Vankuver, Kanada

komsija Sale:
Zdravo Novi na Palubi,
Evo ti za domaci z.:procesljaj nas forum pa ces naci da Nina JESTE moj Zamenik odavno!...
PS:vec pricas sa studentom sa SFU...
Pozzzzzzzz
KApetan od Belu LAdju :p

Sale, Sale :) vidim ja, ostavio ti mene da je bez potrebe ribam palubu umesto da mi u startu prekratis muke, al' nema veze ostajes mi duzan jednu kaficu.
Pre nego sto sam se aktivno ukljucio u forum prvo sam ga procitao. Klika je bio prvo proglasen za zamenika, pa si ga onda poslao da riba palubu, a Ninu si postavio za novu zamenicu. Izgleda da se cela prica zavrsava time sto si nedavno, posle mog posta, Kliki vratio status zamenika a Ninu zadrzao za zamenicu.
Posto si vec student SFU-a, znacilo bi mi da podelis svoje iskustvo i tvoja zapazanja o Kanadskim univerzitetima. (ugledaj se malo na svoje zamenike) Netrazim detalje, vec jednu opstu sliku i tvoju procenu mogucnosti za nastavak studija, pogotovo onih ljudi koji nemaju iseljenicku vizu ili Kanadsko drzavljanstvo. S obzirom da si spomenuo prof.dr. A.Marincica, pretpostavljam da se nalazis u vodama elektrotehnike; pa je moguce da poznajes i mog brata koji zivi u Oregonu.
Nisam iz Nov'a Sada; nalazim se u mestu pedesetak kilometara udaljenom od BG-a.
Inace sam danas poslom bio u NS-u. Lep je kao i uvek, Petrovaradin osvetljen, mostovi na svom mestu, a i dosta se gradi.

Zdravo Novi na Palubi,
Vidim da si iz starog kraja i oces da me mucis postavljajuci "politicka" pitanja.Ko sto si mogao da primetis za politickog komesara imamo Malog na Palubi on ce ti o tome "drviti"sta je bolje ,a sta nije.
Meni se cini da bi ti hteo da samo mi ovdasnji ribamo palubu ,a da ti nadgledas i smeskas(se).E to nece da moze,moraces i ti da zasuces rukave ako planiras u ovom smeru...
Pozzzzzzzzzzzzzz

Ajd da ne bude da necu bas nista da ti kazem...
Ima jedna interesantna prica letos u avionu ...
Naime razgovaram sa komsijom i levo desno ispade da je on iz WhiteHorse-a i da je bio #1 u gradu.Pitao sam ga da li postoji univerzitet u gradu i da li se iz V-ra moze tamo studirati.Rece da postoji univerzitet i da se priznaje svugde kao i UBC ili neki drugi i da NIJE GUZVA...Mislim da je ovo za tebe vrlo korisna info....
Poz
KApetan :p

klika:
Problem je dokazati visa officeru prilikom intervjua u ambasadi da ti imas dovoljno novca za studije u Kanadi. Njima nista ne znaci, a nemoj na pamet da ti padne, da kazes da ces uporedo raditi i studirati. Znaci, poenta je pokazati novac u samom startu, to je ono sto zanima ljude u ambasadi. Na zalost to je surova cinjenica, znam da ne zvuci optimisticki ali.........
Radnu dozvolu ne mozes dobiti, mozes nesto mozda da raduckas u sklopu samog univerziteta ali van toga nikako. Stipendiju, za to nisam siguran ali tesko da ce ti je neko dati, kada sam se raspitivao za te stvari znam da su samo kanadski gradjani mogli da apliciraju za istu.
Takodje, nema sansi da ostanes u Kanadi po zavrsetku studija, kao sto rekoh, viza se ne moze menjati, moras napustiti zemlju i onda raditi na nekoj drugoj metodi "kako se dokopati Kanade". Cak i u slucaju kada bi se ozenio ovde, zbog papira, morao bi da se vratis u Srbiju i pokrenes proceduru na sponsorship varijantu.

