Vankuver, Kanada

Gde ste bwe komsije ?! :)

Tj. vi ste tu a evo i mene da se pridruzim, pravac iz Toronta u Belu LAdju :)
Bas vam je veselo ovde .....
KApetane, ako vec hocete negde da me uposlite u Vasoj cuvenoj Beloj LAdji, moze kuhinja :lol:

Pozzzz

Biancaneve:
Gde ste bwe komsije ?! :)

Tj. vi ste tu a evo i mene da se pridruzim, pravac iz Toronta u Belu LAdju :)
Bas vam je veselo ovde .....
KApetane, ako vec hocete negde da me uposlite u Vasoj cuvenoj Beloj LAdji, moze kuhinja :lol:

Pozzzz
Veliki Pozdrav novoj Mornarki na Palubi.Sto nas je vise LAdja ce veselije da plovi...Ajd pricaj nam tvoju pricu,koje si struke i kad cemo da delimo nas rum/slivovic sto bi rekli svabe.../
KApetan od BElu LAdju :p

Kapetane....

sta da Vam kazem..iz Bgd-a sam.. medjutim maznuo me nas tip iz Toronta ;)
Relativno sam friska u Kanadi (5 meseci) .... Trenutno izigravam domacicu sa dosta vremena za ucenje, preuredjivanje (nekad) momackog stana, hobije: shoping, razgledanje a i po koji ozbiljniji :lol: ... Inace sam od kompjuterske struke, network admin.....

Pozzzzz

Alo, Kapetane,
upravo sam gledala film sa Svarcenegerom na TV-u, nebitno koji ali glavna fora je bila sto na pocetku on vozi helikopterom neke snoubordere i ja u pozadini prepoznam reljef Vankuvera. Naravno, posle toga, sta cu, odgledam i ceo film. :)

Totalno sam se navukla na BC. One fotke na britishcolumbia.com su me ostavile bez daha. Jedva cekam da se tamo malo skrasim pa na pecanje.

Ajd' pa se vidimo za koji mesec.

Oh kakva bujica pogrda! Pozdrav postenoj srpskoj imigraciji!
Nego ja da znam kako da potkradam drzavu ne bih pokusavala da dodjem u Kanadu, ali nije ni bitno, vazno da znam da tamo ima postenog serbskog zivlja i da se covek uvek ima na koga osloniti. Nije da sam bas cula da je tako, ali sudeci po vasim izjavama nema postenijeg naroda od Srba u dijaspori!

Pozdrav drugari, pa kako ste mi?
Nije me dugo bilo, al evo me opet medju vama...
Polagala sam IELTS pre nekih 10-tak dana..Uh,test je bas iscrpljujuc. Izasla sam iz sale kao iscedjena krpa, a umalo i da zakasnim. Crkla mi kola u Novom Sadu kad sam krenula! Ma ludnica.
Necu da komentarisem kako sam test uradila, bice rezultati za koji dan, pa cu vam javiti..
Pozdravljam vas sve!
Vasa saputnica-veslacica :D :D :D

maya_cy:
Pozdrav drugari, pa kako ste mi?
Nije me dugo bilo, al evo me opet medju vama...
Polagala sam IELTS pre nekih 10-tak dana..Uh,test je bas iscrpljujuc. Izasla sam iz sale kao iscedjena krpa, a umalo i da zakasnim. Crkla mi kola u Novom Sadu kad sam krenula! Ma ludnica.
Necu da komentarisem kako sam test uradila, bice rezultati za koji dan, pa cu vam javiti..
Pozdravljam vas sve!
Vasa saputnica-veslacica :D :D :D
Dobrojtro Komsinice,
Nadam se da ces uspesno prreskociti taj ispit...Sta ima novo u N.Sadu,kakvo je vreme.Ovde u V. je ovih dana pocela prava jesenja kisa...
Pozdrav,
Kapetan od BElu LAdju :p

]Pozdrav svima!!!Vremenska prognoza u Srbiji, danas bilo suvo 15-17 ste/c.Koga zanima. IELTS? koji stepen? Zar je toliko tesko? Kakva je situacija u V. za vozace teskih teretnih kamiona? Ovde pale ljude kako kanadjani traze od min. za rad(srpskog) vozace i ostale zanatlije navodno nema ko da im radi.Ja mislim da lokalne agencije hoce da se ovajde.Ako imate neke informacije podelite sa zainteresovanima iz rodnog kraja.Ljudi ne veruju ovde nikome.Inace Vankuver je fantastican,bar preko slika na netu.Pozzz!

