Вакцинација у Србији - изазови, мере и догађања (1)

Анкета о вакцинацији?

• Примљен Синофарм.

glasova: 24 18,9%
  • Примљен Фајзер.

glasova: 27 21,3%
  • Примљен Спутњик.

glasova: 11 8,7%
  • Примљена Астра Зенека.

glasova: 11 8,7%
  • Нећу се вакцинисати.

glasova: 54 42,5%

• Ukupno glasova
    127
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hoćeš reći da ostale rase ne umeju da proizvedu nešto kvalitetno?
Tako je svuda. Ni u Americi statistika ne pokazuje napredak.
Zašto se društva tako ponašaju.

Ako im treba 60,000 kreveta a imaju 19,000 zašto nisu napravili pre godinu dana plan da naprave još 41,000.

Prošle godine 4 dana ljudi ne izlaze iz kuće, vojska napolju. Rezultat: ništa. Sad je gore.

Velike razlike u broju vakcinisanih po gradovima u Srbiji
Izvor:
Blic/Danas Uto, 09/03/2021 - 13:03

Prema poslednjim podacima, broj vakcinisanih građana značajno se razlikuje u gradovima i opštinama po Srbiji. Samo je u šest beogradskih opština i Preševu vakcinisano više od 50 odsto ljudi starijih od 75 godina, dok je u Novom Pazaru, na Ubu, u Lajkovcu, Crnoj Travi, Tutinu i još nekoliko manjih opština taj procenat i dalje ispod 15 odsto.
Velike razlike su čak i u samom Beogradu gde je u centralnim gradskim opštinama vakcinisana trećina punoletnih lica, dok u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu nešto više od 10 odsto stanovnika, piše "Blic".
Prema najnovijim podacima Vladine kancelarija za IT tehnologiju koje prenosi Blic, pored centralnih opština glavnog glada Srbije, interesantno da je u prvih deset opština po stopi vakcinacije najstarijih građana još Kikinda, dok je Novi Sad na 11. mestu, Niš na 14. poziciji, a Kragujevac na 19. mestu.
Podaci pokazuju da značaj vakcinacije nedovoljno razumeju najstariji stanovnici možda i najsiromašnijih opština poput Crne Trave (12,39 odsto), Merošine (11,83 odsto) i Tutina sa svega (9,54 odsto) procenta vakcinisanih iznad 75 godina starosti.

Kakav je stav građana prema vakcinaciji?

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Cvejić kaže za Danas da kada su u pitanju stavovi građana prema vakcinaciji, oni nisu cementirani i da se menjaju shodno onome što se dešava.
"Dovoljno je da se povede jedna kampanja, da neko uticajan podrži vakcinaciju i da ljudi promene mišljenje. Takođe, što je više ljudi koje građani vide da u njihovom okruženju primaju vakcine, to će je i sami lakše prihvatiti", navodi Cvejić.
Profesor Cvejić dodaje i da javno mnjenje ne radi kao prekidač, te ističe da kampanja gde političari svojim primerom ukazuju na važnost vakcinacije nije dovoljna jer neće uticati na one slabije obrazovane, ali i na one koji su obrazovani ali nemaju poverenja u političare.
Epidemiolog Mijomir Pelemiš, član Kriznog štaba, nedavno je rekao da nepoštovanje epidemioloških mera može značajno otežati i onemogućiti proces vakcinacije.
"Ako ne budemo nastavili da sprovodimo epidemiološke mere, biće nam ugrožena i vakcinacija. Ljudi će se razboljevati, a kada su u akutnoj fazi bolesti, oni tada ne mogu da prime vakcinu", naveo je Pelemiš.

https://www.013info.rs/vesti/srbija/velike-razlike-u-broju-vakcinisanih-po-gradovima-u-srbiji

Kako su već isticali epidemiolozi, minimalni cilj je da imamo milion i po revakcinisanih, međutim da bismo izbegli buduće talase neophodno je oko tri miliona cepljenih, a da bi u potpunosti epidemiju stavili pod kontrolu treba nam oko 80 vakcinisanog stanovništva starijeg od 18 godina, odnosno preko četiri miliona.

Procenat vakcinacije žena i muškaraca u Srbiji, kao i spisak svih vakcina koje su nabacljene u prethodnom periodu u Srbiji

Procenat vakcinacije žena i muškaraca u Srbiji, kao i spisak svih vakcina koje su nabacljene u prethodnom periodu u Srbiji

Za nedelju dana 85.000 vakcinisanih
U poslednjih nedelju dana došlo je do usporavanja vakcinacije, da li zbog manjeg broja zainteresovanih ili zbog više zaraženih koji zbog toga nisu mogli da budu cepljeni. Prema zvaničnim podacima, za nedelju dana prvu dozu vakcine je primilo samo 85.000 ljudi, a podsećamo da smo u jednom trenutku, tokom februara, imali i više od 50.000 cepljenih za 24 sata. Na drugoj strani revakcinacija (druga doza) je išla uspešnije, nju je protekle sedmice primilo oko 100.000 ljudi.

