Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mm je pio Proxeed, on je skoro duplo skuplji od Profertila. Ali tako su nam preporucili, imalo je efekta, pa nismo hteli da rizikujemo i menjamo. Ali da je skupo - skupo je. Preskupo.:poludeo:
Narode, ne smem ni da sabiram koliko je para do sada otislo na kojecega ( a bez uspeha)

Sofia83 nisam sigurna da bih mogla da tvrdim da nije vanmaterična,ali njen ginekolog valjda na osnovu bete može.Kako sam shvatila ona ga je pitala i on je rekao da nije.Uz.joj je rekao tek u aprilu i to krajem,a et.je bio 28.02.ili 1.03.nisam sigurna.Ona mi je rekla da je u toku noći kad je muž zagrlio,tj.malo navalio na nju,a ona ležala na boku osetila oštar bol i kao neki balončić da joj se naduo sa te strane na kojoj je ležala.Kad ga je odgurnula bol je prestao.Njoj je beta oko 10.Nisam sigurna,ali znam da je dala instrukcije mužu u slučaju bola,ako je vanmaterična.Dr.joj je rekao da betu uradi za nedelju dana.Prestala je sa terapijom,krvarenja nema pa će videti.Hvala ti puno!

Zlobnice lek je skup,ako radite o trošku države vto možda može da se ne plaća?Jer to spada u deo terapije.

Moj mm je pio 3 meseca Profertil,vec sam pisala o tome.1 kutija je kostala 6.400 dinara a pio je 3 meseca sto znaci puta 3.Pre tri godine je pio 3 meseca Proksid koji je tada kostao 36.000 dinara ali su mu nalazi posle njega bili vise neog ocajni.U ponedeljak imam aspiraciju pa cemo videti kakav je njegov nalaz sada jer su mu prosle nedelje zamrzli spermu.Inace, 2 puta sam isla na VTO o svom trosku a ovo mi je drugi put o trosku drzave i niti jedan lek mi nije refundiran.Ni profertil ni utrogestan.Sram ih bilo.
O parama ne treba ni razmisljati jer ti ne bude dobro, ja sam placala i laparoskopiju, histeroskopiju itd.

Zvončice bilo bi dobro kad se ne bi plaćalo.aL od toga nema ništa, plati sam.
Sofia moj muž ima oligospermiu II grupa od toga 30%normalnih oblika.
Mada kad smo prošli put išli na VTO bio je normalan nalaz spermograma radjen u Betaniji, ovaj smo sad radili u Biotestu kao i sve prethodne.
A što se tiče cene Profertila najeftinije izadje pakovanje od 180kom to je doza tri meseca, pakovanje od 60kom košta 6440.

Sofia83 nisam sigurna da bih mogla da tvrdim da nije vanmaterična,ali njen ginekolog valjda na osnovu bete može.Kako sam shvatila ona ga je pitala i on je rekao da nije.Uz.joj je rekao tek u aprilu i to krajem,a et.je bio 28.02.ili 1.03.nisam sigurna.Ona mi je rekla da je u toku noći kad je muž zagrlio,tj.malo navalio na nju,a ona ležala na boku osetila oštar bol i kao neki balončić da joj se naduo sa te strane na kojoj je ležala.Kad ga je odgurnula bol je prestao.Njoj je beta oko 10.Nisam sigurna,ali znam da je dala instrukcije mužu u slučaju bola,ako je vanmaterična.Dr.joj je rekao da betu uradi za nedelju dana.Prestala je sa terapijom,krvarenja nema pa će videti.Hvala ti puno!

Pa sta joj je rekao ginekolog? S obzirom da joj je zakazao UZ za kraj aprila, ocito je siguran da nije trudnoca inace bi joj zakazao ranije. Verovatno ocekuje da ce beta koju radi za nedelju dana, to i potvrditi. Takodje, prestanak uzimanja terapije je bio po njegovom uputstvu? Sa terapijom se prestaje samo kada smo 100% sigurni da trudnoce nema, jer ista ne moze da se odrzi bez utrogestana, ukoliko je radjena VTO. Ne znam sta da ti kazem, ali ja bih ipak otisla na UZ na njenom mestu kako bih potpuno iskljucila vanmatericnu.
Kada je vanmatericna u pitanju, beta ili bude tako niska ili jako raste, preko 1000 pa naglo pada. Ne znam kako je moguce na osnovu bete iskljuciti vanmatericnu, ali valjda dr zna... Volela bih da i meni neko objasni:think:

Zvončice bilo bi dobro kad se ne bi plaćalo.aL od toga nema ništa, plati sam.
Sofia moj muž ima oligospermiu II grupa od toga 30%normalnih oblika.
Mada kad smo prošli put išli na VTO bio je normalan nalaz spermograma radjen u Betaniji, ovaj smo sad radili u Biotestu kao i sve prethodne.
A što se tiče cene Profertila najeftinije izadje pakovanje od 180kom to je doza tri meseca, pakovanje od 60kom košta 6440.

