v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

pa pominjala si zrelost u voznji sa 19 godina
da li ti znas da voznja bas i nema veze sa zreloscu
u makaze upadne i "najzreliji"
jedna kriva procjena i cao
skoro mi je prijateljica od 30 godina koja je profesor jezika i prosla cijeli svijet umalo poginula...a zrela je osoba..ali je malo nagazila po gasu a nije znala da je sljunak i pijesak sa strane moze zanijeti
pa je presla na drugu stranu i spucala se u drugi auto.
a sa druge strane ima najludjih i blago retardiranih koji nikad ne naprave udes
za voznju se RODIS ili NE
a neki ljudi voze 20 godina i nikad ne nauce
znaci moje dijete treba da prodje prvo test KOD MENE
kao sto sam i ja kod svog oca vozio godinu dana sa njim prije nego sto sam sam sjeo u automobil.
ja prvi izbjegavam voznju posto je mnogo opasno
radije cu to prepustiti profesionalcu koji za to prima platu
ocu reci da voznja nije samo nauciti gdje je gas kocnica i kvacilo ako ga ima
to je ucenje koje se NIKAD ne zavrsi odnosno traje cijeli zivot.
i mojne da mi govorish nesto u vezi voznje prejak sam u toj oblasti
a ti si samo jedan proscjetni radnik
uci tu djecu i kuvaj rucak.:lol:

Поновићу, није ми тешко, ја сам ипак само просветни радник:
ЈА НИГДЕ НИСАМ СПОМИЊАЛА ЗРЕЛОСТ У ВОЖЊИ! :rtfm:
Зрелост у вожи се стиче - вожњом.

Говорила сам о томе да не бих детету купила скутер у 15. години јер им то тада служи искључиво за фрајерисање, поготово што улавном возе без кацига (јер, Боже мој, ако ставе кацигу онда неће цела варош видети ко је испод ње), што сам сваку ноћ сведок мото-трка које се одигравају у мојој улици када возе по 200 на сат да би се фрајерисали... У тим годинама бицикл је сасвим довољно превозно средство да би се стигло од тачке а до тачке б.

Али, када је неко пунолетан, изашао из пубертета и има мало више самосвести и мало мање жеље за доказивањем на тај начин (а ја говорим о својој деци - женској деци) онда бих им купила ауто из разлога које сам навела.

Ризици увек постоје, постоји и ризик да нам падне саксија на главу кад идемо улицом - што не значи да нећемо путити дете да иде улицом због тога. И рекох већ - више имам поверења у своје дете да ће паметно возити (јер га познајем) него да треба да пустим да моје дете возе неки припити момци или неки непознати мангупи! Желим да своје дете оспособим за живот јер ето, за разлику од тебе, немам личног професионалног шофера.:confused:

Знам масу обичних људи који себе не сматрјау ''прејаким'' у вожњи, али су добри возачи и немају зорта да седну за волан.

Ја рекох - свом детету ћу купити ауто уколико буде желело и уколико будем имала могућности. А ти свом запосли још једног личног шофера.
А можеш и да запослиш и професионалца да му брише гузу - твоја ствар и мене се не тиче! :P

Jao kako ovaj jaku voznji lupa.
Kako covek da nauci da vozi ako ne vozi?
Da, tacno je, ima prirodnih antitalenata za voznju, kao i u svakoj vestini.
So what?
Ti se jaki malo kanda bojis voznje. A?
Ti bi da te vozi profesionalac, ali nije dovoljno da neki drugi profesionalci tvom detetu daju dozvolu i ocene da je sposobno za voznu???

Nije voznja sremski front....ja sam slusao savet jednog starog vozaca koji mi je rekao da na pocetku ili kad nisam siguran vozim sporije. Kazao mi je kad vozim sporije, imacu vise vremena da reagujem i bio je u pravu. Kao i svaka vestina i voznja zahteva vezbanje, jedino voznjom mozes postati dobar vozac.

Poslednja izmena:
Поновићу, није ми тешко, ја сам ипак само просветни радник:
ЈА НИГДЕ НИСАМ СПОМИЊАЛА ЗРЕЛОСТ У ВОЖЊИ! :rtfm:
Зрелост у вожи се стиче - вожњом.

Говорила сам о томе да не бих детету купила скутер у 15. години јер им то тада служи искључиво за фрајерисање, поготово што улавном возе без кацига (јер, Боже мој, ако ставе кацигу онда неће цела варош видети ко је испод ње), што сам сваку ноћ сведок мото-трка које се одигравају у мојој улици када возе по 200 на сат да би се фрајерисали... У тим годинама бицикл је сасвим довољно превозно средство да би се стигло од тачке а до тачке б.

Али, када је неко пунолетан, изашао из пубертета и има мало више самосвести и мало мање жеље за доказивањем на тај начин (а ја говорим о својој деци - женској деци) онда бих им купила ауто из разлога које сам навела.