Prijavilo se 25 odsto građana
Procene su da Srbija ima oko pet miliona građana koji bi trebalo da budu vakcinisani, ne računajući mlađe od 18 godina, kao i one koji su u inostranstvu. Međutim, prema poslednjim podacima za vakcinaciju se do sada izjasnilo i prijavilo nešto više od 1,25 miliona ljudi ili 25 odsto. Država je ugovorila kupovinu više od 14 miliona vakcina.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/e...koliko-je-najstarijih-primilo-vakcine/ljlv96g

Poslednja izmena:
Nisi čitao po temi kad sam napisao kako je prva doza spasila moje roditelje?
Не знам за њега, али ја већ трећи или четврти пут читам то за родитеље, а никако да прочитам како знаш да их је спасла вакцина.

Ne mogu da nađem sad nečiju poruku u kojoj me citira za vremensku nekonzistentnost prijave za vakcinu (u martu) i primanja vakcine (u februaru), ali ta nekonzistentnost je i bila (ironična) poenta. Da pokaže da vakcina ima, i da dok se vi isprijavljujete nekoliko puta, neko je bez ikakve prijave već vakcinisan i revakcinisan. Pfuj!

.. odlicno za tvoje roditelje nek zive dugo .Meni posle prve doze fajzera nije palo na pamet da kao sns klinke u Belgrade udjem u bus bez maske pod izgovorom primile smo primile
To nije deo našeg razgovora, ali evo nije ni mojima to palo na pamet. Nose masku uredno, ali čisto da znaš, to nije jedini način da se neko zarazi. Uspevali su godinu dana, desilo se jednom. Na sreću, bili su dovoljno zaštićeni vakcinom za koju ti tvrdiš da je loša i da ne radi. Naravno, pogrešno tvrdiš.

Ne mogu da nađem sad nečiju poruku u kojoj me citira za vremensku nekonzistentnost prijave za vakcinu (u martu) i primanja vakcine (u februaru), ali ta nekonzistentnost je i bila (ironična) poenta. Da pokaže da vakcina ima, i da dok se vi isprijavljujete nekoliko puta, neko je bez ikakve prijave već vakcinisan i revakcinisan. Pfuj!
Ja sam čekao malo preko 40 dana i onda su me pozvali par dnaa nakon promene prijave na e upravi. Za to vreme je moj komšija student dobio vakcinu i ovih dana revakcinu. I neka je, Bogu hvala, ali nije baš da se pazi na red i da ima neke logike. Mada moji roditelji jesu dan nakon prijave pouzvani na vakcinisanje, valjda zbog godina. Znam više ljudi koji su morali da menjaju nešto u prijavi, najčešće opštinu vakvinacija, kako bi dobili poziv.

Ja sam čekao malo preko 40 dana i onda su me pozvali par dnaa nakon promene prijave na e upravi. Za to vreme je moj komšija student dobio vakcinu i ovih dana revakcinu. I neka je, Bogu hvala, ali nije baš da se pazi na red i da ima neke logike. Mada moji roditelji jesu dan nakon prijave pouzvani na vakcinisanje, valjda zbog godina. Znam više ljudi koji su morali da menjaju nešto u prijavi, najčešće opštinu vakvinacija, kako bi dobili poziv.
Ma ne samo nepredvidivost pozivanja na vakcinaciju, to je u redu, jer niko ne zna po kom sistemu pozivaju, već i Fajzer-Moderna vakcinacija bez ikakve prijave (preko reda, posebni pultovi za "vip" osobe, itd). Sve u svemu: 💩

Zašto se društva tako ponašaju.

Ako im treba 60,000 kreveta a imaju 19,000 zašto nisu napravili pre godinu dana plan da naprave još 41,000.

Prošle godine 4 dana ljudi ne izlaze iz kuće, vojska napolju. Rezultat: ništa. Sad je gore.
pizdousti, izveo vojsku na ulice...protiv koga?

Др Дарко Пурић, анестезиолог и реаниматолог:

Darko Puric 1.jpg

Darko Puric 2.jpg

Наравно, све се може десити, али ево шта је мени овдје занимљиво. Кад нпр. неки аутомеханичар каже да га је „скењала” вакцина, онда „струка” објасни да он гријеши јер не зна, да је вјероватно већ био заражен, да то нема никакве везе с вакцином и сл, међутим, кад љекар који очито нема отпор према вакцинама, који свакако није антоваксер јер се цијепио и потом похвалио колеге за организацију цијепљења, а онда своје лоше сутрашње стање приписао вакцини, „објашњења струке” тог типа звуче сасвим другачије.

Др Дарко Пурић, анестезиолог и реаниматолог:

Pogledajte prilog 878691

Pogledajte prilog 878692

Наравно, све се може десити, али ево шта је мени овдје занимљиво. Кад нпр. неки аутомеханичар каже да га је „скењала” вакцина, онда „струка” објасни да он гријеши јер не зна, да је вјероватно већ био заражен, да то нема никакве везе с вакцином и сл, међутим, кад љекар који очито нема отпор према вакцинама, који свакако није антоваксер јер се цијепио и потом похвалио колеге за организацију цијепљења, а онда своје лоше сутрашње стање приписао вакцини, „објашњења струке” тог типа звуче сасвим другачије.
PA tako i treba , Vucic je testirao na sendvicmarima vaxinu i to kinesku najvise.

GG EZ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back