v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

kad sam bila mala,secam se jako dobro nekih stvari koje su moj radili.
nikad nisu padali na moje insistiranje da mi kupe nesto a koje je bilo argumentovano cinjenicom da svi ostali to imaju.
kad sam trazila neke gluposti i budalastine,jednostavno su seli i razgovarali sa mnom i argumentima mi izbili svaku dalju iluziju da bas to treba da imam.
i drago mi je zbog toga.ako budem imala dete jedan dan trudicu se da isto tako radim.
sada sam svesna da su me na taj nacin formirali da pre svega razmisljam racionalno,da ne patim od kompleksa grupe i pripadnosti istoj (kud svi turci tu i mali mujo :lol: ) i da izrastem u prilicno nezavisnu individuu.plus su me naucili da se celicim,na cemu sam im posebno zahvalna iz danasnje tacke gledista.

i zato sam protiv nutkanja dece svim i svacem,ispunjavanja hirova,svesnog previda decijih bezobrazluka i gluposti i slicno jer tako nesto ne moze da ispadne dobro.

‘Roditeljska prava

Pored Konvencije decjih prava i Deklaracije ljudskih prava, postoje i roditeljska prava. Ona nisu napisana. Jer, dok je za postovanje Decjih prava i onih iz Deklaracije ljudskih prava potrebno ucesce svih nas - za poznavanje i postovanje vasih roditeljskih prava ste potrebni samo vi.
Podsetnik zaboravljenih roditeljskih prava
-imate pravo da budete dete
-imate pravo da cutite, budete mrzovoljni, neraspolozeni
-imate pravo da kazete ne: Ne zelim, Ne mogu, Necu, Mrzi me....
-imate pravo da budete mnogo umorni i kad okolina ne vidi razloge za to
-imate pravo da roditeljstvo ucite, umesto da se retvarate da vam je urodjeno
-imate pravo da svojim roditeljstvom budete neprijatno iznenadjeni
-imate pravo da kada pozelite da udarite dete - udarite jastuk
-imate pravo da za svoj trud ocekujete, zahtevate i dobijete nagradu (hvala je cesto dovoljno)
-imate pravo na svoju privatnost i svoj zivot
-imate pravo da ocekujete i zahtevate da budete voljeni i kad gresite
-imate pravo da nesto ne znate
-imate pravo na sopstvene ambicije, zelje, snove, emocije, potrebe....
-imate pravo da volite/ne volite svoje roditelje
-imate pravo da imate bebisiterku
-imate pravo da ne zelite pomoc baba i deda
-imate pravo da recenicu pocnete sa: Ja imam pravo....
-mate obavezu da nastavite spisak sopstvenih prava‘

‘Vaspitni cilj

Vaspitni cilj dovoljno dobrih (jer savrseni ne postoje) roditelja je stabilno, samopouzdano, optimisticno, kooperativno dete, sa razvijenim unutrasnjim potencijalima. Povremeni sukobi, otpori, konflikti su neophodni, ali se zajednickim odrastanjem oni prevazilaze, a trajno dobar odnos izmedju roditelja i deteta ostaje.
Zajednicko odrastanje
Odrastati zajedno sa svojom decom znaci medjusobno vaspitavanje
Danas se vecina psihologa, pedagoga, i sto je najvaznije roditelja, slaze u sledecem: ako omogucite svom detetu maksimalnu ljubav, razumevanje i podrsku, ako uspete da u njemu formirate osecanje sigurnosti poverenja i topline, ako mu dozvolite da u odredjenom trenutku bude samostalno a da zauvek ostanete prijatelji.... vi i vase dete ste na dobrom putu zajednickog odrastanja, medjusobnog vaspitavanja i obostranog uspeha.‘:D

Ovo je samo deo glavnih predrasuda i odlomak o autoritetu:
‘Predrasuda: Detetov problem je moj (roditeljski) problem. Mozda je vas odgovor najbolji na svetu, ali dete do njega treba da dodje samo, za sopstveno dobro.
Predrasuda: Preteranom ljubavlju deca mogu da se razmaze. Ljubavi ne moze da bude previse, ne moze da bude preterana. Pokazivati detetu da je voljeno nije isto sto i razmaziti ga. Podrazumeva se da su razmazena deca takodje voljena, ali njih nije ucinilo razmazenim to sto su im roditelji pokazivali koliko ih vole, vec odredjeni roditeljski stav. Otuda sto se roditelji ponasaju kao da imaju vecite bebe, a ne decu koja rastu i sazrevaju, poticu silna popustanja, ugadjanja.

Sta roditeljski autoritet nije?
Autoritet nije strahopostovanje, niti bespogovorna poslusnost deteta. Autoritet ne znaci da deca moraju da vas slusaju ili prihvataju sve sto govorite, cak i kada ne razumeju zasto to govorite. Autoritet nije manipulacija strahom. Takodje, to sto ste roditelj, uopste ne znaci da imate ili morate da imate neprikosnoven autoritet.