Ризици увек постоје, постоји и ризик да нам падне саксија на главу кад идемо улицом - што не значи да нећемо путити дете да иде улицом због тога. И рекох већ - више имам поверења у своје дете да ће паметно возити (јер га познајем) него да треба да пустим да моје дете возе неки припити момци или неки непознати мангупи! Желим да своје дете оспособим за живот јер ето, за разлику од тебе, немам личног професионалног шофера.:confused:

Знам масу обичних људи који себе не сматрјау ''прејаким'' у вожњи, али су добри возачи и немају зорта да седну за волан.

Ја рекох - свом детету ћу купити ауто уколико буде желело и уколико будем имала могућности. А ти свом запосли још једног личног шофера.
А можеш и да запослиш и професионалца да му брише гузу - твоја ствар и мене се не тиче! :P

jesi jesi
mojne sad da se vadish:)

Jao kako ovaj jaku voznji lupa.
Kako covek da nauci da vozi ako ne vozi?
Da, tacno je, ima prirodnih antitalenata za voznju, kao i u svakoj vestini.
So what?
Ti se jaki malo kanda bojis voznje. A?
Ti bi da te vozi profesionalac, ali nije dovoljno da neki drugi profesionalci tvom detetu daju dozvolu i ocene da je sposobno za voznu???

Nije voznja sremski front....ja sam slusao savet jednog starog vozaca koji mi je rekao da na pocetku ili kad nisam siguran vozim sporije. Kazao mi je kad vozim sporije, imacu vise vremena da reagujem i bio je u pravu. Kao i svaka vestina i voznja zahteva vezbanje, jedino voznjom mozes postati dobar vozac.

naravno da jeste
valjda ja bolje znam od tebe:)

Poslednja izmena od moderatora:
Не бих свом детету од 15 година купила мотор или скутер зато што видим да је то данас искључиво ствар престижа. Лудирају се, јуре као суманути да се прикажу пред друштвом, возе без кациге да би били виђени и запажени...и гину као муве!
У тим годинама за превоз од тачке А до тачке Б је бицикл сасвим ок.

Међутим, уколико бих имала довољно новца, купила бих свом детету од 18-19 година неки ауто, не кабриолет, не нешто што би служило за шепурење, него да има свој превоз, да не зависи од других....а у тим годинама је вероватно већ довољно зрела да не улеће непромишљено у маказе, да не вози сумануто...

Мени је тата нудио свој стари ауто кад је купио нови, али ја га нисам хтела јер нисам хтела да полажем возачки, пошто сматрам да бих била ужасан возач (и дан данас то мислим о себи и нисам променила одлуку).
Међутим, моја најбоља другарица је још у 4. средње положила возачки, и добила је на поклон половног, али лепо сређеног фићу, и то нам је много значило - могле смо да се одвеземо било где (онда није било толико таксиста, није било мобилних телефона да можеш из било ког краја да позовеш такси, као сад), и нисмо морале да улазимо у аутомобиле са којеким...

То је била баш добра ствар и ја ћу деци, уколико будем могла и уколико буду желеле гледати да купим неки аутомобилчић, па ће и мене возикати кад затреба.;):lol:
I da zanemarimo dal je prestiz ili ne,ja se jezim od tih skutera i motora jer ginu i povredjuju se u enormnom broju.
Moj brat od ujaka je letos strasno nastradao i borili su mu se za zivot danima...Onda sam jednog dana ja otisla da razgovaram sa prof.ciji je pacijent bio i onako ne znajuci vise sta da kazem odvalih:Jao,ti motori..sta traze na tim motorima..u tom stilu a on ce meni...Znate,ja svakodnevno spasavam ovakvih desetine ili ih i ne spasem...ali razumem,mlad covek,brzina, adrenalin...da znate da sam mladji i ja bih seo na to cudo sto ide preko 200..kako odoleti..i auto kad je postao ljudi su padali u nesvest sto razvija brzinu:roll:od 30km/h...ne osudjujte ga,samo molite Boga...
U pravu je covek..mladost je ne sputana uglavnom.

Iz istih razloga koje Hellen navodi ja sam od roditelja dobila kola,mada sam morala i kod tate da polozim,nije se on mnogo uzdao u moju dozvolu(on je relly vozac iz mladosti pa do skoro, valjda zato ja vozim muski)i ja cu isto ako budem u mogucnosti uraditi svojoj kcerki...

