Vankuver, Kanada

javorka:
Trece, imam stan u Bgd-u (mali ali i to je velika stvar), pa sam u dilemi da li da pricekam sa prodajom i iznajmljujem ga (za nekih 200evra) dok tamo ne steknem kreditno poverenje svojim zaposlenjem i urednim zivotom, ili me banke cekaju rasirenih ruku i dale bi mi kredit cim krocim? Tu je jos i veliki problem sto cim krocis nemas pojma kako se zoves pa nije bas uputno odmah se upustati u kupovinu nekretnine.

Ne bih ti preporucio da se zaleces ni u jednom slucaju, niti sa prodajom stana u BG-u a pogotovu sa kupovimon istog u Kanadi.

Vise je razloga.
Mozda ne najbitniji, ali u ovom momentu odnos Euro/CAD je svega 70:100. E sad, ja ne znam kolika je otprilike vrednost tvog stana, recimo 50K eura, sto je nekih $ 70-75K , ok, jte je lep down payment (ucesce) tako da bi dobila dobre uslove kredita, manju kamatu bez osiguranja koje je dosta visoko , oko 2,5 % , a ono se placa u slucaju da je ucesce manje od 25% od ukupne vrednosti stana/kuce.
Drugo, ako mozes da dobijas 200 eura mesecno za stan u BG-u, to je oko $ 300, da pokrijes nekih 30-40 % vrednosti iznajmljenog stana i Vankuveru, sto nije tako lose.
Trece, nemoj se zaletati sa kupovinom nekrentnina u Vankuveru, moras prvo videti da li je to mesto u kojem planiras da ostanes ceo svoj zivot, ili neko duze vreme, ne kazem da je lose ali ........to je grad sa ubedljivo najskupljim nekretninama u celoj Kanadi, cene su stravicne.
Cetvrto, trziste nekretnina u se u USA vrtoglavo rusi, cene padaju preko noci, moze se odraziti svakako i na kanadsko trziste sto predvidjaju ljdui koji su u tom biznisu vec dugo vremena.
Peto, treba biti obazriv kad ase kupuju nekretnine, lako je uzeti kredit ali nije ga lako otplacivati 20-25 godina, tu ima dosta zackoljica i mora covek biti jako oprezan, koliki morgage da uzme a da se ne pati seo zivot i dodje mozda u situaciju da , gubitkom posla , stavi sve na kocku.

Zato, pamet u glavu, ne zaleci se. Ja bih na tvom mestu rentao taj stan u BG-u, ovde polako, dok ne stanes na noge i ne vidis kako stoje stvari u realnosti, zaboravi one pricice , e dosli smo u uredjenu zemlju gde se dele krediti zato sto nas neko voli, pa da nam napravi uslugu, znas kako kazu, kredit je dobar sluga ali zao gospodar.

Srecno!

komsija Sale:
Pozdrav novom clanu posade...
Evo nekih odgovora na tvoja pitanja:
-rentiranje mozes resiti preko novina V.Sun ili 3City news,obicno ti nije potrebna agencija.Za prvih nedelju dana pre nego sto nadjes smestaj mozes koristiti "Holliday Inn" motele ,ima ih dosta u gradu
-preporuka Burnaby,Port Moody,Coquitlam,kola su ti neophodna...Najjeftinija su polovna preko novina ili aukcija ,a ne od dilera...
-stan i Bgd mozes izdavati...a kad steknes +finans.istoriju mozes dobiti kredit...
PS:puno pozdrav iz V.
KApetan od Belu LAdju :p
Hvala ti Sale na odgovorima. Samo mi se cini da si me malo lozio za "Holiday Inn" jer su to cini mi se luksuzni hoteli. Da nisi mislio na "Hostelling International"? :wink:
Imam jos puno pitanja, al' cu malo da ih priberem pa se opet cujemo/pisemo.
Veliki pozdrav!
P.S: Najbolji drug iz detinjstva mi se zvao Sale i sadasnji najbolji drug iz Bgd-a mi se zove Sale... Bolje da ne poentiram, znas sta hocu da kazem. :) A mozda se i klika u stvari zove Sale.

klika:
Ne bih ti preporucio da se zaleces ni u jednom slucaju, niti sa prodajom stana u BG-u a pogotovu sa kupovimon istog u Kanadi....
Hvala klika, tako sam i ja mislila al' kad to cujes jos iz nekolikih usta (ustiju? hm?... nema veze), onda je mnogo lakse, a pogotovu kad majcica Kanada hrani ta ista usta.

