Vankuver, Kanada

slažem se da to ne vodi ničemu, međutim mnogi ljudi u zemlji Srbiji rade po firmama, manje više propalim ili sa neredovnim platama i drže radno mesto nadajući se boljem vremenu, a kad dođu s posla, ili pre posla, obrađuju njive, ko ima zanat radi razne popravke, pa čak i zubari u državnoj zdravstvenoj ustanovi, po najnovijim reformama našeg zdravstva primaju plate po broju pacijenata, male i neredovne. Naravno da je u redu da koliko radiš, toliko i zadradiš, ali nema pravila i organizovanosti i ko će naše ljude naterati da idu kod zubara i još da plate u državnoj ustanovi gde je do juče bilo besplatno, kad mogu (baš kad moraju) da plate i privatnom zubaru, često tom istom koji radi po podne u privatnim ordinacijama jer za državnu službu primi nekih oko 300EUR-a i to neredovno.
Ali, udaljih se od teme, život u TUĐINI, ovo je bila samo jedna od slika života u MATICI;)

Hvala Bogu da se neko setio i nas zubara.Uvek smo na losem glasu posto strasno puno zaradjujemo!!!Pogotovo mi iz drzavne sluzbe.Radis kao majmun,pacijenti svasta sebi dozvoljavaju posto ih sad nova kampanja za zastitu pacijenata uci na mogu sa lekarima kako hoce.stomatolozi nemaju nikakva prava pa kakav je to zivot.Doktoriras,samo si bachelor,imas malu platu a ostali lekari te mrze jer misle da se rasturas od privatnog rada,a pacijenti te siluju jer imaju pravo!!!Pa onda neka mi neko kaze da se u Srbiji moze nekako i ziveti.I u krajnjem slucaju nije samo stvar u novcu vec u ophodjenju,ljudskim odnosima i postovanju.Pa bolje je onda raditi u kanadi pa makar i najobicniji posao nego u ovoj crnoj rupi od zemlje imati neku titulu!!!Zivela Kanada!!!

Ovde zubari zaradjuju vise od advokata i lekara...........ali postoji problem u samom pocetku jer moras ponovo u skolicu, par godina dok ne dobijes njihovu diplomu i licencu za rad. Ali kad to uradis, onda si resila sve zivotne probleme.

Sestrina prijateljica je prosla sve to i upravo je kupila pre par meseci kucu od nekih milion dolara. Mislim da ima privatnu praksu oko 7-8 godina, ne znam tacno.

Problem je, generalno, kod svih zdravstvenih struka (fakulteta) što se naši nikako ne priznaju ili se možda negde i priznaju, ali da ne radiš sa ljudima (pacijentima) već neki administrativni posao ili sl. a to je daleko manje plaćeno.
Inače kako za koga čujem da radi i dobro zarađuje i Kanadi, taj obavezno ima privatnu praksu. Kakva je situacija sa radom u državnoj službi ili kod drugih "privatnika"?

Ovde zubari zaradjuju vise od advokata i lekara...........ali postoji problem u samom pocetku jer moras ponovo u skolicu, par godina dok ne dobijes njihovu diplomu i licencu za rad. Ali kad to uradis, onda si resila sve zivotne probleme.

Sestrina prijateljica je prosla sve to i upravo je kupila pre par meseci kucu od nekih milion dolara. Mislim da ima privatnu praksu oko 7-8 godina, ne znam tacno.

Odlicno,to sam vec sve znala!

Problem je, generalno, kod svih zdravstvenih struka (fakulteta) što se naši nikako ne priznaju ili se možda negde i priznaju, ali da ne radiš sa ljudima (pacijentima) već neki administrativni posao ili sl. a to je daleko manje plaćeno.
Inače kako za koga čujem da radi i dobro zarađuje i Kanadi, taj obavezno ima privatnu praksu. Kakva je situacija sa radom u državnoj službi ili kod drugih "privatnika"?

Moze se zaraditi sasvim pristojno i ako nemas privatnu praksu. Naravno, zavisi i od zanimanja, trenutne potraznje, licnih sposobnosti, itd........
Ko uspe da se uvali u drzavnu sluzbu, taj je resio sve zivotne probleme do penzije, to je pravi socijalizam, odlicne plate, beneficije, ne rade mnogo, nesto slicno kao i kod nas u vreme druga Tite :-).

