će biti super!

Mimi, sto se tice toga turkmenskog alabaja, meni je on prelijepa rasa, i nisam znao da je to srednjeazijski ovčar!
Na svu stetu oni su veoma rijetki kod nas, i sto se tice njih, nisam znao da im je pravi naziv turkmenski alabaj......Moj drug planira da ga nabavi iz inostranstva, a kod nas u Crnu Goru nema ih 15 ukupno!.....Bas, bas su rijetki - barem kod nas!
Vjerovatno ih u Srbiji ima vise!;)

Na jednom Hrvatskom forumu naleteh na jednu ovakvu temu i stvarno mi se svidela,pa pomislih da i ovde kod nas postavim nesto slicno.
Uz rase koje vam se dopadaju i koje bi ste zeleli da imate lepo bi bilo i neki komentar da postavite zasto bas oni?
Od molosa najvise volim
1.Sop
2.Boerboel
Obe pasmine su nepriznate i dosta su slicni i izgledom i karakterom.
Od dugodlakih
1.Malinois Tervueren
2.Aljaski malamut
3.Tornjak
4.Sarplaninac

Sad nemam vremena da pisem duze vec je pola dvanaest pa moj komentar o ovim rasama stize sutra.

jeste da je malo starije pitanje ali evo i ja da kazem nesto xexe;)
meni se najvise svidja sharplaninac jer je mnogo odan,mnogo je lep,cuva svojim zivotom gazdu i ono sto mu je povereno tako da najvise njih volim i 101% posle leta kupujem sharca dole na Kosovu jer volim izvorne a ne ove i odgaivacnice (nek se ne uvrede odgaivaci :) )...

e posle sharca najvise mi se dopadaju rotvajler i bernandinac...
pozdrav za sve..:super:

Slike sve govore. :p
par-terijera-pocetna.gif

izvinjavam se, koji je ovo terijer, diivni su:lol:

jeste da je malo starije pitanje ali evo i ja da kazem nesto xexe;)
meni se najvise svidja sharplaninac jer je mnogo odan,mnogo je lep,cuva svojim zivotom gazdu i ono sto mu je povereno tako da najvise njih volim i 101% posle leta kupujem sharca dole na Kosovu jer volim izvorne a ne ove i odgaivacnice (nek se ne uvrede odgaivaci :) )...

e posle sharca najvise mi se dopadaju rotvajler i bernandinac...
pozdrav za sve..:super:

Koja sramota ljudi!
Da covek nije citiro moj post ja ne bih ni znao da sam ovu temu ja pokrenuo,skroz sam zaboravio za nju.:dash::dash::dash:
:rotf::rotf::rotf:

Koja sramota ljudi!
Da covek nije citiro moj post ja ne bih ni znao da sam ovu temu ja pokrenuo,skroz sam zaboravio za nju.:dash::dash::dash:
:rotf::rotf::rotf:

Pa da si malo češće s nama, znao bi. Ustvari, u međuvremenu je tvoja tema pala, neko drugi je pokrenuo sličnu temu pa je neka od modova našla i spojila. Ili je Laki našao, ne sećam se više. Otkud ti? Baš te dugo nije bilo. Daj postavi neku noviju fotku svog zoološkog vrta. Kako su kornjače? A SOPovi?

Pa da si malo češće s nama, znao bi. Ustvari, u međuvremenu je tvoja tema pala, neko drugi je pokrenuo sličnu temu pa je neka od modova našla i spojila. Ili je Laki našao, ne sećam se više. Otkud ti? Baš te dugo nije bilo. Daj postavi neku noviju fotku svog zoološkog vrta. Kako su kornjače? A SOPovi?

Ma tu sam ja cesto,ali pretezno samo citam.Nedavno sam otvorio sa jednim prijateljom 2 Hostela u Moskvi,tako da me od pisanja i odgovaranja na pisma,i glava i prsti bole.A sto se tice zivine,svi su dobro,videcu ovih dana i neku sliku da stavim.

Ajde daj ocenu za sajt,jel dobro uradjen,trebali jos nesto,svaki savet je dobro dosao.
Foto jos nismo stavili,ali ce i one biti uskoro tj. 1 jula.http://www.hostel-camelot.com/

moze li neko da mi kaze koja je rasa ovog kuce sa slike?

Pas sv. Huberta iliti samo Hubert. Tragač po krvi poreklom iz Manastira Sv. Huberta u Belgiji, prvi pisani podaci, ako se dobro sećam, datiraju iz XIV veka. Inače, ima tako izoštreno čulo mirisa da je u stanju da prati trag star i do 48h.

Saro, i ja volim masu različitih rasa, čik ti nađi vezu između mog malog gremlina i recimo turkmenskog alabaja.

U odnosu na druge belgijske ovčare kratkodlak je. Gusta dlaka je posebno kratka na glavi, spoljnjoj strani ušiju, licu i donjim delovima udova. Nešto je duža na vratu (gde pravi okovratnik), na donjem delu ušiju i na repu. Boja: crvenkasto smeđa a lice je crno. Uši su uspravne, oči smeđe, prednji udovi stoje potpuno okomito. Laici ga ponekad zamene sa nemačkim ovčarom mada je malinois puno nežnije telesne građe nego nemački ovčar i visok je samo do 62 cm. Telesna težina oko 30 Kg. Doživi starost do oko 12 godina. Ime je dobio po mestu Malines, flamanski Mecheln. Tamo su uzgajali kratkodakog ovčara koji je 1891 godine ušao u belgijski pasminski standard. Tada su mu odredili i današnju boju koja mora biti smeđe crvena. Odličan je, višenamenski upotrebljiv radni pas. Izdrži različite situacije i imali su ga kao policijskog psa čak i u belgijskom Kongu gdje se odlično pokazao. Ni vrućina mu nije škodila. Malinois je od svih belgijskih ovčara najrašireniji. U svojoj matičnoj domovini je na prvom mestu ispred svih ovčara pre svega zbog izvanredne spretnosti i sposobnosti učenja. Na međunarodnim takmičenjima školovanih pasa malinoisi osvajaju najviša mesta. Ponegde čak istiskuje i nemačkog ovčara jer je energičniji i tvrđi. Potreban mu je dobar odgoj ako njegovu agresivnost želimo održati u normalnim granicama. Traži puno kretanja
Sin Baja

Back