" VAN(BRACNI ZIVOT)" DA ILI NE ???

Sandy_BG:
Bracne zajednicu su nista drugo nego zakonsko regulisanje situacije u kojoj se nalazis. To ti pruza odredjena prava i obaveze. Na primer, mozes da dobijes drzavljanstvo, lakse se dobijaju vize, lakse dokazujes odredjene stvari, od najbanalijneg primera, da posetis osobu u bolnici...neces se ti zbog toga vencavati, ali isto je kao kada promenis prebivaliste, pa odes da prijavis promenu.

Mislim da za decu nema razlike da li su im roditelji vencani, ako roditelji zive zajedno i ako se lepo slazu i vaspitavaju to dete. Mislim da je vise pitanje nekog licnog stava prema instituciji braka. Neko smatra da je glupo, neko da je prevazidjeno..mislim da otpor ide iz nekoh straha od vezanosti, iako po meni nema razlike. Vanbracna zajednica ti samo pruza lazni osecaj slobode, ali sve je u prinicpu isto. Ako se rastanete isto boli, iste probleme imate da podelite imovinu, iste probleme oko dece, iste oziljke ostavlja.

Citirala sam ono sa čim se slažem. :D
Lično nisam ni za ni protiv braka... ne razmišljam o tome. Vrlo je moguće da se nikada neću udati.

Jos da dodam...ljudi su u zabludi ako misle da "drzava podupire i odrzava" bracnu zajednicu. Ne podrzava drzava vec...okolnosti u kojima neko zivi, a najvise ekonomska situacija i ekonomska zavisnost. To je glavni motiv opstajanja brakova, jer kod nas ljudi nemaju mogucnost da se odvoje, pa trpe svasta jer drugacije ne mogu da opstanu. Papir nema veze sa tim.

I ne razumem zasto, vecina ulazi u diskusiju sa predubedjenjem da ljudi koji se vencaju misle da im je to garancija, i da time ostvaruju sigurnost ili sta ja znam. Manje su optereceni papirom i njihovim znacajem ljudi koji odu i vencaju se nego oni koji zive u vanbracnim zajednicama i stalno su u dokazivanju da je papir nista i da nista ne znaci. Znaci onoliko koliko mu ti sam das znacaj. Ne vidim nista lose u instituciji braka. Niti pruza sigurnost, niti pruza garanciju, niti ti osigurava da ces biti voljen do kraja zivota...ali je lep cin, dvoje ljudi koji se vole.

Po meni...najozbiljniji momenat u zivotu nije ni vencanje, ni odluka da se zasnuje vanbracna zajednica, vec momenat kada napravis dete sa nekim. To je nesto sto te ceo zivot vezuje za neku osobu.

iskreno, nemam pojma kako je brak uopste nastao ali verujem da je sklapanje braka u davnim vremenima bio cin kojim se obelezava i proslavlja pocetak zajednickog zivota dve osobe i ne nekoj simbolicnoj razini cin kojim se oni zavetuju jedno drugom. u savremenom drustvu po meni je podosta izgubio smisao, s obzirom da ljudi vec zive u "braku" i pre potpisivanja papira.
meni licno nije pod obavezno da stupim u brak sa osobom koju budem zavolela, ali sa druge strane nisam ni neki protivnik...ne bih se bunila ako do toga dovede sticaj okolnosti...ali ne razumem cemu sve to... rekla sam roditeljima za svoje stavove, vrteli su glavom. :D
i iskreno, nije mi jasno zasto su neki ljudi iskljucivi po tom pitanju, mada su mi ipak malo jasnije zaklete pristalice braka jer je to ipak ukorenjena i sveprisutna forma zajednice u drustvu u kome zivimo, a pored toga i odredjen nacin vaspitanja moze da ojaca takav stav...
uostalom, kad su ljudi 20 godina u vanbracnoj zajednici pa vise niko ne zna da li su oni vencani ili nevencani...i da li je dete bracno ili vanbracno...tu i tamo cujes da se taj i ta nikada nisu vencali, ali mislim da to danas vise nikome nije bitno i da to apsolutno niko ne stigmatizuje, a i zasto bi?

LA-and-Can-1.jpg

Jos jedno bih pitala:cije ce prezime dete da nosi ako se rodi u vanbracnoj zajednici?
Zar nije lepse i na neki nacin i prisnije ako svi imaju isto,jer recimo majka i dete imaju razlicito(jer ga je naravno otac priznao),i sada majka sa razlicitim prezimenom od svog deteta opet "izgleda" kao raspustenica!

ma kakve to veze ima, pa i kad si u braku ne morate da imate isto prezime i danas mnoge zene koje se udaju ne menjaju prezime ili dodaju jos jedno na svoje. a i dete moze da nosi bilo koje prezime, koliko se secam, zar je bitno...
i ta rec raspustenica je tako glupa i odvratna da bi trebalo da malo razmislis pre nego sto je izgovoris.