Puno mi znaci ova ziva rec sa foruma. Srecno i tebi u svim poduhvatima koje planiras i preduzimas!

javorka:
Hvala ti Sale na odgovorima. Samo mi se cini da si me malo lozio za "Holiday Inn" jer su to cini mi se luksuzni hoteli. Da nisi mislio na "Hostelling International"? :wink:
Imam jos puno pitanja, al' cu malo da ih priberem pa se opet cujemo/pisemo.
Veliki pozdrav!
P.S: Najbolji drug iz detinjstva mi se zvao Sale i sadasnji najbolji drug iz Bgd-a mi se zove Sale... Bolje da ne poentiram, znas sta hocu da kazem. :) A mozda se i klika u stvari zove Sale.
Zdravo Nova na Palubi jos jedared...
To nije nikakav luksuzni hotel nego lanac motela koji su svugde u sev,americi.Nista posebno,ali je uredno i ima sve sto ti treba dok se ne snadjes.Dobri su i Motel6 lanac ,pogledaj na internetu imaju svoj sajt sa lokacijama ,cenom po apartmanu...a mozes izvrsiti i rezervaciju...
Pozzzzzzzzzzzzz
Kapetan od Belu Ladju :p

Evo mojih novih pitanja (ako su glupa smejte se slobodno :lol: ):

1. STRUJA - da li ima smisla nositi odavde bilo koji elektricni aparat s obzirom da se u CA koristi 50HZ struja, a ne 60Hz kao kod nas? Jesu li uticnice drugacije?

2. BANKE - kako je najbolje slati/primati novac u/iz Srbiju/e? Imate li savete za izbor banke? Kolike su takse na transakcije? Podpitanje: prenos "lending fee" iznosa - ako nosim kes potencijalno je opasno i moram da prijavljujem ono preko 10K, a u suprotnom odrace me banke od taksi za prenos iz jedne u drugu banku. Takodje, mislim da je po nasem zakonu limit 5K evra za iznosenje (nisam pitala ima li posebna klauzula za one koji se iseljavaju).

3. "RADNA KNJIZICA" - da li svaki poslodavac evidentira i gde evidentira da te je zaposlio? Sta se radi papiroloski prilikom zaposljavanja i da li je ista procedura za zaposlenje kod lokalnog piljara i u velikoj firmi ( :lol: nemojte ovog piljara da mi zaboravite, to ce mi verovatno biti prvi posao tamo)?

Unapred hvala. Pozdrav. Prijatan vikend!

javorka:

1. STRUJA - da li ima smisla nositi odavde bilo koji elektricni aparat s obzirom da se u CA koristi 50HZ struja, a ne 60Hz kao kod nas? Jesu li uticnice drugacije?

2. BANKE - kako je najbolje slati/primati novac u/iz Srbiju/e? Imate li savete za izbor banke? Kolike su takse na transakcije? Podpitanje: prenos "lending fee" iznosa - ako nosim kes potencijalno je opasno i moram da prijavljujem ono preko 10K, a u suprotnom odrace me banke od taksi za prenos iz jedne u drugu banku. Takodje, mislim da je po nasem zakonu limit 5K evra za iznosenje (nisam pitala ima li posebna klauzula za one koji se iseljavaju).

3. "RADNA KNJIZICA" - da li svaki poslodavac evidentira i gde evidentira da te je zaposlio? Sta se radi papiroloski prilikom zaposljavanja i da li je ista procedura za zaposlenje kod lokalnog piljara i u velikoj firmi ( :lol: nemojte ovog piljara da mi zaboravite, to ce mi verovatno biti prvi posao tamo)?

Ne vidim potrebu nosenja el. aparata, ukoliko ti nesto stvarno nije priraslo srcu, ali sve je to ovde prilicno jeftino. Dok nabavis adaptere za uticnice i transformatore ..........

