Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drage dame,
nova sam i otprilike dva dana citam i listam sve moguce ne bi li saznala sto vise o muskoj neplodnosti.
Naime,kad mi srce nije puklo mm je uradio spermogram sa brojem spermatozoida 0,4.Od minimum potrebnih 20..Jedva sam otisla do moje dr da mi kaze sta nam je ciniti,otprilike je rekla..da se razumemo ovo je za vantelesnu.Pod hitno kod urologa,bris uretre i ponovno spermogram za desetak dana da vidimo da li ce biti promene,desava se da se razlikuju rezultati.
Sutra idemo u Bio Medicu na bris,rade i nedeljom na urea,mycoplasmu i klamidiju,pa cemo dalje traziti uput za urologa.
Mogu vas pitati-pretpostavljam da ce nam dati na klinicki ili dragise misovic,ne znamo jos gde se ide. Znam samo da sam dr pitala kazite mi jel sa ovakvim rezultatima postoji sansa...malo me umirila jer je rekla naravno ali kad vidim kako i sta se prolazi za vantelesnu prosto me strah bolnih analiza,cekanja,pobacaja i svega sto se desava. Ne znam moji kako ce preziveti, ajde mi smo spremni na sve sto treba ali znam tuge koju ce ovo doneti... Ako neko ima savet odakle poceti i da li je ovaj put pocetnih analiza to sto treba,na svemu cu biti zahvalna.

Drage dame,
nova sam i otprilike dva dana citam i listam sve moguce ne bi li saznala sto vise o muskoj neplodnosti.
Naime,kad mi srce nije puklo mm je uradio spermogram sa brojem spermatozoida 0,4.Od minimum potrebnih 20..Jedva sam otisla do moje dr da mi kaze sta nam je ciniti,otprilike je rekla..da se razumemo ovo je za vantelesnu.Pod hitno kod urologa,bris uretre i ponovno spermogram za desetak dana da vidimo da li ce biti promene,desava se da se razlikuju rezultati.
Sutra idemo u Bio Medicu na bris,rade i nedeljom na urea,mycoplasmu i klamidiju,pa cemo dalje traziti uput za urologa.
Mogu vas pitati-pretpostavljam da ce nam dati na klinicki ili dragise misovic,ne znamo jos gde se ide. Znam samo da sam dr pitala kazite mi jel sa ovakvim rezultatima postoji sansa...malo me umirila jer je rekla naravno ali kad vidim kako i sta se prolazi za vantelesnu prosto me strah bolnih analiza,cekanja,pobacaja i svega sto se desava. Ne znam moji kako ce preziveti, ajde mi smo spremni na sve sto treba ali znam tuge koju ce ovo doneti... Ako neko ima savet odakle poceti i da li je ovaj put pocetnih analiza to sto treba,na svemu cu biti zahvalna.

Draga Tugice, ima mnogo parova koji su ostvarili zeljenu trudnocu putem VTO i pored veoma losih rezultata, bilo zeninih, ili partnerovih. Sa druge strane, veliki procenat neuspesnih postupaka, imali su, upravo, oni parovi kod kojih ni jedan problem nije pronadjen. Ono sto hocu da ti kazem jeste da se, pre svega, moras naoruzati strpljenjem i pozitivnim mislima. Strah od neuspeha, analiza, cekanja itd je nezaobilazan bio kod svake od nas, ali on te ne sme sputati u pokusaju da se ostvarite kao roditelji. Sigurna sam da ce ti se javiti neka od devojaka kod kojih je bio problem muski sterilitet i podeliti sa tobom svoje iskustvo. Ja mogu jos samo da ti kazem da je sa mnom na transferu lezala jedna devojka ciji muz je imao ocajan rezultat i nakon biopsije i vto ostala je trudna iz prvog pokusaja. To i tebi zelim od sveg srca.

Drage devojke, kako ste, kako provodite dane? Ima li novih trudnica? Onima koje se spremaju na nove pokusaje zelim puuuuuno uspeha i da nam se sto pre pridruze.
Mi smo danas 18+0, vreme sporije prolazi kada se mora lezati, ali izdracu.
Devojke trudnice, da li ste se prebacile na trudnicki kutak?
Kristinah, da li jos uvek pijes Aspirin? Kod mene je ludnica kada je u pitanju terapija. Jedan me vodi, a doktor koji me ni ne vodi zove da kaze da nastavim sa terapijom dok mi neko drugi ne kaze drugacije. Da li ste vadile D-dimer? Meni dobar, ali kaze Andjelic da nastavim da ga pijem. Vidim da je Vasilije uveliko prestala da ga pije, pa reko jos tebe da pitam.
Sva vas puno pozdravljamo nas troje

Klarita, ja ga ne pijem. Meni su trombociti počeli da opadaju sami od sebe i nisam htela da se bezveze kljukam tabletama. Doktorki nisam rekla a ona kad je pogledala rezultate rekla je da je sve ok. Kad je ok nemam ni nameru da počnem sa aspirinom.

Drage dame,

Tugice, promeni ime... Recimo u Nadu. Moj suprug je imao očajan (zaista očajan) spermogram a isto smo uspeli iz prvog pokušaja. Doktori su pokušavali da mu poprave stanje. Pio je neke preparate (papreno skupe) nakon kojih je trebalo da se poboljša stanje - ali ništa. Azoospermija, spermatozoida uopšte ni na vidiku. Biopsija testisa je srećom dobro prošla pa su nam ulili malo nade. Dva meseca pre VTO je suprug primao ampule merional 2x2 nedeljno. Te ampule smo naručili od jednog druga koji često ide u Madjarsku. Tamo su bile jeftinije. I nakon terapije usledila je VTO sa uspešnim rezultatima :zper: :zper: Samo hrabro napred i biće bebica. Ali se dobro naoružaj strpljenjem. Sve se to može savladati. Srećno.