U USA je stvar drugacija, mozda ti je lakse da se nekeko dokopas neke stipendije tamo.

Klika jako cenim tvoju iskrenost, kao i tvoju analiticnost - da kada god se uhvatis u resavanje nasih problema i baratas sa dovoljnim brojem informacija uvek dajes kristalno jasnu sliku mogucih resenja.
Ja se lomim oko osnovnih problema: da li se upustati u ovakvu vrstu projekata ili se ograniciti samo na opciju preko koje si ti otisao. Moguce je da cu gledati da ih sprovodim paralelno.
Pretpostavljam da 2003 nije bilo stipendija za strane studente, sada ih ima i svaki univerzitet ih istice na svom sajtu, ali kao sto sam vec rekao Kanadani imaju mnogo vise ponuda.
Takode, na CIC-u se nalazi uputstvo za strane studente kojima se omogucava rad van kampusa.
Nadam se da ce Sale najzad otvoriti svoju dusu i detaljnije objasniti opcije za strane studente i dati svoju procenu.
Za sada nisam detaljnije gledao univerzitete u USA-u, pre svega jer mi se Kanada mnogo vise dopada, a i smatrao sam da imam vise sansi tamo.
Vidim da Nina polako otvara i USA opsiju. Veliki pozdrav za Ninu.

papalagy:
Sale, Sale :) vidim ja, ostavio ti mene da je bez potrebe ribam palubu umesto da mi u startu prekratis muke, al' nema veze ostajes mi duzan jednu kaficu.
Pre nego sto sam se aktivno ukljucio u forum prvo sam ga procitao. Klika je bio prvo proglasen za zamenika, pa si ga onda poslao da riba palubu, a Ninu si postavio za novu zamenicu. Izgleda da se cela prica zavrsava time sto si nedavno, posle mog posta, Kliki vratio status zamenika a Ninu zadrzao za zamenicu.
Posto si vec student SFU-a, znacilo bi mi da podelis svoje iskustvo i tvoja zapazanja o Kanadskim univerzitetima. (ugledaj se malo na svoje zamenike) Netrazim detalje, vec jednu opstu sliku i tvoju procenu mogucnosti za nastavak studija, pogotovo onih ljudi koji nemaju iseljenicku vizu ili Kanadsko drzavljanstvo. S obzirom da si spomenuo prof.dr. A.Marincica, pretpostavljam da se nalazis u vodama elektrotehnike; pa je moguce da poznajes i mog brata koji zivi u Oregonu.
Nisam iz Nov'a Sada; nalazim se u mestu pedesetak kilometara udaljenom od BG-a.
Inace sam danas poslom bio u NS-u. Lep je kao i uvek, Petrovaradin osvetljen, mostovi na svom mestu, a i dosta se gradi.

Hvala na pozdravu,a moj brat dolazi kuci za tri nedelje pa ce mi deteljnije objasniti sve oko studija i te problematike,pa ako imam neku informaciju dacu ti odgovor.
Nego,ja sam poprilicno upoznata sa tim mestima koja su 50-ak km.og Bg,pa sad ti meni kazi kojoj linijom-uz auto-put Bg -Ni ili Ibarskom magistralom,ili ka Vojvodini?Mozda si mi komsija,rodjak..cudni su putevi Gospodnji.

Biancaneve:
Dok je suncano, ne bunim se :)
Toronto k'o Toronto..veliki grad, loodnica, guzve, sivilo/zelenilo, parkovi, jezero... srecom da sam na lepoj i mirnoj lokaciji, tako da kao da sam napravila ravnotezu izmedju sivila i zelenila :)
Ma ima nasih kao ******* kise :lol: Ponekad se zapitam, jesam li ja stvarno toliko daleko od Srbije :)
Kao veliki obozavatelj zivotinjskog carstva, iznova i iznova se odusevljavam vevericama, rakunima i ostalim "domacim" zivuljkama :)
POZZZ