Oх, извините, друже мајоре, ви боље знате каква су деца коју сам ја родила и васпитала...:mrgreen:

..И, наравно, боље од мене знате шта сам ја написала...

sto se tice kupovine deci tih velikih stvari okokojih se vode rasprave, ja bih kupovala ovim redosledom
za uspesno polozeni prijemni ispit u srednju skolu,kao nagradu bi dobio mobilni telefon
za uspesno polozen prijemni ispit na faxu, dobio bi komp,opet kao nagradu
sa mobilnim moze da se pravi vazan, dovoljno ce biti veliki da zna da ga koristi bez problema, a zabrinuta mama ce moci da ga pozove jer ici ce u skolu daleko od kuce i mamice:mrgreen:
i sa kompjuterom ce moci da se pravi vazan, a ujedno ce mu koristiti na faxu
ali daleko je jos njihova srednja skola, narocito fax
do tad ce tehnika da se razvija, tehnika ce jako pojeftiniti,pa cemo komjutere dobijati za dzabe, neko ce rastrebljivati stan, dace nam ispravan,ali zastareo kompjuter
dobice biciklu na prolece, sa pet i po god
auto neka kupi sebi sam kad pocne da radi

Ово за мобилни и компјутер зезаш?

ne zezam sto?
dobro, znam ja da deca danas u prvom osnovne nose mobilne u skolu na exkurzijama je prava parada mobilnih, jos uz to zive 5 min od skole ali to je malo preterano, zar ne?
na faxu ce dobiti SVOJ komp, a do tad moze koristiti ovaj nas, za igrice...
opet kazem> dotle ima jos puno vremena,tehnika ce se puno promeniti,a verovatno i moje misljenje

ne zezam sto?
dobro, znam ja da deca danas u prvom osnovne nose mobilne u skolu na exkurzijama je prava parada mobilnih, jos uz to zive 5 min od skole ali to je malo preterano, zar ne?
na faxu ce dobiti SVOJ komp, a do tad moze koristiti ovaj nas, za igrice...
opet kazem> dotle ima jos puno vremena,tehnika ce se puno promeniti,a verovatno i moje misljenje

Моји синови дуго имају сваки свој компјутер, али не као нешто чиме би се хвалили, него им је потребан. И компјутер не служи само за игрице.

Мислим да је давно прошло време када је мобилни био ствар престижа, данас је то најнужнија потреба. Моја деца имају јефитне моделе који врше своју функцију: да ми се јаве ако ће остати са друштвом после школе мало на игралишту, да ми јаве да им позовем такси када се враћају са неког рођендана на другом крјау града, да ми јаве да им успут купим шестар или блок за цртање кад се враћам с посла, да им се ја јавим да кажем да нећу бити код куће кад дођу из школе и да ћу им оставити кључ код комшинице...а да не спомињем ексурзије, зимовања, боравак у болници или слично...
Ја сваки дан благосиљам онога ко измисли мобилни! Сваки пут размишљам колико је родитељство због мобилних лакше нама него нашим родитељима!

Моја деца имају по 11 и 12 година и на компјутеру праве своје презентације у power pointu, куцају текстове у ворду, праве своје часописе, скидају текстове за школу, фотографије и музику са интернета... Значи, игрице су тек мали део онога што нуди коришћење компјутера...

Мобилни и компјутер нису награда, нешто специјално и ексклузивно, него свакодневна потреба.

Моји синови дуго имају сваки свој компјутер, али не као нешто чиме би се хвалили, него им је потребан. И компјутер не служи само за игрице.

tacno, zato sami stavila tackice i bas razmisljam da treba da idem na opciju izmeni poruku da ovo dodam.
U pravu ste,wanda i hellen....
ali moji klinci imaju 3 i 5 god, pa su mi stvarno ova razmisljanja samo hipotaticka
ali kompjuter sve vise postaje stvar pismenosti, potrebe i sve je dostupniji, a internet je izvor dragocenih informacija. Kazu nije pismen onaj ko zna da pise nego ko zna da koristi komp
a sta ja pricam uopste kad moj stariji sin sa 5 god zna da ukljuci komp i da startuje igricu, posecivali smo nekedecje sajtove..
i mobilni je isto potreba sve vise

Hrana za bebe lepo mirise.

ih Topika ja te pogrešno shvatila...onda je meni super što nisam cool majka i što svaki dan mirišem na dečju a i hranu za odrasle...:D
a i ne čitam iz knjige kako se vaspitava dete,odnosno pročitam poneku stvar,ali uzdam se u svoj razum i oštroumnost i u svoju ljubav prema svom sinu,da ću po svom nahođenju uraditi što je najbolje za njega,a ne sve raditi slovo po slovo kako je u knjizi napisano...bljak...baš nisam cool...

ih Topika ja te pogrešno shvatila...onda je meni super što nisam cool majka i što svaki dan mirišem na dečju a i hranu za odrasle...:D
a i ne čitam iz knjige kako se vaspitava dete,odnosno pročitam poneku stvar,ali uzdam se u svoj razum i oštroumnost i u svoju ljubav prema svom sinu,da ću po svom nahođenju uraditi što je najbolje za njega,a ne sve raditi slovo po slovo kako je u knjizi napisano...bljak...baš nisam cool...

Moram reci da i sam podrzavam isti stav.
Procitam i volim da znam, posebno ako imam neku dilemu, ali se uglavnom oslanjam na ono sto je zdravorazumsko i sto mi zvuci logicno, prikladno

Back