Hvala na recima podrske,valjda je sto kazete neminovan strah od svega.Kad smo saznali on je bio spreman da ucini sve sto treba,ohrabrujuci i mene da ce sve to da se sredi.
Ali uvek je ono ali koje procitam nesto sto me strecne.."ali nije nista pomoglo,ili pomoglo je ali nista ipak bez VTO" jaoo..nisam se nadala da cu biti ta koja ce prolaziti sve to,i trudim se da jos ne razmisljam ali strah od bolnih analiza i postupaka je ono sto me paralise..Mozete mi reci da li je cela ta priprema prikupljanja i posle usadjivanja embriona zaista bolno i neprijatno iskustvo.
Samo kad se setim kad bih slusala i gledala sa majkom o VTO i zivotnim pricama ljudi..kako bi mi rekla-sta li nas jos ceka,kao da je znala..Izvinite ako sam banalna,ali jos me valjda drzi ta neverica i pitanje koju sebi verovatno svi postave 'sto bas mi'...

Hvala na recima podrske,valjda je sto kazete neminovan strah od svega.Kad smo saznali on je bio spreman da ucini sve sto treba,ohrabrujuci i mene da ce sve to da se sredi.
Ali uvek je ono ali koje procitam nesto sto me strecne.."ali nije nista pomoglo,ili pomoglo je ali nista ipak bez VTO" jaoo..nisam se nadala da cu biti ta koja ce prolaziti sve to,i trudim se da jos ne razmisljam ali strah od bolnih analiza i postupaka je ono sto me paralise..Mozete mi reci da li je cela ta priprema prikupljanja i posle usadjivanja embriona zaista bolno i neprijatno iskustvo.
Samo kad se setim kad bih slusala i gledala sa majkom o VTO i zivotnim pricama ljudi..kako bi mi rekla-sta li nas jos ceka,kao da je znala..Izvinite ako sam banalna,ali jos me valjda drzi ta neverica i pitanje koju sebi verovatno svi postave 'sto bas mi'...

Ne brini, ništa nije bolno, ukolikp ne racunas injekcije koje se primaju u samom procesu vto. Ja sam i HSG (rentgen pregled materice) radila bez anestezije i nije bolelo, ali i to može u kratkoj anesteziji. Jedino može da boli hiperstimulacija jajnika posle pripreme za vto, ali to se desi manjem broju žena, i ne znači da će tebi. Najteže je čekanje i borba sa administracijom u toku skupljanja nalaza. Kad dodješ do same vto, tad si već na sve spremna. Vas neće maltretirati inseminacijama, koje su najčešće gubljenje vremena. Na sajtu ministarstva zdravlja imaš spisak šta ti sve treba za komisiju i hrabro kreni redom. U bolnici Mišović za muški sterilitet najbolja je prof Vinka Vukotić. Radi i privatno, ako želiš da izbegnete čekanje.

Moje koleginice, njih 3 su imale problem sa sterilitetom, samo su moji i nalazi mog supruga bili svi u redu. One su dobile decu prirodnim putem, a ja završila na vto, još uvek se ne zna zašto. Hvala bogu da je uspelo iz prve i sad čekamo dva dečaka. Tako da, džaba se pitati zašto tako mora. Samo strpljivo i hrabro. Insistiraj da nosiš nalaze odmah na komisiju da se ne gubi vreme, a usput, dok čekate na red suprug će piti vitamine za poboljšanje spermograma - spremite se finansijski, puno koštaju. Strpljivo i uspećete. Koliko sam ja videla, najteže uspeva onima kojima je sve u redu a bebe nema jer nemaju šta da leče. Valjda dosadašnja medicina nije otkrila test koji bi mogao da nadje njihovu "grešku", pa ne može ni da im se lekovima pomogne.

Srećno i samo napred.

Vasilije2013 jako mi je drago sto vam je uspelo i mogu samo da zamislim radosti oko bebica koje cekate.Neka Vam je sa srecom i da budu lepi,zdravi i pravi momci!
Bas mi je juce jedna apotekarka predlozila da odemo kod dr Vukotic i ja zvala bolnicu Dragisa Misovic da vidim koliko se ceka kazu zavisi kako kod koga,u proseku mesec i po dana...Ja sam tip koji kad nesto ne valja ili ne ide odmah resavam pa me sad kopka sto toliko moramo cekati,ali sta je tu je. Sacekacemo ali ako bude potrebno ici cemo i privatno kod nje..Nije nam problem koliko treba platiti te vitamine i ostalo..nista nije skupo s obzirom za sta se borimo.
Hvala na predlogu da odmah trazimo komisiju sto kazes da ne gubimo vreme,jer verujem da samo dok dodjemo na listu za vto i same procedure - nece verovatno proci kratko.
Mada sam cula da se prvo pokusa s vitaminima,lekovima pa se ide na kontrolne spermograme,pa kod dr pa onda odlucuju da li ima uspeha ili treba na VTO..Ja sam pesimista da ce sa 400 hiljada sper..biti nekog uspeha u poboljsanju i zacecu prirodnim putem..Videcemo u svakom slucaju,puno hvala na svim odgovorima puno mi pomazu,makar i jedan savet bolje nego nista.

ZA TUGICU:

Kod prof Vukotić je užasna guzva, opsadno stanje. Znam jer sam i ja vodila mog muža kod nje, pošto su nam ginekolozi na različite načine tumačili njegov spermogram, od toga da je potpuno normalan do toga da nema šanse da ima decu. Budalastine. Tako da su kod nje duge liste čekanja za pregled. Ako je spermogram tvog muža jako los, on ce sigurno dobiti terapiju da ga poboljsa, ali u cilju povećanja uspešnosti vto, ne verujem da bi i jedan ginekolog čekao prirodno začeće, pogotovo ako ste već pokušavali više od godinu dana. Zato mislim da vama komisija nece traziti tri pokusaja inseminacije pre vto, kao što su nama tražili.
Gak Beograd je potpisao sa ministarstvom zdravlja ugovor da primi sve parove koji predaju papire do kraja godine, ne bi trebalo da čekate dugo.