S_K_V_O:
ma kakve to veze ima, pa i kad si u braku ne morate da imate isto prezime i danas mnoge zene koje se udaju ne menjaju prezime ili dodaju jos jedno na svoje. a i dete moze da nosi bilo koje prezime, koliko se secam, zar je bitno...
i ta rec raspustenica je tako glupa i odvratna da bi trebalo da malo razmislis pre nego sto je izgovoris.
Nisam imala nameru da vredjam,ali mi je najkrace bilo da objasnim status zene koja je razvedena i slobodna,a sto se tice prezimena,MENI je licno lepse da svi imamo isto prezime,pa nisam ja javna licnost pa cu izgubiti nesto na tome.Kazem josh jednom to je licni stav!

Lucca:
Lepo je što voliš brak, volim i ja ...u današnjem ti vremenu ništa nije garancija...želim da nađeš saputnicu života tvog....kada i brak ne funkcioniše tu su deca još nesrećnija....Moj je brat razmišljao kao ti, sada ima 40 godina i još se nije odlučio...sada bi bilo koju samo da mu dete rodi....[/QUOT

I JA SE PONEKAD TOGA UPLASIM, I SAMO KAZEM NEDAJ BOZE.

Lucca:

Svaka čast, bela je kuga zavladala, živela sva deca i bračna i vanbaračna, bitno je da se rađaju...Očito je da brakovi slabo uspevaju, valjda zbog klime, vreme je da se ljudi oslobode okova srednjeg veka i odgovora na pitanje šta će komšije da kažu...e zbog tih komšija možemo da nestanemo kao dinosaurusi...
:D

Brak je bas to, okov srednjeg veka.Ja u braku ne vidim ljubav, vidim samo postovanje.Ideal je vanbracna veza sa decom, ali to je ipak ideal. :D Jos cemo se mi vencavati.

angely:
Svaki dan sam sve ubedjenija da je to najbolje resenje :roll:
I ja isto i sve smatram da ce se dvoje tako vise postovati nego u braku gde su stegnuti medjusobnim obavezama,jedan ne ispuni svoju,svadja i tako u krug..
Ovako se zna,crno na belo ili kao sto postoji brak iz racuna,predbracni ugovor.
I citao sam jednom da ti brakovi iz racuna gde su se dvoje unapred dogovorili oko milion stvari bolje funckonise nego brak gde se mi kao mnogo volimo pre braka,ljubav do neba,padamo u nesvest jedno za drugim a onda dodju deca,zajednicke obaveze i krene pucanje i mrznja.
Koliko ljudi znam koji su se pre braka voleli ne znam koliko a u braku zbog milion uzroka i svadja se razveli,mrze se i smatraju se najgorim neprijateljima.

Moj stav je da treba imati dete ili decu bez obzira dali je covek u braku ili nije .Idealno je ako se imaju u skladnom braku ili vanbracnoj zajednici jer po meni je to isto a onaj papir ne znaci ama bas nista.Ukoliko neka zena ne nadje muskarca koji joj odgovara ni ne treba da pati zbog toga i ne juri brak po svaku cenu ali zbog otkucavanja bioloskog sata treba imati dete jer posle to nece moci.Svoju srodnu musku dusu moze naci i posle u bilo kom zivotnom dobu.Danas nije nikakva sramota biti devojka sa detetom.Dobro je ako se ima podrsku porodice.Deci je vazna uloga muske figure u njihovom razvoju ali to ne mora biti otac.To moze biti i neko drugi ko je kvalitetna licnost i ko ih voli.Moze to da bude i deda,ujak ili neko drugi.Devojka koja se odluci na takav izbor mora biti jaka licnost.Dosledna i spremna na svu tezinu i odgovornost koju takav izbor sa sobom nosi.Neko je unazad pisao o priznavanju deteta i davanju prezimena oca kao da je to nekakva ko zna kakva prednost.Valjda je bitnije koliko ce taj otac da kvalitetno ucestvuje u podizanju deteta i njegovom razvoju od toga kako ce se dete zvati a ako je to priznanje i njegovo prezime ujedno i sve sto ce ono imati od njega hvala lepo ne treba ni to.Inace jesam u mnogim stvarima za tradiciju ali u ovom slucaju bih po zaslugama.I uostalom po cemu je moja porodicna loza ili moje prezime losije pa da ga nedam mom detetu.

Back