Nije problem samo sa strukama u zdravstvu, nase diplome NISU priznate ovde, radilo se o inzenjerima, lakarima, advokatima, itd.........svako mora ponovo u skolu ako zeli kanadski ekvivalent diplome, a koliko ce to da traje, zavisi.

Kakav je odnos Kanadjana koji su rodjeni u Kanadi prema imigrantima.Da li im je vazno iz koje zemlje dolaze imigranti ili se trude da pomognu imigrantima da se uklope u nov nacin zivota.Ovde u Vojvodini bez obzira na prisustvo mnogobrojnih nacija za uklapanje u drustvo i napredak jedan od najvaznijih faktora je i nacionalna pripadnost.to me uzasno nervira potpuno su izvrnuti standardi civilizacije.Samo je vazno ciji si!!!

Kakav je odnos Kanadjana koji su rodjeni u Kanadi prema imigrantima.Da li im je vazno iz koje zemlje dolaze imigranti ili se trude da pomognu imigrantima da se uklope u nov nacin zivota.Ovde u Vojvodini bez obzira na prisustvo mnogobrojnih nacija za uklapanje u drustvo i napredak jedan od najvaznijih faktora je i nacionalna pripadnost.to me uzasno nervira potpuno su izvrnuti standardi civilizacije.Samo je vazno ciji si!!!

To je upravo ono sto je mene bacilo na kolena, u pozitivnom smislu, ne postoje nikakve predrasude rodjenih kanadjana po pitanju drugih nacija, svi su prihvaceni onoliko koliko zele da budu. Ne postoji idealno drustvo, ali generalno mogu reci da su ljudi u Kanadi izuzetno kulturni, predusretljivi prema imigrantima, ja sam licno doziveo mnogo iznenadjujuce prijatnih momenata za ove dve godine.
Putovao sam i radio po Evropi jos pre 15-20 godina i mogu ti reci da je velika razlika u odnosu izmedju nacinalnih drzava Evrope i Kanade kao predstavnika gradjanske drzave. U Evropi je uvek bilo i uvek ce biti odredjene ksenofibije i odbojnosti prema strancima generalno.

Problem nastaje onog momenta kada se novi imigranti samoizoluju ne zeleci da prihvate novo okruzenje sa svim svojim vrlinama i manama.

heej,caos..
imam pitanje,da li mozda postoje neke baletske kompanije ili Teatri u Venkuveru,posto sam po profesiji balerina..pa me zanima kakvo je stanje baleta tamo..ajde ako imas bilo kakvu informaciju ili kontakt...pisi..
pozdrav iz Poljske:))

Zdravo Komsinice,
Vec sam ti ranije odgovorio ali verovatno nisi bila na forumu,daklem dobro nam dosla na Ladju.
Za Tebe je najlepsa i najbrza solucija da dodjes turisticki pa navratis do obe nase crkve ,tamo mozes upoznati puno nasih ljudi,imamo i Folklor grupu .
Prema tome ima sanse za Tebe samo hrabro napred...
Pozdrav iz Vankuvera,
KApetan od Belu LAdju:p

To je upravo ono sto je mene bacilo na kolena, u pozitivnom smislu, ne postoje nikakve predrasude rodjenih kanadjana po pitanju drugih nacija, svi su prihvaceni onoliko koliko zele da budu. Ne postoji idealno drustvo, ali generalno mogu reci da su ljudi u Kanadi izuzetno kulturni, predusretljivi prema imigrantima, ja sam licno doziveo mnogo iznenadjujuce prijatnih momenata za ove dve godine.
Putovao sam i radio po Evropi jos pre 15-20 godina i mogu ti reci da je velika razlika u odnosu izmedju nacinalnih drzava Evrope i Kanade kao predstavnika gradjanske drzave. U Evropi je uvek bilo i uvek ce biti odredjene ksenofibije i odbojnosti prema strancima generalno.