Ovo oko banaka i slanja novca, limit,itd..........ne zna ni sam guverner. Boze me sacuvaj, kada odes u neku nasu banku svi ti govore drugacije. Limit jeste po novom 5K eura. Ali cekaj, vas je dve, svaka po toliko i eto , uklapate se u limit. Landing fee ti ne nosis sa sobom vec uplacujes pre polaska, tako je bar pre bilo, ako opet nesto nije promenjeno.
Kao sto verovatno znas, ni jedan euro cent se ne moze prebacivati iz neke banke u Srbiji bilo gde u inostranstvo, takva je zakon, koliko znam, jos uvek na snazi. Ali, postoje neke varijante preko SerbianCafe-a, sestra mi rece da je nesto nasla na sajtu, ne znam tacno kolika je provizija za uslugu, baci pogled na sajt i raspitaj se.
Odavde mozes slati pare u Srbiju, moras otvoriti devizni racun u Srbiji i tamo ce ti sve objasniti kako to ide. Pogledaj u ovim stranim bankama, HVO, itd.........
Ne znam tacno kolika je provizija kada se iz Kanade salje novac u Srbiju.

Kada stignes u Kanadu, prva stvar je da odes po SIN karticu (Social Insurance Number), bez toga si niko i nista, a i zgleda kao svaka plasticna kreditna kartica. Izdace ti privremenu sa kojom odmah mozes da trazis posao, original ce ti stici na kucnu adresu postom.
Samo ti nadji posao a poslodavac brine o prijavljivanju i svemu ostalom, u Kanadi nema neprijavljenih radnika, posao na crno je prilicno tesko naci. Svaki poslodavac prilikom zaposljavanja obavezno trazi SIN, bez toga te niko nece zaposliti.

javorka:

Zdravo Nova na Palubi,
evo ti jos koji "kolacic" besplatno...al nemoj misliti da ces se "izvuci" od ribanja palube...
-struja je 110v/60hz tako da ti nista iz evrope ne radi osim mozda Laptop sa punjacem za ceo svet ?IBM...uticnice su drugacije
-najbolje je da ga uopste ne primas/saljes,a to mozes uraditi ako uplatis u onoj svapskoj banci/zaboravio sam ime/ koja ima racun u Royal Banci koja je i najveca kanadska banka...ipak pre otvaranja racuna pitaj ih i proveri njihovu pricu...
-3):sve se evidentira i 99% je na "belo"...SIN kartica je vrlo vazna kao sto rece Zamenik Klika...
Pozzzzzzzzzzzzzz
Kapetan :p

Razumem Kapetane! "Ribam ribam sve se pusi perem zube vrat i usi..." :)

Hvala na odgovorima. Ono za Royal banku sam se vec malo raspitala, ali mrka sajkaca za sada. Zvala sam info-centar Raiffeisen banke (ona mi je delovala kao prava za tu stvar) ali ono devojce nije znalo nista o tome. Potom sam zvala i ambasadu (i osecala sam se strasno pametnom sto sam se toga setila, kao skraticu proceduru) ali "oni nemaju nikakvu informaciju o tome", tako da moram jos malo da "ribam" na tu temu.

javorka:
Razumem Kapetane! "Ribam ribam sve se pusi perem zube vrat i usi..." :)

Hvala na odgovorima. Ono za Royal banku sam se vec malo raspitala, ali mrka sajkaca za sada. Zvala sam info-centar Raiffeisen banke (ona mi je delovala kao prava za tu stvar) ali ono devojce nije znalo nista o tome. Potom sam zvala i ambasadu (i osecala sam se strasno pametnom sto sam se toga setila, kao skraticu proceduru) ali "oni nemaju nikakvu informaciju o tome", tako da moram jos malo da "ribam" na tu temu.
Dobrojtro Nova na Palubi,
Vidim ribas palubu bice ko nova...
PS:Jeste to je banka al moras otici tamo i uvatiti nadleznog za gusu pa bi ondak trebalo da moze...
Pozzzzzzzzzzzzzzzz

....nastavak Pozorista "Al ne i mojoj kuci"
evo jos jednog korisnog sajta o poslovima koji se traze...:
------------------------------------------

SureJobs Canada - Job Alert

Attention: Job seeker

The following position may be of interest to you or someone that you know. ($50 referral bonus)

Position Title : Electrical Engineer - Hydro Power

This is a wonderful opportunity for anyone seeking to have a rewarding career with a great company.