A sto ja volim veverice!Pa ja bih ..uf...mazila!Onako ,sa onim kicastim repicima,pa onako swatke i debewe..joj..
E pazi se ti rakuna,za'ebani su,pogotovo ako umisle da sec da se hakas sa njima oko kontejnera.. :wink:

papalagy:
Klika jako cenim tvoju iskrenost, kao i tvoju analiticnost - da kada god se uhvatis u resavanje nasih problema i baratas sa dovoljnim brojem informacija uvek dajes kristalno jasnu sliku mogucih resenja.
Ja se lomim oko osnovnih problema: da li se upustati u ovakvu vrstu projekata ili se ograniciti samo na opciju preko koje si ti otisao. Moguce je da cu gledati da ih sprovodim paralelno.
Pretpostavljam da 2003 nije bilo stipendija za strane studente, sada ih ima i svaki univerzitet ih istice na svom sajtu, ali kao sto sam vec rekao Kanadani imaju mnogo vise ponuda.
Takode, na CIC-u se nalazi uputstvo za strane studente kojima se omogucava rad van kampusa.
Nadam se da ce Sale najzad otvoriti svoju dusu i detaljnije objasniti opcije za strane studente i dati svoju procenu.
Za sada nisam detaljnije gledao univerzitete u USA-u, pre svega jer mi se Kanada mnogo vise dopada, a i smatrao sam da imam vise sansi tamo.
Vidim da Nina polako otvara i USA opsiju. Veliki pozdrav za Ninu.

Uvek na problem slicne vrste treba gledati prvenstveno sa aspekta najteze moguce varijante, sto bi ovde rekli worst case scenario. Problem nastaje onog momenta kada svako posmatra svoj problem onako kako bi on zeleo da se po njega najbolje resi.
Ono sto je sigurno, zavrsetak Mater studija ti ovde nikako ne garantuje i ostanak za stalno. Sa druge strane, da li imas dovoljno sredstava da se upustis u ovakvu avanturu a da ne znas ishod cele price. Pretpostavljam da nemas $50.000 za 2-3 godine studija posto potenciras stipendiju.
CIC sajt daje jako uopstene i sture informacije na kojima ja ne bih licno bazirao neki krajnji sud, iako je to zvanican vladin sajt. Moras kontaktirati univerzitete direktno i videti kakva je situacija po pitanju stipendija, ali kazem, nemoj polagati velike nade u to. Mozda i postoje neke sanse. Spomenuo si drustvene nauke, ne znam konkretno sta pod time podrazumevas. Stipendiju ovde nije lako dobiti, pogotovu to vazi za strane studente, studentski kredit je druga prica ali u tom slucaju se novac mora kad-tad vratiti, stipendija je prakticno poklon. Nisam siguran koliko je kanadska vlada raspolozena za tako nesto.
U svakom slucaju, probaj, nista te ne kosta, srecno.

Izvini Sale, nisam imao nameru da te uvredim.
lepa ti je prica, znam i ja jednu kinesku:
Li Yi je otisao u grad da nauci da klese zmajeve. Tri godine je proveo dok nije dostigao savrsenstvo. Medutim nikada nije pronasao zmaja na kome bi mogao da vezba svoju umetnost.

papalagy:
Izvini Sale, nisam imao nameru da te uvredim.
lepa ti je prica, znam i ja jednu kinesku:
Li Yi je otisao u grad da nauci da klese zmajeve. Tri godine je proveo dok nije dostigao savrsenstvo. Medutim nikada nije pronasao zmaja na kome bi mogao da vezba svoju umetnost.
Zdravo Novi na Palubi,
Imam utisak,na zalost, da mislis da sam razgovor izmislio.
Varas se .
Best Regards,
Kapetan od Belu Ladju :p

komsija Sale:
Zdravo Novi na Palubi,
Imam utisak,na zalost, da mislis da sam razgovor izmislio.
Varas se .
Best Regards,
Kapetan od Belu Ladju :p