Problem nastaje onog momenta kada se novi imigranti samoizoluju ne zeleci da prihvate novo okruzenje sa svim svojim vrlinama i manama.
drago mi je sto je tako u Kanadi.Kakva je situacija sto se tice zdravstvenog osiguranja,kakve su lekarske usluge,imas li svog porodicnog lekara?Sto se tice skolovanja za imigrante da li drzava daje pomoc za skolovanje studenata odnosno nostrifikaciju u vidu kredita,koliko su povoljni i da li je istina da se vracaju tek kada zavrsis fakultet i zaposlis se?
Koliko trebaju biti prosecna primanja u porodici da bi se mogao podici kredit za kupovinu kuce?
Pretpostavljam da posle 2 godine boravka u Kanadi znas odgovore na ova moja pitanja.

drago mi je sto je tako u Kanadi.Kakva je situacija sto se tice zdravstvenog osiguranja,kakve su lekarske usluge,imas li svog porodicnog lekara?Sto se tice skolovanja za imigrante da li drzava daje pomoc za skolovanje studenata odnosno nostrifikaciju u vidu kredita,koliko su povoljni i da li je istina da se vracaju tek kada zavrsis fakultet i zaposlis se?
Koliko trebaju biti prosecna primanja u porodici da bi se mogao podici kredit za kupovinu kuce?
Pretpostavljam da posle 2 godine boravka u Kanadi znas odgovore na ova moja pitanja.

Da, mozes dobiti tzv Family docu, zakazes pregled i nema mnogo cekanja. Sve funkcionise odlicno. Zavisi od provincije, osiguranje je obavezno i krece se oko $45-55 mesecno, u Ontariju se ne placa direktno, tj. odbija se nesto od plate, malo je drugaciji sistem ali mu dodje otprilike na isto.

Nema tu razlike izmedju imigranata i rodjenih kanadjana, ko moze da dobije kredit, dobice ga, moras da ispunis odredjene uslove. Dosta su povoljni studentski krediti, skoro beskamatni, kasnije drzava moze i da ti otpise jedan deo kredita, itd.......u svakom slucaju je povoljno ako nemas drugog izbora, tj. kesa da isfinansiras skolovanje.

Ne razbijaj glavu oko kupovine kuce u ovom momentu, ima vremena za to. To ti ne bih preporucio da odmah radis po dolasku, treba odredjeno vreme da se stane na noge, dobije dobar/stalan i stabilan posao, nije to bas samo tako, e dele se ovde krediti pa `ajmo da trosimo nezaradjeno, polako. Banka ti nece tako lako dati kredit odmah po dolasku. Ima tu dosta caka...........

Original postavio mary 6

....Sto se tice skolovanja za imigrante da li drzava daje pomoc za skolovanje studenata odnosno nostrifikaciju u vidu kredita,koliko su povoljni i da li je istina da se vracaju tek kada zavrsis fakultet i zaposlis se?....

da li je ovo gore za nostrifikaciju tačno, zna li neko?

Da, mozes dobiti tzv Family docu, zakazes pregled i nema mnogo cekanja. Sve funkcionise odlicno. Zavisi od provincije, osiguranje je obavezno i krece se oko $45-55 mesecno, u Ontariju se ne placa direktno, tj. odbija se nesto od plate, malo je drugaciji sistem ali mu dodje otprilike na isto.

Nema tu razlike izmedju imigranata i rodjenih kanadjana, ko moze da dobije kredit, dobice ga, moras da ispunis odredjene uslove. Dosta su povoljni studentski krediti, skoro beskamatni, kasnije drzava moze i da ti otpise jedan deo kredita, itd.......u svakom slucaju je povoljno ako nemas drugog izbora, tj. kesa da isfinansiras skolovanje.