Sta autoritet jeste?
Pravi roditeljski autoritet je mesavina postovanja i poverenja u vas. On se uci, stice i postepeno formira. To nije stanje, vec proces kroz koji svoj autoritet stvarate postepeno, od prvog dana rodjenja deteta. Jednom kada ga uspostavite, vi jos uvek niste zavrsili ovaj posao, jer ce dete vas autoritet da isprobava, provocira u svim uzrasnim fazama, u razlicitim prilikama i situacijama. najbolji je onaj autoritet koji detetu uliva poverenje (ono iz iskustva shvata da mu nesto ne zabranjujete zato sto ste lose raspolozeni, nervozni ili besni, vec zato sto imate ozbiljne i jake razloge). Da imate pravi autoritet, znacete po detetovoj samodisciplini, a da niste upotrebljavali prisilu da biste ga tome naucili.

Kako se zasluzuje autoritet?
-Strpljenjem! Nije samo vasoj deci potrebno nesto reci mnogo puta. Tako je u svim porodicama.
-Ne pretite kaznama koje necete ili ne mozete da sprovedete.
-Mnogo razgovarajte. Kontrolisite svoje emocije.
-Naucite da hvalite svoje dete.
-Slobodno se upustajte u diskusije o autoritetu sa svojim detetom.‘

Vama je vazno da imate autoritet umesto da vam bude vazno da pravilno vaspitate dete. To nije isto. Ako bas to treba da istaknem, imala sam predmete Psihologija i Pedagogija na fakultetu.

hm imala sam i ja. Sem toga pohadjala sam skolu za trudnice u toku obe trudnoce
ovo sto kazes si u pravu, slzem se sa tobom
ALI
jos u porodilistu sam videla da teorija i praksa cesto se ne slazu
Roditeljstvo se uci na sopstvenom iskustvu, podizuci sopstvenu decu, kad MORAS da budes roditelj 24 casa, danju i nocu
sem toga smatram da je za pravilno vaspitanje bitan autoritet zasnovan na znanju i iskustvu, a ne autoritet zasnovan na moci ( i ti si verovatno na taj autoritet mislila)

Још ужасније је не читати оно што неко пише, а полемисати.

Где си ти прочитао да сам спомињала ''искусног возача''? :roll:

А иначе, реци ми како се постаје искусан возач?

И сложићу се - опасност увек вреба, било да имаш 19, 29 или 59 година! So what? Да је ставим под стаклено звоно?

Још већа опасност вреба када је са журке вози припити момак кога тада види први пут у животу...

pa pominjala si zrelost u voznji sa 19 godina
da li ti znas da voznja bas i nema veze sa zreloscu
u makaze upadne i "najzreliji"
jedna kriva procjena i cao
skoro mi je prijateljica od 30 godina koja je profesor jezika i prosla cijeli svijet umalo poginula...a zrela je osoba..ali je malo nagazila po gasu a nije znala da je sljunak i pijesak sa strane moze zanijeti
pa je presla na drugu stranu i spucala se u drugi auto.
a sa druge strane ima najludjih i blago retardiranih koji nikad ne naprave udes
za voznju se RODIS ili NE
a neki ljudi voze 20 godina i nikad ne nauce
znaci moje dijete treba da prodje prvo test KOD MENE
kao sto sam i ja kod svog oca vozio godinu dana sa njim prije nego sto sam sam sjeo u automobil.
ja prvi izbjegavam voznju posto je mnogo opasno
radije cu to prepustiti profesionalcu koji za to prima platu
ocu reci da voznja nije samo nauciti gdje je gas kocnica i kvacilo ako ga ima
to je ucenje koje se NIKAD ne zavrsi odnosno traje cijeli zivot.
i mojne da mi govorish nesto u vezi voznje prejak sam u toj oblasti
a ti si samo jedan proscjetni radnik
uci tu djecu i kuvaj rucak.:lol:

pacijenti su iz vise razloga,a skupoceni auto se savrseno uklopio u celu tu pricu.zato sa druge strane u obrazovanje,kulturu i slicno nije ulagano...

u redu je kupiti auto,ali kao sredstvo prevoza a ne nesto cime ces da se sepuris,a taj auto upravo tome sluzi.

takodje smatram da bi neki polovan (ili ajde bas nov) auto nize klase i za gradske uslove bio mnogo vise na mestu nego neka besna kola od par desetina hiljada eura :neutral:

ne treba davati deci sve na izvolte.treba da se pomuce,potrude,da vide kako izgleda zaraditi tako nesto pa da nauce da cene...jer u suprotnom postaju bahati i dice se onim sto u osnovi nije njihovo (kola koja su zaradili i kupili roditelji)...

a i ne mislim da su 19ogodisnjaci bezbedni vozaci,iz vise razloga :)

sad sam prochito ljubi baba chedo svoje:)

Back