Hvala Vasilije2013..danas sam bas pozvala i zakazala mu kod dr Vukotic 21.oktobra...medjutiiim..Dosao danas kuci sa nalazom brisa koji je uradio pre neki dan i pozitivan je na Ureaplazmu..ja sam taj bris radila u junu i bila sam negativna..Ne znam,citam da se oba partnera moraju leciti pa i da ponovim bris,ako pokaze opet negativno kod mene,ko zna da li cu i ja morati da pijem lekove.
Znaci ne znam sta jos necemo otkriti..On je resio da ne ceka oktobar nego da mu sutra zakazemo privatno kod dr Vukotic,da odmah krenemo da poduzimamo sta treba.
Svakako sumnjam da ce ista pomoci za trudnocu,i sve se vec mirim sa cinjenicom da cemo polako da prikupljamo nalaze za VTO,a verovatno nista od toga dok ne izleci Ureaplazmu...Svakako hvala na savetima,puno mi znaci jer se otprilike izgubim u svemu..

Hvala Vasilije2013..danas sam bas pozvala i zakazala mu kod dr Vukotic 21.oktobra...medjutiiim..Dosao danas kuci sa nalazom brisa koji je uradio pre neki dan i pozitivan je na Ureaplazmu..ja sam taj bris radila u junu i bila sam negativna..Ne znam,citam da se oba partnera moraju leciti pa i da ponovim bris,ako pokaze opet negativno kod mene,ko zna da li cu i ja morati da pijem lekove.
Znaci ne znam sta jos necemo otkriti..On je resio da ne ceka oktobar nego da mu sutra zakazemo privatno kod dr Vukotic,da odmah krenemo da poduzimamo sta treba.
Svakako sumnjam da ce ista pomoci za trudnocu,i sve se vec mirim sa cinjenicom da cemo polako da prikupljamo nalaze za VTO,a verovatno nista od toga dok ne izleci Ureaplazmu...Svakako hvala na savetima,puno mi znaci jer se otprilike izgubim u svemu..

Samo da te obavestim da je kod jedne moje drugarice suprug (i ona), oboje su imali ureaplazmu. Njen muž je isto imao jako loš spermogram, ali kad su izlečili ureaplazmu stanje mu se popravilo i na kraju mu je spermogram bio normalan. Ne brini, biće sve dobro. Ne znam odakle si, ali za loše spermograme i pogotovo bakterije i loše briseve kod muškarca je dobar i doktor Brzaković u Parksu u NSu. Mi smo se posle dve godine lečenja od ešerihije kod mog supruga najzad izlečili tamo za nepuna dva meseca. A i spominjani drug je bio tamo. Odličan urolog i on nam je odmah bez problema dao potrebne nalaze za komisiju.

Ako ipak budete morali na VTO - bez brige. Nije to toliko bolno. Gledaj na to kao na novo životno iskustvo i mogućnost da savladavaš svoje strahove od igala (što je kod mene bio slučaj). Kad na to budeš gledala kao na izazov svakim savladavanjem prepreka ćeš se osećati snažnije, hrabrije i ponosnije na sebe. Biće tu straha i depresivnih trenutaka, ali ovde na forumu ćeš naći podršku. Tu smo da te bodrimo ma šta se dešavalo... Ono što će ti biti najpotrebnije a što ćeš najteže savladati je STRPLJENJE. E, tu ti ni mi ne možemo pomoći. To ćeš morati da savladaš sama. Jer svima nama je čekanje najteže palo, ali šta je - tu je. Srećno.

Pre nesto malo vise od godinu dana, nakon visegodisnje borbe da ostanem u drugom stanju i da se otkrije uzrok nemogucnosti ostajanja u istom, dr Kopitovic mi je predlozila da radim laparoskopiju i histeroskopiju.Bila sam srecna jer sam mislila da ce konacno naci problem, otkloniti ga i sva muka nece biti uzaludna. Kada sam se probudila iz anestezije cula sam njen glas koji se obraca mom suprugu : pravac vto! ne mozemo da otkrijemo uzrok,nema fizicke prepreke sve je u redu! Bila sam ocajna. Da me ne shvatis pogresno, naravno da je super sto je sve u redu,ali i pored toga sto je sve u redu mi 5 godina ne uspevamo da napravimo bebu. E, sada da objasnim zasto sam ti uopste i iznela svoj slucaj. Kada smo konacno odlucili da idemo na vto, sto je za mene bilo jako bolno prihvatiti, jer, navodno, oboje smo zdravi, pa zasto onda moram da idem tim putem.... bila sam ocajna, ali sam shvatila da bih bila mnogo ocajnija da ne probam. Poceli smo sa prikupljanjem papira,sve privatno da sto brze bude. I stize nalaz mog supruga gde stoji ureaplazma pozitivan. Zovem moju dr i ona kaze lecite prvo to, ne mozete sa tim pred komisiju. Dobro. Urolog kaze nije to nista, kutija antibiotika i cao. To je bio mart, a izlecio se u septembru.Odemo kod drugog urologa, jer nema vise smisla ponavljati terapiju koja ocigledno ne pomaze, i nadjemo odlicnog dermatovenerologa (oni se valjda i bave tim bolestima, izmedju ostalog) i on odmah kaze, eritromicin i dovicin, to je bila terapija, nisu ni mogli da izlece ovaj oblik, probajte to i to (ako te budu zanimali detalji, ime leka i ime doktora, napisacu ti, da ne gusim sad ovde). Posle jedne terapije koju smo pili oboje, konacno se oslobodio bestija.Ko bi tad znao da ce trebati toliko i da ce mi u medjuvremenu brisevi koje sam vec bila pripremila za komisiju zastariti pa sve nanovo vadi, sva sreca pa nista ne boli :)
Napisila sam ti svoje iskustvo jer znam kako je meni bilo i tesko i vecno cekanje. Kada se toga resite, a daj boze da kod vas bude lakse i brze, sve ide mnogo brze. Od momenta kada prodjete komisiju vreme leti i zaboravices sve. Bice ti samo u glavi:jedva cekam da krenem sa terapijom! A terapija, odnosno, injekcije koje ces dobijati, da li u stomak ili u ruku, ne bole. Igle su one tanke za inzulin i naviknes se vremenom. Ali, pre svega, pored velikog strpljenja koje, htela ne htela, moras imati, moras razmisljati pozitivno. Ja sam verovala u uspeh, i ne kazem da je meni zato uspelo, ali mi je takav stav pomogao da sve lakse i brze prodje.
Nadam se da te nisam smorila sa svojom pricom, ali sam zaista htela da ti pomognem. Ako ti bilo kakav savet bude trebao, slobodno se javi.