Ne razbijaj glavu oko kupovine kuce u ovom momentu, ima vremena za to. To ti ne bih preporucio da odmah radis po dolasku, treba odredjeno vreme da se stane na noge, dobije dobar/stalan i stabilan posao, nije to bas samo tako, e dele se ovde krediti pa `ajmo da trosimo nezaradjeno, polako. Banka ti nece tako lako dati kredit odmah po dolasku. Ima tu dosta caka...........
Neznam sta te je u mojoj poruci navelo da pomislis da ja zelim da trosim nezaradjeno i da smatram da u Kanadi tako lako dele kredite.Samo sam pitala kolika moraju biti porodicna primanja u Kanadi da bi se podigao kredit za kupovinu kuce sto znaci da planiram da RADIM PA DA ZARADIM !!!Takav titoisticki nacin razmisljanja nisam nikad imala !
Inace imam jos po koje pitanje.Kako je organizovano nadgledanje posla i uvid u kvalitet rada koji pruzas na poslu?Jer sto bolje i vise radis trebao bi da napredujes!To naravno nije slucaj u zemlji kakva je Srbija vec je obrnuto sto vise i bolje radis nagrabusio si podmetace ti svi noge!!!

mary 6, evo nakon 5 meseci i dosta informisanja mogu da ti dam neke informacije iz prve ruke. Ja sam inace u Torontu.

1.
Zdravstveno osiguranje je dobro. U Ontariju ti skidaju $50 mesecno tako da to osiguranje koje svi zovu besplatno i nije bas besplatno kada sracunas da godisnje dajes $600 za njega. Kada dodjes i smestis se nakon 3 meseca ces steci pravo na "besplatno" lecenje i moci ces da se prijavis u tebi najblizu ambulantu i da dobijes svog prodicnog lekara. To ne znaci da moras samo tu da ides na preglede, mozes gde hoces. Zavisno od firme u kojoj radis tvoja deca i suprug mogu takodje biti pokriveni osiguranjem. Tako sam ja recimo pokriven zdravstvenim osiguranjem preko firme moje supruge. U sustini sve to funkcionise dobro. Najveca razlika izmedju Srbije i Kanade je u tome sto ovde ne daju lekove odmah, moras da budes stvarno bolestan da bi ih dobio. Isto vazi i kad su deca bolesna. To je dobra stvar jer se ljudi ne kljukaju nepotrebno lekovima. Takodje ces tesko dobiti uput za specijalistu, nije kao u Srbiji da lekar opste prakse sluzi samo za prosledjivanje dalje. Ovde ce se lekar opste prakse dobro pomuciti pre nego sto odluci da te posalje dalje. Takodje, neke lekarske usluge se placaju tako da ako polomis nogu ili slicno nije neobicno da platis za gips. Nije bas sve besplatno.

2.
Sto se skolovanja tice i kredita tu ima svega. Nema nikakve posebne pomoci za imigrante, isto je za nas kao i za kanadjane. Krediti za skolovanje su povoljni i variraju isto kao sto i cene skolovanja variraju. Tu su opcije veoma siroke i cesto se menjaju tako da tek kada dodjes i konkretno se zainteresujes za odredjenu stvar moci ces da dobijes pravu sliku. Uglavnom, sigurno ces naci nesto sto ti odgovara. Nisam se jos bavio ovim detaljno tako da nemam konkretnu informaciju.

3.
Sto se kredita za kucu tice oni su sada ovde sve povoljniji i povoljniji. Nazalost, povoljni krediti uzrokuju povecanje cena stanova. Konkretno za poslednjih 5 godina cene nekretnina su se na nekim mestima u GTA uvecale i dvostruko. Kuce koje su nekad dostale 250K sada se prodaju po 400K. Posto moja rodbina ovde hoce da kupi kucu obisao sam iz znatizelje dosta lokacija sa njima po Torontu tako da sam video sta se nudi. Za nas imigrante za pocetak je najbolja solucija stan. Stanovi u Torontu mogu da se kupe za 150-200K. To su dvosobni ili po srpskim kriterijumima trosobni stanovi. Sto se ide dalje od centra i metro linije to su cene manje. Tako da ako imate kola, a morate da ih imate verujte mi, onda mozete da uzmete kucu negde u predgradju za recimo 200K. Mislim da je centar grada veliki cilj za imigranta. Kredite uzmite ODMAH cim budete imali prilike. Ako nadjes posao, a potrudi se da ga nadjes sto pre ma kakav bio, dobra je sansa da ce ti banka vec posle nesto vise od godinu dana odobriti neki kredit. Taj kredit nece biti veliki ali za pocetak je i to dobro. Kredit je obicno u visini trostruke godisnje zarade. To znaci da ako radis za minimalac od 8 dolara ti zaradjujes mozda 1400 mesecno sto je jedva 17K godisnje. Banka ce ti dati kredit na 50K a za te pare nemozes apsolutno nista da uradis. Znaci, moras da se potrudis da nadjes bolje placen posao, pa da i suprug nadje posao, da udruzite plate i dobijete bolji kredit. Sve to nije nemoguce, cak mogu da kazem da je lako. Banke se sada bore za klijente. Zasto sam rekao odmah da uzmete kredit. Zato sto mnogi nasi ljudi dodju ovde pa zive po 10 godina i iznajmljuju stan. Kazu da je kredit robovanje ali zamislite samo koliko je glupo tek dati 10 godina rente nekome. To je novac koji apsolutno nikad vise necete videti, otisao u nepovrat. Prosecan stan za iznajmljivanje kosta od 800-950 dolara. 12 meseci i to na kraju izadje 11000 dolara godisnje koji su odleteli u nebo. Nakon 10 godina to je 110K dolara a vi nemate apsolutno NISTA a za te pare mozete da kupite sta u predgradju! Znaci, pamet u glavu i cim budete dobili kredit za stan koji mozete da otplacujete ODMAH ga uzimajte, ne bacajte novac.