Interested
Please click here if you are interested in applying to or obtaining more information about this position.
If the above links are not working, copy and paste the URL below in your address bar
http://www.surejobscanada.com/dev/ApplyToJobs.asp?page=1&job_id=338720061021171846161

-------------------------------------------
Hot links

1) Today's Hot Job - http://www.surejobscanada.com/dev/TodaysHotJobs.asp

2) Speed up your job search - http://www.surejobscanada.com/dev/speedup.asp

3) Update your Applicant profile - http://www.surejobscanada.com/dev/updateap.asp

4) $50 you can earn - forward this job to a friend if you don't qualify -http://www.surejobscanada.com/dev/referjob.asp

Pozzzzzzzzzzzz
Kapetan od Belu Ladju :p

E ljudi,pa jel vidite kakav je ovaj kapetan pametan?
Prvo smo lumpovali na palubi,i dobro se zezali,a sada je ona,robovlasnicka strana njegove licnosti dosla da izrazaja,pa se riba paluba !A on sam,u potpalublju cirka ono malo preostalog ruma...
lol

Zdravo,svima,
pratim vas redovno, i jako ste zanimljivi, pa reših da budem član vaše male ali odabrane družine....
Već sam postavila jednom ovo pitanje, ali ne dobih konkretan odgovor....
Interesuje me,pošto ćemo moj dečko (budući muž) i ja da apliciramo uskoro za Toronto, da mi vi koji ste skoro predali, malo bliže pojasnite kakvi su ti formulari koji se tiču vojske,tj,ratišta.....npr.Moj dečko je bio na Kosovu,naravno ne svojevoljno,...
pa sam čula da se u formularima traži u kojoj jedinici,ko mu je bio pretpostavljeni......itd..
On bi da izbegne "odavanje takvih vojnih tajni".....Koliko sve to moze da utiče na našu aplikaciju? Ili,ako pak "oda vojnu tajnu", koliko to sve povlači za sobom neke stvari ovde?
Nadam se da sam kolko tolko uspela da vam prenesem suštinu.....
Unapred hvala!

inesy:
Zdravo,svima,
pratim vas redovno, i jako ste zanimljivi, pa reših da budem član vaše male ali odabrane družine....
Interesuje me,pošto ćemo moj dečko (budući muž) i ja da apliciramo uskoro za Toronto, da mi vi koji ste skoro predali, malo bliže pojasnite kakvi su ti formulari koji se tiču vojske,tj,ratišta.....npr.Moj dečko je bio na Kosovu,naravno ne svojevoljno,...
pa sam čula da se u formularima traži u kojoj jedinici,ko mu je bio pretpostavljeni......itd..
On bi da izbegne "odavanje takvih vojnih tajni".....Koliko sve to moze da utiče na našu aplikaciju? Ili,ako pak "oda vojnu tajnu", koliko to sve povlači za sobom neke stvari ovde?
Unapred hvala!

Posto traze vojnu knjizicu na uvid, bar je tako pre bilo, onda nesmete lagati u aplikaciji. Neka navede od kada do kada je bio u ratu i da je bio prinudno mobilisan. To ne bi trebalo da utice na ishod aplikacije. Mozda bi i mogao da izostavi odgovor na pitanje o imenu svog pretpostavljenog, a ako ovi bas budu zahtevali, u sta sumnjam, onda neka im dostavi podatke kasnije.
Ja bih isao na tu varijantu, nista ne lazes ali nesto malo izostavis. Mada, i ako bi naveo imena, ne znam da li bi to ikako doslo do vojnih vlasti.

inesy:
Zdravo,svima,
Zdravo Nova na Palubi.Lepo od Tebe da 'oces s nama da veslas i ribas palubu...
Procitah sta si napisala i sta odgovori Zamenik Klika...
Cini mi se da je pitanje vrlo specificno i da moze tacno odgovoriti samo onaj koji je vec prosao istim sokakom tako da ne bi bilo lose da pitanje postavis jos negde na forumu pa mozda dobijes takav odgovor...
Pozzzzzzzzzzzzzz
Kapetan od Belu LAdju :p

inesy:
Zdravo,svima,
Unapred hvala!
Dobrodosla inesy+decko,
razumem vase brige u vezi sa iznetim pitanjem, ali da budemo iskreni, sve sto bi ste i mogli od tajni da otkrijete strane obavestajne sluzbe verovatno vec znaju. Sve nas oni motre i iz vazduha i iznutra i kako god (uzgred, i treba kad smo nesposobni). Drugo, nema vise te vojske u kojoj je tvoj decko "sluzio", niti ima te drzave. Moje je misljenje da treba bez straha da popunite formulare. Ipak, slazem se sa rezonovanjem koje je klika izneo, ako bude prostora da se ponesto izostavi vi izostavite, samo nemojte da lazete.

Pozdrav!