Poslednja izmena:
Evo bas sam se ukljucila na net da vidim ima li jos divnih ljudi koji su prosli slicno i stvarno hvala jer nalazim dodatnu snagu u recima podrske,i naravno savetima zbog procesa koje ste vi vec iskusile.
Mi smo iz Beograda,godinama bili u vezi,i napokon dosli do jos jednog sna koji delimo i koji nestrpljivo zelimo ostvariti.Pokusavali smo malo vise od godinu dana kad sam posumnjala da nesto nije u redu i tako je sve krenulo..Gradim strpljenje po malo,nije lako kad ne mozete resiti problem odmah,sad, ali shvatam da nismo jedini.Kad bude nesto novo javicu i unapred hvala sto delite svoja iskustva i saznanja,zaista znaci.Pozdravljam vas sve!

Pre nesto malo vise od godinu dana, nakon visegodisnje borbe da ostanem u drugom stanju i da se otkrije uzrok nemogucnosti ostajanja u istom, dr Kopitovic mi je predlozila da radim laparoskopiju i histeroskopiju.Bila sam srecna jer sam mislila da ce konacno naci problem, otkloniti ga i sva muka nece biti uzaludna. Kada sam se probudila iz anestezije cula sam njen glas koji se obraca mom suprugu : pravac vto! ne mozemo da otkrijemo uzrok,nema fizicke prepreke sve je u redu! Bila sam ocajna. Da me ne shvatis pogresno, naravno da je super sto je sve u redu,ali i pored toga sto je sve u redu mi 5 godina ne uspevamo da napravimo bebu. E, sada da objasnim zasto sam ti uopste i iznela svoj slucaj. Kada smo konacno odlucili da idemo na vto, sto je za mene bilo jako bolno prihvatiti, jer, navodno, oboje smo zdravi, pa zasto onda moram da idem tim putem.... bila sam ocajna, ali sam shvatila da bih bila mnogo ocajnija da ne probam. Poceli smo sa prikupljanjem papira,sve privatno da sto brze bude. I stize nalaz mog supruga gde stoji ureaplazma pozitivan. Zovem moju dr i ona kaze lecite prvo to, ne mozete sa tim pred komisiju. Dobro. Urolog kaze nije to nista, kutija antibiotika i cao. To je bio mart, a izlecio se u septembru.Odemo kod drugog urologa, jer nema vise smisla ponavljati terapiju koja ocigledno ne pomaze, i nadjemo odlicnog dermatovenerologa (oni se valjda i bave tim bolestima, izmedju ostalog) i on odmah kaze, eritromicin i dovicin, to je bila terapija, nisu ni mogli da izlece ovaj oblik, probajte to i to (ako te budu zanimali detalji, ime leka i ime doktora, napisacu ti, da ne gusim sad ovde). Posle jedne terapije koju smo pili oboje, konacno se oslobodio bestija.Ko bi tad znao da ce trebati toliko i da ce mi u medjuvremenu brisevi koje sam vec bila pripremila za komisiju zastariti pa sve nanovo vadi, sva sreca pa nista ne boli :)
Napisila sam ti svoje iskustvo jer znam kako je meni bilo i tesko i vecno cekanje. Kada se toga resite, a daj boze da kod vas bude lakse i brze, sve ide mnogo brze. Od momenta kada prodjete komisiju vreme leti i zaboravices sve. Bice ti samo u glavi:jedva cekam da krenem sa terapijom! A terapija, odnosno, injekcije koje ces dobijati, da li u stomak ili u ruku, ne bole. Igle su one tanke za inzulin i naviknes se vremenom. Ali, pre svega, pored velikog strpljenja koje, htela ne htela, moras imati, moras razmisljati pozitivno. Ja sam verovala u uspeh, i ne kazem da je meni zato uspelo, ali mi je takav stav pomogao da sve lakse i brze prodje.
Nadam se da te nisam smorila sa svojom pricom, ali sam zaista htela da ti pomognem. Ako ti bilo kakav savet bude trebao, slobodno se javi.

Naravno da ne davis,gusis niti ista navedeno...Znaci mi svaka informacija da znam kad odemo kod urologa ili sto kazes,dermatovenerologa- da znam eto da ne prodje toliko kao vama a da terapija ne deluje jer je pogresna.Slobodno mi napisi ime dr i ime leka,sve je dobro znati.HVALA!

Naravno da ne davis,gusis niti ista navedeno...Znaci mi svaka informacija da znam kad odemo kod urologa ili sto kazes,dermatovenerologa- da znam eto da ne prodje toliko kao vama a da terapija ne deluje jer je pogresna.Slobodno mi napisi ime dr i ime leka,sve je dobro znati.HVALA!

