Јахач магле
Aktivan član
- Poruka
- 1.371
--.--
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Isao je Jovan Memedovic u tu vodenicu...ko hoce da pogleda ima na sajtu RTS-a
pa pojo ga vanpir))
појоpa pojo ga vanpir))
i sta se desilo??? bas me zanima!
najjace kad je baba u emisiji izjavila da je vampir uhvatio za nogu![]()
najjace kad je baba u emisiji izjavila da je vampir uhvatio za nogu![]()
meni su najzanimljivije price tih ljudi, pogotovo sto se tice onog izvora...
Ali ja zbog tih emisija imam neverovatnu zelju da posetim tu vodenicu...![]()
gde se tacno nalazi vodenica?![]()
Ali ja zbog tih emisija imam neverovatnu zelju da posetim tu vodenicu...![]()
pa pojo ga vanpir ))
neće niko da priča o Savi!!!![]()
"Sava Savanovic je, po pricama, ordinirao sumama i zabacenim putevima zapadne Srbije sve do 1880. godine, kada je njegov grob pronadjen i otkopan. Savin kovceg je proboden velikim kolcem,a iz kovcega su izletjele dve nocne leptirice koje su davile novorođencad po zapadnoj Srbiji još 30 godina posle toga. U razgovoru sa mestanima Zlatibora pokusali smo da se raspitamo o legendi S.Savanovicu a uglavnom smo dobijali ovakve odgovore: „Nemoj se dijete s tim zayebavati”,„Savo je nas najveci vampir i boga mi doći će ti kad se najmanje nadas i šta ćeš onda”,„Koji Sava”,„Ma taj je bio neki bandit pobjegao od Turaka iz Bosne pa davio i pljackao ljude i eto ti sad odjednom vampir.” Jedna gospodja nam je ispricala da je u zimu 1942. njenog dedu napao Sava u sumi kod sela Kremna. Sava mu je naime skocio na ledja iz krosnje drveta i poceo da huci „Huhuhuuu” i da se zlo smeje „ha,ha,ha” i taman kad je hteo da ga ujede za vratnu zilu,ovaj se prekrstio i rekao „Sveta Trojice,sveta Bogorodice,pomagajte” i Sava je nestao. Po legendi,Sava je bio vodenicar a njegova, doduse, napustena vodenica nalazi se u blizini sela Zarozja između planine Tare i grada Valjeva (opstina Bajina Basta). Ova vodenica zaista postoji, nalazi se u gustoj sumi koja podseca na onu iz filma „Vestica iz Blera”. Po prici je Sava i posle svoje smrti navracao u vodenicu i klao usnule mlinare. Kada Sava nocu pridje vodenici tocak za mlevenje staje,voda iz potoka takođe, cuje se samo zavijanje vukova i sova koja huci. Savo prvo uroni ruke u brasno, a zatim se gosti krvlju usnulog vodenicara. Sava se takođe izivljava nad sirotim nadnicarima sve dok nije nabasao na izvesnog Strahinju, koji je bezeci od njega upao u duboko brasno i tako uspeo da sakriven saceka zoru. Strahinja je obavestio seljane šta mu se desilo, a odlucnom akcijom seljana i lokalnog popa, Savin grob je nađen i uradjeno je ono već pomenuto ali su iz sanduka izasle dve leptirice koje su nastavile „da cine zlo”. Sava S. bio je inspiracija za pripovetku „Posle 90 godina” Milovana Glisica, film „Leptirica” Djordja Kadijevica, i roman „Strah i njegov sluga” Mirjane Novakovic."
Obavezno ponesi glogov kolac, beli luk i svetu vodicu. Za svaki slucaj! Cula sam da pomaze i vatra!
Da se ne bi desilo ovo:!
Ko kaze? Sava je, trenutno, vrlo aktuelan:
http://forum.krstarica.com/threads/384492
Ne znam sta hoce ovi iz zapadne Srbije? Zna se da su vampiri "rodom"iz istocne Srbije. Negde sam procitala da je jedina srpska rec koja je usla u sve svetske jezike -vampir. Samo sto nam malo Rumuni maznuse "original brand" zbog Drakule .