Dobrojtro Posado,
Bas neki dobar rum ovih dana...
?Kako smo...ovde u Vankuveru se izgleda sprema jesen punom parom,naoblacilo se a i hladnije je .Danas je prognoza oko 10C a mozda bude kisa popodne...
POzzzzzzzzzz

komsija Sale:
Dobrojtro Posado,
Bas neki dobar rum ovih dana...
?Kako smo...ovde u Vankuveru se izgleda sprema jesen punom parom,naoblacilo se a i hladnije je .Danas je prognoza oko 10C a mozda bude kisa popodne...
POzzzzzzzzzz
U Beogradu predivno, danas od 13 do 24, i to vec traje danima. Po prognozama, smese nam se topli dani i pocetkom novembra. Mali je problem samo to sto je velika temperaturna razlika izmedju jutra i sredisnjeg dela dana pa je to problem za oblacenje. Inace, posto Beograd uveliko planira da postane prestonica nerada i kafenisanja, jasno ti je da su baste kafica prepune. A tek koliko ima tih kafica... ko nije ovde skoro navracao verovatno bi mu prvi utisak bio da mi drugo nista i nemamo, a i nemamo!
Nego, reci ukratko kako izgledaju jesen i zima u Vankuveru i koliko to sve traje. Kakvo je grejanje u kucama/stanovima/poslovnim zgradama? Koliko ono kosta?

Kod nas u preriji n aseveru Alberte, jutarnjih prijatnih -2 do 0 C
out_cold.gif
..............preko dana lepih 5-10 C sa dosta sunca. Ali jos malo pa cemo se klizati na zeledjenom jezercetu u lokalnom parkicu :-)...........

Javorka, u Kanadi je uglavnom, u 99% slucajeva, u cenu rentanja sve ukljuceno, grejanje, struja, topla voda. O tome ne moras da razmisljas. Negde se placa struja posebno ali to su retki slucajevi. Ovde nema bojlera po stanovima, sve je centralizovano, negde se ta voda greje, ne pitaj me gde, ali bitno je da je uvek ima.
Negde je u cenu ukljuceno i parking mesto , mada to nije pravilo, u vecini slucajeva , za Torotno znam, to nije slucaj, doplacuje se parking od $50-100, zavisi od lokacije.

javorka:
Nego, reci ukratko kako izgledaju jesen i zima u Vankuveru i koliko to sve traje. Kakvo je grejanje u kucama/stanovima/poslovnim zgradama? Koliko ono kosta?

Dobrojtro Posado,
Vidim Zamenik se vec probudio,svaka cast...
PS:Jesen/ZIma u samom V-ru su uglavnom kisni periodi,okolo po planinama jje puno snega ,naravno.Grejanje po kucama/stanovima je uglavnom na gas i struju , u zgradama je centralizovano.Ako se npr rentira stan grejanje moze biti u ceni ili posebno i krece se zavisno od velicine stana oko 100-do 200 $ mesecno...
Pozzzz

komsija Sale:
....NASTAVAK VESLANJA...
Evo i odlicnog sajta u kome ima sve i svasta pa i cene rentiranja...
http://www.buysell.com/root/search/byclass/RENT.aspx
Poozdrav nadesno......................
Hvala druze za tip, sve ja to pisem i cesljam. Nego, kada si me savetovao za neighborhood (Burnaby, Port Moody, Coquitlam), mozes li mi reci koji su bili tvoji glavni razlozi da me bas za njih posavetujes. Zasto ne na primer Kitsilano ili Commercial? Da li mozda zbog cene ili zbog neceg drugog?

javorka:
Hvala druze za tip, sve ja to pisem i cesljam. Nego, kada si me savetovao za neighborhood (Burnaby, Port Moody, Coquitlam), mozes li mi reci koji su bili tvoji glavni razlozi da me bas za njih posavetujes. Zasto ne na primer Kitsilano ili Commercial? Da li mozda zbog cene ili zbog neceg drugog?
Zdravo Mornar(ice) s nase Ladje,
Ajd u vezi tvog pitanja...Ovi delovi koje ti pominjes su drugacije strukture i razliciti su u mnogo detalja,sto ne znaci da i tamo ne mozes ziveti.Ipak to je stvar subjektivnog opredelenja.Uostalom kad stignes bice ti jasnije...
Ova tri ,koja ti spominjem,su relativno blizu samom centru ,imaju javni"SkyTrain" i Bus i za razliku od npr White Rocka ili Ricmond- ne moras da ide kroz tunele i preko mostova da stignes do centra.To kad je guzva moze da traje vise sati...
Pozzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Back