Ne Sale nije poenta price to. Razumeo sam ja tvoju pricu: Nije potrebno mnogo drviti i pricati, stvari su jednostavne i moguce su, samo se treba potruditi (naravno sa ovim se slazem u nacelu). To verovatno jeste tako iz perspektive nekoga ko je u Kanadi i ko se osvrce na svoju proslost koja mu nije nepoznanica, ali odavde stvari izgledaju mnogo drugacije, jer si zagledan u buducnost ciji su ti parametri potpuno strani. Funkcionisanje Kanadskog drustva i skolstva ti ostaju strani ma koliko o tome citao, jer ti nedostaje dozivljaj istog.
Nemam nista protiv ako si ti temu otvorio iz sasvim drugih pobuda.
Meni su se dopali ucesnici zbog njihove spremnosti da ozbiljno govore o svojim iskustvima, ali i da usput provuku salu.
Da, poenta kineske price je: sta ce ti znanje o bilo cemu, ako ne umes da ga podelis sa drugima.

Izvini Klika, sada stvarno moram na spavanje, obgovoricu ti sutra u neko slicno vreme.
Laku noc, drustvo.

papalagy:
Nije potrebno mnogo drviti i pricati, stvari su jednostavne i moguce su, samo se treba potruditi
Ajd jos jedared Novi na Palubi,
Izgleda da si ipak razumeo sta sam hteo da ti kazem...
PS:Vec sam jednom ili dvaput spomenuo sasvim drugi pristup dobijanju stalne vize od strane ,uglavnom, kineza i korejanaca, a to je prihvatanje obaveze o kupovini/stvaranju kompanije ili radnje ovde u Kanadi.O tome pise na CIC sajtu ali izgleda da nije dovoljno uocena mogucnost koju oni vrlo koriste!!!
O tome sam bas neki dan razgovarao sa koreankom koja je otvorila mali restoran,neugledan ali ima vrlo ukusnu hranu tako da musterija ima sve vise.Rade ona i muz zajedno i imaju jos samo jednog radnika...
Bas ona mi je opisala da joj je sestra koja ima drugi restoran isto ovde u V. ukazala na tu mogucnost.I ETO IH SAD SU SVI KAO FAMILIJA USPELI DA SE OKUPE...
Inace koliko sam primetio ni ona ni njen muz NEMAJU visokoskolsko obrazovanje!
ETO TO JE JEDAN NACIN UNAOKOLO KOJI NASI UGLAVNOM NA ZALOST NE KORISTE...
Pozzzzzzzzzzz

Jedno pitanje... Posto se trudim da odrzim kondiciju i liniju, a hteo bih da odmah to nastavim i u Kanadi ako jednog dana odem, kakvi su fitnes centri? Da li ima neko ko je clan nekog fintes centra? Koje su cene za mesecne kartice? Da li ih ima na svakom koraku ili se nalaze samo u centru? Konkretno me interesuje Toronto i Vankuver...

Thanx

GMan:
Jedno pitanje... Posto se trudim da odrzim kondiciju i liniju, a hteo bih da odmah to nastavim i u Kanadi ako jednog dana odem, kakvi su fitnes centri? Da li ima neko ko je clan nekog fintes centra? Koje su cene za mesecne kartice? Da li ih ima na svakom koraku ili se nalaze samo u centru? Konkretno me interesuje Toronto i Vankuver...

Thanx

Toga ima u svakoj ulici maltene, cene, zavisi, $40-50 mesecno za tri seanse nedeljeno. Mozda moze i jeftinije da se nadje, nisam siguran, ali racunaj na ovu cifru.
Ma najbolji fitnes je sto manje voznje autom, sto vise kretanja. Takodje, za liniju ti nece pomoci nikakav fitnes ako se budes lose hranio, a hvala bogu imas neverovatan izbor dobre i kvalitetne hrane po vecim gradovima, bar je tako u Torontu, pretpostavljam da je situacija u Vankuveru slicna.
E da, sad se setih, u dobrom delu zgrada postoje bazeni i teretane, gledaj da rentas apartman koji to ima u ponudi, ja sam recimo imao bazen na vrhu zgrade i koristio ga maximalno.