Eto, toliko za sada... Pozdrav iz Toronta!

Ne bih se ja bas tako zaletao sa uzimanjem kredita, pogotovu u samom pocetku po dolasku, razlog je jednostavan, niko od novopridoslih imigranata nema stabilan i jak posao da bi moga da se upusti u tu avanturu. Ovo govorim iz iskustva posmatrajuci prijatelje i poznanike, a ima ih dosta, i NIKO od njih nije kupio ni kvadratni metar zemlje, a kamoli kucu ili stan u prvih 3-4 godine, a veci deo njih dosta dobro zaradjuje.

Nije to bas tako jednostavno kako se mozda na prvi pogled cini. Krediti mozda nekome zvuce povoljni, kamatna stopa od 5,5%, sta je to , sitnica, ali nemojmo zaboraviti dodatno osiguranje od nekih 2,5% konkretno u Ontariju ukoliko je ucesce manje od 25%, pa onda ta cifra izadje i na celih 8% godisnje!
Uzimati kredit za stan/kucu sa ucescem recimo od 10-tak % nikome ne bih preporucio. Tesko da ce banka ikome odobriti povoljan kredit posle prve provedene godine u Kanadi iz prostog razloga sto ta osoba nema povoljan tzv credit history.

Takodje, treba krenuti od stana, nikako odmah uzimati kucu od $400K , to je preveliki zalogaj.

Two bedroom u Torontu za $150K? GMan, gde si to iskopao? U Etobicoke , mozda.......za te pare u Torontu jedva da mozes one bedroom da uzmes. A i ako najdes stan po toj ceni onda je maintanence fee oko $500 mesecno , a zna da bude i vise........

E Klika! Pa upravo saznah (iscitavajuci Vankuversku temu) da smo bili komsije onomad daaaavno kad si ti ziveo ovde. Ja sam iz Kule. Eh sta ti je nas narod, a sto voli komsije!!!
E bas mi je milo sto smo bili komsije! He,he...

E Klika! Pa upravo saznah (iscitavajuci Vankuversku temu) da smo bili komsije onomad daaaavno kad si ti ziveo ovde. Ja sam iz Kule. Eh sta ti je nas narod, a sto voli komsije!!!
E bas mi je milo sto smo bili komsije! He,he...

Eeee bivsa komsinice, svet je mali :-) ........pa sta ima u Kuli novog? Eto ja planiram da skoknem do kuce na prolece, ne ide mi se da budem iskren ali moram zbog matorih.

Pitanje za GMan?reci mi kakva je situacija u Torontu?Da li je dobar izbor za dolazak nas imigranata sto se tice posla to me ustvari najvise interesuje?Za smestaj sam vec otprilike shvatila.kakvih ima poslova najvise?koji su otprilike ok za pocetak?