Colombo:
]Kakva je situacija u V. za vozace teskih teretnih kamiona? .Ako imate neke informacije podelite sa zainteresovanima iz rodnog kraja.Ljudi ne veruju ovde nikome.Inace Vankuver je fantastican,bar preko slika na netu.Pozzz!

Zdravo novi na nasoj Ladji,
Ajd da ti probam dati odgovore na tvoj divan...
-vozaci kamiona su trazeni i dobro placeni,ali treba da zavrsis ovdasnji ispit za kamiondziju...PS:Imam drugara koji je bio automehanicar,pa mu nije bilo dosta para.Sad vozi kamion naokolo...Kuci dodje ponekad da obidje zenu i...Eto kao sto je poznato svaka medalja imam dve strane....
-V. je "fantastican" ali za one koji imaju vremena i para da mogu da zive tu pricu....
"Obican" radnik ima samo subotu i nedelju,g.o.,i ponekad se zakaci i koji kanadski "svetac" .....
Pozdrav iz V.
KApetan od Belu LAdju :p

Colombo:
]Pozdrav svima!!!Vremenska prognoza u Srbiji, danas bilo suvo 15-17 ste/c.Koga zanima. IELTS? koji stepen? Zar je toliko tesko? Kakva je situacija u V. za vozace teskih teretnih kamiona? Ovde pale ljude kako kanadjani traze od min. za rad(srpskog) vozace i ostale zanatlije navodno nema ko da im radi.Ja mislim da lokalne agencije hoce da se ovajde.Ako imate neke informacije podelite sa zainteresovanima iz rodnog kraja.Ljudi ne veruju ovde nikome.Inace Vankuver je fantastican,bar preko slika na netu.Pozzz!

Ima ko da vozi teretnjake ovde, nije bas da im treba radna snaga iz inostranstva po tom pitanju. To su prazne price da Kanada trazi vozace preko nekakvih ministarstava......

Moze lepo da se zaradi, mada ne ako u USA. Imam par prijatelja koji se time bave, posao je jako tezak, mnogo radnih sati. Jedan od njih recimo vozi ture Toronto - Vankuver, dva vozaca, 24 sata bez prestanka se vozi, na menjanje. Cela tura traje oko nedelju dana, tamo i nazad. Drugi prijatelj radi Toronto - California, takodje oko nedelju dana po turi.
Plate se krecu oko CAD$ 0.25-0.50 po km , pa podeli na dva vozaca.

GMan:
Colombo, evo i jedna informacija. NE IDI U AGENCIJE!
Hvala na savetu.Evo sta traze:2160 e+400 e+4000 din+6500 lekarski+sve takse na dokumenta+avionska karta+godinu dana odbijaju u Kanadi po 30% od plate +posle te godine je pitanje da li ostajes ili letis nazad. Naravno okrenem se i odem kuci ali znam ljudi pozajmljivali pa dali i to da idu sa porodicom a to su dodatni troskovi.

Colombo:
Hvala na savetu.Evo sta traze:2160 e+400 e+4000 din+6500 lekarski+sve takse na dokumenta+avionska karta+godinu dana odbijaju u Kanadi po 30% od plate +posle te godine je pitanje da li ostajes ili letis nazad. Naravno okrenem se i odem kuci ali znam ljudi pozajmljivali pa dali i to da idu sa porodicom a to su dodatni troskovi.

Letis sigurno nazad kuci, odmah mogu da ti kazem iz prve ruke, imigracioni advokat ovde moze da ti uradi papire do maximum 12 meseci na konto Labour Shortage ili kako li ga vec zovu, recimo u Alberti je sada velika potreba za radnom snagom, poslodavci kukaju kako im fali radnika.

Ovo sto oni traze je vise nego smesno, 2500 eura u statru , u prevodu CAD$ 3500 plus ova smejurija od 30% od plate. Skoro pa kao u Cadu (Afrika), tamo jos uvek postoje robovi koji se kupuju na pijaci........
Druga stvar, ako mislis da vozis kamion, prvo ovde treba da polozes ispit za isti jer ti nase dozvole ne vaze, a to poprilicno kosta i traje par meseci.
A ako mislis da radis neki drugi posao i zaradjujes 2000 mesecno , onda ces se posle 12 meseci vratiti kuci na pozitivnoj nuli, tj radices za te , nazovi, advokate/konsultante koji ce omastiti brke preko tvojih ledja.

