Mali cicak, dali su mi u labu papir sa pravilima pred OGTT. Sve cu ih prepisati ovde, mozda jos nekom zatreba;
-pre izvodjenja testa pacijent moze da ima neogranicenu aktivnost, ali ne sme da se izlaze nenaviknutom, intenzivnom vezbanju
-pre izvodjenja testa pacijent treba da bude na normalnoj ishrani koja mora da sadrzi najmanje 150 g ugljenih hidrata dnevno i to u toku 3 dana pre izvodjenja testa
-pacijent treba da prekine sa uzimanjem lekova kao sto su kortikosteroidi i diuretici, ako je to moguce
-pacijent ne sme da pusi ili da jede pre kao i u toku izvodjenja testa, niti sme da pije nesto izuzev same tecnosti pri izvodjenju testa
-pre izvodjenja testa pacijent mora da se odmara
-test se obicno izvodi nakon perioda nocnog gladovanja i sa izvodjenjem testa mora se poceti ujutro
-nakon unosenja glukoze uzorci krvi moraju da se uzmu tacno 1 sat od davanja glukoze. Pre davanja glukoze, uzme se venska krv i u njoj se odredi glukoza. Pacijentu se zatim da da popije 75 g anhidovane glukoze koja je rastvorena u 250-300 ml vode, kojoj je dodato nesto limunovog soka. Ovaj rastvor pacijent treba da popije u roku 1 minut. Obzirom da je rastvor hiperosmolaran osim nauzeje moze da izazove povracanje i dijareju.
Eto, tako pise. Mislim da se onda uzima krv na 30, 60, 90 i 120 min, i meri se glukoza i insulin. (ovo poslednje sam sama dodala

)