.......kakva je situacija u Torontu?Da li je dobar izbor za dolazak nas imigranata sto se tice posla to me ustvari najvise interesuje?Za smestaj sam vec otprilike shvatila.kakvih ima poslova najvise?koji su otprilike ok za pocetak?

Nisam Gman :-) ali sam proveo 7 meseci u Torontu ...........tamo je najjaca konkurencija iz prostog razloga sto vecina imigranata dolazi bas tu, nije lako naci dobar posao.

Tesko je odgovoriti koji tip posla tebi licno odgovara, ima svega i svacega , samo je pitanje sta znas da radis, kakvo iskustvo imas i koliko je tvoje zanimanje trazeno na trzistu rada. Tesko je u pocetku jer nemas kanadsko iskustvo a vecina poslodavaca je prilicno rezervisana kada su novopridosli imigranti u pitanju. Pripremi se na to da ces u pocetku morati da radis i neke slabije placene poslove dok ne steknes kanadsko iskustvo jer ce ti te reference vise koristiti nego ono iskustvo doneseno iz Srbije, kakvo god da je.

Generalno, sada je lakse naci posao u zapadnim provincijama, Alberta, British Columbia ........mada se ekonomski bum polako siri i na ostale provincije, konkretno Manitoba i Saskatchewan ali to su poslednja mesta gde bih ziveo. Bio sam pre mesec dana u Winnipeg-u i Saskatoon-u, ne verujem da bih tamo izdrzao vise od 3 meseca. Cak mi se ni Edmonton nije svideo. Ali, to je subjektivno vidjenje stvari.......

Pitanje za GMAn reci mi kakav je grad Toronto za nas imigrante prvenstveno pitam zbog posla?Kakvi su troskovi za stan znas ono struja voda itd,troskovi za hranu.stanarina si rekao da je oko 900 dolara?Kako se bum kanadskog dolara u odnosu na americki odrazio na poslove i standard ?

Novo u Kuli? Uhhhh....:roll:Tesko pitanje. Verovatno neces biti iznenadjen kada ti kazem da verovatno sve stoji isto onako kao sto je i bilo kada smo otisli (vec duze vreme zivim u Novom Sadu). Takodje svaka dva-tri meseca svratim zbog rodbine i prijatelja i to je sve.
Nego Klika, sada kao bliskog komsiju;) da te onako priupitam (mada sam te vec pitala na onoj susednoj temi). Iskreno sam se plasila sta ces mi odgovoriti jer si poprilicno skeptican oko tog Arranged employment-a, a nama je to jedina sansa. Nekako razmisljam ako je to vec jedan od sest kriterijuma kod aplikacije i ako vec nosi toliki broj bodova pa valjda onda neko i ode po tom principu.Sa rodbinom ce izgleda biti poprilicno tesko, a najgore je kada sedis i cekas da li ce se neko tamo zaista zauzeti da ti pomogne. Trenutno 'obradjujemo" jednog strica, a ovog drugog sto ih je sve i preveo cuvamo za kraj.Oni tamo prvo traba da pronadju nekog zainteresovanog poslodavca da zapocne ceo proces, a tek onda nastupa prava problematika Moram priznati da sam ja vec poprilicno skepticna (vise sam saznala od tebe nego od sve muzevljeve kanadske rodbine zajedno) Ne mogu da verujem kako ovi Rusini svoje prevode, a nasi samo vataju krivinu.Komsija ako saznas bilo sta bi moglo da nam koristi reci.....!:D

Iskreno sam se plasila sta ces mi odgovoriti jer si poprilicno skeptican oko tog Arranged employment-a, a nama je to jedina sansa. Nekako razmisljam ako je to vec jedan od sest kriterijuma kod aplikacije i ako vec nosi toliki broj bodova pa valjda onda neko i ode po tom principu.

Ta varijanta jeste moguca ali je pitanje koliki je procenat ljudi koji na taj nacin dobije papire. Radi se o tome da moras naci nekog poslodavca koji ce celu stvar da pokrene jer to iskljucivo zavisi od istog, a to kanadjani nece da rade samo da bi tebi ili bilo kome drugom sredili papire , jedino ako je cela stvar prava.
Ukoliko neko od te rodbine moze da nadje poslodavca koji ce ti to uraditi, super.

Back