Mm je imao zamrznute spermatozoide, kojih je u trenutku zamrzavanja bilo 18 mil/ml i od toga 85% morfoloski neispravnih. Nije nista pio, mislila sam da nema svrhe da bacam pare kad svakako idemo na VTO. Sama odluci da li ces kupovati Profertil ili ne, ali iskreno, malo mi je previsoka cena... Sta god da odlucis, puno srece :super:

Zlobnice lek je skup,ako radite o trošku države vto možda može da se ne plaća?Jer to spada u deo terapije.

Sve se placa...na zalost...i profertil i kontracepcija i neke boce a i ponavljanje nalaza briseva...Plus sto sad nama hoce da i izvuku i pare za zamrzavanje sperme...
I onda kazu besplatna vto...malo sutra. Ne smem ni da pomislim koliko sam do sad para dala...

Sve se placa...na zalost...i profertil i kontracepcija i neke boce a i ponavljanje nalaza briseva...Plus sto sad nama hoce da i izvuku i pare za zamrzavanje sperme...
I onda kazu besplatna vto...malo sutra. Ne smem ni da pomislim koliko sam do sad para dala...

Ovcice, uslov za VTO o trosku fonda je sveza sperma na dan aspiracije. Tako je bar nama bilo ( septembar 2010) pa me zanima jel se nesto promenilo ili si nasla "rupu" u zakonu pa ces raditi VTO sa smrzlicima o trosku RZZO? Mi smo VTO platili 3200 eura ( ICSI + stimulacija + ass. hatching + zamrzavanje preostalih embriona) pa cu sad nacisto da izludim ako se ispostavi da sam mogla da ne platim nista...

Sofia83 ni meni,a ni njoj nije jasno.Jedino što kod vanmatericne vrednost bete varira nekad je veća,a nekad manja.Ne duplira se,a njoj se duplira.Valjda zbog toga dr.misli da nije vanmaterična.Videće sigurno će ponovo raditi betu,a kako sam shvatila razmišlja i o uz.Iskreno ni ona ni ja ,a ni ostale naše prijateljice nemaju pojma.Imamo jednu prijateljicu koja je ginekolog,ali njoj ni mačku ne bih dala kad bih je imala.Ona je ovako super,ali kao stručnjak???

Zvoncice, odakle ti to da trudnoca ne moze da bude vanmatericna ako je radjena VTO??
Veruj da sam se susrela sa mnogo slucajeva po raznim forumima u poslednjih par godina koliko sam aktivna, da se desi da embrion "zaluta" i umesto u matericu, ugnjezdi se u jajovod....
Nadam se da to nije slucaj sa tvojom prijateljicom, ali iskreno, ne bih se puno nadala na njenom mestu, sa tolikom betom... Eto, ipak, cuda se desavaju, pa i ja, zajedno sa tobom iscekujem njen UZ : ) Bese danas?

Zlobnice, lek je bas skuuuuup....
A kakav je inace spermogram tm-a? Ako ti je mnogo novca, njima uvek mozes da kazes da ste uzimali Profertil, a da spermogram pokusate da popravite kombinacijom vitamina. Ionako, za VTO nije vazno da li tm ima 2 ili 20 miliona... Srecno!

Ikice, daraga, super sto je sve proslo, a sada opustanje, konacno : ) Otkud su tako brzo rezultati? Nisam znala da moze uopste tako brzo da se zavrsi, vec sam mislila da te celije moraju da "stoje"neko vreme u labu.... Vidis, totalno sam zbunjena. Ma samo da je skitiljko dobar ( a ne sumnjamo u to : ))! Ljubimo te Nadja i ja : *

Hej draga, znaci Nadja je mala princeza, bas divno ime za malu preslatku devojcicu! Veruj mi da ni ja nisam imala ideju da su nalazi gotovi za 2 dana, kad sam cula bas sam se obradovala. Sve se moze samo ako kesiras, onda je sve brzo i lako.
E zene moje, na zalost u zemlji Srbiji nema nista besplatno. Ja sam u toku priprema za VTO stalno strahovala da ce kad ja dodjem na red reci da drzava vise nema para i da ne moze finansirati postupak. Ipak, dobro je sto i ovoliko daju obzirom na situaciju. Samo hrabro, ljubim vas!