Batali celu ovu pricu, to ti je moj savet, cisto i sumnjam da ce ti to neko u Srbiji uraditi/srediti cak i za ove pare, ovdasnji imigracioni advokati to mogu, ali kod nas sve prevarant do prevaranta.

Colombo, imas moj post od ranije gde sam objasnio ukratko kako sam se ja proveo sa agencijom i koliko sam platio. Sad kad sam prosao kroz sve to shvatio sam da sam ispao NJIHHAAAAA... NJIIIIIHAHAAAA. Doduse, ova moja agencija nije toliko surova kao ti tvoji (30% od plate??? Zar neko upste pristane na tako nesto??)

Cao drustvo!

Iscitala sam sve vase postove i mogu vam reci da sam prezadovoljna. Zato zelim da vas pitam nekoliko stvari i nadam se da cete mi pomoci.

U pripremama sam sa momkom/buducim suprugom/ za odlazak u Kanadu. On je vec u procesu, sada ja treba da povezem svoju dokumentaciju sa njegovom. Inace momak je strani drzavljanin. Ima zavrsen fakultet za programere i softwere, hardver, kao i fakultet matematike. Poseduje i radno iskustvo od preko pet godina u oblasti contractora.

Ja sam zavrsila prava u Srbiji. Imam cetiri godine radnog iskustva u struci u Srbiji, zavrsavam i specijalisticke za PR managera. Trenutno zivim u Grckoj.

Interesuje nas Kvebek, i grad Montreal. Sta sve mozete da mi kazete na ovu temu? Vezano za dolazak, rentanje stanova, pronalazenje poslova, skupocu, hladnocu, vremenski period dobijanja Kanadskog pasosa...Da li postoji mogucnost neke pomoci od strane Kanadskih vlasti prilikom pronalazenja zaposlenja, obizoram da se dolazi po principu Iseljenicke vize skilled worker ili se posao mora naci samostalno? Kako je sa jezicima u Montrealu, razumela sam da su i Engleski i Francuski izjednaceni? Da li TOEFL moze da zameni test koji se polaze kao dokaz znanja engleskog jezika za Kanadu?

Hvala vam puno svima i samo napred s ladjom!

Puno pozdrava iz suncem okupane Atine

V777:
Cao drustvo!

Iscitala sam sve vase postove i mogu vam reci da sam prezadovoljna. Zato zelim da vas pitam nekoliko stvari i nadam se da cete mi pomoci.

U pripremama sam sa momkom/buducim suprugom/ za odlazak u Kanadu. On je vec u procesu, sada ja treba da povezem svoju dokumentaciju sa njegovom. Inace momak je strani drzavljanin. Ima zavrsen fakultet za programere i softwere, hardver, kao i fakultet matematike. Poseduje i radno iskustvo od preko pet godina u oblasti contractora.

Ja sam zavrsila prava u Srbiji. Imam cetiri godine radnog iskustva u struci u Srbiji, zavrsavam i specijalisticke za PR managera. Trenutno zivim u Grckoj.

Interesuje nas Kvebek, i grad Montreal. Sta sve mozete da mi kazete na ovu temu? Vezano za dolazak, rentanje stanova, pronalazenje poslova, skupocu, hladnocu, vremenski period dobijanja Kanadskog pasosa...Da li postoji mogucnost neke pomoci od strane Kanadskih vlasti prilikom pronalazenja zaposlenja, obizoram da se dolazi po principu Iseljenicke vize skilled worker ili se posao mora naci samostalno? Kako je sa jezicima u Montrealu, razumela sam da su i Engleski i Francuski izjednaceni? Da li TOEFL moze da zameni test koji se polaze kao dokaz znanja engleskog jezika za Kanadu?

Hvala vam puno svima i samo napred s ladjom!

Puno pozdrava iz suncem okupane Atine

Dobrodosla na temu, puno je bilo reci o ovim pitanjima u podfurnumu o kanadskoj imigraciji, procesljaj malo taj deo, imas odgovor na sva pitanja.

Ono sto bih ti naglasio, konkretno za tvoj slucaj, ako je on vec u proceduti za imigraciju, a vec planirate da se vencate, uradite to i onda predaj tvoju dokumentaciju uz njegovu , tj. on ce te u tom slucaju sponzorisati kao zenu, vrlo jednostavno i kada se njegova aplikacija resi, ti ides u paketu sa njim.
Na zalost, vec sam to jednom od pravnika na forumu rekao, slaba vajda od te skole u Kanadi, moraces za nesto drugo da se opredelis.
Niko ti, pa ni vlada Kande , ne pomaze u bilo cemu, svako trazi mesto pod suncem i zavisi koliko je spretan, uporan, snalazljiv, i na kraju krajeva sretan da se dokopa nekog dobrog posla. Samo polako, sve ce doci na svoje, treba imati strpljenja jer se ne moze nista uraditi preko noci.

