V (Fau) Efekat

Black_star

Elita
Moderator
Poruka
22.820
Nova domaća serija. Ubistvo u pozorištu. Misterija, triler. Jel gledate, kakvi su vam utisci? :)

Reditelj o seriji "V (Fau) efekat": Mi se poigravamo sa time da li pozorište može da postane realnost ili ne​

V. Đ.

Marković: Televizijska serija V (Fau) efekat vodi gledaoce iza pozorišne zavese​


Serija V(fau) efekat

Foto: Firefly productions/NP Studio
Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Đorđe Marković koji je govorio o radu na seriiji "V (Fau) efekat".
Marković je rekao da se veliki deo serije dešava u pozorištu, a "Fau efekat je pozorišni izraz za efekat distanciranja."

"Nastao je za vreme (pisca Bertolda) Brehta i govori o tome da je to samo slika realnosti a nije prava realnost. Mi se u seriji poigravamo sa time da li pozorište može da postane realnost ili ne", dodao je Marković.
.........
Prema njegovim rečima, pored trilerskog zapleta autori su se trudili da ubace "neku vrstu lokalnog i finog crnog humora, koji je i ranije provejavao kroz Gordanove serije i film".
Marković je naglasi oda je jako zanimljiv nivo priče, za koji će se gledaoci dosta vezati, "privirivanje iza pozorišne zavese".

"Gledaoci će imati prilike da vide šta se sve dešava u pozorištu, što ne mogu da vide kad gledaju predstavu", istakao je Marković.
Prema njegovim rečima, u seriji postoje razni tipovi pozorišnih glumaca, a tu su i male intrige koje postoje ne samo u pozorištu, nego većini radnih mesta.
.........
Marković je dodao da su to "misterija, intriga, ljubav i prilično ozbiljna akcija", odnosno "kolaž raznih stvari koje su namenjene pravom gledaocu".
https://www.telegraf.rs/pop-i-kultu...-li-pozoriste-moze-da-postane-realnost-ili-ne
@Soradze , jesi zakačila ovo i nalikuju li odnosi likova iz serije na prilike u pozorištu ?.....:think: Jesu stvarno ovakve intrige u pitanju?
 
Od prvog kadra serija "V (fau) efekat" očarala je publiku. Dok nas prva epizoda uvodi u svet pozorišta i upoznaje sa glavnim akterima - glumcima koji pripremaju premijeru nove predstave, i naposletku prikazuje misterizonu smrt glumca na sceni, svi se pitaju šta zapravo znači "fau efekat". Glumac i reditelj serije Goran Kičić objašnjava:

"Fau ekekat je Brehtov princip primenjiv u njegovim tekstovima, i znači faktor otuđenja gde se glumci na neki način malo distanciraju od teksta, imaju otklon i sa strane igraju predstavu bez nekih emotivnih katarza. To se i objašnjava u seriji. V efekat je naša verzija, odnosno princip čoveka koji je pisao sve komade u tom našem izmišljenom pozorištu", istakao je Kičić.
pozorištu", istakao je Kičić.
1708540358486.png

U seriji igraju i Milica Janevski, Radovan Vujović, Pavle Mensur, Nada Šargin, Voja Brajović, Jelena Đokić i mnogi drugi. Pogledajte trejler za seriju:
https://mondo.rs/Zabava/TV/a1888739/Serija-V-Fau-Efekat-znacenje.html
 
Ko želi da pogleda, a ima kablovsku, neka mota u rikverc na ovaj minuli ponedeljak ujutru (19.2.2024.) počev od 08:10 do 12:00 kanal Superstar,
gde će naći sve dosadašnje 4 emitovane epizode.... Ko je već pogledao? Neko mišljenje? :)
 

Back
Top