Izgore mi palačinka dok sam pročitala šta ste sve pisale...
prvo-Ikice-bravo heroju za odrađenu AC :) Sad laganini kroz svoju trudnoću.Samo još da potvrde da tu,pod tvojim srcem raste jedan Pavle :)
Ovčice,jesmo li se mi kontaktirale na drugom forumu gde sam te pitala za to zamrzavanje u Jevremovoj?
S obzirom da nigde ne stoji kao opcija da se zamrzava sperma u toku VTO o trošku Fonda-a vama to neophodno,onda ćuti,i budi srećna,jer su gomilu parova odbili zbog lošeg ili samo-lošijeg nalaza,ne predloživši im kao opciju zamrzavanje-uz moguće plaćanje.
Ipak se sme, dakle,što i ne sme,i meni je drago zbog toga.Drago mi je da nisu uski,već parovima kojima je to neophodno i omoguće.To je jedna od stavki za šta se bore žene-prvenstvreno sa Kutka-jer smo tamo Akciju o proširenju usloa pokrenule,i odatle i poslale Ministarstvu.
Naravno,jako lepo bi bilo da je ta mogućnost u okviru cene ,a ne da se plaća iz džepa,ali s obzirom da takva opcija na papiru i ne postoji- i to je sasvim dovoljno...
Jeste Zoko,ali Ljubić je alfa i omega za postupke VTO u Srbiji,pa s obzirom da on vedri,on sebi daje i pravo da drugo obuče...zato tebi i nije bila ponuđena ta opcija,ali,hvala dragom Bogu,pa nemaš se zašta kajati :)
Zvončice,i ja tebi od srca želim trudnoću,kao i svu sreću tvojoj prijateljici,oko čijeg postupka mi nije jasno.Kao prvo, vrlo je moguća vanmaterična u VTO trudnoćama...Kao drugo,tvoja prijateljica je radila VTO,Beta manja od 5 ,pa se duplala,ti reče,došla je do 10.Dr joj kaže da terapiju prekine-znači na trudnoću ne računa,jer u suprotnom ne bi smela utrogestan-progesteron prestajati,jer drugačije ga u sebi ne bi imala,s obzirom da ovulacija nije u njoj odrađena,samim tim nije ni imala žuto telo koje proizvodi progesteron.nadam se da si me razumela u ovom delu,dakle očigledno je da dr ne računa na njenu trudnoću iz još kjednog razloga:
da je beta dobra,ona bi na UZ išla 2 nedelje od vađenja bete da se utvrdi UZ trudnoća,eventualno srčana radnja tad ili nedelju kasnije.
Njoj je UZ zakazan za april-dakle čeka da joj prođe ciklus,pa da je pogleda na kontrolnom UZ.
A taj oštar bol...eto malo istražujte po netu,šta dr.da vam kažem.Nek joj je sa srećom.

Poslednja izmena:
eeeh sve bi mi volele da je sve besplatno, neznam dal sam ja luda ili luda i srecna ja nista nisam platila od analiza sve sam na uput zavrsila. Kada sam bila u postupku ICSI u aprilu-maju 2009, glavna sestra na odeljenju nam je rekla da i vise nema toliko guzve, jer se secam 2008 je bila katastrofa guzva zene poredjane ko sardine u Visegradskoj cekaju na pregled, onda nam ta ista sestra kaze da je drzava unapred uplatila novac za odredjen broj parova za vantelesnu u 2009 godini ali da ne veruju da ce se toliko parova prijaviti i da ce oni uspeti da odrade toliko vantelesnih. Tako da se ne sekirajte ima drzava para za vantelesne svih nas.

Jeste taj je izguglala sam na netu. Zvala apoteku i zinula kad sam čula cenu. 14000d košta 180 kapsula to je doza za tri meseca, a doktorka nije naglasila koliko dugo da pije.

P.S. Ako sam ja dobro razumela cenu, sad mi u dve apoteke rekoše da je 17240.

MM je pre pola godine pio Profertil i nabavili smo ga za 5.600/kutiji, a za tri kutije cena bi bila 14.990. U pitanju je neka apoteka u Kosovskoj (vidim da si i ti iz NS), ako si zainteresovana pustiću ti broj telefona na pp, pa proveri i tamo cenu.