Ne znam puno o Montrealu, problem bi mogao da nastane jer je to ipak frankopanski deo Kanade, ne znam kakve su sanse da se bez poznavanja francuskog jezika nadje posao. Mozete vi otici tamo da okusate srecu ali......da li su fran. i eng. izjednaceni , jesu na papiru , zvanicno, ali realnost je nesto drugo.......
U vezi ovih rentanja stanova, i slicnog, vec je dosta receno na tu temu, sve je manje-vise slicno u vecim gradovima, cene .........

TOEFL ne vazi, samo IELTS.

Pozdrav iz snegom-do-kolena okupanom prerijom sa severa Alberte :-) , i prijatnih -20 C ovog jutra
badcold5qz.gif

Klika, uvek su mi zanimljive ove tvoje "hladne" slike. Mnogo je lepo kad sneg napada dosta... mada pretpostavljam da ti posle mesec dana vec bude snega preko glave :). Inace, u Beogradu danas 40 stepeni vise nego kod tebe.... ;)

Dobrojtro Posado ,nova i stara,
Vidim moja LAdja pliva i levo i desno pa eto nas i u Montrealu,
Kazu da je vrlo lep grad,evropskog tipa i da se uglavnom koristi francuski jezik.Vecinu ostalih pitanja je vec oribao Mali na palubi...
Pozzzzzzzzzzzzzzzz iz VAnkuvera
KApetan od Belu LAdju :p

Cao drustvo,

Hvala puno na brzini odgovora, vidi se da ladja plovi I to u dobrom pravcu, ne da stoji u nekoj zabokrecini…

• Interesuje me jos nesto. Ukoliko bi se upisale u Montrealu poslediplomske, da li bi to znacilo da bi nakon njihovog zavrsetka imala vece mogucnosti za zaposljavanje u struci Ili ne, da li su poslediplomske free ili se placaju? Apliciranje preko interneta uslovljeno je posedovanjem imigracione vize koju ja sada nemam. Sa mojim kvalifikacijama, sta bih mogla da radim, na koji nacin je najbolje traziti posao?

• Ukoliko me suprug sponzorise, da li mi je potreban IETLS ili ne. Da li je taj test neophodan I za Kvebek ili ne?

• Kako se ocenjuje u Kanadi jedan od uslova vezan za minimum jednu godinu zajednickog zivota ili bracne zajednice u vreme apliciranja? Koliko sam ja razumela sajt, Kanada izjednacava vanbracnu I bracnu zajednicu po tom pitanju, ali trazi vreme od minimum jedne godine? Da li se na to gleda ozbiljno ili je to samo formalnost?

• Kako stoje stvari sa dobijanjem vize te kako ide procedura vezana za radjenje dece u Kanadi? Mislim na drzavljanjstvo, materinski dodatak I te stvari… Da li Kanadjani potenciraju radjanje dece ili ne?

• Moj buduci suprug odlicno poznaje francuski jezik I veoma dobro engleski jezik. Zavrsio je fakultet vezan za kompjuterske programe, softver I hardver, kao I fakultet za matematiku. Postoji li mogucnost za njega da dobije lakse posao u Montrealu?

Izvinite ako vas davim pitanjima koja se ponavljaju, ali odgovore na ova nisam nasla, a I opet mi je lakse kada cujem konkretne odgovore od konkretnih ljudi sa terena!!!

Puno pozdrava I svako dobro!

V777:
• Interesuje me jos nesto. Ukoliko bi se upisale u Montrealu poslediplomske, da li bi to znacilo da bi nakon njihovog zavrsetka imala vece mogucnosti za zaposljavanje u struci Ili ne, da li su poslediplomske free ili se placaju? Apliciranje preko interneta uslovljeno je posedovanjem imigracione vize koju ja sada nemam. Sa mojim kvalifikacijama, sta bih mogla da radim, na koji nacin je najbolje traziti posao?
Naravno, njihova diploma mnogo vise znaci od nase, nema spora. Ali, u tvom slucaju je to malo problematicno, nase pravo je sasvim nesto drugo u odnosu na anglosaksonsko koje se praktikuje ovde u Kanadi. Nemoj gubiti vreme sa pravom ovde, treba ti vraski dobar engleski da bi to postigla, znam ljude koji su to probali i nisu nista uradili, vrlo je tesko.
Sve se placa, ali moze da se uzme povoljan kredit od drzave za skolovanje, sa nekom neznatnom kamatom.

