Imam ja jedan dobar način, pa ko hoće nek isproba. Meni uglavnom deluje.
Uzmeš jedan papir i na njemu iscrtaš tri kolone. U prvoj napišeš konkretan problem, u drugoj ocenu od 1 do 10 koliko taj problem zavisi od tebe, a u trećoj šta ti možeš da uradiš povodom toga (više različitih mogućih rešenja problema), da izabereš rešenje koje po tebi izgleda najbolje i da ga se držiš.
Dakle svrha je u tome da tačno izdvojiš svoj problem, da skontaš koliko on zavisi od tebe lično (npr. Brat mi je užasno popustio u školi. Koliko to zavisi od tebe? Pa možda 2 eventualno. Ili, pala sam ispit. Koliko to zavisi od tebe? Može biti da je 10, a ako je profesor ustao na levu nogu, može i 3)...I na kraju, da dobro razmisliš o svom problemu i da nađeš za njega neka prihvatljiva rešenja koja ćeš potom krenuti da primenjuješ. Nakon ovoga, zbog problema se više ne nerviraš, nego radiš na realizaciji njegovog rešenja. I svaki put kad ti padne na pamet da se zbog njega nerviraš, uzmeš lepo taj papir i podsetiš se šta zapravo treba da radiš.
Mislim, možda deluje glupo, ali probajte (mene kičma više ne boli

). Ja kad sam stavila prvi put probleme na papir, u onoj drugoj koloni mi je bilo više problema ocenjenih sa 1. Onda skontah da se zbog toga uzalud nerviram.
S druge strane, bilo je i onih problema koje sam ocenila sa 10, ali do tada sam se samo nervirala, a nisam ništa radila na tome da ih rešim.
Uostalom, probajte, pa ako zaista shvatite suštinu problema, ja sam sigurna da ćete se manje nervirati i da vam ovaj način može mnogo pomoći.