S obzirom da si iz Bg, nece ti znaciti mnogo informacija o doktoru jer on radi u Klinickom centru u NS, nacelnik, valjda, dermatovenerologije, doktor Zoran Golusin. A, rekla sam ti, nas prvi urolog nam je u pocetku dao terapiju eritromicin, pa posle dovicin, ali mom suprugu to nije delovalo, pa smo otisli dalje. Nama je dr Zoran rekao da uzmemo Sumamed, to je Plivin lek, navodno, isto kao nas eritromicin, ali sastojci od kojih se pravi eritromicin su promenjeni, odnosno, zemlja porekla iz koje se kupuju. Sve u svemu, on iskljucivo daje taj lek i kaze da mnogi doktori to ni ne znaju. Kada sam otisla u apoteku i trazila taj lek, apotekarka mi daje eritromicin, ja kazem, ne taj nego Plivin Sumamed, ona kaze pa to je isto samo drugi proizvodjac. Posto nisam htela da ulazim u razgovor o tome sta je meni dr objasnio, samo sam rekla dajte vi ,meni, ipak, ono sto ja trazim. Suprug moje prijateljice je doktor opste prakse i kada sam mu rekla za to on kaze da je cuo vec da eritromicin ima slabije dejstvo i da je primetio da kod nekih pacijenata terapija traje duze nego nekada kada bi pili taj isti lek. E, sad, da se ja ne pravim pametna, kupim taj lek, poslusamo svog novog doktora i ispostavilo se da je pravi. Bar je nama pomogao.
Nemoj da mislis da ako ti doktor da eritromicin da ti nece pomoci ili tako nesto, mislim da je kod nas bio malo tezi slucaj, da je moj muz tu ureaplazmu vukao godinama, pa je zato doktor rekao da je ovaj lek jaci. Znam jos par parova iz moje okoline koji su imali ureaplazmu i koji su pili onu terapiju koju su prvobitno prepisali mom suprugu. Neki su se iz prve izlecili, neki su vukli kao i mi, pa im je Sumamed pomogao kao i mom muzu.
Zelim vam da se izlecite sto pre, bilo od jedne ili od druge terapije.

O UREAPLAZMI:
Ova bakterija je prirodni stanovnik vagine ali u malom broju. Hormonski poremećaj, promena ph sredine.... mogu dovesti do njenog umnožavanja i tad nastaju problemi. Ako dobiješ pozitivan bris vagine, prvo probaj sa vaginaletama koje ne sadrže antibiotik već Lactobacillus, takodje prirodni stanovnik vagine koji ce da povrati narušenu ravnotežu. To ti je kao probiotik koji piješ kod dijareje. I posle sledeće menstruacije (VAŽNO) ponovis bris vagine tj. grlića.
Ako je tvoj bris negativan, možda bi trebalo da muž ponovi svoj, mogući su lažno pozitivni nalazi, pogotovo ako bakterija nije u velikom broju. Ako i drugi bude pozitivan, treba da se leči jer ta bakterija može da uništi spermatozoide i bude uzrok vaseg problema.

Istina je ova priča o antibioticima, neki proizvodjaci imaju lošiju sirovinu za pravljenje leka, pa ispada kao da pijete lek u manjoj dozi nego sto je potrebno, a to moze da se zavrsi ne samo neizlecenjem, već i razvojem otpornosti bakterije na taj lek i tako produži lečenje i još moraš piti snažnije antibiotike i tako u krug.

Srećno

pozdrav svima !!! dugo se nisam javljao ali me je tugicina priča podstakla da se javim, prvo drago mi je da trudnice dobro napreduju i moja supruga i ja vam
želimo da tako ostane do kraja.
ZA TUGICU Nešto najlepše što sam pročitao na ovoj strani je savet da promeniš ime u NADA jer je tugica dosta pesimistično i to treba da ostaviš iza sebe
a da se pre svega okreneš optimizmu nadi i veri u uspeh. Naravno nemoj niko da te laže očekuje te teška borba ali pre svega morate biti UPORNI bez obzira
na sve što će vam se dešavati. Nekada će nešto ići lakše nekada teže ali je najbitnije da vas dvoje budete posvećeni i najveća podrška jedno drugom i da
verujete u to što radite.
Ja i supruga smo sve i svašta pregurali, za ovih 10-11 godina, mnogo nadri lekara, 4 VTO, imali i trudnoću koja je nažalost prekinuta u 21-oj nedelji, primili još mnogo
udaraca koji su nas uvek obarali na zemlju ali smo uvek smogli snage da ustanemo i pronadjemo snagu za novi pokušaj, evo i sad se spremamo da odemo negde na
odmor i krajem ove ili početkom sledeće pokušamo peti put. O svemu ovome sam mnogo ranije pisao pa se neću ponavljati ali hoću da ti kažem da je borba teška i iscrpna,
ali si na pravom mestu i kad se pročitaju sve one priče sa srećnim krajem onda shvatiš da je upornost najbitnija i da nema nikakvih pravila koja bi sto posto garantovala da će
nešto uspeti ili da nešto neće uspeti.
SVAKA PRIČA JE PRIČA ZA SEBE I SVAKI PAR JE PAR ZA SEBE i ono što je nekome prijalo i dobro delovalo nekome drugom možda neće i obrnuto. Ono što smo naučili
je da svi doktori za VTO kažu da su veće šanse za uspeh ako je problem muškarac i njegov spermogram nego žena, tako da nije sve tako crno kao što izgleda i vi za sad
imate tu bolju opciju što je eto prva sreća u nesreći.
Javio sam ti se jer je naša priča ta gde sam ja problem sa lošim spermogramom, ne azospermija ali sa brojem koji je varirao od maltene nule do par miliona a supruga je bila savršeno
zdrava. Moj vam je savet da se prvo dobro raspitate o svemu, kao što vam rekoh na pravom ste mestu ovde vas svi razumemo i svi su spremni da daju savet iz ličnog iskustva
i ispričaju svoju priču iz koje vi treba da crpite energiju za vašu borbu i da sledeći svoje instikte trasirate sebi put do uspeha. Ne znam koliko vam je godina, ali ću ti dati savet
mužu da ono što prvo i osnovno treba da uradi je da izbaci iz upotrebe alkohol pogotovo žestoka i gazirana pića, pivo i duvan ako puši a zatim da pojača fizičku aktivnost u skladu sa
mogućnostima tipa šetnje, trčanja, u ishranu ubaci dosta vitamina i tome sl. Da se obavezno javi urologu koji bi ga pregledao, trebalo bi da uradi bakteriološke i hormonske analize
kao i biopsiju ali to zavisi od urologa kome ukaže poverenje kojim će ga redosledom ispitivati. Ali ni to sve ne mora ništa da znači jer je posle biopsije meni jedan cenjeni urolog na
KCS napisao da nije indikativno dalje lečenje i da mi se savetuje donor inseminacija i usvajanje, a mi smo nastavili sa našom borbom i ostvarili trudnoću koja je na žalost kao što rekoh
prekinuta iz nekih drugih razloga a ne slabog kvaliteta spermograma. Mogao bih još dosta toga da ti pišem ali se nadam da ćeš shvatiti suštinu ovog mog teksta a to je
da morate biti spremni na sve, morate biti uporni, strpljivi i veliki optimisti i naravno nema odustajanja, kad jednom udjete u ovu priču onda terate do kraja dok stomak ne krene da raste
to je jedini znak i razlog da se stane. Moja supruga i ja vam želimo puno sreće i uspeha i što kraće zadržavanje na ovim stranicama.
SREĆNO !!! :bye::super:

Hvala ti draga.Ima dosta klinika kod nas koji drže nestručne ljude.U većini klinika rade i žene poznatih dr.,a isti ti dr u prošlosti imaju dosta propusta o kojima na žalost znam,a žene nikad nisu pričale o tome jer tada nije bilo interneta.U jednoj klinici radi žena(kao embriolog) koja je bila ginekolog u domu zdravlja o njenoj stručnosti nemam rači.Njoj ne bih miša dala,a ne ženu,itd.Nekad nas život iznenadi sudbinom koju nam je dodelio,ali ja se ne opterećujem.Mnogi mi kažu da bi oni odavno digli ruke,ali nismo svi isti.Uporna sam kao mazga.Nekada to zna skupo da me košta,ali to sam ja.Upoznala sam i žene,a bilo je takvih i na ovom forumu koje su bile spremne da ''umru'',ali da dobiju decu.Nisam taj tip.Prvo volim sebe da bih mogla da volim i druge.Radim sve što je u mojoj moći i radiću da dobijem decu,ali neću očajavati ako se to ne ostvari.Znači da mi nije bilo suđeno.Želim mog muže pored sebe,a u ovakvim situacijama desi se da dobijemo decu,ali se u međuvremenu pogubimo.Njega više volim od dece i nisam spremna da ga žrtvujem kao ni on mene.Tako da sam ja svesna da imam sve što sam želela,a to je nekoga ko me voli sa svim manama i vrlinama i nekoga koga volim i sa kim želim decu.Bilo je žena koje su muževi hteli da ostave zbog dece ili su ih ostavljali,ali to nije ljubav.Ljubav je kad voliš,a ništa nisi tražio za uzvrat da dobiješ.Tek kad ljudi to nauče biće srećni.Mnogi imaju decu i imaju velika očekivanja od iste da završe školu,budu uspešni,...,a jedino što treba da očekujemo od dece jeste da budu srećna.

Zvoncice svidja nam se ova tvoja priča dodali bi smo samo jednu rečenicu NIJE BITNO KOLIKO PUTA PADNEŠ, BITNO JE DA SVAKI PUT USTANEŠ !!!
Mojoj supruzi i meni jako je žao zbog tvog neuspeha želimo ti puno sreće u budućnosti

Evo bas sam se ukljucila na net da vidim ima li jos divnih ljudi koji su prosli slicno i stvarno hvala jer nalazim dodatnu snagu u recima podrske,i naravno savetima zbog procesa koje ste vi vec iskusile.
Mi smo iz Beograda,godinama bili u vezi,i napokon dosli do jos jednog sna koji delimo i koji nestrpljivo zelimo ostvariti.Pokusavali smo malo vise od godinu dana kad sam posumnjala da nesto nije u redu i tako je sve krenulo..Gradim strpljenje po malo,nije lako kad ne mozete resiti problem odmah,sad, ali shvatam da nismo jedini.Kad bude nesto novo javicu i unapred hvala sto delite svoja iskustva i saznanja,zaista znaci.Pozdravljam vas sve!

Tugice, evo i mene da pruzim malo podrske! Ono sto ti ja zelim reci je-polako, korak po korak! Vantelesna oplodnja jeste iscrpljujuca, neke faze jesu i bolne-naravno ne toliko da se ne moze izdrzati, neke faze su nam strasne i bojimo se svega, sve je to normalno! Pa ljudi smo, a samo Bog zna sto je bas nas odabrao da do svojih malih andjela stignemo na tezi nacin. Verovatno zato sto smo jaki i sto mozemo da tu borbu iznesemo do kraja i-POBEDIMO! Lepo u celoj ovoj prici je, sto je nas pobednika svakim danom sve vise i sto svako malo srce koje kuca ili ce kucati u nama jednog dana, to dokazuje. Ja sam svog malog medenjaka dobila iz drugog pokusaja VTO, sad ima 2 godine i najlepsi je decak na svetu-bar meni:heart:! Veruj mi, sve muke sam zaboravila kad sam njega videla. Nekad uzmem jednu veliku torbu koja je puna nalaza i listam ih, i ne mogu da verujem da sam kroz sve prosla. Onda se zapitam-dal sam ja to stvarno mogla i uradila, cini mi se kao da se radi o nekom drugom. Tako ce biti sa svima vama koji neumorno i hrabro na ovim stranama pruzate i trazite podrsku!
I pre nego sto odem na spavanje samo zelim da pozdravim jednu najhrabriju buducu mamu na svetu koja se za svoje mrvice bori 10-ti put! NAPRED moja hrabra drugarice, NAPRED!!!
Sve vas:cmok2::bye:

pozdrav svima !!! dugo se nisam javljao ali me je tugicina priča podstakla da se javim, prvo drago mi je da trudnice dobro napreduju i moja supruga i ja vam
želimo da tako ostane do kraja.
ZA TUGICU Nešto najlepše što sam pročitao na ovoj strani je savet da promeniš ime u NADA jer je tugica dosta pesimistično i to treba da ostaviš iza sebe
a da se pre svega okreneš optimizmu nadi i veri u uspeh. Naravno nemoj niko da te laže očekuje te teška borba ali pre svega morate biti UPORNI bez obzira
na sve što će vam se dešavati. Nekada će nešto ići lakše nekada teže ali je najbitnije da vas dvoje budete posvećeni i najveća podrška jedno drugom i da
verujete u to što radite.
Ja i supruga smo sve i svašta pregurali, za ovih 10-11 godina, mnogo nadri lekara, 4 VTO, imali i trudnoću koja je nažalost prekinuta u 21-oj nedelji, primili još mnogo
udaraca koji su nas uvek obarali na zemlju ali smo uvek smogli snage da ustanemo i pronadjemo snagu za novi pokušaj, evo i sad se spremamo da odemo negde na
odmor i krajem ove ili početkom sledeće pokušamo peti put. O svemu ovome sam mnogo ranije pisao pa se neću ponavljati ali hoću da ti kažem da je borba teška i iscrpna,
ali si na pravom mestu i kad se pročitaju sve one priče sa srećnim krajem onda shvatiš da je upornost najbitnija i da nema nikakvih pravila koja bi sto posto garantovala da će
nešto uspeti ili da nešto neće uspeti.
SVAKA PRIČA JE PRIČA ZA SEBE I SVAKI PAR JE PAR ZA SEBE i ono što je nekome prijalo i dobro delovalo nekome drugom možda neće i obrnuto. Ono što smo naučili
je da svi doktori za VTO kažu da su veće šanse za uspeh ako je problem muškarac i njegov spermogram nego žena, tako da nije sve tako crno kao što izgleda i vi za sad
imate tu bolju opciju što je eto prva sreća u nesreći.
Javio sam ti se jer je naša priča ta gde sam ja problem sa lošim spermogramom, ne azospermija ali sa brojem koji je varirao od maltene nule do par miliona a supruga je bila savršeno
zdrava. Moj vam je savet da se prvo dobro raspitate o svemu, kao što vam rekoh na pravom ste mestu ovde vas svi razumemo i svi su spremni da daju savet iz ličnog iskustva
i ispričaju svoju priču iz koje vi treba da crpite energiju za vašu borbu i da sledeći svoje instikte trasirate sebi put do uspeha. Ne znam koliko vam je godina, ali ću ti dati savet
mužu da ono što prvo i osnovno treba da uradi je da izbaci iz upotrebe alkohol pogotovo žestoka i gazirana pića, pivo i duvan ako puši a zatim da pojača fizičku aktivnost u skladu sa
mogućnostima tipa šetnje, trčanja, u ishranu ubaci dosta vitamina i tome sl. Da se obavezno javi urologu koji bi ga pregledao, trebalo bi da uradi bakteriološke i hormonske analize
kao i biopsiju ali to zavisi od urologa kome ukaže poverenje kojim će ga redosledom ispitivati. Ali ni to sve ne mora ništa da znači jer je posle biopsije meni jedan cenjeni urolog na
KCS napisao da nije indikativno dalje lečenje i da mi se savetuje donor inseminacija i usvajanje, a mi smo nastavili sa našom borbom i ostvarili trudnoću koja je na žalost kao što rekoh
prekinuta iz nekih drugih razloga a ne slabog kvaliteta spermograma. Mogao bih još dosta toga da ti pišem ali se nadam da ćeš shvatiti suštinu ovog mog teksta a to je
da morate biti spremni na sve, morate biti uporni, strpljivi i veliki optimisti i naravno nema odustajanja, kad jednom udjete u ovu priču onda terate do kraja dok stomak ne krene da raste
to je jedini znak i razlog da se stane. Moja supruga i ja vam želimo puno sreće i uspeha i što kraće zadržavanje na ovim stranicama.
SREĆNO !!! :bye::super:

Dragi Vlaja, nisam mogla protiv sebe,ali zao mi je sto sam od pocetka pesimisticna,sad kad pogledam- taj dan kad sam se ovde javila bila sam bas ko neka tugica..I sad ne mogu da promenim nadimak! Ispostavilo se da to ne moze bas tek tako,ali dobro..Sad sam da kazem i malo bolje raspolozena.Hvala sto si se javio,kao sto sam rekla znaci mi svaka rec podrske.Valjda cemo svi mi uspeti u svojim zeljama sto zelim i vama od srca.
Javio se juce urologu sad cu napisati sta nam je rekla i sta nam je ciniti. :bye: pozdrav i vama!!

Tugice, evo i mene da pruzim malo podrske! Ono sto ti ja zelim reci je-polako, korak po korak! Vantelesna oplodnja jeste iscrpljujuca, neke faze jesu i bolne-naravno ne toliko da se ne moze izdrzati, neke faze su nam strasne i bojimo se svega, sve je to normalno! Pa ljudi smo, a samo Bog zna sto je bas nas odabrao da do svojih malih andjela stignemo na tezi nacin. Verovatno zato sto smo jaki i sto mozemo da tu borbu iznesemo do kraja i-POBEDIMO! Lepo u celoj ovoj prici je, sto je nas pobednika svakim danom sve vise i sto svako malo srce koje kuca ili ce kucati u nama jednog dana, to dokazuje. Ja sam svog malog medenjaka dobila iz drugog pokusaja VTO, sad ima 2 godine i najlepsi je decak na svetu-bar meni:heart:! Veruj mi, sve muke sam zaboravila kad sam njega videla. Nekad uzmem jednu veliku torbu koja je puna nalaza i listam ih, i ne mogu da verujem da sam kroz sve prosla. Onda se zapitam-dal sam ja to stvarno mogla i uradila, cini mi se kao da se radi o nekom drugom. Tako ce biti sa svima vama koji neumorno i hrabro na ovim stranama pruzate i trazite podrsku!
I pre nego sto odem na spavanje samo zelim da pozdravim jednu najhrabriju buducu mamu na svetu koja se za svoje mrvice bori 10-ti put! NAPRED moja hrabra drugarice, NAPRED!!!
Sve vas:cmok2::bye:

Bravo za tvog decaka,sanjam i ja jednog vec duugo i jedva ga cekam! Verujem ti za ovo sa nalazima,ja sam svako malo vrtela po rukama ovo malo sto dosad imamo ko da cu nesto novo procitati, valjda sam se nadala da nesto pogresno vidim.. Znam da nas svasta ceka,ja sam malo fobicarka sto se tice lekova,inekcija.Sto je to tako ne znam,bez straha pijem samo andole,brufene,ostalo..iscitam sve zivo mislim desice mi se nesto od toga.
Naime,juce smo bili kod dr urologa,za ureaplazmu dali nam dovicin i hemomicin,sve sta kad treba.Iako sam ja negativna ipak moram da pijem ..Pa kad to izleci,ponovni spermogram pa da se javimo.
Kad sam cula mesec i po dana do javljanja strefilo me koliko ce to sve sporo da ide,dok dodjemo do terapije pa i nekih rezultata koji ce pokazati da li se spermogram poboljsava. Pa nisam pametna, neko me savetovao da ne cekamo dugo nego da se polako pripremamo za VTO,jer sumnjamo da ce sa ovog broja nesto toliko da se poboljsa - da bi cekali da li ce se desiti prirodnim putem. Sacekacemo kontrolni spermogram pa videcemo..Hvala i pozdrav svima!!:bye:

Zdravo drugari,
evo i mene ponovo, posle pauze. Operisala sam miom koji me je mucio svih ovih meseci, oporavila se i evo za nedelju dana, sa svim papirima, idemo na drugostepenu komisiju.
Drzite mi palceve da prodjemo i da konacno krenemo ka nasoj prvoj VTO onako kako treba.
Cestitke svim novim trudnicama :) i mnogo srece svima nama koji u tu borbu tek sad ulazimo. :heart:

Hvala ti draga.Ima dosta klinika kod nas koji drže nestručne ljude.U većini klinika rade i žene poznatih dr.,a isti ti dr u prošlosti imaju dosta propusta o kojima na žalost znam,a žene nikad nisu pričale o tome jer tada nije bilo interneta.U jednoj klinici radi žena(kao embriolog) koja je bila ginekolog u domu zdravlja o njenoj stručnosti nemam rači.Njoj ne bih miša dala,a ne ženu,itd.Nekad nas život iznenadi sudbinom koju nam je dodelio,ali ja se ne opterećujem.Mnogi mi kažu da bi oni odavno digli ruke,ali nismo svi isti.Uporna sam kao mazga.Nekada to zna skupo da me košta,ali to sam ja.Upoznala sam i žene,a bilo je takvih i na ovom forumu koje su bile spremne da ''umru'',ali da dobiju decu.Nisam taj tip.Prvo volim sebe da bih mogla da volim i druge.Radim sve što je u mojoj moći i radiću da dobijem decu,ali neću očajavati ako se to ne ostvari.Znači da mi nije bilo suđeno.Želim mog muže pored sebe,a u ovakvim situacijama desi se da dobijemo decu,ali se u međuvremenu pogubimo.Njega više volim od dece i nisam spremna da ga žrtvujem kao ni on mene.Tako da sam ja svesna da imam sve što sam želela,a to je nekoga ko me voli sa svim manama i vrlinama i nekoga koga volim i sa kim želim decu.Bilo je žena koje su muževi hteli da ostave zbog dece ili su ih ostavljali,ali to nije ljubav.Ljubav je kad voliš,a ništa nisi tražio za uzvrat da dobiješ.Tek kad ljudi to nauče biće srećni.Mnogi imaju decu i imaju velika očekivanja od iste da završe školu,budu uspešni,...,a jedino što treba da očekujemo od dece jeste da budu srećna.

Zvoncice svidja nam se ova tvoja priča dodali bi smo samo jednu rečenicu NIJE BITNO KOLIKO PUTA PADNEŠ, BITNO JE DA SVAKI PUT USTANEŠ !!!
Mojoj supruzi i meni jako je žao zbog tvog neuspeha želimo ti puno sreće u budućnosti
Vlajo uvek ustajem.Drugačije nije moguće u mom slučaju.Želim i ja vama puno sreće,a i jednu lepu blizanačku trudnoću.

Zvonci bas sam mislila na tebe...sve najbolje ti zelim volite se,radujte se a ono sto je vase to ce doci!!!.zao mi je sto nije uspela vto ali JEDNOM uspece....svim trudnicama zelim laku i skolsku trudnocu i da uzivaju sto vise u njoj!

Kako si ti draga?Valjda će biti neka beba i za nas,a ako ne onda ću ostati VEČNO MLADA.Pošto ljudi tek kad dobiju decu po njima vide kako vreme prolazi,a i svi pre ili kasnije postanu babe,a ja bih bila pošteđena tog baba.Hvala ti draga na lepim željama.

Zdravo drugari,
evo i mene ponovo, posle pauze. Operisala sam miom koji me je mucio svih ovih meseci, oporavila se i evo za nedelju dana, sa svim papirima, idemo na drugostepenu komisiju.
Drzite mi palceve da prodjemo i da konacno krenemo ka nasoj prvoj VTO onako kako treba.
Cestitke svim novim trudnicama :) i mnogo srece svima nama koji u tu borbu tek sad ulazimo. :heart:

Odlicno :klap::klap: Drzim palceve da bude bericetno :super::super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back