Mi ovaj put idemo preko Fonda na VTO i prosle nedelje su nesto pronasli spermica pa su ih zaledili.Ne znam da li ce to fond da pokrije ili je to dobra volja lekara.

Oficirusa, ti si kod Ivanovica, ako se ne varam...
Super sto imate opciju da redite preko fonda sa zamrznutom spermom, mi smo platili ne samo zamrzavanje, vec sve analize, postupak i hormone... Jako mi je drago sto sada parovi koji su bili u istoj ili slicnoj situaciji kao mi, imaju i tu mogucnost.
Ali, sto rece Paris, nemam za cim da zalim. Eto moje Nadje uskoro, ako Bog da, i svaki dinar koji smo dali ce vredeti : )

Drage moje, samo da vam kratko javim da mi slavimo:D
Sve je super na UZ, jedna bebica (ubacena su tri embriona) i za 8 meseci ja tetka.:zper:
Da podsetim, beta nam se duplirala na 65 umesto na 48 sati i sestra je imala prilicne bolove 2 nedelje, pa mozda u buducnosti ovo iskustvo nekoga od vas umiri.

Ikice, bravo:klap:

Ja svakako ostajem da vas pratim, trazim dalje savete i cuvam palceve da sve uspete. Od srca hvala na podrsci.:heart:

Sve je super na UZ, jedna bebica (ubacena su tri embriona) i za 8 meseci ja tetka.:zper:
Da podsetim, beta nam se duplirala na 65 umesto na 48 sati i sestra je imala prilicne bolove 2 nedelje, pa mozda u buducnosti ovo iskustvo nekoga od vas umiri.

Ja svakako ostajem da vas pratim, trazim dalje savete i cuvam palceve da sve uspete. Od srca hvala na podrsci.:heart:

Bravo tetka, pa neka vam je sa srecom i da trudnoca bude lepa i laka! Bas si me sad jako obradovala! Jupiiiiii za tvoju seku, saljem vam poljupce!

cestitam buducoj mami i tetki :zag:
ne znam kako je biti mama ali znam da je biti tetka najlepsi i poseban osecaj :heart:

Cestitam Maro tebi a i mami!
Ikice pregurala si,nije strasno!
Izuzetno retko se desava da dodje do vanmatericne u postupku vto.Vanmatericna je indikacija da se uradi vto.
Ja juce zavrsila ultrazvuk u Jevremovoj.Kaze nema ciste ali ima beznacajan miomcic.E paa bas je beznacajan.Uvek nesto nadju.Poludela sam.Dali su mi diferelin.Od srede pocinjem sa bockanjem.Dace mi za stimulaciju 3 Merionala da primam.Sta mislite o ovome sto mi je Dr Milica rekla.

Ovcice sta rekose tebi?

Padar,
Ja sam usla kod dr u 8:35 a izasla u 8:37. Dva minuta, gurnula ono za ultrazvuk, rece jajnici su super i adios, mm me gleda onako zbunjeno kako je sve brzo odradjeno....

Mali Pariz
Jesmo se kontaktirali, ne znam da li smem da napisem i koji, ana....

Maro, pa to je predivna vest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sofia 83
Ma ja sam vise zbunjena oko tog zamrzavanja, pisala sam ranije. MM je uvek imao oko 2 mil, od toga vrlo malo progresivno poketnih ali ih ima, sto je dovoljno za ICSI. Sad nakon profertila mu se broj p. pokretnih povecao na cak 50% a oni traze zamrzavanje o nasem trosku jer se boje da na dan aspiracije ne ostane bez ijednog plivaca. Pa jedino sto ja mogu da pomislim je da hoce da izmuzu pare. Kazu da su ranije imali takvih slucajeva pa na kraju ispade da je zena dzabe primala stimulaciju.
Posto mi nismo nista prokomentarisali na to vec rekli da nastavljamo da profertilom oni vise nista ne pominju tako da vise ni ne znam sta ce raditi.
A opet, mm ima dvoje dece iz prvog braka i uvek dovoljan broj plivaca za ICSI kad je radio spermograme tako da sumnam da ce bas sad ostati bez ijednog. Nikad nismo imali takav slucaj za ove 3 godine borbe. Pa nismo valjda bas sad baksuzi....

Ovcice,i mi smo se zadrzali minut i po.Otprilike da cemo sestog aprila krenuti sa stimulacijom.Meni su dali samo 14 ampula diferelina do iduce kontrole koja ce biti oko prvog aprila.Bas pocinje smaranje i mucenje.Samo da prodje sve pa kako god.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back