AleksandarA:
Jel to seta ulicom?
PRELEPE SU.

Da, da to se seta ulicom :lol:
Kada krenes u setnju, poneses kikiriki, i sve veverice su tvoje :) Imas jos i guske, patke, u okolini jezera i labudove, sve pitomo :)
Takodje sam imala prilike u Otavi da vidim i cuvene mrmote, isto tako setaju ulicom...
To ti ovde dodje umesto pasa i macaka lutalica, jer njih nema :)

GMan:

Thanx
Zdravo Mornaru,
Nismo se davno culi,mora da si se prelio ruma ili "slivovic"...
Vankuver i okolina je ,prema nekim procenama,vrlo vrlo vrlo, dobar za sport i rekreaciju.
Ima klubova svih vrsta i sportova:karate,dzudo,ping=pong,kosarka,plivanje,naravno tu je i skijanje i...
Cene su razlicite ,ali u osnovi vrlo prihvatljive...
Poz.,veslamo dalje...
KApetan od BElu LAdju :p

klika:
Uvek na problem slicne vrste treba gledati prvenstveno sa aspekta najteze moguce varijante, sto bi ovde rekli worst case scenario.Problem nastaje onog momenta kada svako posmatra svoj problem onako kako bi on zeleo da se po njega najbolje resi.
Ono sto je sigurno, zavrsetak Mater studija ti ovde nikako ne garantuje i ostanak za stalno. Sa druge strane, da li imas dovoljno sredstava da se upustis u ovakvu avanturu a da ne znas ishod cele price. Pretpostavljam da nemas $50.000 za 2-3 godine studija posto potenciras stipendiju.
CIC sajt daje jako uopstene i sture informacije na kojima ja ne bih licno bazirao neki krajnji sud, iako je to zvanican vladin sajt. Moras kontaktirati univerzitete direktno i videti kakva je situacija po pitanju stipendija, ali kazem, nemoj polagati velike nade u to. Mozda i postoje neke sanse. Spomenuo si drustvene nauke, ne znam konkretno sta pod time podrazumevas. Stipendiju ovde nije lako dobiti, pogotovu to vazi za strane studente, studentski kredit je druga prica ali u tom slucaju se novac mora kad-tad vratiti, stipendija je prakticno poklon. Nisam siguran koliko je kanadska vlada raspolozena za tako nesto.
U svakom slucaju, probaj, nista te ne kosta, srecno.

Hvala ti Klika, sto si se zista potrudio da mi ukazes na sve moguce teskoce koje donosi ova opcija. Necu reci da sam razocaran, vec pre trezveniji.
Nema potrebe da te ovde hvalim, jer je to ucinjeno vec mnogo puta. Mogu samo da ti pozelim mnogo srece u tvom novom zivotu, jer ti to u svojoj nesebicnosti zasluzujes.

nina_lion:
Hvala na pozdravu,a moj brat dolazi kuci za tri nedelje pa ce mi deteljnije objasniti sve oko studija i te problematike,pa ako imam neku informaciju dacu ti odgovor.
Nego,ja sam poprilicno upoznata sa tim mestima koja su 50-ak km.og Bg,pa sad ti meni kazi kojoj linijom-uz auto-put Bg -Ni ili Ibarskom magistralom,ili ka Vojvodini?Mozda si mi komsija,rodjak..cudni su putevi Gospodnji.

Nina, zao mi je sto nismo rodaci, ali bi zato mogli da se orodimo. :)

papalagy:
Hvala ti Klika, sto si se zista potrudio da mi ukazes na sve moguce teskoce koje donosi ova opcija. Necu reci da sam razocaran, vec pre trezveniji.
Nema potrebe da te ovde hvalim, jer je to ucinjeno vec mnogo puta. Mogu samo da ti pozelim mnogo srece u tvom novom zivotu, jer ti to u svojoj nesebicnosti zasluzujes.

Svako dobro i tebi, znam da nije lako dokopati se Kanade, ali pokusaj, samo razmisli na koji ces nacin to da uradis, samo trezveno i pametno.

Back