V777:
• Ukoliko me suprug sponzorise, da li mi je potreban IETLS ili ne. Da li je taj test neophodan I za Kvebek ili ne?
Nije. On kao nosilac liste to mora da polaze, ti si sponzorisana strana, nista ti ne treba osim da te on ukljuci u aplikaciju.

V777:
• Kako se ocenjuje u Kanadi jedan od uslova vezan za minimum jednu godinu zajednickog zivota ili bracne zajednice u vreme apliciranja? Koliko sam ja razumela sajt, Kanada izjednacava vanbracnu I bracnu zajednicu po tom pitanju, ali trazi vreme od minimum jedne godine? Da li se na to gleda ozbiljno ili je to samo formalnost?
Kao sto rekoh, bolje vam je da se odmah vencate dok njegova aplikacija nije resena, ako to mislite uskoro da uradite, bezbolnije cete odraditi celu ovu proceduru. Ova varijanta koju pominjes moze da se zakomplikuje.
A kad dodjete u Kanadu onda neka te dragi vodi na medeni mesec :-), negde na Karibe, nije skupo, CAD$ 700-800 po osobi za nedelju dana, all inclusive!

V777:
• Kako stoje stvari sa dobijanjem vize te kako ide procedura vezana za radjenje dece u Kanadi? Mislim na drzavljanjstvo, materinski dodatak I te stvari… Da li Kanadjani potenciraju radjanje dece ili ne?
Tu i tamo, imas neke benificije.........ali nemoj mnogo o tome da razmisljas, moze lepo da se zivi i da se deca podizu od plate, sve funkcionise kako treba. Ne boj se.

V777:
• Moj buduci suprug odlicno poznaje francuski jezik I veoma dobro engleski jezik. Zavrsio je fakultet vezan za kompjuterske programe, softver I hardver, kao I fakultet za matematiku. Postoji li mogucnost za njega da dobije lakse posao u Montrealu?
Ako zna francuski, da, mada IT biznis nije vise kao sto je nekad bio, sve zavisi koliko je dobar u tome, nije lako naci posao u tom domenu.

GMan:
Klika, uvek su mi zanimljive ove tvoje "hladne" slike. Mnogo je lepo kad sneg napada dosta... mada pretpostavljam da ti posle mesec dana vec bude snega preko glave :). Inace, u Beogradu danas 40 stepeni vise nego kod tebe.... ;)

Znas kako, jos uvek se dobro drzim sto se tice zime, jeste cudno da je ovako hladno sa puno snega a tek je novembar, ali cudan neki fenomen je u pitanju, ne osecam ovih -20 C kao sto je to bio slucaj u Srbiji, mozda iz razloga sto je ovde zima jako suva, inace je klima preko cele godine takva.
Slicno kao i na vrucini, teze je podneti +30 C sa 90% vlage nego 35 C sa 50% vlage, tako je i sa hladnocom.

Videcemo, verovatno ce mi u januaru vec biti zime preko glave, a pogotovu sto je ovde sve zaledjeno do maja meseca.
Ali prezivecemo nekako............

V777:
Iz licnog iskustva ti mogu reci da je najbolje imati bracni status, a ako ne to onda najmanje godinu dana zajednickog zivota. Zajednicki zivot se najbolje dokazuje zajednickom adresom, ali ni to ne mora da bude presudno ako podnesete neke dokaze o razlozima koji su doveli do toga da ne mozete da zivite zajedno. Za odvojen zivot pozeljno je dostaviti dokaz o zajednickom bankovnom racunu (najbolje da se obe plate uplacuju na jedan racun), uzajamnom zivotnom osiguranju, dokaz o tome da zajednicki placate troskove stanovanja (npr. tvoju struju i stanarinu on placa trajnim nalogom sa njegovog bankovnog racuna, ili se to placa sa onog zajednickog bankovnog racuna)....

Sve u svemu, ne drze se slepo pravila, ali daleko od toga da su ta pravila formalnost.

Dragi i postovani ljudi,

hvala vam puno svima na ovako brzim i opsirnim informacijama. Ukoliko sve bude kako treba, uz Boziju pomoc, nadam se da cu vas i licno upoznati...

Toliko informacija iz prve ruke, ali ne onih zlobnih i zlonamernih, vec pravih i dobrodusnih...

Hvala vam najlepse svima jos jednom!

Back